سلام ام اس بوکی عزیز! به مقاله امروز در مورد روش مطالعه صحیح جغرافیا برای امتحان نهایی خوش اومدی. امروز قراره برات نکاتی رو که میتونه برای 20گرفتن جغرافیا در امتحان نهایی و مطالعه جغرافیا کمک کنه، توضیح بدیم. پس باهامون همراه شو چون ایدههای جدیدی واست داریم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleبارم بندی جغرافیا دوازدهم انسانی امتحان نهایی
همونطور که میدونی درس جغرافیای 3، خیلی اهمیت داره چون قراره به صورت نهایی مورد ارزیابی قرار بگیره. این درس کاملا حفظیه اما باید بهت بگیم که خیلی از نکات مهم این درس رو میتونی به راحتی یاد بگیری. اما یک سری روش داره که در ادامه روشها رو برات شرح میدیم.
بارم بندی این درس برای 20 گرفتن جغرافیا در امتحان نهایی، به این صورته:
درس | 1 | 2 | مهارت های جغرافیایی 1 | 3 | 4 | مهارت های جغرافیایی 2 | 5 | 6 | مهارت های جغرافیایی 3 |
بارم | 1.5 | 1.5 | 0.5 | 1.5 | 3 | 2 | 5 | 4 | 1 |
ضریب امتحان نهایی جغرافیا: ضریب این درس در رشتهی انسانی، عدد 6عه. پس این درس رو جدی بگیر و تمام تلاشت رو بکن تا بالاترین نمره رو توی این درس بدست بیاری.
مطلب پیشنهادی: لیست بهترین اساتید تاریخ و جغرافیا
روش مطالعه جغرافیا دوازدهم انسانی
اولین و تنها منبع مورد نیاز برای مطالعه جغرافیا برای امتحان نهایی، کتاب درسیه. مواردی مثل جزوه معلم یا کتابهای کمک آموزشی فقط میتونن برای تثبیت مواردی که سخت هستن بهت کمک کنن در غیر اون صورت، فقط باید کتاب درسی رو برای امتحان مطالعه کنی. اما مطالعه جغرافیا برای امتحان هم شیوههای منحصربهفرد خودش رو داره که اگر با این مواردی که میگیم مطالعه کنی، به 20 گرفتن جغرافیا در امتحان نهایی کمک میکنه.
برای مطالعه جغرافیا روزنامهوار بخون
اولین قدم برای مطالعه یک کتاب درسی برای امتحان یا حتی یه پرسش کلاسی ساده، مطالعه روزنامهواره. این نوع مطالعه بهت کمک میکنه در زمان خیلی کوتاه متوجه بشی که با چه مواردی مواجه هستی و پیشزمینه اصلی درس برات مشخص بشه.
پاراگرافی بخون
هر پاراگراف رو با دقت بخون. زیر نکات مهم و کلیدی اون پاراگراف خط بکش و بعد کل پاراگراف رو از حفظ برای خودت بگو. اینجوری هم یه دور برای خودت مطلبی که خوندی رو مرور کردی و هم جایی رو که از قلم انداختی یا ایرادی برای یادگیری و حفظ داشتی متوجه میشی. بعد دوباره به کتاب برگرد و قسمتهایی که نمیتونستی بگی رو دوباره بخون.
برای مطالعه جغرافیا خلاصه نویسی کن
هر پاراگرافی رو که خوندی و برای خودت توضیح دادی، به صورت خلاصه در یک یا دو خط یادداشت کن تا بعد از مطالعه کل کتاب، از خلاصههات استفاده کنی.
سوال و جوابی بخون
از هر پاراگراف چندتا سوال دربیار و سعی کن به سوالات جواب بدی. اینجوری یک دور بیشتر مطالعه کردی. همچنین باعث میشه اشکالاتت راحتتر مشخص و برطرف بشه.
تصویر سازی کن
یکی از بهترین راهها برای مطالعه و تثبیت یک مطلب، مخصوصا مطالب توضیحی در ذهن، استفاده از تصویره. وقتی یه مطلب توصیفی یا توضیحی که میتونه به صورت ترسیم شکل یا حتی عکس، به راحتی به تصویر کشیده بشه در اختیار داشته باشی، اون مطالب رو به خوبی درک میکنی. اینجوری باعث میشه که توضیحات به همراه عکس یا تصویر توی ذهنت ثبت بشن.
به عنوان مثال تصویری که در درس 3 فصل 5 از گسل پنهان و گسل همگرا ترسیم شده، میتونه به راحتی در یادگیری این مبحث کمکت کنه.
اطلاعات رو طبقه بندی کن
یکی از بهترین شیوههای مطالعه جغرافیا، طبقهبندی اطلاعاته. از اون جایی که مطالب کتاب به صورت گسترده ارائه شده، میتونی به راحتی اطلاعات هر درس رو طبقه بندی کنی و داخل جدول قرار بدی یا حتی ازشون خلاصه نویسی کنی. طبقه بندی اطلاعات یعنی:
مثلا عواملی که توی ایجاد سیل نقش دارن (مثل دخالت انسانی یا شکستن سد و…) رو به صورت جدول دسته بندی کنی و برای هر عامل ویژگیهای مختص خودش رو در جدول یادداشت کنی (مثلا خصوصیاتی که برای عامل شکستن سد میتونی بنویسی، مواردی مثل مقاوم نبودن سد، زمین لرزه و غیره هست). اینجوری حتی میتونی عوامل مختلف رو با هم مقایسه کنی.
مطلب پیشنهادی: روش مطالعه و تست زنی جغرافیا برای کنکور
جدول اطلاعات مقایسهای تهیه کن
این نوع جدول میتونه تکمیل کننده جدولهایی باشه که در طبقه بندی اطلاعات استفاد کردی. توی این جدول، اطلاعات رو با همدیگه مقایسه میکنی و اینجوری به خوبی متوجه شباهتها و تفاوتهاشون میشی.
به عنوان مثال برای مبحث لغزش زمین، میتونی انواع حرکات دامنه رو بنویسی و اونها رو در جدول در کنار هم قرار بدی و تفاوتها و شباهتهایی که با همدیگه دارن رو یادداشت کنی تا راحتتر توی ذهنت ثبت بشه.
مناطق جغرافیایی رو روی نقشه بررسی کن
برای یکسری از مباحث که پراکندگیهای جغرافیایی رو بیان میکنن، میتونی از نقشههای کتاب یا حتی نقشههای خارج از کتاب کمک بگیری. وقتی محل رخداد هر اتفاق رو روی نقشه یاد بگیری، به راحتی میتونی در حافظهت ذخیرهش کنی.
مثلا برای پراکندگی زمین لرزه در کره زمین و درک مبحث زلزله و گسل، یا حتی برای درک مبحث نواحی زلزله خیز در ایران میتونی از نقشههای درس 5 استفاده کنی.
مطالعه جغرافیا رو تحلیلی پیش ببر
وقتی صحبت از تحلیل اطلاعات میشه، یعنی لازم نیست مطلبی رو حفظ کن. یکسری از مطالب در درس جغرافیا هستن که اصلا نیازی به حفظ شدن ندارن. میتونی به راحتی اون مطالب رو برای خودت تحلیل کنی و دنبال دلیل و چرایی بگردی تا بتونی اون مطلب رو به خوبی به ذهنت بسپاری.
مثلا برای مبحث تاثیرات حمل و نقل بر محیط (درس4)، با خودت فکر کن که حمل و نقل روی چه مواردی تاثیرگزار بوده؟ مثلا روی هوا یا دریاها. بعد برای این موارد دنبال چرایی بگرد و پاسخهایی که میدی رو بررسی کن. بعد با عواملی که توی کتاب درموردشون توضیح داده شده (مثل آلودگی صوتی، آلودگی منظر و…)، مقایسه کن و موارد کتاب رو برای خودت بررسی کن. این شیوه به یادگیری بیشترت کمک میکنه و به جای این که مباحث رو حفظ کنی، اونها رو یاد میگیری.
تصاویر و نقشههای مهم رو بررسی کن
یکسری از نقشهها و تصاویر کتاب هستن که در روش مطالعه صحیح جغرافیا خیلی اهمیت دارن و باید حتما به خاطر بسپاریشون. مخصوصا تصاویری که برای فصل سوم داخل کتاب به تصویر کشیده شده. این تصاویر هم در فهم بیشتر مطالب کمکت میکنن و هم ممکنه ازشون داخل امتحان سوال طرح بشه.
مثلا عکس رو داخل سوال قرار بدن و ازت بخوان فرآیندی رو که در تصویر رخ میده شرح بدی.
موارد محاسباتی رو فراموش نکن
یک سری از موارد داخل درس جغرافیا وجود داره که با فرمول حل میشه. این موارد رو میتونی به صورت خلاصه برای خودت فرمولهاش رو بنویسی و یک توضیح کوچیک واسه درک بیشترش بدی. سعی کن بیشتر از این که حفظ کنی، یاد بگیری و بدونی که چرا و چطور به این فرمول دست پیدا کردی.
مثل محاسبه سرانه فضای سبز و کاربری زمین.
واژه نامه آخر کتاب رو مطالعه کن
یکسری از اصطلاحات مهم کتاب هستن که در متن درموردشون توضیح داده نشده یا این که ممکنه درک توضیحاتش برات سخت باشه. واژه نامه انتهایی کتاب توی درک بیشتر مطالب و انسجامشون بهت کمک میکنه.
حل نمونه سوال جغرافیا
یکی از بهترین موارد در روش مطالعه صحیح جغرافیا برای امتحان نهایی، استفاده از سوالات سالهای قبل و حل نمونه سوالات امتحانیه. با این شیوه، میتونی به راحتی مطالب کتاب رو مرور کنی. همچنین کمکت میکنه با سبک سوالاتی که قرار هست حل کنی، آشنا بشی.
امتحان نهایی جغرافیا دوازدهم انسانی
مطلب پیشنهادی: دانلود سوالات امتحان نهایی
شب امتحان چطور بخونیم؟
یکی از بهترین موارد در روش مطالعه صحیح جغرافیا برای امتحان نهایی، استفاده از سوالات سالهای قبل و حل نمونه سوالات امتحانیه. با این شیوه، میتونی به راحتی مطالب کتاب رو مرور کنی. همچنین کمکت میکنه با سبک سوالاتی که قرار هست حل کنی، آشنا بشی.
سبک مرور جغرافیا
برای مرور جغرافیا، میتونی از خلاصه نویسیها و جدولهایی که ترسیم کردی، کمک بگیری. به کمک این موارد میتونی توی کمترین زمان، کل مطالب مهم کتاب رو مطالعه و مرور کنی.
خلاصه برداری در مطالعه جغرافیا
همونطور که گفتیم، خلاصهبرداری، یکی از بهترین روشها برای مطالعه دروسی مثل جغرافیاست. با طبقه بندی اطلاعات و خلاصه نویسیشون میتونی به راحتی مطالب کتاب رو به صورت جامع و پیوسته، مرور کنی و نکتهای رو از دست ندی.
مطلب پیشنهادی: بهترین کتاب جغرافیا کنکور