معرفی رشته‌های تجربی

معرفی رشته بینایی سنجی

جدیدترین مطالب سایت

کانال تلگرام ما

معرفی رشته بینایی سنجی

سلام همراه عزیز. به مقاله معرفی رشته بینایی سنجی خوش اومدی. من زهرا بهارلو دانشجوی رشته بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هستم و قراره توی این مقاله درمورد این رشته بیشتر با هم صحبت کنیم. پس تا آخر همراه باش.

رشته بینایی سنجی چیست؟

بینایی سنجی یا همون اپتومتری، جزو رشته‌های علوم توانبخشی به حساب میاد. البته واژه اپتومتری برای این رشته بهتره چون این حوزه خیلی فراتر از صرفا بینایی سنجیه. این رشته نسبت به سایر رشته‌های علوم پزشکی، جزو گرایش‌های تمیز به حساب میاد چون قرار نیست با محیط آلوده بیمارستانی یا خون در ارتباط باشی. همینطور بیمار بدحال یا افراد مسن یا افرادی که معلولیت دارن، قرار نیست جزو مراجعان هرروزه باشن. در حالی که برخی از رشته‌ها بیشتر با این شرایط مواجه میشن.

آخرین رتبه قبولی رشته بینایی سنجی

برای قبولی در این رشته لازمه که رتبه مناسبی کسب کنی تا بتونی در این زمینه تحصیل کنی. با توجه به رتبه‌های داوطلبین سال قبل، به طور حدودی، آخرین رتبه قبولی داوطلبین در کنکور برای انتخاب این رشته رو در ادامه قرار میدیم تا بتونی برای ساعت مطالعه‌ت برنامه‌ریزی بهتری داشته باشی. توجه کن که این رتبه‌ها برای دانشگاه‌های روزانه و با توجه به رتبه در سهمیه مناطق یک، دو و سه هستن. نکته مهم این که محدوده قبولی هر ساله با توجه به افزایش یا کاهش ظرفیت‌های دانشگاهی، تعداد داوطلبین کنکور و مقدار مطالعه شرکت‌کننده‌های کنکور، متفاوت میشه.

محدوده قبولی این رشته در منطقه یک، زیر 4500، در منطقه دو زیر 3000 و در منطقه سه هم زیر 4000 هست. همچنین برای قبولی در این رشته به صورت خودگردان، محدوده قبولی در منطقه یک، زیر 4500، در منطقه دو زیر 5000 و در منطقه سه، زیر 5500 هست. توجه کن که این رتبه‌ها با توجه به دانشگاه انتخابیت متفاوت میشه. مثلا اگر منطقه یک باشی، برای دانشگاه ایران، با رتبه 4000 میتونی در این رشته تحصیل کنی در حالی که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد میتونی با رتبه 4700 هم به صورت خودگردان این رشته رو انتخاب کنی.

نمونه کارنامه قبولی رشته بینایی سنجی:

تحصیل در رشته بینایی سنجی

دوره کارشناسی بینایی سنجی چهار ساله که فقط در حال حاضر چهار دانشگاه در این رشته پذیرش دارن که شامل علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی زاهدان، دانشگاه شهید بهشتی و ایران هست. بعد از اون، دوره ارشد دوساله و دکترای چهار ساله داره. در مقطع ارشد هم فقط سه دانشگاه در کشور این رشته رو داره که شامل علوم پزشکی مشهد، شهید بهشتی و ایرانه.

پذیرش در این رشته فقط به صورت روزانه و پردیس هست. یعنی دانشگاه آزاد این رشته رو نداره. پس با توجه به این که کلا چهار دانشگاه در این حوزه پذیرش دارن، امکان تحصیل در این رشته بسیار کمه و به نسبت فرصت‌های شغلی که میتونه در این زمینه وجود داشته باشه، بیشتره. پس از لحاظ فرصت شغلی جایگاه خوبی داره.

ادامه تحصیل

بینایی سنجی در مقطع کارشناسی به صورت عمومیه و گرایش خاصی نداره اما در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، به گرایش‌های متنوعی تقسیم میشه. از جمله گرایش‌های تخصصی این حوزه، تهیه وسایل کمک بینایی، تجویز لنزهای نامرئی، ناهنجاری‌های دید دوچشمی و تمرینات اپتومتریکه.

هم چنین فارغ‌التحصیلان این رشته میتونن یکی از رشته‌های زیر رو به عنوان آینده‌ی تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کنن:

  • مهندسی پزشکی
  • اقتصاد بهداشت
  • رفاه اجتماعی
  • گرایش‌های تخصصی‌تر بینایی سنجی
  • علوم تشریحی
  • سلامت سالمندان
  • انفورماتیک پزشکی
  • مدیریت توانبخشی و مدیریت خدمات بهداشتی درمانی

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته کاردرمانی

بازار کار و درآمد رشته بینایی سنجی

اگر به طور جدی تصمیم به تحصیل در رشته بینایی سنجی داری، در رابطه با بازار کار و فرصت‌های شغلی این رشته لازمه بدونی که علاوه بر کشورهای خارجی، رشته بینایی سنجی در کشور ایران نیز به لحاظ بازار کار در وضعیت مناسبی قرار داره. به طوری که 80% فارغ‌التحصیلان این رشته جذب بازار کار میشن. فارغ‌التحصیلان رشته بینایی سنجی با توجه به اینکه در زمینه‌های مربوط به عیوب انکساری به طور علمی و دانشگاهی تخصص دیدن، این امکان رو دارن تا به طور مستقل برای تاسیس مطب اقدام کنن.

پیشگیری از تنبلی چشم و همچنین امکان فعالیت به عنوان مشاور در زمینه‌هایی چون: بهداشت چشم و مشکلات بینایی در محیط‌‌های آموزشی، خدماتی و صنایع و همکاری با سازمان‌های دولتی و صنایع، همکاری در اورژانس امور استخدامی و نظامی و اخذ گواهی نامه رانندگی و خلبانی برای انجام کمک‌‌های اولیه چشمی تا رسیدن بیمار به مراکز درمانی برای فارغ‌التحصیلان این رشته وجود داره.

در حالت کلی، اپتومتریست بعد از تحصیل چهار سال دوره کارشناسی، میتونه به صورت خوداشتغال مطب شخصی تاسیس کنه. همینطور میتونه در بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و درمانگاه‌ها، مشغول به کار بشه. پس ماهیت استخدامی هم داره.

با توجه به خدماتی که در آینده کاری ارائه میشه یا محل کار فرد، درآمد متفاوته اما درآمد در این رشته معمولا جزو درآمدهای خوب به شمار میره و مناسبه.

یک بینایی سنج یا اپتومتریست چه کار می‌کند؟

متخصص بینایی سنجی که به اون اپتومتریست هم گفته میشه، میتونه کارهای مختلفی انجام بده اما مهم‌ترین این کارها، تعیین نمره‌ی چشمه. بدین صورت که اپتومتریست، با استفاده از دستگاه اپتومتری یا بینایی سنجی، چشم بیماران رو معاینه می‌کنه و متناسب با مشکل چشم بیمار، نمره‌ی عینک یا لنز رو مشخص می‌کنه. در مواردی اما مشکل بیمار با تجویز ورزش و تمرین‌های چشمی برطرف میشه. گاهی هم بینایی سنج، بیماری‌های حادتری مثل آب مروارید یا آب سیاه تشخیص میده که در این صورت بیمار به پزشک متخصص چشم، ارجاع داده میشه. ضمنا یکی دیگه از کارهایی که یک اپتومتریست مجازه که انجام بده، ساخت و ساز عینک و فروش آن به صورت شخصیه، که این کار درآمد بینایی سنج رو خیلی بالاتر می‌بره. 

مهاجرت در رشته بینایی سنجی

بعد از تحصیل در مقطع کارشناسی، برای تحصیل در مقاطع بالاتر امکان مهاجرت در این حوزه مخصوصا در کشورهای محدوده خلیج فارس وجود داره. دانشجوهای ایرانی به نسبت دانشجوهای کشورهای دیگه، در این گرایش جزو دانشجویان باسواد هستن.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پرستاری

4.5/5 - (6 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − 17 =

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.