معرفی رشته‌های ریاضی

معرفی رشته مهندسی شیمی

جدیدترین مطالب سایت

کانال تلگرام ما

معرفی رشته مهندسی شیمی

سلام همراه عزیز. من آیدا دین‌پرور دانشجوی رشته مهندسی شیمی در دانشگاه صنعتی شریف هستم و توی این مقاله قراره درمورد صفر تا صد رشته مهندسی شیمی اطلاعات مهمی رو در اختیارت بذارم. این رشته از رشته شیمی جداست و توصیه می‌کنم که برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله رو تا انتها مطالعه کنی.

آشنایی با رشته مهندسی شیمی

خیلی از افراد با شنیدن اسم مهندسی شیمی، همیشه فکر می‌کنن که همه دروس شیمی هستن در حالی که باید بگم واحدهای درسی مرتبط با شیمی بسیار کمه. مهندسی شیمی، طراحی فرآیندها در صنایع شیمیایی برای تبدیل مواد اولیه به فرآورده‌های باارزشه. اگر درمورد این رشته در مقالات خارجی سرچ کنی، قطعا مهندسی شیمی رو در کنار رشته‌ای مثل معماری می‌بینی که این نشون‌دهنده اهمیت این رشته‌ست.

دروسی که باید در این رشته پاس کنی، نیاز به پایه نسبتا قوی ریاضی داره. مثلا در دروسی مثل فیزیک، مکانیک حرکت می‌خونی. درواقع اگر از دروس پایه ریاضی و فیزیک لذت می‌بری، این رشته رو بهت پیشنهاد می‌کنم.

رتبه قبولی رشته مهندسی شیمی

نمونه کارنامه قبولی رشته مهندسی شیمی:

دوره تحصیل و دروس دانشگاهی

این رشته در مقطع کارشناسی بدون گرایشه اما بعد از دوسال تحصیل، دانشجوها می‌تونن براساس علاقه‌شون در یکی از این گرایش‌ها ادامه بدن: گرایش صنایع پتروشیمی؛ صنایع نفت و گاز؛ صنایع غذایی؛ بیوتکنولوژی؛ نانوتکنولوژی؛ مهندسی فرایند.

بعد از دوران کارشناسی هم امکان ادامه‌ی تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در گرایش‌های زیر امکان‌پذیره:

  • طراحی فرآیندهای صنعت نفت
  • صنایع غذایی
  • بیوتکنولوژی
  • پلیمر
  • صنایع گاز
  • ترموسینیتیک و کاتالیست
  • پدیده‌های انتقال و فرآیندهای جداسازی
  • مدل سازی، شبیه‌سازی و کنترل
  • محیط زیست
  • پتروشیمی
  • نانو
  • فناوری
  • صنایع شیمیایی معدنی

تفاوت رشته مهندسی شیمی و شیمی محض

مهندسی شیمی و شیمی محض

فردی به نام پروفسور نورتون، اولین بار در 1881 میلادی در دانشگاه MIT، اولین درس مهندسی شیمی رو تدریس کرد. در اون زمان، صنایع شیمیایی رو به توسعه بود و ساخت و بهره‌برداری از فرآیندهای شیمیایی، توسط افراد متخصص، از نیازهای علم شیمی به حساب میومد. اما برای این کار دو گروه وجود داشتن:

۱. شیمی‌دان‌هایی که تئوری‌های شیمی و علوم آزمایشگاهی رو بلد بودن اما اطلاعات فنی لازم درباره‌ی طراحی صنعتی رو نداشتن.

۲. مهندسان مکانیکی که طراحی صنعتی بلد بودن اما از فرآیندهای شیمیایی اطلاع نداشتن.

به همین دلیل تا مدتی برای طراحی واحدهای شیمیایی، از از شیمیدان‌ها و مهندسان مکانیک به صورت مشترک استفاده می‌شد. اما برای هماهنگ شدن کار این دوتا گروه، به افرادی نیاز بود که هم از فرآیندهای شیمیایی و علوم آزمایشگاهی اطلاع داشته باشن و هم طراحی صنعتی داشته باشن. به همین دلیل رشته‌ی مهندسی شیمی به وجود اومد.

حالا تفاوت اصلی شیمیست‌ها و مهندسین شیمی چیه؟ میشه اینجوری ارزیابی کرد که شیمیست‌ها در مرحله‌ی اول، تجزیه‌ی شیمیایی، انداز‌ه‌گیری خواص و تکوین یک فرآیند جدید شیمیایی رو به عهده دارن که روی میز آزمایشگاه و به کمک ابزارآلات مخصوص این کار رو انجام میدن. در مرحله‌ی بعدی، این کار به عهده‌ی مهندسین شیمی هست که نتایج تکوین‌یافته‌ی شیمی‌دان‌ها رو جوری با علوم فیزیک، ریاضی و اقتصاد ترکیب کنه تا بشه سالانه تعداد انبوهی از ماده مورد نظر رو تولید و روانه بازار کرد.

درواقع مهندس شیمی، مترجم کشفیات شیمیست‌ها هستن و وظیفه‌ی کاهش هزینه تولید و بهره‌برداری از نتایج آزمایشگاهی شیمی‌دان‌ها رو به عهده دارن. دروسی که یک مهندس شیمی در دانشگاه می‌گذرونه هم به جنبه تکنولوژی اشاره داره، مثل ترمودینامیک طراحی فرآیندها، قوانین تجارت، محیط زیست و … . در آخرین تفاوت این دو حوزه باید گفت که اگر یک مهندس شیمی و یک شیمی‌دان باهم در یک کارخونه مشغول به کار بشن، حقوق مهندس شیمی از شیمی‌دان بالاتره، چراکه مهندس شیمی بیشتر با سلامتی مردم سروکار داره، درحالیکه شیمی محض، فقط با خود علم در ارتباطه.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی برق

بازار کار مهندسی شیمی

یه مهندس با توجه به دروسی که فرامی‌گیره، غالبا می‌تونه در بخش تحقیق یا تولید مشغول به کار بشه. کار در آزمایشگاه‌ها برای تولید محصولات و استفاده از مدل‌های کامپیوتری برای تولیدات از جمله مشاغل مخصوص این رشته‌ست که مهارت‌های نرم‌افزاری براشون از ملزومات محسوب میشه. به همین دلیل دانشجوها درسی به نام برنامه‌نویسی پایتون رو در دانشگاه می‌گذرونن. مخصوصا برای ادامه تحصیل در این رشته، نرم‌افزارهای بهینه‌سازی،  فرآیندهای شیمیایی و نرم‌افزارهای طراحی شیمیایی بسیار مهمن.

از فارغ‌التحصیلان این رشته در بسیاری از مشاغل استفاده میشه. داشتن تجربه کاری برای هر شغلی مهمه. به خصوص برای مهندسی. داشتن مهارت و تخصص اهمیت داره. اگر دنبال حقوق بالاتر در این رشته‌ای، باید مهارت خودت رو افزایش بدی.

توانایی‌ها و مهارت‌های لازم

برای این که بتونی در این رشته به طور موفق ادامه تحصیل بدی و بعد وارد بازار کار بشی، لازمه که یه سری ویژگی‌ها رو داشته باشی. از مهم‌ترین خصلت‌هایی که میتونی در خودت تقویت کنی، میتونم به تقویت روحیه تیمی، تقویت حل مسائل ریاضی، توانایی برنامه‌ریزی و سازماندهی، مهارت در تحلیل مسائل و همینطور توانایی مدیریت پروژه‌ها اشاره کنم.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی صنایع

مهاجرت در رشته مهندسی صنایع

اگر علاقمند به ادامه تحصیل در خارج از کشور در این رشته هستی، این رشته از لحاظ اپلای خصوصا در مقاطع ارشد و دکتری بسیار عالیه، چراکه حوزه‌های فنی زیادی رو شامل میشه. کشورهای اروپایی مثل هلند، فرانسه، آلمان و اتریش، توی این رشته دانشجو می‌پذیرن. دانشگاه‌های کانادا هم اقبال خوبی به این رشته دارن. علاوه بر این کشورهای در حال توسعه مثل اندونزی، چین، ترکیه و استرالیا هم برای مقاطع بالا دانشجو می‌پذیرن.

5/5 - (3 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 2 =

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.