انتخاب رشته

دفترچه ی انتخاب رشته کنکور سراسری و آزاد

دفترچه ی انتخاب رشته کنکور سراسری و آزاد

سلام همراه عزیز کنکوری! امیدواریم که تا اینجا حسابی از نتایجی که گرفتی راضی باشی. توی این مقاله ما قراره درمورد دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری حرف بزنیم. همونطور که میدونی، دفترچه انتخاب رشته پر از نکات کلیدیه که اگر کامل اون‌ها رو درک کنی، برای انتخاب رشته، دیگه سردرگم نیستی. پس با ما همراه باش تا بتونی آمادگی لازم برای یه انتخاب رشته موفق داشته باشی.

زمان انتشار و نحوه دریافت دفترچه انتخاب رشته

اولین نکته‌ای که لازمه بهش توجه کنی اینه که دفترچه انتخاب رشته کنکور 1401 سراسری، درست در نیمه اول مرداد ماه و بعد از اعلام نتایج آزمون سراسری سنجش منتشر میشه. نتایجی که توسط سازمان سنجش در سایت اعلام میشه شامل کارنامه آزمون، رتبه و مجاز یا غیر مجاز بودن برای انتخاب رشته است. برای دریافت دفترچه میتونی به سایت سازمان سنجش مراجعه کنی. همچنین ما لینک دانلود دفترچه‌ها رو در ادامه برات قرار میدیم.

در این دفترچه که در حدود 350 صفحه‌ست، تمامی نکاتی که برای تحلیل کارنامه آزمون، سهمیه‌ها، انتخاب رشته و دانشگاه نیاز داری رو مفصل توضیح میده. اما نکته مهم اینجاست که یکسری از اصطلاحات کاربردی دفترچه و جملات و توضیحات، ممکنه برات دشوار باشه. در نتیجه ما در این مقاله به صورت مفصل و کاربردی درمورد تک تک نکات مهمش باهات صحبت می‌کنیم تا روند فهم دفترچه رو که قدم آغاز انتخاب رشته‌ست، برات راحت‌تر کنیم.

در ادامه لینک دانلود دفترچه انتخاب رشته رو قرار میدیم تا قدم به قدم باهم جلو بریم.

دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری 1402

دانلود دفترچه راهنمای انتخاب رشته تجربی:

دانلود دفترچه راهنمای انتخاب رشته انسانی:

دانلود دفترچه راهنمای انتخاب رشته ریاضی:

دانلود دفترچه راهنمای انتخاب رشته هنر و زبان:

دفترچه انتخاب رشته پذیرش صرفا بر اساس سوابق تحصیلی 1402

دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور آزاد

دانلود دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزاد با کنکور:

دانلود دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزاد بدون کنکور:

دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری 1403

دفترچه انتخاب رشته کنکور 1403 به محض انتشار توی این مقاله قراره می‌گیره. شما می‌تونید دفترچه انتخاب رشته کنکور 1402 و کنکور 1401 رو هم از همینجا دانلود کنید. 

آموزش استفاده از دفترچه انتخاب رشته

دفترچه انتخاب رشته دو فصله و حدود 350 صفحه داره. فصل اول دفترچه، از ابتدای دریافت کارنامه تا مقررات و شرایط انتخاب رشته و نحوه انجامش رو توضیح میده. در فصل دوم به کد رشته‌ها و دانشگاه‌ها می‌پردازه. در این مقاله ما به سراغ توضیح کامل این دو بخش میریم.

بخش اول ـ راهنمای عملی انتخاب رشته

بخش اول فصل یک دفترچه، با این عنوان قرار داره. این قسمت از نحوه گرفتن کارنامه و تحلیل بخش‌های مختلفش شروع میشه و با توضیح چگونگی انتخاب رشته به پایان میرسه. در ادامه به تفکیک به بررسی هر بخش می‌پردازیم.

در ابتدا باید بدونی که در نیمه اول مرداد ماه زمانی که نتایج نهایی آزمون سراسری اعلام میشه، با مراجعه به سایت سازمان سنجش، از بخش سراسری، با وارد کردن اطلاعات ثبت نامی یعنی شماره شناسنامه، شماره پرونده، شماره داوطلبی و کد رهگیری ثبت نام، میتونی کارنامه‌ت رو دریافت کنی. بعد از دریافت، صفحه‌ای در اختیارت قرار می‌گیره که شامل چند بخشه که تمامی این قسمت‌ها رو برات شرح میدیم.

 اینجا، تمامی مشخصات ثبت نامیت قرار داره که شامل شماره شناسنامه و تاریخ تولد، سهمیه، محل زندگی و مواردی از این دسته. سپس در جدول پذیرش رشته‌های بدون کنکور که در ادامه همین قسمت قرار داره، مجاز یا غیر مجاز بودنت برای انتخاب رشته در بخش روزانه، شبانه، پردیس خودگردان، غیر انتفاعی و آزاد مشخص میشه.

در این بخش در یک جدول کوتاه، علاقه‌مندیت به ثبت نام در دانشگاه‌های پیام نور، غیر انتفاعی و آزاد قرار داره. اگر موقع ثبت نام برای این بخش علاقه‌مند نبودی و الان تقاضا داری که برای این دسته از دانشگاه‌ها انتخاب رشته کنی، میتونی با خرید کارت اعتباری برای هر یک از این دانشگاه‌ها به صورت جداگانه، اقدام به ثبت نام کنی.

در این بخش، با جدولی مواجه هستی که در اون نام گروه‌های آزمایشی که شرکت کردی و مجاز یا غیرمجاز بودنت برای انتخاب رشته در هرکدوم از دوره‌های آموزشی رو مشخص میکنه. درواقع بهت میگه در دانشگاه‌های روزانه و شبانه، مجازی و پردیس و آزاد، فرهنگیان و شهید رجایی، پیام نور و غیر انتفاعی، مجاز به انتخاب رشته هستی یا نه. اگر کلمه مجاز زیر هر یک از این موارد ثبت باشه یعنی برای اون دانشگاه، امکان انتخاب رشته داری و اگر کلمه غیر مجاز زیر هر کدوم از این موارد باشه یعنی برای اون دسته از دانشگاه‌ها، امکان انتخاب رشته نداری.

همچنین در این قسمت وضعیت داوطلب در میزان تاثیر سوابق تحصیلی، رتبه در سهمیه نهایی، رتبه کشوری بدون سهمیه، نمره کل نهایی و تاثیر مثبت سهمیه، نشون داده میشه. همچنین در ادامه این جدول، نمرات خام دروس تخصصی و عمومی رشته امتحانی هم قرار داره. در آخر هم جدولی وجود داره که بالاترین رتبه‌ت در بین تمام افرادی که در یک منطقه و سهمیه هستین و رتبه کلت رو نمایش میده. برای انتخاب رشته فقط رتبه در سهمیه مهمه و بقیه موارد مهم نیستن.

نکته: در پایین صفحه کارنامه، کدی وجود داره که برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد باید با اون کد وارد صفحه انتخاب رشته بشی و در سایت مربوط به انتخاب رشته در دانشگاه آزاد یعنی azmoon.org، انتخاب رشته‌ت رو انجام بدی. میتونی برای دانشگاه آزاد، مقاله انتخاب رشته آزاد رو مطالعه کنی.

بخش دوم ـ آشنایی با مقررات انتخاب رشته

توی این بخش به طور مفصل همه‌ی ضوابط و قوانین مربوط به انتخاب رشته نوشته شده. توصیه می‌کنیم این بخش رو کامل بخون یا حداقل به صورت گذری سرفصل‌هاش رو مطالعه کن. 

چگونگی انتخاب رشته

اول از همه به این نکته توجه کن که انتخاب رشته در یک صفحه به صورت مجازی و در 150 انتخاب، خلاصه میشه. در این دفترچه هم برای این که بتونی بهترین انتخاب‌ها رو داشته باشی، به صورت کاملا دقیق، راهنمایی‌های لازم رو بهت ارائه کرده. اینجا ما نکات مهم رو بیان می‌کنیم تا برای انتخاب رشته دچار مشکل نشی.

در ابتدا باید بدونی که در انتهای دفترچه، پیش نویسی از برگه انتخاب رشته سازمان سنجش قرار داره. میتونی اون برگه رو برای خودت پر کنی که موقع ثبت رشته‌ها در سامانه، دچار مشکل نشی. حواست باشه که در بازه زمانی اعلام شده برای انتخاب رشته، حتما به سایت مراجعه کنی و رشته‌های مد نظرت رو وارد کنی. برای این کار لازمه که یاد بگیری چطور باید وارد بخش انتخاب رشته بشی. پس با ما همراه شو.

برای انتخاب رشته باید ابتدا وارد سایت سازمان سنجش بشی. از بخش سراسری وارد درگاه اطلاع رسانی ثبت انتخاب رشته بشی. برای این بخش لازمه که دو مورد از هر کدوم از شماره‌ی شناسنامه، شماره رهگیری 16 رقمی، سریال ثبت نامی 12 رقمی یا شماره پرونده رو داشته باشی. سپس با وارد کردن این مشخصات وارد صفحه مشخصات و انتخاب رشته‌ت میشی. این صفحه دقیقا مشابه پیش‌نویسی هست که در انتهای دفترچه انتخاب رشته قرار داره و شامل جزئیاتی مثل اولویت رشته مد نظرت، کد رشته و عنوان رشته‌ست که بر اساس اولویتت رشته‌ها رو وارد میکنی و درخواستت رو ثبت میکنی.

نکته: بهت پیشنهاد می‌کنیم در این زمینه مقاله آموزش چگونگی انتخاب رشته رو حتما مطالعه کن.

توضیحات و جداول کد رشته محل‌ها

در این بخش قراره درمورد کد رشته‌های تحصیلی برای هر یک از دوره‌های روزانه، شبانه، خودگردان، کاردانی وزارت بهداشت، مناطق محروم، فرهنگیان، غیر انتفاعی و پیام نور صحبت کنیم.

همونطور که در مبحث قبلی گفتیم، برای انتخاب رشته لازمه که کد رشته مورد نظرت در دانشگاهی که مد نظر داری رو در برگه انتخاب رشته وارد کنی. پس برای این مورد لازمه که در دفترچه انتخاب رشته گروه آزمایشی که شرکت کردی، جدول‌های مربوطه رو بررسی کنی و به تفکیک دانشگاه‌ها و رشته‌های مورد نظرت، کد رشته‌های مربوطه رو وارد کنی. در ادامه به بررسی هر کدوم از این موارد می‌پردازیم.

رشته‌های تحصیلی:

در این بخش برای هر رشته به صورت اختصاصی، رشته‌های تحصیلی به همراه مقطع تحصیلی و نوع گزینش قرار داره. یعنی از داخل این جدول می‌تونی رشته‌های مورد نظرت رو پیدا کنی و ببینی هر کدوم به چه مقطعی تعلق دارن. بعضی از رشته‌ها کارشناسی پیوسته هستن یعنی به مدت چهار سال پیوسته اون‌ها رو میخونی. برخی از رشته‌ها هم کاردانی هستن یعنی کارشناسی این رشته‌ها ناپیوسته هست. برخی هم شامل هر دو میشن. پس این جدول میتونه در انتخاب نوع رشته‌ای که میخوای کمکت کنه.

کد رشته‌های تحصیلی هر گروه آزمایشی:

در این قسمت در دفترچه هر رشته، تمامی رشته‌های تحصیلی که در قسمت قبل گفتیم، به تفکیک دانشگاه و به ترتیب الفبایی قرار داره. این جدول شامل نحوه پذیرش (با آزمون یا سوابق تحصیلی)، دوره تحصیلی (روزانه، شبانه، خودگردان)، ظرفیت پذیرش در نیمسال اول و دوم، جنسیت پذیرش و قسمت توضیحاته.

 

نکته: دانشجویان بخش شبانه و خودگردان، از داشتن امکاناتی مثل خوابگاه و سرویس رفت و آمد محروم هستن. پس لازمه که دانشجو برای تحصیل در این دانشگاه‌ها، برای شهر محل سکونتش اقدام به انتخاب رشته کنه.

کد رشته‌های کاردانی وزارت بهداشت:

این قسمت به پذیرش داوطلبان بومی که علاقمندن در مقطع کاردانی رشته‌های با سوابق تحصیلی فعالیت کنن، مربوطه و شامل تعداد اندکی رشته با ظرفیت محدوده.

رشته‌های تحصیلی سهمیه مناطق محروم یا سیل و زلزله‌زده:

در این بخش، رشته‌های با آزمون یا بر اساس سوابق تحصیلی که داوطلبان مناطق محروم خواستار تحصیل در اون‌ها هستن، قرار داره. این بخش تقریبا تمامی رشته‌ها رو شامل میشه. کد رشته‌های موجود در این جدول‌ها فقط مخصوص داوطلب‌هاییه که در این مناطق زندگی می‌کنن. در نتیجه لازمه که برای اثبات این موضوع، از بخش پایانی دفترچه درست بعد از پیش‌نویس انتخاب رشته، فرم گواهی تایید سهمیه رو پر کنی و موقع انتخاب رشته در سایت بارگزاری کنی.

رشته‌های تحصیلی تربیت دبیر شهید رجایی و فرهنگیان:

این قسمت برای افرادیه که داوطلب تحصیل در دانشگاه‌های تربیت دبیر شهید رجایی یا فرهنگیان هستن و لازم به دارا بودن چند شرط برای مجاز بودن انتخاب رشته هستن. اول این که برای این بخش هر داوطلب بومی باید رشته‌هایی رو انتخاب کنه که در منطقه خودشه مگر این که موارد خاصی باشه یا ظرفیت زیادی باقی مونده باشه. نکته بعد این هست که هر داوطلب باید نمره کل نهایی 6500 یا بالاتر داشته باشه تا بتونه در این بخش انتخاب رشته کنه. در این باره در بخش پیوست دفترچه انتخاب رشته، اطلاعات لازم و کافی موجوده که در قسمت‌های بعدی با هم بررسیشون می‌کنیم.

جدول‌هایی که در این بخش موجوده شامل کد رشته، نام رشته، ظرفیت و جنسیت پذیرش هست و از اونجایی که ظرفیت پذیرش معمولا محدوده، اگر داوطلب این بخش از تحصیلات تکمیلی هستی، لازمه در انتخاب رشته دقت کافی داشته باشی. برای اطلاعات بیشتر مطلب روش ثبت نام دانشگاه فرهنگیان رو مطالعه کنید.

کد رشته‌های موسسات آموزش عالی غیرانتفاعی:

جدول‌های این بخش همچون قسمت‌های قبلی شامل نحوه پذیرش، کد رشته‌ها، نام رشته، میزان ظرفیت و نوع جنسیت به همراه توضیحاته. لازم هست که اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر برای شرایط و ضوابط و نحوه ارائه خدمات دانشجویی هر موسسه داری، به دفترچه پیوست مراجعه کنی. این دسته از دانشگاه‌ها، زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستن. تعهد خوابگاه، غذا و تسهیلات رفاهی ندارن و دانشجو در این دانشگاه‌ها شهریه‌پردازه. البته امکان دریافت وام از این دانشگاه‌ها برای دانشجو وجود داره.

رشته‌های تحصیلی دانشگاه پیام نور:

این قسمت شامل رشته‌های تحصیلی هست که برای دانشگاه‌های پیام نوره. این دانشگاه‌ها صرفا برای نیمسال اول و به صورت زن و مرد (هر دو جنسیت) پذیرش انجام میدن. جدول‌ها شامل نحوه پذیرش، کد رشته، نام رشته و ظرفیت پذیرش هست. تحصیل در دانشگاه پیام نور به صورت نیمه‌حضوری یا تماما مجازیه و این دانشگاه‌ها برای افراد شاغل بسیار مناسبه. دانشجوی این دست از دانشگاه‌ها ملزم به پرداخت شهریه برای هر ترمه. همچنین امکانات رفاهی مثل رفت و آمد، غذا و خوابگاه برای دانشجو وجود نداره.

پیوست دفترچه انتخاب رشته

این دفترچه که بعد از دفترچه انتخاب رشته منتشر میشه حاوی مشخصات، شرایط و ضوابط، تلفن و آدرس همه دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالیه و از پنج قسمت تشکیل شده که در ادامه به شرح هر یک از قسمت‌های این دفترچه می‌پردازیم. فقط دقت کن که حتما قبل از انتخاب رشته، این دفترچه رو هم با دقت مطالعه کنی و بعد سراغ انتخاب رشته بری.

جدول حداقل کارایی اعضا در رشته‌های مختلف

این بخش شامل جدول رشته‌هایی هست که افراد دارای نقص عضو یا ناتوانی جسمی، میتونن در اون‌ها شرکت کنن. این قسمت شامل نام رشته‌ها و شرایط لازم از نظر میزان سلامت جسمانی برای هر رشته‌ست و در هر یک از گروه‌های علوم ریاضی، علوم تجربی، علوم انسانی، هنر و زبان مشخصه.

شرایط پذیرش معلم متعهد خدمت در دانشگاه‌های فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی

در مورد این بخش در بالاتر به صورت مختصر صحبت کردیم و گفتیم که لازمه برای این دسته از داوطلب‌ها حتما دفترچه پیوست بررسی بشه. این قسمت از دفترچه، شیوه پذیرش، شرایط عمومی، شرایط اختصاصی و تذکرهای لازم قرار داره. در ادامه به تفکیک به بررسی هر کدوم می‌پردازیم.

همونطور که در قبل اشاره کردیم، پذیرش به صورت بومی‌پذیری اتفاق میفته. بعد از انجام فرآیند استخدامی، اگر با هر هدفی از اون منطقه خارج بشی، دیگه ارتباطت رو قطع کردی و هیچ تقاضایی برای جابه‌جایی مورد قبولشون نیست. همچنین این نکته حائز اهمیته که اگر در انتخاب رشته بتونی در این دسته از رشته‌ها قبول بشی، ملاک استخدام و تحصیلت در این دسته از دانشگاه‌ها، فقط قبولی در مصاحبه خواهد بود.

منظور از شرایط عمومی اون دسته از شرایطی هست که فرد باید در ایران دارا باشه. مثلا اعتقاد به یکی از ادیان مقبول در جمهوری اسلامی، دارای سلامت جسمی و روانی و یکسری نکات دیگه.

در بخش شرایط تخصصی، نکات مهمی که مورد اهمیته شامل موارد زیره: داشتن نمره کل 6500 به بالا. حداکثر سن مجاز 22 سال. حداقل معدل 14، بومی بودن درخواست، سلامت کامل جسمی از نظر حواس 5گانه طبق شرایط موجود در دفترچه و غیره.

این بخش به صورت مفصل نکات مهمی رو که کمتر بهش می‌پردازیم برای داوطلب‌های این دسته از دانشگاه‌ها بیان میکنه. مواردی مثل اینکه تحصیل دانشجویان به صورت شبانه‌روزیه، برای تحصیل در مقطع ارشد فرهنگیان لازمه که سه سال حداقل به آموزش و پرورش خدمت کنی، تغییر رشته و گرایش اصلا امکان پذیر نیست و موارد مهمی که لازمه حتما این بخش از دفترچه رو با دقت مطالعه کنی.

مشخصات دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

این قسمت شامل مراکزیه که زیر نظر وزارت علوم فعالیت میکنن و برای تحصیل فرهنگیانه. این جدول‌ها به تفکیک استان دسته بندی هستن. در ادامه هم طی چند جدول، رشته‌های مختلف رو به تفکیک هر استان و بر اساس ظرفیت و جنسیت مورد نیاز می‌بینیم. همچنین اطلاعات تمامی دانشگاه‌ها به همراه مشخصات که شامل شماره تماس و آدرس هست، در این بخش موجوده.

مشخصات دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

این قسمت که به تفکیک استان و دانشگاه‌ها قرار داره، شامل تمامی اطلاعات مربوط به مراکز آموزشی از قبیل شماره تماس، آدرس و شرایط عمومی لازم برای تحصیل در اون مراکزه. حتما دقت کن که در این بخش شرایط عمومی هر دانشگاه رو به دقت مطالعه کنی؛ چون ممکنه مورد خاصی اهمیت داشته باشه که ازش بی‌خبر باشی. مثل شرایط خاصی که لازم هست دانشجو دارا باشه. یا مثلا نبود شرایط خوابگاهی.

شرایط و مشخصات واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی

این بخش که اطلاعات محدودی هم داره به تفکیک دانشگاه و شامل اطلاعات تماس، نشانی و آدرس سایت هر دانشگاهه. میتونی با مراجعه به سایت هر دانشگاه، از شرایط دقیقش مطلع بشی.

نکته پایانی

انتخاب رشته یکی از ظریف‌ترین و دقیق‌ترین کارهاییه که باید براش دقت و وقت کافی بذاری چون آینده‌ت رو تعیین میکنه. پس حواست باشه که با توجه به نکاتی که گفتیم، دفترچه رو با دقت کافی مطالعه کنی. در نهایت اگر به مشکلی خوردی به این مقاله برگرد. اگر سوالی داری، میتونی با مجموعه در ارتباط باشی و سوالت رو با ما درمیون بگذاری. همچنین اگر در تحلیل کارنامه کنکور مشکل داری، پیشنهادی می‌کنیم مقاله‌ی آموزشیش رو مطالعه کنی.

سوالات متداول

دفترچه انتخاب رشته 1402 اواخر مرداد منتشر میشه و بعد از انتشار میتونید از همین مقاله دانلود کنید. 

به محض انتشار دفترچه‌های مختلف انتخاب رشته 1402، از طریق همین سایت می‌تونید به راحتی اون‌ها رو دانلود کنید.

دفترچه پیوست که بعد از دفترچه انتخاب رشته منتشر میشه حاوی مشخصات، شرایط و ضوابط، تلفن و آدرس همه دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالیه. بخش‌های مختلف پیوست‌ها رو در این مقاله به تفصیل توضیح دادیم. 

4.8/5 - (17 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 دیدگاه در “دفترچه ی انتخاب رشته کنکور سراسری و آزاد

  1. a گفت:

    انسانی چی شد نیومده هنوزززز؟؟؟؟؟؟

  2. Mahsa گفت:

    انسانی چرا نیس؟چه وضعشغ

  3. a گفت:

    پس مال انسانی کی میاد ؟؟؟

  4. فاطي گفت:

    واقعا چرا براي بچه هاي انساني رو منتشر نكردن ؟ ما ١٨٤ هزار نَفَر با بقيه فرق خاصي داريم ؟

    1. مهندس جمالی مدیر سایت گفت:

      احتمالا تا ساعات آینده منتشر میشه.

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.