سلام دوستان، توی این مطلب قراره به معرفی رشته مهندسی اپتیک و لیزر بپردازیم و به طور جامع این رشته رو برای شما معرفی کنیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته مهندسی اپتیک و لیزر
اپتیک شاخهای از علم فیزیکه که به مطالعه رفتار و خواص نور مرئی، مادون قرمز و فرابنفش پرداخته و دربسیاری از علوم (ستاره شناسی، مهندسی، پزشکی، عکاسی و…)کاربرد داره. لیزر هم به دلیل خواص متمایزش، نقش بسيار مهمي در افزايش توليدات صنعتي، گسترش ارتباطات و پيشرفت صنعت چاپ و پزشکی داره. توی رشته مهندسی اپتیک و لیزر، دانشجویان با انواع لیزر و اپتیک و کاربردهای اونها، اسپکتروسکوپی لیزری (اندازهگیری طول موج و فرکانس)، فنآوری ساخت قطعات اپتیکی و…آشنا میشن و قادر به طراحی و ساخت تجهیزات اپتیکی و لیزری مورد نیاز توی زمینههای مختلف هستن.
دوره کارشناسی مهندسی اپتیک و لیزر به منظور آموزش مبانی علمی اپتیک و کاربرد اون توی تجهیزات اپتیکی، اپتوالکترونیکی و لیزری تدوین شده. توی فنآوری پیشرفته و به ویژه توی صنایع دفاعی، تولید، انتشار و بکارگیری نور، آشکارسازی اون توی نواحی مختلف بینایی و … مسائل مهم به شمار میان.
دانش اپتیک و لیزر، پیشرفتهای فراوانی توی دهههای اخیر داشته. با توجه به آینده درخشان و کاربردهای روزافزونش، تربیت کادر متخصص که آشنا به زیر بناهای نظری و مسلط به مبانی عملی باشن، لازم به نظر میرسه.
رتبه قبولی رشته مهندسی اپتیک و لیزر
نمونه کارنامه قبولی رشته مهندسی اپتیک و لیزر:
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته فیزیک
دروس دانشگاهی مهندسی اپتیک و لیزر
کارشناسی مهندسی اپتیک و لیزر، ۴ سالهست و دانشجویان باید 140 واحد در این زمان پاس کنند.
دروس عمومی: 20 واحد
دروس پایه: 26 واحد
دروس اصلی: 61 واحد
دروس تخصصی هرگرایش: 21 واحد
دروس اختیاری: 12 واحد
در ادامه دروس این رشته رو به تفکیک نوشتیم:
مبانی نظری اسلام، ادبیات فارسی، اخلاق اسلامی، آشنایی با منابع اسلامی، انقلاب اسلامی، زبان عمومی، تاریخ و تمدن اسلامی، تربیت بدنی 1 و 2
ریاضی عمومی 1 و 2، محاسبات عددی، فیزیک 1و2، آزمایشگاه فیزیک 1و2، معادلات دیفرانسیل، شیمی عمومی 1 و آزمایشگاه، برنامه نویسی کامپیوتر
فیزیک مدرن و آزمایشگاه، ریاضی مهندسی، مکانیک کوانتومی مواد و قطعات اپتیکی، مکانیک کوانتومی برای اپتیک و لیزر، الکترومغناطیس 1و2، موج، اپتیک هندسی آزمایشگاه، روش های ریاضی در اپتیک، کارگاه طراحی رایانه ای دستگاه های اپتیکی، الکترونیک 1 و آزمایشگاه آمار و احتمال در اپتیک، اصول طراحی دستگاه های اپتیکی، نقشه کشی صنعتی 1، تکنیک خلاء و آزمایشگاه، لیزر 2، لیزر 1 و آزمایشگاه، اپتیک موجی و آزمایشگاه، کاربرد رایانه در اپتیک و لیزر، پروژه، زبان تخصصی
شیشه های اپتیکی، اپتیک غیرخطی 2، پروژه کارگاهی لیزر، کارگاه ساخت عدسی، اپتیک کوانتومی، کاربردهای لیزر، اپتیک الکترونی، تجهیزات اپتیکی و لیزری جنگ افزارها، اپتیک تار نوری، تمام نگاری، مدارهای منطقی، روش های طراحی مهندسی، خواص مواد، اقتصاد مهندسی، نقشه کشی صنعتی 2 (پیشرفته رایانه ای)، تجهیزات اپتیکی و لیزری غیر نظامی، تصویربرداری حرارتی، فیزیک حالت جامد، ترمودینامیک و مکانیک آماری
منابع تغذیه 2
ادامه تحصیل رشته مهندسی اپتیک و لیزر
این رشته بسیار پرکاربرد در 3 مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در ایران ارائه میشه و دانشجویان بعد از گذروندن مقطع کارشناسی، میتونن با شرکت توی کنکور کارشناسی ارشد و کسب رتبه لازم توی یکی از گرایشهای فوق ادامه تحصیل بدن.
مهارت لازم رشته مهندسی اپتیک و لیزر
مهندسان اپتیک برای کار توی این رشته مهندسی نوظهور به مهارت زیادی توی درسهای ریاضی و فیزیک، همراه با مهارتهای حل مسئله نیاز دارن. اونها همچنین باید نسبت به یک یا چند ابزار طراحی / آنالیز نوری مانند Zemax یاTrace Pro به خوبی تسلط داشته باشن و بتونن از تجهیزات علمی مختلفی از جمله کالریسنج یا طیف سنج استفاده کنن. کار با برخی از این تجهیزات همچنین به مهارت دستی خوبی نیاز داره. مهندسان نوری دانش خودشون رو در مورد اپتیک با سایر مفاهیم مهندسی مثل مهندسی مکانیک، مهندسی برق و مهندسی کامپیوتر ترکیب میکنن تا برنامهها و ساخت دستگاهها رو با استفاده از فناوری نوری تعیین
بازار کار رشته مهندسی اپتیک و لیزر
در آزمایش سیستمهای لیزری یا ایجاد برنامههای کاربردی برای لیزر در حوزههایی مثل ارتباطات از راه دور، پزشکی، دفاعی، ساخت و ساخت شرکت داشته باشند. به عنوان مثال، لیزرها در اقدامات جراحی و تجهیزات تشخیصی پزشکی استفاده میشن.
اونها در صنایع تولیدی برای تراز کردن، علامتگذاری و برش فلزات و پلاستیکها استفاده میشن. برنامههای نظامی مانند سیستمهای ناوبری و سیستمهای بالستیک و سلاح از فناوری لیزر استفاده میکنن. مناطق دیگری که مهندسان اپتیک از لیزرها استفاده میکنن شامل رباتیک، هولوگرام، اسکن، دیسکهای جمع و جور و چاپ هست.
درآمد رشته مهندسی اپتیک و لیزر
به دلیل آینده روشن بازار کار این رشته، میشه انتظار درآمد خوب هم داشت. البته میزان حقوق بسته به محیط کاری و شرایط جامعه متفاوته. حداقل حقوق پایه برای یک مهندس پایه، 2میلیون تومانه. میانگین حقوق و درآمد ماهانه یک تکنسین و کاردان فنی نور 4 میلیون تومانه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی صنایع
وظایف کاری مهندسان اپتیک و لیزر
مهندسان نوری ممکنه توی هر یک از زمینههای زیر و یا شاخههای مربوط به اپتیک کار کنن. سه مورد از بزرگترین حوزههایی که به خواص موج نور مربوط میشن عبارتن از: اپتیک کوانتومی که فوتونها یا ذرات جداگانه نور رو مطالعه میکنن. اپتیک هندسی که شامل ابزارهای نوری مورد استفاده برای تشخیص و اندازهگیری نوره. سایر زیر زمینههای اپتیک شامل اپتیک یکپارچه، اپتیک غیرخطی، اپتیک الکترونی، مغناطیس نوری و نوری فضا هست. مهندسان نوری، سیستمهای نوری دقیق رو برای دوربینها، تلسکوپها یا سیستمهای لنز طراحی میکنن.
مهاجرت
این حرفه به دلیل کاربردی بودنش، رشد چشمگیری داشته و دارای موقعیت شغلی خوبیه. این حرفه بیشتر در آمریکا رایجه، اما شرایط کار توی همه ایالتها یکسان نیست. برخی از بهترین ایالتها برای مهندسی اپتیک و لیزر: واشنگتن، آلاسکا، نیوهمپشایر، آیداهو، نوادا، کالیفرنیا، ماساچوست، کانکیتکت، ماین، دلاور، ورمونت، رود آیلند، نیوجرسی، ویسکانسین، یوتا، اورگان، منطقه کلمبیا