سلام، مهدی ضمیری هستم. دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی از دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران. توی این مقاله قصد دارم به معرفی رشته دامپزشکی به طور مختصر بپردازم و به شما در انتخاب درست کمک کنم. پس تا آخر مقاله همراه من باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته دامپزشکی
رشته دامپزشکی یکی از زیرگروههای علوم تجربیه که مقطع تحصیلی اون دکتری عمومی به حساب میاد. یعنی دانشجوها در این رشته ۶ سال درس میخونن و بعد، مدرک دکتری عمومی اخذ میکنن. این رشته، رشتهی جذاب و پردرآمدیه و بازار کار خوبی داره. اما برای انتخاب اون، شرط اول اینه که بهش علاقه داشته باشید. متاسفانه خیلی از بچهها، به دلیل اینکه رتبهی قبولی در رشتههای پزشکی، دندونپزشکی و داروسازی رو نمیارن، وارد این رشته میشن. بخاطر همین علاقهای بهش ندارن و خودشون اذیت میشن. از همین رو اگر از فردی که بدون انگیزه و علاقه وارد این رشته شده، دربارهی ویژگیهای رشته دامپزشکی بپرسید، حتما نظر خوبی بهتون نمیده و ذهنیت شما رو بهم میریزه.
دوره تحصیل و دروس دانشگاهی
همونطور که گفتیم، رشته دامپزشکی ۶ سال زمان میبره. در این ۶ سال دانشجوها 224 واحد درسی رو پاس میکنن. اما این ۶ سال خودش به چند تقسیم میشه. درواقع دانشجوها بعد از گذراندن 130 واحد، آزمون جامع پیش درمانگاهی رو شرکت میکنن و بعد از قبولی دوباره باید 90 واحد بگذرونن تا وارد دوره درمانگاهی بشن. در این دوره کارورزی، اینترنی و پایاننامه سپری میشه.
یه سری از دروس این رشته شباهت زیادی به رشته پزشکی دارن، مثل آناتومی، بیوشیمی، فیزیولوژی، آسیبشناسی و … . اما اگر بخوایم از نظر سختی این دوتا رشته رو مقایسه کنیم، به نظر من حتی دامپزشکی میتونه سختتر از پزشکی دستهبندی بشه. چراکه ما در پزشکی فقط یک گونهی حیوانی، یعنی انسان رو بررسی میکنیم، اما در دامپزشکی، همهی حیوانات بررسی میشن و درموردشون آموزش داده میشه.
بعد از پایان دوران دکتری عمومی هم میشه وارد دوران تخصص شد. بچهها معمولا وارد دو شاخه بزرگ دام بزرگ و دام کوچک میشن اما اینها تنها گرایشهای دامپزشکی نیستن. گرایشهای دامپزشکی خیلی متنوعه و ما اینجا اونها رو لیست کردیم:
- جراحی دامپزشکی
- مامایی و بیماریهای تولید مثل دام
- بیماریهای داخلی دامها
- رادیولوژی دامپزشکی
- پاتولوژی دامپزشکی
- بهداشت و بیماریهای پرندگان
- بیوشیمی
- بهداشت و بیماریهای آبزیان
- بهداشت مواد غذایی
- بهداشت خوراک دام
- اپیدمیولوژی
- انگلشناسی دامپزشکی
- باکتریشناسی
- ویروسشناسی
- قارچشناسی
- ایمنیشناسی
- بیوتکنولوژی
- فناوری تولید مثل در دامپزشکی
- سمشناسی
- فارماکولوژی دامپزشکی
- فیزیولوژی
- آناتومی و جنینشناسی مقایسهای
- بافتشناسی مقایسهای
- بیهوشی و مراقبتهای ویژه دامپزشکی
تواناییهای لازم
مهمترین شرط ورود به این رشته اینه که فوبیای حیوانات نداشته باشید، به حیوانات مختلف علاقه داشته باشید و با دیدن اعضا و جوارح حیوانات حالتون بد نشه. باید از نظر جسمی در سلامت کامل باشید و بتونید ساعتها سرپا بایستید و کار سخت انجام بدید. صبور و خونسرد باشید و بتونید در شرایط ضروری، بهترین تصمیم رو بگیرید.
اگر قصد دارید وارد این رشته بشید، بهتره آدم سختکوشی باشید و با درس خوندن، خصوصا درسهای سخت و دشوار مشکلی نداشته باشید. زیستتون خوب باشه و این درس رو دوست داشته باشین. لازمه زبان انگلیسیتون قوی باشه چون بسیاری از کتابهای مربوط به این حوزه، به زبان انگلیسیان و ترجمه نشدن. مجموعه این شرایط در کنار تلاش و کوشش زیاد، میتونن از شما دامپزشک موفقی بسازن.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته علوم آزمایشگاهی
بازار کار دامپزشکی
بازار کار دامپزشکی به افرادی که وارد اون میشن، بستگی داره. خیلیها بعد از فارغالتحصیلی در این رشته، رفتن دنبال تدریس زیست و به عنوان دکتر فعالیت نمیکنن. خیلیهای دیگه هم با مدرک عمومی جاهای مختلفی کار میکنن. اما پتانسیل رشته به طور کلی بالاست. خصوصا اینکه تعداد دانشگاههای ارائه کننده این رشته زیاد نیستن و همون تعداد ورودیهای دامپزشکی هم همگی تا پایان ادامه نمیدن و بسیاری از اونها وسط راه انصراف میدن. به همین دلایل، فارغالتحصیلان سالانهی اون، نسبت به بازار کارش کمن و پیشبینی میشه که در آینده، بازار کار دامپزشکی بیشتر هم میشه.
اما برای کار کردن در این رشته، مراکز مختلفی وجود دارن و فقط کلینیکهای تمیز دامپزشکی سطح شهر، بازار کار اون نیستن. باید به مکانهایی مثل گاوداری و اصطبل، مرکز پرورش آبزیان و مراکز طبیعی مربوط به حیوانات هم نگاه کرد. علاوه بر اینها، یک دامپزشک میتونه بعد از فارغالتحصیلی در مراکز بهداشتی و درمانی و بیماریستانهای دولتی، وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی، موسسه سرم و واکسنسازی رازی، انستیتو پاستور و … استخدام بشه.
همچنین دانشجویان این رشته بعد از پایان تحصیلات میتونن در صنایعی مثل محصولات شیمیایی و بیولوژیکی مربوط به حیوانات، آزمایش و نظارت بر تولید دارو و … مشغول به کار بشن. یا به عنوان مسئول بررسی بعداشت و رعایت استاندارد در باغ وحشها، اصطبلها و مراکز مربوط به نگهداری و فروش حیوانات، کار کنن.
اما اگر دنبال یک شغل شخصی و با درآمد بالا به عنوان یک دامپزشک هستید، با شرط داشتن سرمایهی کافی و تجربه، مهارت و امتیازات لازم، به دنبال تاسیس مطب شخصی، داروخانهی دامپزشکی یا حتی مرکز واکسیناسیون دامپزشکی برید.
تفاوت رشته دامپزشکی و کاردانی دامپزشکی:
خیلیها به اشتباه میگن که دامپزشکی، کاردانی داره. درحالیکه دامپزشکی مثل پزشکی از رشتههای دانشگاه علوم پزشکیه و دوره ۶ ساله دکتری پیوسته داره که میشه اون رو تا فوق دکتری هم ادامه داد. اما کاردانی دامپزشکی رشته متفاوتیه که با رتبههای خیلی پایینتر و حتی بدون کنکور هم میشه در اون قبول شد و طول دورهی اون 2 سال و نیمه.
همچنین به دانشجوهای کاردانی دامپزشکی مجوز تاسیس مطب داده نمیشه و فارغالتحصیلان این رشته میتونن به عنوان تکنسین دامپزشکی، بهداشتیار دامپزشکی و معلم رشته امور دامی در دبیرستانهای فنیوحرفهای فعالیت کنن.
تفاوت دیگه این دو رشته اینه که دانشجوهای کاردانی دامپزشکی مقطع لیسانس ندارن و برای رفتن به مقاطع ارشد و دکتری تخصصی باید در گرایشهایی مثل علوم آزمایشگاهی دامپزشکی، بهداشتیار دامپزشکی، تکنسین دامپزشکی و … تغییر رشته بدن.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پزشکی
مهاجرت
دانشجوهای دامپزشکی میتونن از خیلی از کشورهای بزرگ دنیا مثل روسیه، استرالیا، اتریش، هلند، آمریکا و کانادا، پذیرش بگیرن و حتی بورسیه تحصیلی دریافت کنن. علاوه برا این، دانشجوهای رشتههای علوم زیستی هم مثل دانشجوهای ویروسشناسی، قارچشناسی، میکروبیولوژی و انگلشناسی، میتونن برای رشته دامپزشکی در خارج از کشور اقدام کنن.
داشتن معدل بالا، تحصیل در دانشگاههای معتبر و مقاله و تحقیقات علمی، شرط اخذ بورسیهست. اما علاوه بر این، مسلط بودن و کسب مدرک معتبر در زبان کشور مقصد و داشتن شرایط خاص کشور و دانشگاه مورد نظر، از مواردی هستن که برای پذیرش و کسب بورسیه باید در نظر داشته باشید.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پرستاری