معرفی رشته‌های تجربی

معرفی رشته اتاق عمل

معرفی رشته اتاق عمل

سلام دوست عزیز! به مقاله معرفی رشته اتاق عمل خوش اومدی. من ریحانه صالحی هستم دانشجوی ورودی 1400 دانشگاه آزاد اصفهان و قراره که در این مقاله درمورد یکی از نزدیک‌ترین رشته‌ها به پزشکی و محبوب‌ترینشون، باهات صحبت کنم. حوزه‌ای که میتونی با انتخابش، به اتاق جراحی وارد بشی؛ یعنی رشته اتاق عمل. پس تا آخر این مقاله باهامون همراه شو تا درموردش کلی اطلاعات کسب کنی.

نوع پذیرش رشته اتاق عمل

پذیرش برای این رشته، به صورت بومی‌گزینی استانیه. یعنی اولویت قبولی یک استان برای پذیرش، از داوطلب‌های خودشه و بعد از اون به سراغ سایر داوطلب‌ها از نقاط مختلف میره. همچنین این رشته، جزو رشته‌های ستاره‌داره. یعنی از صد درصد پذیرش کل، باید حداقل سی درصد از هر جنسیت زن و مرد، در اون رشته باشه.

توجه کن که این رشته، پذیرش بدون آزمون نداره و تنها راه تحصیل در اون، شرکت در کنکور سراسری و کسب رتبه قبولیه. البته بین سال‌های 94 تا 97 در مقطع کاردانی، پذیرش بدون آزمون انجام شد اما فقط در همون بازه زمانی بود و در حال حاضر فقط با آزمون سراسری امکان تحصیل در این زمینه فراهم میشه.

آخرین رتبه قبولی رشته اتاق عمل

قبولی در این رشته با توجه به سهمیه مناطق مختلف متفاوته. توجه کن که معیار ما در تخمین محدوده قبولی، صرفا داوطلبان سال گذشته و همینطور سهمیه مناطقه. محدوده قبولی در رشته اتاق عمل در دانشگاه روزانه دولتی در منطقه یک، زیر 10000، در منطقه دو زیر 13000 و در منطقه سه زیر 12000 هست. این تخمین حدودیه و برای سایر دانشگاه‌ها متفاوته. همچنین این رتبه‌ها با توجه به نوع دانشگاهی که انتخاب میکنی هم متفاوت میشه. مثلا برای تحصیل داوطلب منطقه یک در دانشگاه تهران، به رتبه زیر 2000 نیازه ولی همین داوطلب با رتبه 8000 هم میتونه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان قبول بشه. توجه کن هر منطقه رو با کف قبولی رتبه خودش در نظر بگیری.

تحصیل در این رشته برای دانشگاه‌های خودگردان، نیازمند رتبه زیر 10000 و برای دانشگاه‌های آزاد، نیازمند رتبه زیر 25000 هست. البته با رتبه‌هایی پایین‌تر از این مقدار هم امکان قبولی وجود داره و این مقداری که بیان کردیم کاملا تقریبیه. قبولی هر سال متناسب با تعداد داوطلبان شرکت‌کننده، میزان ظرفیت‌های دانشگاه‌ها و مقدار درصدهای دروس، متفاوت میشه.

نمونه کارنامه قبولی رشته اتاق عمل:

دوره تحصیل و دروس دانشگاهی

طول دوره کارشناسی اتاق عمل، 130 واحد درسی در طی چهار ساله. این واحدهای درسی، شامل 22 واحد دروس عمومی، 74 واحد پایه و تخصصی، 18 واحد کارآموزی و 16 واحد کارآموزی در عرصه هست. کارآموزی در عرصه یعنی لازم هست که تمام مهارت‌هایی که در طول دوران تحصیل یاد گرفتی رو به صورت عملی، در شیفت‌های مشخص، بگذرونی و یاد بگیری.

این رشته جزو یازده رشته‌ای هست که بعد از فارغ التحصیلی لازمه که براش دو سال طرح بگذرونی. این مدت زمان طرح، برای آقایون، جزو دوره سربازی محسوب میشه.

وظایف کارشناس اتاق عمل

در اتاق عمل برای این حوزه، دو نوع کارشناس وجود داره. کارشناس اول کسی هست که سیلکولر نام داره. این فرد غیر استریله، جزو کادر جراحی محسوب نمیشه و فقط احتیاجات اتاق عمل رو فراهم میکنه. معمولا فردی که کمترین تجربه رو داره در این جایگاه قرار میدن.

فرد دوم در بخش معرفی رشته اتاق عمل، اسکراب نام داره. این فرد استریل هست و لباس و گان مخصوص جراحی رو میپوشه. جزو کادر جراحی محسوب میشه و در کنار جراح، پروسه جراحی رو هم انجام میده. معمولا این فرد با تجربه‌تره و توانایی‌هایی برای بودن در این جایگاه رو داره.

وظایف کلی هر دو کارشناس به این صورته:

  • چک کردن پرونده پزشکی بیمار، قبل و بعد از عمل
  • ضدعفونی کردن محل جراحی
  • مطمئن شدن از سالم بودن و کارایی وسایل و تجهیزات اتاق عمل
  • مراقبت از نمونه‌های آزمایشگاهی که ممکنه حین عمل جراحی گرفته بشه
  • کمک در استریل کردن و پانسمان نهایی موضع جراحی شده در بیمار
  • کمک به جراح در حین جراحی
  • انجام برخی از بخش‌های جراحی به دستور و صلاحدید جراح

نکته: جابه‌جایی و حمل و نقل بیمار، بر عهده خدمه بیمارستانه و کارشناس اتاق عمل فقط مسئولیت پوزیشن‌دهی به بیمار برای عمل جراحی رو داره.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پزشکی

درآمد و بازار کار رشته اتاق عمل

معمولا حوزه‌های پیراپزشکی و درمانی، از بازار کار خوبی برخوردارن چون نیاز مردم هستن. در نتیجه این رشته از ویژگی مثبتی از نظر بازار کار خوب و گسترده برخورداره. بعد از فارغ التحصیلی، میتونی یه رشته‌ای رو که در زمینه علاقه‌ت هست مثل زیبایی، ارتوپدی، سوختگی و غیره رو انتخاب کنی و دوره آموزشیش رو بگذرونی تا در اون زمینه ماهر بشی و بتونی به عنوان دستیار ویژه در اون حوزه فعالیت کنی. این کار به افزایش چشمگیر حقوق و درآمدت در طول زمان کمک میکنه.

حقوق و میزان درآمد یک حوزه، به معیارهای مختلفی بستگی داره و نمیشه گفت همه چیز به صورت یکسان قابل پیش‌بینیه. به عنوان مثال، فردی که 15 ساله داره توی این زمینه فعالیت میکنه، با کسی که دو سال در اون بوده، شرایط متفاوتی رو داره. حتی درآمد فرد در بخش‌های مختلف بیمارستان مثل جراحی، ریکاوری، مراکز آندوسکوپی و غیره، با فردی که در مراکز دیگه‌ای کار میکنه، متفاوته. همچنین شهر محل فعالیت، مقدار متقاضی و نیاز مردم برای حضور فرد در این حوزه و مواردی از این دست هم میتونه در متفاوت بودن درآمد، موثر باشه.

نرخ بیکاری این حوزه در مقایسه با سایر رشته‌های پیراپزشکی، به صورت کاملا واضحی، کمتره. چون نیاز یک بیمارستان، به کارشناس اتاق عمل، خیلی بیشتر از ماما یا هوش‌بر هست. و همونطور که گفتیم، درخواست و نیاز مردم در یک زمینه میتونه مشخص کنه که فرد تا چه اندازه میتونه در این حوزه فعالیت کنه.

توانایی‌ها و مهارت‌های لازم

در این زمینه، چیزی که در اولویت قرار داره، روحیه حضور و کار در اتاق عمله. افرادی که از جراحی و خون میترسن، نمیتونن افراد مناسبی برای این حوزه باشن. پس دقت کن که در انتخابت، تصمیم درستی بگیری. همچنین برای این حوزه و رشته‌هایی که با جون مردم سر و کار داره، داشتن احساس مسئولیت و صادق بودن، اهمیت زیادی داره چون کوچک‌ترین سهل‌انگاری و بی‌مسئولیتی فرد، عواقب بدی رو به دنبال داره.

نکته‌ی مهمی که در معرفی رشته اتاق عمل باید بگم، اینه که صبور بودن و علاقه مند بودن، دو ویژگی مهم برای این رشته‌ست. لازمه که اگر برای این حوزه علاقمند هستی، این دو ویژگی رو دارا باشی و در خودت تقویتش کنی.

علاوه بر تمام این ویژگی‌های شخصیتی، لازم هست که شخصیت آرام و در عین حال دقیق و با سرعت عملی باشی. باید بتونی به جزئیات دقت کنی و تمرکز خوبی داشته باشی. چون در شرایط پیچیده و بحرانی که ممکنه در حین عمل جراحی رخ بده، لازم هست که توانایی اولویت بندی کردن کارها و تصمیم‌گیری درست در این زمینه رو داشته باشی.

آرامش و امنیت روانی این حوزه در مقایسه با سایر رشته‌های پیراپزشکی، تا حدی بیشتره. همچنین ارتباط تو در این زمینه با مریض و همراه مریض، خیلی کم و محدوده.

معایب و مزایا رشته اتاق عمل

نکته قابل توجه اینجاست که در این حوزه باید توانایی جسمانی بالایی داشته باشی چرا که ممکنه مجبور باشی برای یه عمل جراحی چندین ساعت سر پا بایستی. البته در این مورد با انجام برخی کارها مثل ورزش کردن و استفاده از جوراب‌های واریس، از خطرات احتمالی آینده برای خودت جلوگیری می‌کنی. اما با این حال، این مورد جزو خطرات و معایب این رشته محسوب میشه.

همچنین از معایب این رشته و اکثر رشته‌های علوم پزشکی، احتمال آلودگی با بیماری‌های مسری هست. به همین دلیل لازمه که به محض ورود به مرحله کارآموزی برای این رشته، موراد بهداشتی رو رعایت کنی و واکسیناسیون لازم رو انجام بدی.

از معایب دیگه در بخش معرفی رشته اتاق عمل، میتونم به امکان برخورد با بوهای نامطبوع اشاره کنم. با این که در اتاق عمل، از دستگاه‌های مخصوص برای کاهش بو و تهویه مناسب هوا استفاده میشه اما برای جراحی‌هایی مثل عمل‌های گوارشی، ممکنه این موضوع همچنان وجود داشته باشه. در نتیجه لازم هست که توانایی سازگاری و تحمل بوهای نامطبوع رو داشته باشی.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پرستاری

شرایط ادامه تحصیل و مهاجرت

برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، به دو صورت میتونی تحصیل کنی.

یکی این که میتونی در رشته‌های دیگر علوم پزشکی مثل پرستاری و مراقبت ویژه نوزادان، تکنولوژی گردش خون، مدیریت خدمات بهداشتی و موارد دیگه‌ای در مقطع ارشد ادامه تحصیل بدی.

حالت دوم تحصیل در همین رشته یعنی رشته اتاق عمل هست. البته تعداد ظرفیت پذیرش برای این حوزه بسیار کمه و رشته‌های دیگه هم مثل پرستاری و هوش‌بری میتونن در این زمینه شرکت کنن.

تقریبا 65 درصد از دانشگاه‌های دولتی کشور، این رشته رو دارا هستن که در این مورد کل ظرفیت پذیرش حدود 1400 نفره. از این دانشگاه‌ها میشه به دانشگاه تهران، شهید بهشتی، شاهد تهران، تبریز، اصفهان و همچنین دانشگاه ارتش اشاره کنم. البته پذیرش در دانشگاه ارتش، شرایط خاص و مصاحبه رو به همراه داره.

همچنین در حال حاضر مهاجرت با مدرک کارشناسی اتاق عمل به بسیاری از کشورهای دیگه امکان پذیره که میتونم از بهترین‌های اون، استرالیا، آلمان، هلند و دانمارک رو نام ببرم. میتونی در مقطع ارشد در رشته‌هایی که بالاتر گفتم، برای ادامه تحصیل در کشورها یا مهاجرت اقدام کنی.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته هوشبری

5/5 - (11 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.