مدارس دولتی
ویژگیهای کلی:
تعداد بسیار زیادی از مدارس ایران رو مدارس دولتی تشکیل میدن. کادر این مدارس عموما از طریق کنکور سراسری مورد پذیرش اولیه قرار میگیرن و بعد از اون توسط وزارت آموزش و پرورش مورد مصاحبه قرار گرفته و در صورت داشتن شرایط لازم انتخاب میشن. بعد از درس خوندن این معلمها در دانشگاه فرهنگیان که وابسته به آموزش و پرورشه، در مدارس دولتی مشغول به تدریس میشن و در طی خدمت هم بارها مورد آموزش ضمن خدمت قرار میگیرن. در نتیجه کادر مدارس دولتی از اطلاعات خوبی برخوردارن. برای ثبت نام در این مدارس هم گرفتن آزمون ورودی مدارس ممنوع اعلام شده.
مزایا و معایب:
از مزیتهای مدارس دولتی میشه به کادر آموزش دیده توسط خود آموزش و پرورش اشاره کرد. از مزیتهای دیگه اون، عدم دریافت هزینه برای تحصیله. البته همین موضوع باعث شده که کلاسهای این مدارس، شلوغ باشن و شاید دبیر فرصت کافی برای هر دانش آموز نداشته باشه. بسیاری از مدارس متوسطه دوم دولتی هم تمرکز کافی روی کنکور ندارن و بنابراین بسیاری از والدین ترجیح میدن که بچههاشون رو تو مدارس بهتر و دارای شهریه ثبت نام کنن. البته نکته حائز اهمیت اینه که مدارس دولتیای هم هستن که سطح آموزش بسیار بالاتری نسبت به مدارس شهریهای دارن.
هزینه ثبت نام:
هزینه ثبت نام مدرسه دولتی طبق قانون در این مدارس رایگانه ولی ممکنه در ابتدای سال و یا نه در طی سال هزینه اندکی از خانوادهها گرفته بشه.

مدارس غیرانتفاعی
ویژگیهای کلی:
مدارس غیرانتفاعی بعد از مدارس دولتی بیشترین تعداد رو بین مدارس دارن به نحوی که حدود ۸۰ درصد مدارس رو در ایران مدارس دولتی و غیر انتفاعی تشکیل میدن. تفاوت این مدارس با مدارس دولتی اینه که برای تحصیل در اونها باید شهریه پرداخت کرد. از تفاوتهای دیگهی اون هم میشه به معلمهای این مدارس اشاره کرد که الزاما از بین دبیران آموزش دیده وزارت آموزش و پرورش نیستن و اغلب فارغالتحصیلان دانشگاهی رشتههای مرتبطن که علاقه به تدریس دارن و دارای تجربه لازم در این زمینه هستن.
مزایا و معایب:
اخذ شهریه باعث شده که کلاسها در این مدارس خلوتتر باشه و همین طور دارای امکانات بالاتری نسبت به مدارس دولتی باشه. در مدارس غیرانتفاعی متوسطه نوبت دوم، به کنکوری خوندن بچهها توجه بیشتری میشه. همچنین برخی از مدارس غیرانتفاعی هم آزمون ورودی دارن که باعث میشه دانشآموزها غربال بشن و سطح آموزش بالاتر بره. از جمله مدارس غیرانتفاعی که آزمون ورودی برگزار میکنن، میتونیم به علامه طباطبایی، سلام و مفید تهران – مدارس انرژی اتمی وابسته به سازمان انرژی اتمی ایران – همچنین مدارس غیرانتفاعی امام صادق (ع) اصفهان اشاره کرد. البته خیلی دیده شده که بسیاری از مدارس غیرانتفاعی بجای بالاتر بردن کیفیت آموزشی و استخدام دبیران بهتر و با تجربهتر، به تشریفات ظاهری اهمیت بیشتری میدن.
هزینه ثبت نام:
مدارس غیرانتفاعی بعد از مدارس دولتی بیشترین تعداد رو بین مدارس دارن به نحوی که حدود ۸۰ درصد مدارس رو در ایران مدارس دولتی و غیر انتفاعی تشکیل میدن. تفاوت این مدارس با مدارس دولتی اینه که برای تحصیل در اونها باید شهریه پرداخت کرد. از تفاوتهای دیگهی اون هم میشه به معلمهای این مدارس اشاره کرد که الزاما از بین دبیران آموزش دیده وزارت آموزش و پرورش نیستن و اغلب فارغالتحصیلان دانشگاهی رشتههای مرتبطن که علاقه به تدریس دارن و دارای تجربه لازم در این زمینه هستن.

مدارس نمونه دولتی
ویژگیهای کلی:
مدارس نمونه دولتی با هدف کشف و پرورش استعدادهای برتر و برای تقویت و رشد دانشآموزان مستعد تاسیس شده. تفاوت این مدارس با مدارس دولتی عادی در امکانات بیشتر و معلمهای بهتره. این مدارس هم زیر نظر مناطق آموزش و پرورش فعالیت میکنن و دبیران رسمی و حقالتدریس در اونها به تدریس میپردازن.این مدارس در پایه هفتم و دهم اقدام به پذیرش دانشآموز میکنن. تا چند سال پیش در هر دو پایه هفتم و دهم آزمون ورودی وجود داشت ولی در پایه هفتم این آزمون برداشته شد و صرفا بر اساس معدل دانشآموزها رو پذیرش میکنن.
مزایا و معایب:
تلاش مدیران و مسولین آموزش و پرورش مناطق اینه که بهترین دبیران و بهترین امکانات رو در اختیار این مدارس قرار بدن. مدارس نمونه دولتی امکانات بالاتری نسبت به مدارس دولتی عادی دارن. به دلیل داشتن آزمون ورودی و غربال دانش آموزها، سطح درسی بالاتری هم دارن. از معایب این مدارس میشه به فشار زیاد بر دانشآموزها و معلمها به دلیل بالاتر بودن سطح این مدارس اشاره کرد.
هزینه ثبت نام:
به دلیل امکانات بیشتر این مدارس نسبت به مدارس دولتی عادی، بخشی از هزینهها بر عهده خانوادههاست. میزان شهریه تقریبا نصف مدارس غیرانتفاعیه. البته باید توجه داشت این مقدار نسبیه و مبلغ دقیق اون توسط آموزش و پرورش بنا به ملاکهای متفاوتی، تعیین و ابلاغ میشه. به طور حدودی در مدارس متوسطه دوم حداقل مبلغ، چهار میلیون و پونصد و بیشترین مقدار، دوازده میلیون تومانه. این مقدار در مدارس متوسطه نوبت اول به ترتیب چهار میلیون و دویست و هشت میلیون و چهارصده.

مدارس تیزهوشان
ویژگیهای کلی:
مدارس تیزهوشان و یا سمپاد با همکاری آموزش و پرورش و سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان با هدف شناسایی، رشد و پرورش دانشآموزهایی با بهره هوشی بالا تاسیس شده. پذیرش دانشآموزان در این مدارس از طریق آزمونه که شامل سوالات استعداد تحلیلی و سنجش هوشه. این آزمون برای ورود به پایه هفتم و دهم انجام میشه.
مزایا و معایب:
به دلیل گزینش دانشآموزان، سختگیری بیشتری انجام میشه. همچنین علاوه بر کتابهای درسی، کتابهای کمک درسی هم با دانشآموزها کار میشه و با اونها عین دانشجو برخورد میشه. ساعات درسی هم در این مدارس بالاتر از مدارس عادیه. رقابت به شدت بالاست و برای دانشآموزهایی مناسبه که توان درس خوندن تحت فشار شدید رو دارن. دبیران این مدارس مدارک تحصیلی بالا و سابقه و توان زیادی در تدریس دارن. برای مثال ممکنه دبیر ریاضی اونها مدرک تحصیلی دکتری داشته باشن. از مدارس معروف تیزهوشان میشه به فرزانگان و علامه حلی اشاره کرد. همه این موارد باعث میشه که دانشآموزها سطح بالایی از آموزش رو شاهد باشن. همچنین اطلاعات عمومی دانشآموز و درصد موفقیت دانشآموز بالاتر میره. از طرف دیگه سختگیری بیش از حد برخی مدارس موجب خستگی زیاد دانشآموزان میشه. این موضوع حتی گاهی عواقبی مثل پایین اومدن روابط اجتماعی دانشآموز هم به دنبال داره.
هزینه ثبت نام:
شهریه این مدارس هم کمتر از مدارس غیرانتفاعیه و در هر منطقه متفاوته. این مبلغ از سه میلیون و هشتصد شروع میشه و تا هشت میلیون و پونصد هم از خانوادهها اخذ میشه.

مدارس هیئت امنایی
ویژگیهای کلی:
این مدارس با هدف جلب مشارکتهای مردمی و غالبا توسط خیرین ساخته میشن و بخش مالی و مدیریت اونها توسط اولیا دانشآموزان و مردم اداره میشه. این مدارس توسط یک هیئترئیسه اداره میشه و به مدارس چند مدیره معروفه. چهارچوب آموزشی این مدارس تفاوتی با مدارس دیگه نداره و مطابق با ضوابط آموزش و پرورشه. مدارس هیئت امنایی آزمون ورودی ندارن ولی برای پذیرش در این مدارس ضوابطی مثل شرط معدل و محل سکونت وجود داره.
مزایا و معایب:
تجهیزات آموزشی و آزمایشگاهی این مدارس بالاتر از مدارس دولتی بوده و میشه گفت هم سطح مدارس نمونه دولتیه. در این مدارس کارگاههایی برای افزایش مهارت دانشآموزها و والدین برگزار میشه. منظم بودن آموزش و خلوت بودن، از مزایای مدارس هیئت امنایی محسوب میشه. از اونجایی که این مدارس تفاوت زیادی با مدارس دولتی ندارن، با دانشآموزان خیلی کنکوری کار نمیشه. معایب دیگه این مدارس ناشناخته بودن و معمولی بودن آموزشه.
هزینه ثبت نام:
شهریه این مدارس بین پونصد هزار تومان تا دو میلیون تومان برای متوسطه دومه. میزان هزینه ثبت نام برای متوسطه اول هم بین چهارصد هزار تومان تا یک میلیون و دویست تومنه.

مدارس شاهد
ویژگیهای کلی:
این مدارس برای فرزندان خانوادههای شاهد و ایثارگره اما سایر اقشار هم میتونن در اونها تحصیل کنن. برای ورود به این مدارس گاهی آزمون ورودی هم گرفته میشه اما ملاک مهمتر، مصاحبهست.
مزایا و معایب:
کادر آموزشی مدارس شاهد با دقت بالایی انتخاب میشن و این مدارس کیفیت علمی و امکانات زیادی دارن. در این مدارس بر حیطه پرورشی تاکید فراوانی میشه.
هزینه ثبت نام:
نیمی از ظرفیت این مدارس مخصوص خانوادههای شاهد و ایثارگره که تحصیل برای اونها رایگانه اما برای بقیه افراد شهریهای بین ۷۴۰ هزار تومان تا ۱ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان دریافت میشه.

مطلب پیشنهادی: انتخاب رشته نهم به دهم