بلاگ

مدرسه دولتی، غیرانتفاعی یا نمونه دولتی، کدام بهتر است؟

جدیدترین مطالب سایت

کانال تلگرام ما

مدرسه دولتی، غیرانتفاعی یا نمونه دولتی، کدام بهتر است؟

یکی از دغدغه‌های بسیاری از والدین انتخاب مدرسه برای فرزندانشونه. چرا که نوع مدرسه ثبت نامی باعث تفاوت‌های بسیاری در شرایط تحصیلی دانش‌آموزان میشه. در این مقاله به معرفی و مقایسه مدارس می‌پردازیم و شرایط ثبت نام هر کدوم رو بررسی خواهیم کرد.

مدارس دولتی

ویژگی‌های کلی:

تعداد بسیار زیادی از مدارس ایران رو مدارس دولتی تشکیل میدن. کادر این مدارس عموما از طریق کنکور سراسری مورد پذیرش اولیه قرار می‌گیرن و بعد از اون توسط وزارت آموزش و پرورش مورد مصاحبه قرار گرفته و در صورت داشتن شرایط لازم انتخاب میشن. بعد از درس خوندن این معلم‌ها در دانشگاه فرهنگیان که وابسته به آموزش و پرورشه، در مدارس دولتی مشغول به تدریس میشن و در طی خدمت هم بارها مورد آموزش ضمن خدمت قرار می‌گیرن. در نتیجه کادر مدارس دولتی از اطلاعات خوبی برخوردارن. برای ثبت نام در این مدارس هم گرفتن آزمون ورودی مدارس ممنوع اعلام شده.

مزایا و معایب:

از مزیت‌های مدارس دولتی میشه به کادر آموزش دیده توسط خود آموزش و پرورش اشاره کرد. از مزیت‌های دیگه اون، عدم دریافت هزینه برای تحصیله. البته همین موضوع باعث شده که کلاس‌های این مدارس، شلوغ باشن و شاید دبیر فرصت کافی برای هر دانش آموز نداشته باشه. بسیاری از مدارس متوسطه دوم دولتی هم تمرکز کافی روی کنکور ندارن و بنابراین بسیاری از والدین ترجیح میدن که بچه‌هاشون رو تو مدارس بهتر و دارای شهریه ثبت نام کنن. البته نکته حائز اهمیت اینه که مدارس دولتی‌ای هم هستن که سطح آموزش بسیار بالاتری نسبت به مدارس شهریه‌ای دارن.

هزینه ثبت نام:

هزینه ثبت نام مدرسه دولتی طبق قانون در این مدارس رایگانه ولی ممکنه در ابتدای سال و یا نه در طی سال هزینه اندکی از خانواده‌ها گرفته بشه. این هزینه‌، توی سالای اخیر و بعد از اینکه دولت بودجه‌ای برای مخارج عادی و روزمره مدارس دولتی، مثل هزینه آب و برق و هزینه خرابی تجهیزات و …. درنظر نگرفت، ناچارا از والدین گرفته میشه.

مدارس دولتی

مدارس غیرانتفاعی

ویژگی‌های کلی:

مدارس غیرانتفاعی بعد از مدارس دولتی بیشترین تعداد رو بین مدارس دارن به نحوی که حدود ۸۰ درصد مدارس رو در ایران مدارس دولتی و غیر انتفاعی تشکیل میدن. تفاوت این مدارس با مدارس دولتی اینه که برای تحصیل در اون‌ها باید شهریه پرداخت کرد. از تفاوت‌های دیگه‌ی اون هم میشه به معلم‌های این مدارس اشاره کرد که الزاما از بین دبیران آموزش دیده وزارت آموزش و پرورش نیستن و اغلب فارغ‌التحصیلان دانشگاهی رشته‌های مرتبطن که علاقه به تدریس دارن و دارای تجربه لازم در این زمینه هستن.

مزایا و معایب:

اخذ شهریه باعث شده که کلاس‌ها در این مدارس خلوت‌تر باشه و همین طور دارای امکانات بالاتری نسبت به مدارس دولتی باشه. در مدارس غیرانتفاعی متوسطه نوبت دوم، به کنکوری خوندن بچه‌ها توجه بیشتری میشه. همچنین برخی از مدارس غیرانتفاعی هم آزمون ورودی دارن که باعث میشه دانش‌آموزها غربال بشن و سطح آموزش بالاتر بره. از جمله مدارس غیرانتفاعی که آزمون ورودی برگزار می‌کنن، میتونیم به علامه طباطبایی، سلام و مفید تهران – مدارس انرژی اتمی وابسته به سازمان انرژی اتمی ایران – همچنین مدارس غیرانتفاعی امام صادق (ع) اصفهان اشاره کرد. البته خیلی دیده شده که بسیاری از مدارس غیرانتفاعی به جای بالاتر بردن کیفیت آموزشی و استخدام دبیران بهتر و با تجربه‌تر، به تشریفات ظاهری اهمیت بیشتری میدن.

شهریه مدارس غیرانتفاعی:

شهریه مدارس غیرانتفاعی با توجه به شهر و استان و خدماتی که ارائه میشه و کادر و پرسنل، متفاوته و از طریق مراجعه حضوری یا مراجعه به سایت مدرسه میشه هزینه و شهریه این مدارس رو به طور دقیق متوجه شد. این مدارس حقوق پرسنل و هرنوع هزینه‌ی دیگه‌ای که توی مدرسه و برای دانش آموز و مدرسه و پرسنل میشه، از طریق همین شهریه هندل می‌کنن. به همین دلیل، همون‌طور که گفته شد شهریه این مدارس بسیار متغیره و از 5 میلیون تا 65 میلیون می‌تونه متفاوت باشه.

مدارس غیرانتفاعی

مدارس نمونه دولتی

ویژگی‌های کلی:

مدارس نمونه دولتی با هدف کشف و پرورش استعدادهای برتر و برای تقویت و رشد دانش‌آموزان مستعد تاسیس شده. تفاوت این مدارس با مدارس دولتی عادی در امکانات بیشتر و معلم‌های بهتره. این مدارس هم زیر نظر مناطق آموزش و پرورش فعالیت می‌کنن و دبیران رسمی و حق‌التدریس در اون‌ها به تدریس می‌پردازن.این مدارس در پایه هفتم و دهم اقدام به پذیرش دانش‌آموز می‌کنن. تا چند سال پیش در هر دو پایه هفتم و دهم آزمون ورودی وجود داشت ولی در پایه هفتم این آزمون برداشته شد و صرفا بر اساس معدل دانش‌آموزها رو پذیرش می‌کنن.

مزایا و معایب:

تلاش مدیران و مسولین آموزش و پرورش مناطق اینه که بهترین دبیران و بهترین امکانات رو در اختیار این مدارس قرار بدن. مدارس نمونه دولتی امکانات بالاتری نسبت به مدارس دولتی عادی دارن. به دلیل داشتن آزمون ورودی و غربال دانش آموزها، سطح درسی بالاتری هم دارن. از معایب این مدارس میشه به فشار زیاد بر دانش‌آموزها و معلم‌ها به دلیل بالاتر بودن سطح این مدارس اشاره کرد.

شهریه مدارس نمونه دولتی:

به دلیل امکانات بیشتر این مدارس نسبت به مدارس دولتی عادی، بخشی از هزینه‌ها بر عهده خانواده‌هاست. میزان شهریه تقریبا نصف مدارس غیرانتفاعیه. البته باید توجه داشت این مقدار نسبیه و مبلغ دقیق اون توسط آموزش و پرورش بنا به ملاک‌های متفاوتی، تعیین و ابلاغ میشه. به طور حدودی در مدارس متوسطه اول حداقل شهریه 3 میلیون و پونصد و حداکثر شهریه برای مدارس متوسطه اول، 8 میلیون تومان است. حداقل شهریه این مدارس برای متوسطه دوم، 4 میلیون و حداکثر شهریه این مدارس برای این مقطع، 12 میلیون تومان است.

مدارس نمونه دولتی

مدارس تیزهوشان

ویژگی‌های کلی:

مدارس تیزهوشان و یا سمپاد با همکاری آموزش و پرورش و سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان با هدف شناسایی، رشد و پرورش دانش‌آموزهایی با بهره هوشی بالا تاسیس شده. پذیرش دانش‌آموزان در این مدارس از طریق آزمونه که شامل سوالات استعداد تحلیلی و سنجش هوشه. این آزمون برای ورود به پایه هفتم و دهم انجام میشه.

مزایا و معایب:

به دلیل گزینش دانش‌آموزان، سخت‌گیری بیشتری انجام میشه. همچنین علاوه بر کتاب‌های درسی، کتاب‌های کمک درسی هم با دانش‌آموزها کار میشه و با اون‌ها عین دانشجو برخورد میشه. ساعات درسی هم در این مدارس بالاتر از مدارس عادیه. رقابت به شدت بالاست و برای دانش‌آموزهایی مناسبه که توان درس خوندن تحت فشار شدید رو دارن. دبیران این مدارس مدارک تحصیلی بالا و سابقه و توان زیادی در تدریس دارن. برای مثال ممکنه دبیر ریاضی اون‌ها مدرک تحصیلی دکتری داشته باشن. از مدارس معروف تیزهوشان میشه به فرزانگان و علامه حلی اشاره کرد. همه این موارد باعث میشه که دانش‌آموزها سطح بالایی از آموزش رو شاهد باشن. همچنین اطلاعات عمومی دانش‌آموز و درصد موفقیت دانش‌آموز بالاتر میره. از طرف دیگه سخت‌گیری بیش از حد برخی مدارس موجب خستگی زیاد دانش‌آموزان میشه. این موضوع حتی گاهی عواقبی مثل پایین اومدن روابط اجتماعی دانش‌آموز هم به دنبال داره.

شهریه مدارس تیزهوشان:

شهریه این مدارس هم کمتر از مدارس غیرانتفاعیه و در هر منطقه متفاوته. حداقل مبلغ شهریه این مدارس توی دوره متوسطه اول 3500 و حداکثر مبلغ شهریه این مدارس برای دوره اول متوسطه، 9 میلیون تومان هس. برای متوسطه دوم حداقل مبلغ شهریه این مدارس، 6 میلیون و حداکثر مبلغ شهریه این مدارس برای متوسطه دوم 14 میلیون هست.

مدارس تیزهوشان

مدارس هیئت امنایی

ویژگی‌های کلی:

این مدارس با هدف جلب مشارکت‌های مردمی و غالبا توسط خیرین ساخته میشن و بخش مالی و مدیریت اون‌ها توسط اولیا دانش‌آموزان و مردم اداره میشه. این مدارس توسط  یک هیئت‌رئیسه اداره میشه و به مدارس چند مدیره معروفه. چهارچوب آموزشی این مدارس تفاوتی با مدارس دیگه نداره و مطابق با ضوابط آموزش و پرورشه. مدارس هیئت امنایی آزمون ورودی ندارن ولی برای پذیرش در این مدارس ضوابطی مثل شرط معدل و محل سکونت وجود داره.

مزایا و معایب:

تجهیزات آموزشی و آزمایشگاهی این مدارس بالاتر از مدارس دولتی بوده و میشه گفت هم سطح مدارس نمونه دولتیه. در این مدارس کارگاه‌هایی برای افزایش مهارت دانش‌آموزها و والدین برگزار میشه. منظم بودن آموزش و خلوت بودن، از مزایای مدارس هیئت امنایی محسوب میشه. از اونجایی که این مدارس تفاوت زیادی با مدارس دولتی ندارن، با دانش‌آموزان خیلی کنکوری کار نمیشه. معایب دیگه این مدارس ناشناخته بودن و معمولی بودن آموزشه.

شهریه مدارس هیئت امنایی:

شهریه این مدارس برای متوسطه اول حداقل 1 میلیون و حداکثر 2 میلیون و 500 هزارتومان و برای متوسطه دوم حداقل 1 میلیون و حداکثر 4 میلیون و 500 هزار توامن هست.

مدارس هیئت امنایی

مدارس شاهد

ویژگی‌های کلی:

این مدارس برای فرزندان خانواده‌های شاهد و ایثارگره اما سایر اقشار هم می‌تونن در اون‌ها تحصیل کنن. برای ورود به این مدارس گاهی آزمون ورودی هم گرفته میشه اما ملاک مهم‌تر، مصاحبه‌ست.

مزایا و معایب:

کادر آموزشی مدارس شاهد با دقت بالایی انتخاب میشن و این مدارس کیفیت علمی و امکانات زیادی دارن. در این مدارس بر حیطه پرورشی تاکید فراوانی می‌شه.

شهریه مدارس شاهد:

نیمی از ظرفیت این مدارس مخصوص خانواده‌های شاهد و ایثارگره که تحصیل برای اون‌ها هزینه پایین‌تری از بقیه افراد داره. هزینه تحصیل خانواده‌های شاهد و ایثارگر تو مدارس شاهد، برای متوسطه اول 750 هزار تومان و برای متوسطه دوم 950 هزار تومان هست. هزینه این مدارس برای افراد عادی توی متوسطه اول، حداقل 800 هزار تومان و حداکثر 1 میلیون و 600 هزار تومان و برای متوسطه دوم حداقل 1 میلیون و 200 هزار تومان و حداکثر 2 میلیون و 400 هزار تومان هست.

 

مدارس شاهد

اگر برای انتخاب رشته از سال نهم به دهم به راهنمایی احتیاج دارید، مقاله‌ای که لینک دادیم رو مطالعه کنید. 

بیشترین قبولی کنکور از کدام مدارس است؟

مدرسه تاثیر زیادی توی نتیجه کنکور افراد داره. چرا که خواه ناخواه دانش آموزا بیشتر تایم سه سال دبیرستان که مهمترین دوران برای نتیجه کنکورشون هست رو توی مدرسه سپری می‌کنن. پس هرچقدر کیفیت آموزش و تحصیلات و تجربیات و تخصص معلما و امکانات مدرسه بیشتر باشه، شانس قبولی دانش آموزا بالاتر میره. البته این به این معنی نیست که افرادی که توی مدارس عادی و با کمترین امکانات درس می‌خونن هیج شانسی برای قبولی رشته و دانشگاه تاپ ندارن، بلکه به این معنیه که افرادی که توی مدارس عادی درس می‌خونن باید وقت بیشتری بذارن برای مطالعه دروس و از طرفی باید زمان و هزینه صرف کلاس یا آموزش‌های کنکوری مشابه خارج از مدرسه کنن.

با این حال، بیشترین قبولی رتبه‌های برتر کنکور، برای مدارس تیزهوشان هست و مدارس غیرانتفاعی و نمونه دولتی توی رده‌های بعدی هستن و مدارس دولتی عادی آخرین رتبه رو توی این مقایسه دارن.

البته این نکته رو باید درنظر گرفت که گذشته از هزینه‌ای که توی مدارس پرداخته میشه، آزمون ورودی که گرفته میشه تعیین کننده ورود افراد به مدارسی غیر از مدارس عادی دولتی هست. قبولی تو این آزمون‌ها به نوبه خودش نیاز به استعداد و تلاش زیادی داره. پس اگه شما استعداد و پشتکار بالایی دارید اما توی مدارس عادی درس می‌خونید، تو این دو ویژگی که از مهمترین ویژگی رتبه‌ برترهاست، با دانش آموزای تیزهوش و پرتلاش مدارس خاص، مشترک هستید.

تاثیر مدارس نمونه دولتی در کنکور

تاثیر مستقیمی به این صورت که شبیه سهمیه باشه و بگیم دانش آموزان مدارس نمونه دولتی یا هر مدرسه خاص دیگه‌ای، سهمیه برای افراد درنظر گرفته میشه، وجود نداره. اما قطعا از نظر شرایط و امکانات تحصیلی بهتری که نسبت به مدارس دولتی عادی می‌تونه برای دانش آموزا ایجاد کنه، می‌تونه تاثیر خوبی روی قبولی بچه‌ها، نسبت به مدارس عادی داشته باشه.

مدرسه دولتی یا غیرانتفاعی

مدارس دولتی نسبت به غیرانتفاعی از نظر هزینه به صرفه تر هستن و در عوض امکانات کمتری دارن. از طرفی گذشته از هزینه، سخت‌گیری‌هایی که توی مدارس هزینه‌دار از جمله، غیرانتفاعی‌‌ها میشه، گاها متناسب با شرایط یک دانش آموز نیست. به هر حال همه‌ی مدارس، چه مدرسه دولتی عادی چه مدارس خاص، از جمله غیرانتفاعی‌ها، مزایا و معایب خاص خودشون رو هم دارن و برای انتخاب مدرسه بهتره نظر چند خانواده، هم اولیا و هم دانش آموزایی که تو اون مدارس درس خوندن رو بدونید و بعد تصمیم بگیرن، چون هم مدارس توی شهرای مختلف و استانای مختلف، هرچند از یک نوع باشن، می‌تونن ویژگی‌های مختلفی داشته باشن و و هم اینکه با توجه به شرایط دانش آموز و خانوادش، ممکنه مزایا و معایب از یه خانواده به خانواده دیگه متفاوت باشه.

تفاوت مدرسه شاهد با نمونه دولتی

مدرسه شاهد چون نیمی از دانش آموزا رو از خانواده جانبازا و ایثارگرا و … انتخاب می‌کنه، از نظر سطح علمی می‌تونه خیلی تفاوتی با مدارس عادی نداشته باشه. از طرفی با توجه به اینکه پایه و اساس مذهبی داره، ممکنه واسه افراد عادی یه مقدار بعضی قوانینش محدود کننده و حتی آزارنده به نظر بیان.

مدارس نمونه دولتی همون مدارس دولتی عادی با قوانین عادی هستن که عموما یه مقدار سطح علمی دانش آموزا و مدرسه تو این مدارس از مدارس عادی بالاتر هست. این مدارس آزمون ورودی دارن و از کم‌هزینه‌ترین مدارس هزینه‌دار محسوب میشن.

مدرسه فرهنگ بهتر است یا نمونه دولتی

مدارس فرهنگ فقط برای دوره دوم متوسطه هستن و فقط برای رشته انسانی. ابتدا این مدارس توی شهر تهران به صورت آزمایشی شروه به کار کردن و چون با استقبال رو به رو شدن، توی شهرهای مشهد و کرمان و اصفهان هم مدارس فرهنگ تاسیس شدن. شرط ورود به این مدارس، حداقل معدل 17 و قبولی توی آزمون ورودی مدرسه هست. این مدارس عموما دولتی و هیئت امنایی اداره میشن و و هزینه‌شون هم مشابه مدارس نمونه دولتی و بین 4 تا 12 میلیون متغیر هست. توی مقایسه با مدارس نمونه دولتی، چون فقط یک رشته رو پذیرش دارن، به طور تخصصی روی همون تک رشته تمرکز بالایی رو میذارن. اما از طرف دیگه دانش آموزایی که علاقه و استعدادشون تو رشته‌های دیگه هست نمی‌تونن از این مدارس بهره‌ای داشته باشن. بازم اگه بخوایم منطقی به بحث انتخاب مدرسه نگاه کنیم، منطقی‌ترین کار اینه که ویژگی‌ها و شرایط مدرسه را با شرایط و اهداف خودمون بسنجیم و از تجربیات افرادی که توی شهر و محله ما از اون نوع مدرسه استفاده کردن استفاده کنیم/

4/5 - (8 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده − شش =

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.