سلام دوستان، من دانشجوی رشته مهندسی کشاورزی هستم و توی این مقاله قراره به معرفی رشته مهندسی کشاورزی بپردازم تا به شما در تصمیم گیری و انتخاب رشته کمک کرده باشم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته مهندسی کشاورزی
کشور ایران با وجود 37 میلیون هکتار اراضی دارای قابلیت کشاورزی، 18 تا 100 میلیارد متر مکعب منابع آبی قابل استفاده و گسترش و تنوع آب و هوایی در 14 آب و هوای گوناگون، پتانسیل و زمینه خیلی خوبی توی بخش کشاورزی داره.
البته برای توسعه این بخش مهم که به حق اون رو محور توسعه اقتصادی کشور خوندن، باید از کشاورزی سنتی فاصله بگیریم و با بهرهگیری از دانش کشاورزی، به کشاورزی مکانیزه نزدیک بشیم.
در چند دهه اخیر بخاطر از بین رفتن محیط زیست، مهندس کشاورزی با استفاده از مطالعه روشهای نوین سعی میکنن تا کشاورزی امن و سازگارتر با محیط زیست رو انجام بدن.
کشاورزی شغلیه که به صورت مستقیم و غیرمستقیم با طبیعت سروکار داره و کسایی که قصد مطالعه این رشته رو و شاغل شدن با این رشته رو دارن باید علاقه زیادی به کار در طبیعت و فضای آزاد داشته باشن. کشاورزی یک کار زنده به حساب میاد؛ هر چند بعضی از گرایشهای این رشته به طور غیرمستقیم به کشاورزی مربوط میشه. پس مهمترین عامل در انتخاب این رشته داشتن علاقه و انگیزه کافی هست.
آخرین رتبه قبولی رشته مهندسی کشاورزی
نمونه کارنامه قبولی رشته مهندسی کشاورزی:
دوره تحصیل و دروس دانشگاهی
طول دوره کارشناسی این رشته ۴ ساله و دانشجویان طی این مدت ۱۴۰ واحد درسی را میگذرونن. تعداد واحدها و دروس رشته مهندسی کشاورزی در هر دسته، بر اساس نوع گرایش متفاوته.
این رشته ده گرایش داره که سه گرایش از جمله گرایش آب، اقتصاد کشاورزی و ماشینهای کشاورزی از بین داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی دانشجو جذب میکنه.
گرایش اقتصاد کشاورزی: مهندسی اقتصاد کشاورزی، قوانین کلان اقتصاد رو در بخش کشاورزی پیاده میکنه تا بتونه از امکانات و منابع موجود بهترین استفاده رو کرده باشه و بیشترین سود رو از این طریق بدست بیاره. به عبارت دیگه توی این علم مسائل اقتصادی در بخش کشاورزی اعمال میشن تا با استفاده از منابع موجود اعم از زمین، آب، کود، بذر، نیروی انسانی و سرمایه حداکثر محصول و حداکثر سود به دست بیاد.
گرایش آب: هدف این رشته استفاده از آب در کشاورزی هست که محور اصلی محسوب میشه. بنابراین یک مهندس آب باید با آب و ویژگیهای اون، طریقه استحصال آب، طریقه انتقال آب به محل مصرف و طریقه مصرف آب آشنا باشه و برای تسلط به موارد گفته شده، لازمه که از دانشهای دیگهای از قبیل زمینشناسی، هواشناسی، خاکشناسی، گیاهشناسی، طراحی و ساخت تأسیسات آبی و مکانیزم مصرف آب توسط خاک و گیاه که مکمل همدیگه هستن، اطلاعات کافی داشته باشه.
گرایش ماشینهای کشاورزی: محاسبه ماشینهای مورد نیاز برای یک مزرعه و نگهداری و رسیدگی به تعمیرات و برنامهریزی برای زمان و نحوه کار ماشینهای مورد نظر به وسیله فارغالتحصیل این رشته انجام میشه.
ریاضیات عمومی، فیزیک عمومی، شیمی عمومی، آمار و احتمالات، برنامه نویسی کامپیوتر، هواشناسی، آب یاری عمومی، اقتصاد کشاورزی، خاك شناسی عمومی، زراعت عمومی، مساحی و نقشه برداری، باغبانی عمومی، عملیات کشاورزی، زراعت غلات، آشنایی با کامپیوتر.
بازاریابی محصولات کشاورزی، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، اقتصاد ریاضی، اقتصاد سنجی، مدیریت مزرعه، اقتصاد منابع طبیعی، تهیه و ارزیابی طرح های کشاورزی، روش تحقیق، اقتصاد توسعه و سیاست کشاورزی، حسابداری، اقتصاد تولید.
استاتیک، مقاومت مصالح، هیدرولیک، نقشه برداری، طراحی سیستم های آبیاری، اصول زهکشی، هیدرولوژی آب های سطحی، آب های زیرزمینی، مهندسی زهکشی، پمپاژ و ایستگاه های پمپاژ، تأمین آب شرب روستا ها، مصالح و روش های ساختمانی، هیدرولیک انهار، طراحی ساختمان های انتقال آب، حفاظت آب و خاک، اقتصاد مهندسی.
استاتیک، مقاومت مصالح، دینامیک، مکانیک سیالات، ترمودینامیک، نقشه کشی صنعتی، طراحی اجزای ماشین، مواد ساختمانی ادوات کشاورزی، تکنولوژی موتور، شناخت و کاربرد تراکتور، ماشین های کشاورزی، برق و الکتریسیته
ادامه تحصیل با رشته مهندسی کشاورزی
امکان ادامه تحصیل با این رشته در حال حاظر تا مقطع دکترا وجود داره.
شرط موفقیت و مهارت لازم در رشته مهندسی کشاورزی
کسانی شانس موفقیت بیشتری در این رشته دارند که:
توانایی تجزیه و تحلیل بالای اطلاعات رو داشته باشن.
از گروه ریاضی و فنی باشن.
علاقهمند به محیط روستا و روستا نشینی باشن.
اطلاعات فنی زیادی داشته باشن.
با مباحث ریاضی، آمار و اصول کشاورزی آشنایی و مهارت داشته باشن.
بازار کار و درآمد رشته مهندسی کشاورزی
توی کشور ما کشاورزی محور توسعه شناخته شده و محور کشاورزی همونطور که میدونید آب هست.
بنابراین فارغالتحصیلان این رشته بازار کار خوبی دارن و در آینده بازار کار اونها بهتر هم میشه. در حال حاضر فارغالتحصیلای این رشته توی بخش خصوصی، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، مهندسین مشاور آب و خاک، پیمانکاریهای مختلف و شیلات، زمینه کاری دارن. برای مثال توی بخش شیلات، طراحی استخر برای پرورش ماهی توی حیطه کاری مهندسین آب هست.
توی کشور ما جایگاه فارغالتحصیلان مهندسی کشاورزی و از جمله مهندس اقتصاد کشاورزی به درستی مشخص نیست و در حال حاضر 40 هزار مهندس کشاورزی بیکار در کشور داریم که از دانشگاههای دولتی و آزاد فارغالتحصیل شدن.
پیشبینی میشه که اشتغال مهندسان کشاورزی طی ده سال آینده 2 درصد رشد کنه، که خب کندتر از متوسط کل شغلهاست!
بخاطر احتیاج به افزایش کارایی سیستمهای تولید محصولات کشاورزی و کاهش آسیبهای زیست محیطی، میزان تقاضا برای جذب این افراد بیشتر میشه.
حداقل درآمد ماهیانه مهندسین کشاورزی 3 میلیونه.
مزایا و معایب رشته مهندسی کشاورزی
مزایا:
محیط سرزنده.
تاثیر مثبت محیط کار.
بازار کار خوب.
معایب:
درآمد کم.
خارج شدن از شهر و مسافت طولانی.
صبر و حوصله زیاد.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی مکانیک
مهاجرت با رشته مهندسی کشاورزی
از محبوبترین مقصدها برای کشاورزی در خارج از کشور، اروپاست. کشورهایی مثل کانادا، فرانسه، اسپانیا، ایرلند و آلمان به کارگران بینالمللی این فرصت رو میدن تا تجارت خودشون رو در بین منظرههای زیبا و غنی کشاورزی توسعه بدن.
دولت برای اینکه بتونه بازار کاری خودش رو توی زمینه کشاورزی ثابتقدم نگه داره، همیشه سعی داره تا از بین متخصصانی که قصد مهاجرت به این کشور رو دارن، بهترین و مناسبترین اونها رو انتخاب کنه، پس تخصص و مهارت توی رشته کشاورزی خیلی واجبه.
دانشگاههای برتر:
دانشگاه تحقیقات واگنینگن
دانشگاه کالیفرنیا، دیویس
دانشگاه علوم کشاورزی سوئد
دانشگاه کرنل (راهنمای کامل اپلای در دانشگاه کرنل)
دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (راهنمای کامل اپلای در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی)
موسسه فناوری فدراب سوئیس
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته زمین شناسی