سلام دوست عزیز! امروز قراره توی این مقاله، درمورد روش مطالعه صحیح عربی برای امتحان نهایی صحبت کنیم. با توجه به این که درست یک ماه آخر مطالعۀ کنکورت رو باید به خوندن درس برای امتحان نهایی اختصاص بدی، حتما متوجه شدی که روش مطالعه صحیح عربی برای امتحان نهایی، با روشی که برای مطالعه کنکور در پیش گرفته بودی متفاوته. پس تا آخر مقاله باهامون همراه باش تا با چند تا راهکار ساده، خیالت رو از بابت این درس راحت کنیم و کاری کنیم که برای ۲۰ گرفتن در امتحان نهایی، هیچ تردیدی نداشته باشی. برای عربی کنکور، مقاله بهترین روش مطالعه و تست زنی عربی برای کنکور، رو بخون.
اولین قدم برای مطالعه عربی
این درس در امتحان نهایی، به دو بخش تقسیم میشه. بخش اول که ترجمهست و حدود ۱۳ نمره رو به خودش اختصاص میده و بخش دوم که شامل قواعده و ۷ نمره است. اولین نکته در مطالعه صحیح درس عربی برای امتحان نهایی اینه که روزهایی که برای خوندن این درس زمان داری، به تعداد دفعات مطالعه تقسیم کنی و برای هر قسمت از زمان مطالعهت، بخشی از مطالب رو در نظر بگیری و مطالعه کنی تا بتونی با یه برنامه ریزی منظم و منسجم، به خوبی درسهات رو بخونی.
روش خواندن عربی
۱) لغات کتاب عربی رو بخون
برای داشتن یه ترجمهی خوب در امتحان نهایی لازمه که حتما لغات موجود در کتاب رو مسلط باشی. برای این کار اول لغات رو یه دور بخون و طبق اون چه که در طول سال تحصیلی مطالعه کردی، لغاتی که برات دشوارتر هست رو روی فیش بنویس و توی برنامهت دو یا سه بار قرارش بده تا بتونی به خوبی بخونیش و روی لغات به اندازه کافی مسلط بشی.
۲) روی متنهای کتاب عربی مسلط شو
برای ترجمه خوب داشتن کافیه که متنهای کتاب رو به خوبی برای خودت ترجمه کنی و اصول صحیح ترجمه کردنشون رو یاد بگیری. یادت باشه که امتحان نهایی خارج از کتاب نیست. پس هیچ متنی رو از قلم ننداز و خیلی خوب روی ترجمهی صحیح متون کار کن. حواست باشه که عبارتهای تمرینها یا مثالها رو فراموش نکنی.
۳) ترجمهها رو از لحاظ دستوری بررسی کن
چیزی که در ترجمهی درست خیلی اهمیت داره اینه که بتونی ترجمهها رو به لحاظ دستوری، پیش ببری. برای این کار لازمه به چند مورد در ترجمه دقت کنی. مواردی مثل افعال و زمانشون (ماضی، مضارع،…)، ضمیر، جمع یا مفرد یا مثنی بودن، صفت، مضاف و مضاف الیه، معرفه یا نکره بودن.
دقت به چنین مواردی میتونه ترجمهی صحیحی رو در اختیارت قرار بده و این شکلی میتونی حتی با ندونستن معنی یه کلمه، اون جمله رو به درستی ترجمه کنی و معنی کلمه رو از داخل جمله متوجه بشی.
مطالعه قواعد عربی
مبحث بعدی در روش مطالعه صحیح عربی برای امتحان نهایی، قواعد هست که معمولا خیلی از بچهها باهاش سر ناسازگاری دارن. ولی ما اینجا برات میگیم که برای ۲۰ گرفتن در امتحان نهایی عربی، چطور قواعد رو بخونی که از بقیه عقب نمونی.
۱) مباحث رو صحیح مطالعه کن
منبع ما در مطالعه برای امتحان نهایی عربی، کتاب درسیه. پس حواست باشه که حتما قواعد هر درس رو با دقت بخونی تا جایی که یاد بگیری و از نمونه مثالها و تمرینهاش غافل نشی.
۲) از جزوه معلم کمک بگیر
جزوهی معلم سر کلاس، منبع خوبی برای یادگیری عمیقتر و نمونه مثالهای بیشتر یک مبحثه. سعی کن برای یادگیری بیشتر، در کنار توضیحات کتاب، از جزوهها و مثالهای معلمت غافل نشی.
۳) خلاصهبرداری کن
از بین قواعدی که برات فهم دشوارتری داره، یه سری نکات مهم رو به صورت فیش برداری برای خودت خلاصه نویسی کن و یه مثال ساده از اون قاعده رو در کنارش ذکر کن تا هر بار بتونی اون رو مرور کنی.
۴) یه مثال ساده برای هر قاعده حفظ کن
اگر بتونی یه مثال خیلی راحت برای هر قاعده، در ذهنت داشته باشی، توی امتحان و حل تمرینها، به راحتی میتونی با یادآوری اون مثال، سوالات رو حل کنی.
۵) روی تمرینها و مثالهای کتاب عربی مسلط شو
تمرینهای کتاب و مثالهایی که در توضیح قواعد گفتیم، منبع خیلی خوبی برای تثبیت مباحثی هست که مطالعه کردی. پس حتما اونها رو بعد از این که روی قواعد و اصولش مسلط شدی، انجام بده.
۶) حل نمونه سوالات عربی امتحان نهایی سالهای گذشته
این مورد به راحتی برای ۲۰ گرفتن عربی در امتحان نهایی کمکت میکنه. پس حتما دو تا سه نمونه سول از سالهای قبل حل کن. و بعد از اون، پاسخهای تشریحی سوالات رو بررسی کن. اینجوری هم نکات جدیدی رو یاد میگیری و هم میتونه کمکت کنه نقاط ضعفت رو تقویت کنی.

سبک مرور صحیح عربی
برای مرور عربی قبل از امتحان، میتونی از خلاصهنویسیهایی که از قواعد کردی به همراه فیشبرداری لغاتی که انجام دادی، کمک بگیری. از اون جایی که این خلاصهها و نکتهبرداریها از زبان خودته، در فهم بیشتر مطالب کمکت میکنه.
حل نمونه سوال عربی
بعد از اینکه هر مبحث و هر درس رو خوندی، یکی از راههای قوی برای تو در تثبیت مطالب، حل نمونه سواله. برای این کار میتونی نمونه سوالات امتحان نهایی سالهای قبل رو دریافت کنی و در حالتی شبیه به حالت امتحان، اونها رو حل کنی. نکته مهم اینه که حتما سوالات رو با پاسخ تشریحیشون بررسی کن تا نکات جدیدی رو یاد بگیری.
شب امتحان نهایی عربی
مطالعه برای امتحان نهایی در درس عربی برای کسانی که در طول سال اهل خوندن کتاب درسی نبودن، دشوار به نظر میرسه. اما باید بگیم که عربی یکی از درسهاییه که میتونی با خوندن نکات و رعایت کردنشون به راحتی ازش عبور کنی.
۱) سعی کن حداقل ۷۰ درصد لغات رو برای خودت تثبیت کنی تا بتونی توی قسمت ترجمه، نمرهی کامل بگیری. ۳۰ درصد بقیه لغات، مواردی هستند که میتونی از داخل جملهها و عبارات امتحان، معنیشون رو به دست بیاری.
۲) سعی کن تا حد ممکن روی ترجمهی متون و عبارات کتاب مسلط بشی تا در امتحان برات تازگی نداشته باشه.
۳) مواردی مثل فعل، مفرد و جمع بودن، معرفه و نکره و صفت و مضاف الیه رو به خوبی از توی جملات تشخیص بده تا برای ترجمه با مشکل روبهرو نشی.
۴) قواعد رو خلاصه نویسی کن و برای هر قاعده یه مثال ساده حفظ کن تا بتونی با یادآوری مثالت، سوال رو حل کنی.
۵) از حل نمونه سوال امتحانات نهایی سال قبل غافل نشو.
تفاوت عربی تخصصی انسانی با عربی سایر رشتهها
اگر از رشته انسانی هستی برای امتحان نهایی، تمام نکات بالا کاملا برات موثره. فقط یه مبحث درسی اضافهتر از سایر رشتهها یعنی بحث ندا و منادا توی کتابت داری که برای یادگیری این مبحث کافیه به روش سایر قواعد عمل کنی تا بتونی توی حل سوالات این قسمت، سربلند بشی. برای مطالعه درمورد بهترین روش مطالعه و تست زنی عربی تخصصی انسانی، روی عنوانش کلیک کن.
نکتهی آخر
مطالعه برای امتحان نهایی به این شکلی که بیان شد، باعث میشه که هم در مطالعه برای کنکور و هم برای ۲۰ گرفتن عربی در امتحان نهایی، بهت کمک زیادی کنه. لطفا تمام موارد رو در کنار هم به صورت موازی پیش ببر تا نتیجه دلخواهت رو به دست بیاری.