سلام بچه حالتون چطوره؟ مقاله امروز از مهمترین موضوعاتیه که برای شروع هر کاری باید بهش توجه کنید و اونم چیزی نیست جز آموزش برنامه ریزی درسی. یعنی شما حتی واسه کارهای روزمرهتون هم باید برنامه ریزی داشته باشید تا بتونید از پس کارهاتون بربیاید وگرنه دچار مشکل میشید و زمان واسه انجام دادن کارهاتون کم میارید.
دسترسی سریع به مطالب این مقاله:
همه چیز درباره برنامه ریزی درسی
خوب حالا اصلا برنامه ریزی چیه؟ دوستان برنامه ریزی، اولین و مهمترین فعالیت و رکن، برای رسیدن به نتایج مطلوبه. مهمترین عامل تو برنامهریزی اینه که شما به این درک برسید که برنامه شما نسبت به بقیه باید متفاوت باشه. چون هر شخص، فعالیت، ساعت خواب، برنامه و هدفهای مختلفی واسه زندگیش داره و کارهای روتینی که هر کدوم از ماها در طول روز انجام میدیم، زمین تا آسمون با هم فرق داره. پس اگه مثلا دوستتون یه برنامه رو داره انجام میده و باهاش موفق شده، دلیل نمیشه برای شما هم مناسب باشه.
پس تا اینجا به لزوم آموزش برنامه ریزی درسی پی بردید. همونطور که میدونید، کنکور تو یه مقطعی، مهمترین حادثه درسی برای بچههاست و شما باید براش برنامه و هدف داشته باشید تا بتونید موفق بشید. یادتون نره، مهمترین چیز تو زندگی هر انسانی، زمانه. چون قابل بازیابی و برگردوندن نیست. پس اگر قصد مطالعه برای کنکور دارید، اول واسه خودتون هدف تعیین کنید و بعد متناسب با شخصیتتون و هدفتون، برنامه ریزی کنید تا به اون چیزی که میخواید برسید و زمانتون رو هدر نداده باشید.
عکس برنامه ریزی درسی:
عکسی که اینجا گذاشتیم، یک نمونهی برنامه ریزیه که مخصوص دانشآموزهای کنکوریه. این برنامه باتوجه به ساعاتی که باید در مدرسه باشید و ساعاتی که خونه هستید تنظیم شده و شما میتونید از روی اون الگو بگیرید و با اصول اولیهی یک برنامهی درسی آشنا بشید.

مطلب پیشنهادی: روزی چند ساعت بخوانیم؟ ساعت مطالعه رتبههای برتر کنکور
اهمیت هدف در برنامه ریزی
خوب بچهها، حالا که به اهمیت برنامه ریزی پی بردید، باید بدونید که برای برنامه ریزی صحیح نیاز به هدف دارید و این، تو هر موضوعی صادقه و فقط مربوط به مسئله کنکور نیست. برای آینده درسی و تحصیلیتون شما باید هدف داشته باشید، وگرنه نمیتونید برنامه ریزی کنید و اصلا طبق برنامه عمل کنید. علتشم اینه که هدفهای مختلف، برنامههای متفاوتی میطلبه. مثلا دانش آموزان تجربی که میخوان رشته پزشکی بخونن، برنامهشون با کسایی که میخوان رشتههای مهندسی بخونن، متفاوته. پس اولین قدم برای برنامه ریزی صحیح، داشتن هدفه.
مراحل برنامه ریزی درسی برای کنکور
۱. محاسبه ساعات مطالعهی هفتگی
اولین مرحله برای اینکه بتونید برنامهریزی منظمی داشته باشید اینه که تعداد ساعاتی که میتونید در طول هفته مطالعه کنید رو بدست بیارید. این کار رو باید با توجه به روزها و ساعاتی که به مدرسه یا کلاس میرید و روزهای تعطیلتون انجام بدید.
۲. تعیین مباحثی که باید مطالعه بشن
توی مرحلهی دوم برنامه ریزی درسی، باید دروس یا مباحثی که قراره واسهی آزمون بعدی مطالعه کنید یا واسهی امتحان خاص یا طبق زمان بندی خودتون تموم کنید رو یادداشت کنید. تعداد این درسها و صفحاتشون رو بنویسید.
۳. تخمین زمان لازم برای مطالعهی هر درس
بعد از تعیین دروسی که قراره مطالعه کنید، باید حساب کنید که مطالعهی هر کدوم از این مباحث چقدر از شما زمان میگیره. با ورق زدن ساده، بررسی کلی موضوعات اون درس و میزان سختی و راحتیش برای شما و همچنین با تجربهی خودتون در مطالعه بررسی کنید که چقدر باید برای هرکدوم از این مباحث زمان بذارید. همچنین باتوجه به سطح خودتون در اون درس یا مبحث، میزان مشخصی هم تست تمرینی به همراه بررسی و حل تستها، برای هر درس تعیین کنید.
۴. تنظیم و نگارش برنامه درسی
در مرحلهی آخر، جمع ساعاتی که برای مطالعهی مباحثتون نیاز دارید و ساعاتی که میتونید در هفته مطالعه کنید رو باهم مقایسه و تنظیم کنید. اگر ساعاتی که نیاز داشتید بیشتر شد و زمان کم آوردید، میتونید از تستهاتون کم کنید یا مباحث کم اهمیت رو حذف کنید. اگر هم زمان زیاد آوردید، بهتره به تعداد تستها اضافه کنید. در نهایت هم دروسی که باید در طول هفته بخونید رو با توجه به برنامهی مدرسه و کلاسهاتون پخش کنید و برنامهتون رو یادداشت کنید.
برنامه ریزی مطالعاتی خوب چه ویژگیهایی داره؟
در ادامه نکاتی برای آموزش برنامه ریزی درسی براتون آوردیم که میتونه در یادگیری روش درست برنامه ریزی خیلی بهتون کمک کنه و کارتون رو راحتتر کنه. اما اگر میخوای یه برنامهی آماده داشته باشی که همهی اصول هم در اون رعایت شده باشه، روی برنامه شروع از صفر کنکور کلیک کن.
۱) تعهد به برنامه:
اولین مشکل خیلیها اینه که برنامه ریزی دارن، اما نمیتونن بهش عمل کنن. ولی باید بدونید که مهمترین رکن برنامه ریزی، قبول و پذیرش برنامه و بعد تعهد به اونه. درسته که ممکنه اوایل کار براتون سخت باشه که مثلا طبق برنامه از خواب پاشید و درس بخونید یا ساعت مطالعه بالایی داشته باشید، اما به مرور اگر به برنامتون تعهد داشته باشید، واستون عادت میشه و اصلا نیازی نیست دائم به برنامهتون نگاه کنید. برای ایجاد تعهد، سعی کنید به برنامهتون باور داشته باشید. یعنی این آمادگی رو تو ذهنتون ایجاد کنید که این برنامه، عامل موفقیت منه و اگر انجامش بدم، رسیدن به هدفم حتمیه.
۲) رعایت تناسب بین تست و درسنامه:
بچهها، برنامهای که فقط به شما بگه تست بزنید یا فقط درسنامه رو مطالعه کنید، خوب نیست. چون تو کنکور شما بخاطر تستی بودن آزمون نیاز به زدن تست و تمرین دارید ولی قبل از تست باید مطالعه داشته باشید که بتونید تست بزنید. تو برنامه ریزی باید همه چی متناسب باشه وگرنه شمارو خسته و دلزده و بیانگیزه میکنه. پس اگر برنامه ریزی دارید میکنید، اصل تناسب رو رعایت کنید و یادتون باشه تناسب تو درسهای مختلف فرق داره مثلا یه درسی نیاز به مطالعه بیشتری داره تا تست ولی دروسی مثل ریاضی، فیزیک و … بیشتر تست میخواد تا مطالعه.

۳) برنامه ریزی منطقی:
بچهها درسته شما قرار کنکور بدید و ساعت مطالعهتون حائز اهمیته، اما اصلا جوگیر نشید و واسه خودتون ۲۰ ساعت مطالعه نبندید. همه چیز رو اصولی دنبال کنید. حتما با کسایی که تجربه کنکور موفق داشتن صحبت کنید یا از مشاوران تحصیلی استفاده کنید. چون یکی از عوامل اصلی عمل نکردن به برنامه و خستگی، همینه که شما ساعت مطالعه و خواستهتون از خودتون منطقی نباشه. حتما تو اوایل مطالعتون به خودتون راحت بگیرید و کم کم چالش ایجاد کنید.
برای چت با مشاور تحصیلی آنلاین و به صورت رایگان با مشاوران رتبه برترمون کلیک کنید.
۴) تنطیم برنامه روتین و منظم:
دوستان نظم تو هر کاری مهمه. تو زمینه کنکور هم همینطور. شما باید بدونید هرروز که از خواب پامیشید، تا شب چقدر باید درس بخونید و مهمتر از همه، چی بخونید و حتی چقد از هر درسی بخونید که بتونید ۳ تا پایه حجیم رو جمع کنید. مطالعه شلخته به شما هیچ کمکی نمیکنه، در واقع شما وقت میذارید و آخرش هم هیچی فقط خودتون رو خسته کردید. چون تو کنکور اینطوری نیست که من این درس رو دوست دارم و فقط میخوام همین رو بخونم و فلان درس رو چون دوست ندارم، نخونم. همه درسها مهمن ولی اهمیتشون متفاوته.

۵) تنوع مطالعاتی:
برنامتون باید جوری باشه که ترکیبی از دروس عمومی و تخصصی، سخت و راحت، حفظی و مفهومی و … باشه. شما نباید تو یه روز فقط درسهای تخصصی بخونید یا درسهای راحت رو بخونید و درسهای سخت رو بذارید واسه روزهای دیگه. حتی نباید در طول روز هم ناهماهنگ باشید. مثلا صبحها، درسهای عمومی و راحت بخونید و شبها فقط درسهای سخت و مفهومی رو مطالعه کنید. این کار شما رو خسته میکنه و از درسهاتون دلزده میشید. سعی کنید برنامهتون ترکیبی از همه درسها باشه. البته این واسه روزهای عادی مطالعاتی شماست. یه وقتایی شاید مریض باشید یا به هر دلیل نتونید همه برنامتون رو بخونید و ترجیح میدید چندتا درس مهم و سخت که نقطه ضعف شماست رو پیش ببرید که کار عقلانیایه.
۶) تنظیم ساعت خواب منظم:
مهمترین عامل تنبلی هر انسانی، شاید همین مسئله خوابه. خیلی از کارهامون به تعویق میفته یا اصلا نمیرسیم انجامش بدیم چون ساعت خوابمون منظم نیست و صبحها نمیتونیم زود از خواب پاشیم. اما این مسئله واسه یه کنکوری سمه، چون شما باید تلاش کنید سحرخیز باشید و از تایم صبحتون استفاده کنید. سطح یادگیری ذهن تو ساعات اولیه روز خیلی بهتره، پس از این تایم غافل نشید و از اونجایی که ساعت مطالعتون باید زیاد باشه، از صبح زود شروع کنید. در ضمن، خواب نامنظم، نمیتونه نیاز بدن شما رو برطرف کنه و در نتیجه در طول روز هم مدام احساس خواب آلودگی میکنید.

۷) اهمیت مرور در برنامه ریزی:
برای اینکه هر چیزی تو ذهنتون بمونه و تثبیت بشه، نیاز به مرور داره. وگرنه تو حافظه کوتاه مدتتون میمونه و بعد از چند وقت، کلا از بین میره. شما باید مطالب رو وارد حافظه بلند مدتتون کنید تا زمانی که گذاشتید و مطالعه کردید، موثر واقع بشه. حتی برای درسهای مفهومی و محاسباتی هم مرور لازمه. باید فرمولها رو هر از گاهی دوباره بررسی کنید و علاوه بر اون، واسه تستهای غلط و اشتباهاتون وقت بذارید تا تبدیل به نقطه قوتتون بشه. پس یه قسمتهایی از برنامه رو به مرور مطالب گذشته اختصاص بدید.
۸) انعطاف تو برنامه مطالعاتی:
یکی دیگه از نکاتی که در آموزش برنامه ریزی درسی باید اهمیت بدید، اینه که باید برنامتون رو منعطف بریزید. یعنی اگر یه روز مریض شدید یا نتونستید یکسری از آیتمهای برنامه رو بخونید و انجام بدید، یه زمان اضافه تو برنامتون باشه که بتونید به برنامه برسید. بیشتر این تایمهای اضافه، به آخر هفته موکول میشه که فکر خوبیه. اگر در طول هفته به هر دلیل نتونستید خوب مطالعه کنید، آخر هفته وقت اینه که بهشون برسید.

۹) شخصی سازی برنامه:
بچهها تو قسمتی قبلی هم بهتون گفتیم که برنامتون باید فقط مخصوص به شما باشه. البته این حرف با اینکه بخواید از تجربیات دوستاتون استفاده کنید، فرق داره و اون کار خوبیه. اما تقلید از برنامههای دیگران رو شما جواب نمیده چون سطح توانایی و حتی سطح درسی ماها باهم فرق داره و در ضمن گفتیم که برنامتون باید متناسب با هدفهاتون چیده بشید که هدفها هم با هم فرق داره پس برنامههای دیگران رو استفاده نکنید و حتی برنامه خودتون هم به کسی پیشنهادش رو ندید.
۱۰) تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت:
هدف بلند مدت که همون آینده تحصیلی و شغلیتونه، اول کار باید تعیین بشه. اما هدفهای کوتاه مدت هم شما رو با انرژیتر و سرحالتر برای انجام برنامتون میکنه. حالا هدفهای کوتاه مدت اهدافی هستند که شما مثلا واسه آخر هفتتون یا آخر ماهتون و یا از همه مهمتر واسه هر آزمون آزمایشیتون تعیین میکنید.
مطلب پیشنهادی: روش خلاصه نویسی برای کنکور
انواع برنامه ریزی درسی
