معرفی رشته‌های تجربی

معرفی رشته علوم تغذیه

معرفی رشته علوم تغذیه

سلام دوست کنکوری. به مقاله معرفی رشته علوم تغذیه خوش اومدی. من زهرا پورخسروانی دانشجوی رشته علوم تغذیه در دانشگاه کرمان هستم. توی این مقاله قراره درمورد حوزه علوم تغذیه و هر چیزی که ممکنه در این زمینه به کارت بیاد صحبت کنم. پس اگر به این رشته علاقمندی، این مقاله رو تا انتها بخون.

رشته علوم تغذیه

علم تغذیه مجموعه وسیعی از اطلاعات و دانش بشریه که به ارتباط بین غذا و سلامتی موجود زنده می‌پردازه. این علم با عواملی مثل پزشکی، بیولوژی، شیمی، فیزیولوژی، علوم رفتاری، علوم اجتماعی و بهداشت ارتباط داره. به عبارت دیگه علم تغذیه یه علم چند بعدیه. به خاطر همین دانشجوی این حوزه باید اطلاعات گسترده‌ای در رابطه با این زمینه‌ها بدونه. چون باید بتونه مهارت‌های لازم رو کسب کنه. مهارت‌هایی که به دو بخش عمده رژیم درمانی و تغذیه جامعه تقسیم میشه.

کارشناس این حوزه هم باید بتونه رژیم غذایی مناسب رو برای درمان بیماری‌های مختلف ارائه بده و هم توانایی شناسایی مشکلات تغذیه جامعه رو داشته باشه. سپس بر اساس مشکلات موجود، برنامه‌های غذایی لازم رو شناسایی، ارزیابی، نظارت و اجرا کنه. همچنین ارتقای ارزش غذایی مواد غذایی مثل کنسرو و کمپوت که در صنایع غذایی ایجاد میشه بر عهده کارشناس این حوزه‌ست.

تصور اشتباهی که در بین مردم رواج داره اینه که فکر میکنن فقط افراد چاق باید به متخصصین تغذیه مراجعه کنن. اما علاوه بر افراد چاق، خیلی از افرادی که با بیماری‌های مختلف مواجه هستن، میتونن با مراجعه به متخصص تغذیه، رژیم مناسب خودشون رو دریافت کنن.

رتبه قبولی لازم برای رشته علوم تغذیه

همونطور که میدونی، برای قبولی در هر رشته‌ای، لازمه که رتبه در سهمیه‌ت مورد قبول دانشگاه باشه تا بتونی برای تحصیل در اون حوزه اقدام کنی. در ابتدا باید بدونی که سه منطقه یک، دو و سه وجود داره. در ادامه آخرین رتبه قبولی در کنکور 1400 در دانشگاه‌های دولتی، روزانه و آزاد رو در هر یک از این مناطق بررسی میکنیم. لازمه بدونی که این رتبه‌ها، صرفا براساس مناطق یک و دو و سه سهمیه‌بندی شده و سایر سهمیه‌ها، شرایط متفاوتی خواهند داشت. آخرین رتبه قبولی در این رشته در سهمیه منطقه یک، 4091، سهمیه منطقه دو 8825 و در سهمیه منطقه سه 13040 بود. البته در هر سال با توجه به میزان ظرفیت‌ها و تعداد داوطلبین، این ارقام ممکنه متفاوت بشه. اما تا حدودی میشه با توجه به آخرین رتبه قبولی سال‌های گذشته، تخمین بزنی که باید حدودا چه رتبه‌ای اخذ کنی.

آخرین رتبه قبولی این رشته در دانشگاه‌های آزاد بین 15000 تا 35000 بوده که بسته به نوع واحد محل تحصیل، این رتبه‌های مجاز، متفاوت میشه. یعنی در واحد علوم تحقیقات، آخرین رتبه مجاز، 15812 بوده. در حالی که در واحد سروستان 27389، مرند 32885 و سراب 35483 بوده. توجه کن که این مقادیر هر ساله تغییر میکنه و این تخمین‌ها فقط به صورت حدودیه. نکته قابل توجه اینه که این رتبه‌ها بسته به دانشگاهی که مورد نظرته، میتونه متفاوت باشه. مثلا اگر هدفت دانشگاه تهران باشه، رتبه‌ای که نیاز داری، زیر هزاره. اما با رتبه 4 هزار منطقه یک هم میتونی در دانشگاه کاشان در همین رشته تحصیل کنی.

نمونه کارنامه قبولی رشته علوم تغذیه:

مقاطع تحصیلی

علوم تغذیه یکی از حوزه‌های علوم پزشکیه. این رشته در کشور ما به صورت ناپیوسته در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای حرفه‌ای برگزار میشه. این حوزه در مقطع کارشناسی، در یک گرایش تحت عنوان علوم تغذیه ارائه میشه. میتونی بعد از گذروندن رشته تجربی در مقطع متوسطه و شرکت در کنکور سراسری گروه تجربی با کسب رتبه مجاز به یکی از دانشگاه‌های ارائه‌کننده این حوزه، وارد بشی.

فارغ‌التحصیلان کارشناسی علوم تغذیه میتونن در رشته‌های زیر در آزمون ارشد علوم پزشکی شرکت کنن: علوم تغذیه، علوم تغذیه در بحران، علوم بهداشتی در تغذیه، تغذیه بالینی و تغذیه ورزشی. فارغ‌التحصیلان ارشد علوم تغذیه میتونن در آزمون مقطع دکترای حرفه‌ای در رشته‌های زیر شرکت کنن: علوم تغذیه، سیاست‌های غذا و تغذیه، بیوشیمی بالینی، سالمندشناسی، نانوفناوری پزشکی، انفورماتیک پزشکی، سلامت در بلایا و فوریت‌ها، سلامت و رفاه اجتماعی و اپیدمیولوژی.

رشته علوم تغذیه در دانشگاه‌های دولتی، آزاد و غیرانتفاعی فقط از طریق آزمون کنکور ارائه میشه و تحصیل در این زمینه بدون شرکت در کنکور، امکان پذیر نیست. از جمله دانشگاه‌های دولتی ارائه‌دهنده مقطع کارشناسی این حوزه شامل: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اهواز، تبریز، کرمان، شهید بهشتی و زاهدانه.

دروس رشته علوم تغذیه

تعداد کل واحدهای درسی در این دوره، 130 واحده که 24 واحد دروس عمومی، 22 واحد دروس پایه، 66 واحد دروس تخصصی و 18 واحد مربوط به دروس کارآموزی در عرصه هست. برخی از دروس تخصصی این حوزه عبارتند از: ارزیابی وضعیت تغذیه، بیماری‌های ناشی از سوء تغذیه، تغذیه در دوره‌های زندگی، اصول آموزش و دوره‌های تغذیه، اصول برنامه‌ریزی تغذیه جامعه، رژیم درمانی و آشنایی با تفسیر داده‌های پاراکلینیکی.

یکی از دغدغه‌های بزرگ دانشجوهای رشته‌های مختلف علوم پزشکی، گذروندن دوره طرح بعد از مقطع کارشناسیه. البته در مورد علوم تغذیه، الزامی به گذروندن طرح نیست؛ یعنی گذروندن طرح اختیاره. پس دانشجوها میتونن مقاطع تحصیلی مختلف این گرایش رو یکی بعد از دیگری طی کنن. البته آقایون طبق قوانین نظام وظیفه باید طرح خدمت تحصیل خودشون رو بگذرونن.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته کاردرمانی

شرایط کاری رشته علوم تغذیه

بعد از فارغ‌التحصیلی میتونی در بیمارستان‌ها، مراکز بهداشت و مراکز تحقیقاتی فعالیت کنی. متاسفانه تا چند سال قبل، فارغ‌التحصیلان این حوزه در بیمارستان‌ها، جایگاه مشخص و تعیین‌شده‌ای نداشتن. اما در چند سال اخیر، مخصوصا از زمانی که به کارشناسان تغذیه اجازه مطب داده شد، این گرایش در بیمارستان‌ها هویت تازه‌ای پیدا کرده. فارغ‌التحصیلان این حوزه میتونن در شبکه‌های بهداشتی جهت جلوگیری از بیماری‌ها فعالیت کنن. مثلا به مادران باردار برنامه غذایی مناسب رو آموزش بدن تا فرزندان سالم به دنیا بیارن و بتونن به راحتی بهشون شیر بدن.

همچنین در هتل‌ها، مراکز هواپیمایی، مهدکودک‌ها و هرجایی که به گروهی از افراد جامعه تغذیه داده میشه، حضور متخصص این حوزه ضروریه. فارغ‌التحصیلان میتونن در کارخانجات تولید مواد غذایی، اداره استاندارد مواد غذایی، مراکز تحقیقاتی پزشکی مثل مراکزی که بر روی بیماری‌های غدد تحقیق میکنن، و یا اداره تغذیه وزارت بهداشت فعالیت کنن. همچنین میتونن به عنوان مشاوره رژیم درمانی، جذب ورزشگاه‌ها بشن.

مهارت و توانایی‌های لازم

اگه به علم تغذیه علاقه‌مندی و دوست داری به دیگران برای داشتن جسم و روحی سالم کمک کنی، این رشته و بازار کارش میتونه واست کاملا مناسب باشه. برای کسب موفقیت در این حوزه، لازمه که مهارت‌های ارتباطی مناسب، توانایی توضیح و آموزش مباحث مختلف به همه افراد در هر سطحی رو داشته باشی. همچنین داشتن صبر و توانایی ایجاد انگیزه در افراد برای تغییر عادات غذایی و دنبال کردن رژیم غذایی، داشتن طرز تفکری به دور از هرگونه پیش‌داوری و آشنایی نسبی با روانشناسی افراد، از لازمه‌های مهارتی در این زمینه‌ست.

تحصیل در خارج از کشور

متخصصین علوم تغذیه در کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکایی نسبت به کشورهای آسیایی، جایگاه بالاتری دارن. یکی از دغدغه‌های اصلی برای خیلی از دانشجوها، مهاجرت یا بورسیه تحصیلی در خارج از کشوره. این حوزه جزو حوزه‌های پرطرفدار برای مهاجرت محسوب میشه. به طور کلی توصیه بر اینه که قبل از اقدام به اخذ بورسیه تحصیلی، گرایش مد نظر خودت رو متناسب با دانشگاه‌های خارج از کشور انتخاب کنی، به صورت تخصصی در اون زمینه فعالیت کنی و بعد برای مهاجرت اقدام کنی.

5/5 - (5 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.