سلام دوست کنکوری! تا اینجای راه خسته نباشی. توی این مقاله قراره درمورد بهترین روش مطالعه و تست زنی روانشناسی برای کنکور صحبت کنیم. پس تا انتها باهامون همراه شو.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleشروع مطالعه روانشناسی برای کنکور
در ابتدا باید بدونی که روانشناسی 15 سوال از کنکور رو به خودش اختصاص میده که باید در حدود 15 دقیقه اونها رو حل کنی. سوالات روانشناسی شامل سوالات مفهومی، حفظی و تصویری هستن که از بین این سه دسته، سوالات حفظی، 50 درصد از سوالات رو شامل میشن؛ سوالات مفهومی 20 تا 25 درصد و سوالات تصویری، 30درصد. در نتیجه باید بدونی که مباحث حفظی اولویت بالاتری دارن و بعد به دنبالش تصاویر و مباحث مفهومی. در ابتدا بودجهبندی درسهای این کتاب رو میگیم و بعد به سراغ روش مطالعه روانشناسی کنکور میریم.
اگر میخوای پی دی اف روانشناسی یازدهم رو توی موبایلت داشته باشی، اون رو دانلود کن.
مطلب پیشنهادی: بودجه بندی کنکور انسانی
روش مطالعه روانشناسی کنکور
برای مطالعه درس روانشناسی، حداقل روزی نیمساعت یا هفتهای سه ساعت رو بهش اختصاص بده. این درس نیاز به تکرار و تمرین زیادی داره اما جزو دروسیه که به راحتی میتونی با چند دور مرور و مطالعه عمیق، درصد بالایی بگیری. ضریب این درس در کنکور انسانی ۲ئه که ضریب کمی نیست و باید جدیش بگیری و به خوبی مطالعهاش کنی. نکته مهم اینجاست که روانشناسی اصلا درس حفظی نیست و میشه با یادگیری، اون رو به راحتی تمرین کرد و به خاطر سپرد. پس نکاتی که در ادامه میگیم رو به خوبی رعایت کن.
روزنامهوار مطالعه کن
همونطور که میدونی، برای فهم دقیق هر درس، نیاز داری که یک دور برای شروع از روی متن درس بخونی که متوجه بشی با چه نکات و اصطلاحاتی قراره مواجه بشی. پس حتما در ابتدا، درس رو یه دور سریع بخون.
بعد از این که متوجه هدف کلی درس شدی، حالا شروع کن از اول درس، پاراگراف به پاراگراف پیش برو و درس رو بخون. در این مرحله باید زیر نکات کلیدی و مهم خط بکشی. حتی اگر حس میکنی به فهم بیشترت کمک میکنه، میتونی برای خودت حاشیهنویسی کنی.
پاراگرافی پیش برو
خلاصه نویسی کن
روانشناسی نیاز شدید به خلاصه نویسی داره. به دو دلیل بزرگ:
1- قراره تا زمان کنکور حداقل سه بار دیگه این کتاب رو مرور کنی. نمیتونی هر بار کل کتاب رو مطالعه کنی. پس نیاز داری که مطالب رو به صورت منسجم و خلاصه داشته باشی تا بتونی سیعتر و دقیقتر مرور کنی. و چه بهتر میشه اگه این مطالب خلاصه شده، از زبون تو باشه.
2- در طول کتاب و حتی موقع تست زنی، ممکنه با نکاتی مواجه بشی که مربوط به مطالعات قبلیت بوده. وقتی خلاصه نویسی میکنی، میتونی این نکتههای جدیدی که مرتبط با بخشهای قبلتر کتاب بوده رو در کنار هم یادداشت کنی یا به یادداشتهات اضافه کنی. اینجوری هم انسجام و نظم بیشتری به ذهنت میدی و هم این که مطالبت هر بار به روز و جدید میشه.
پس از خلاصه نویسی غافل نشو که تا لحظه کنکور باهاش کار داری.
طبقه بندی یعنی این که مواردی که در زیر هم قرار میگیرن یا توضیحاتی که دارای زیرگروههای مختلفی هستن رو در کنار هم بنویسی.
مثال: منابع کسب شناخت: 1) شیوه خردگرایانه 2) شیوه علمی 3) شیوه مبتنی بر سیر و سلوک 4) استناد به نظر صاحب نظران
اطلاعات کتاب رو طبقه بندی کن
برای اصطلاحات، واژهنامه تهیه کن
چند صفحهای رو به توضیح اختصار واژهها و اصطلاحات مهم اختصاص بده و اونها رو با توجه به چیزی که متوجه شدی ولی بر اساس نکات کلیدی کتاب، شرح بده.
مثال: روش علمی: فرآیند جستجوی با قاعده و نظامدار برای مشخص کردن یک موقعیت نامعین. (درس1)
توی این مورد میتونی از نمودار رشتهای استفاده کنی و مفاهیمی که به دنبال هم میان یا به همدیگه مربوط هستن رو در کنار هم ذکر کنی.
مثال1: روان شناسی: رفتار/ فرآیند ذهنی/ شناخت/ توجه/ ادراک/ حافظه و غیره.
مثال2: روش علمی: فرآیند نظامدار/ تعریف عملیاتی یک متغیر/ موقعیت نامعین.
مفاهیم مرتبط رو کنار هم بنویس
به نمودارها و تصاویر توجه کن
مواردی مثل نمودار، تصاویر، مثال، پاورقی و بیشتر بدانید، مفاهیمی هستن که هم برای فهم بهتر و بیشتر مطالب بهت کمک میکنن و هم این که میتونن بهت اطلاعات بیشتر درمورد اون موضوع بدن. همینطور احتمال طرح سوال از قسمتهای تصویری و نموداری یا طرح سوال از مثالها برای رسیدن به اون اصطلاح کلیدی، وجود داره.
مثل: نمودار درس اول که در رابطه با چگونگی شکل گیری سطوح مختلف شناخته.
تست زنی مهمترین بخش مرور و مطالعه دروس برای آزمون کنکوره. ابتدا بعد از هر درس برای تثبیت بیشتر اون درس، تستهای طبقه بندی شده حل کن و بعد از مطالعه دقیق دروس، از تستهای ترکیبی یا تستهای جمعبندی و زماندار استفاده کن. حواست باشه که حتما تستها رو بر اساس پاسخ تشریحیشون تحلیل کنی و نکات مهم رو به خلاصههات اضافه کنی و روی نقاط ضعفت بیشتر کار کنی.
تست حل کن
مطالعه روانشناسی کنکور از کتاب درسی یا کمک درسی؟
منبع اصلی ما برای آزمون کنکور، کتاب درسیه. در واقع از تنها جایی که سوال طرح میشه، کتابهای درسیه اما توجه کن که این به معنای نقض یا رد کتابهای کمک درسی یا جزوه معلم نیست. بلکه باید بدونی که استفاده از منابع غیر درسی، تا جایی که جای کتاب درسی رو نگیره، نه تنها بد نیست بلکه به یادگیری عمیق هم کمک میکنه. پس اگر دوست داری که مباحث کتاب رو به خوبی و عمیقتر یاد بگیری، میتونی از جزوه معلم، کتب کمک درسی و حتی سیدیهای آموزشی استفاده کنی.
نحوه ترکیبی خواندن روانشناسی
نکته مهمی که در مطالعه روانشناسی اهمیت داره، روش مطالعه روانشناسی کنکور به صورت ترکیبیه. برای این کار فقط و فقط با خلاصه نویسی میتونی به راحتی مباحث پیچیده و گسستهی کتاب رو بهم پیوند بزنی و در کنار هم به صورت منسجم یادداشت کنی تا در مرورهای آیندهت ازش استفاده کنی. با این کار میتونی به خوبی از پس سوالات ترکیبی کنکور هم بربیای. همچنین تست زنی بهت این امکان رو میده که با انواع سوالات ترکیبی آشنا بشی و بتونی اونها رو به راحتی حل کنی.
چند روش تست زنی روانشناسی
1) با تستهای تالیفی و بدون زمان شروع کن.
2) بعد از هر درس، تست بزن تا مفاهیم رو تثبیت کنی و با شیوههای تست زنی هم آشنا بشی.
3) از تستهای زماندار برای یادگیری تست زنی کنکور استفاده کن.
4) تستها رو بعد از هر بار تست زنی، تحلیل کن و روی نقاط ضعفت کار کن.
بهترین روش مرور روانشناسی
بهترین روش مطالعه روانشناسی کنکور برای مرور، استفاده از خلاصهها و یادداشتهای مختلفی هست که از مباحث درس برداشتی. این نوشتهها بهت کمک میکنن که در زمان کوتاه و به صورت منظم و منسجم، مرورهای جامع و پیوستهای بر روی مباحث کتاب داشته باشی. پس حتما خلاصه نویسی انجام بده.
همچنین تست زنی یکی دیگه از شیوههای مرور روانشناسیه که میتونه به خوبی مطالب رو توی ذهنت تثبیت کنه.
روش مطالعه روانشناسی کنکور در سه ماه آخر
برای مطالعه درس روانشناسی در سه ماه آخر، باید ابتدا توجه کنی که مطالعه هر درس رو به صورت پاراگرافی پیش ببری و نکتهی مهمی رو از قلم نندازی. همچنین خلاصه نویسی رو حتما انجام بده تا بتونی حداقل دوبار روی کتاب مرور داشته باشی و در عین حال زمان زیادی رو هم بهش اختصاص ندی. حل تست هم از نکات مهم و کلیدی برای فهم این درسه و باید حتما تست زنی رو از ابتدای مطالعهت شروع کنی.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته روانشناسی