سلام دوست کنکوری! به مقاله معرفی رشته پرستاری خوش اومدی. من علیرضا گودینی دانشجوی رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی همدان به همراه همکارم خانم سوگول صادقیپور دانشجوی رشته پرستاری در دانشگاه جهرم، قراره که در این مقاله به معرفی رشته پرستاری بپردازیم. در اینجا قراره از نحوه قبولی در این رشته، تواناییها و مهارتهای لازم و مزایا و معایبش گرفته تا بازار کار و درآمد و مهاجرت در این رشته صحبت کنیم. پس اگر نیاز به اطلاعات جدید درمورد این رشته داری، تا انتها همراهمون باش.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleشرایط تحصیل در رشته پرستاری
برای این رشته لازمه که چهار سال کارشناسی رو مثل سایر رشتهها بخونی و در حدود یکسال و نیم یا دوسال، بسته به پایان نامه، در مقطع ارشد و بعد در مقطع دکترا تحصیل کنی. این رشته، مقطع دکترا و کارشناسی ارشد رو به صورت ناپیوسته داره. این درحالیه که رشتههای دیگه مثل اتاق عمل و هوشبری، دکتری ندارن و فوق لیسانس بسیار محدودی دارن. اما رشته پرستاری گرایشهای بسیار زیادی در ارشد و دکتری داره. نکته مهم اینجاست که در این چهار سال میتونی برای کنکور لیسانس برای پزشکی آماده بشی.
برای کنکور لیسانس پزشکی در هر رشتهای که لیسانسش رو بگیری، میتونی اقدام کنی اما نکته مهم اینجاست که وقتی به عنوان یک پرستار، کارشناسیت رو میگیری و برای لیسانس پزشکی آماده میشی، میتونه خیلی کمکت کنه. مخصوصا اگر خواستار رشته پزشکی بودی اما نتونستی قبول بشی، میتونی با این کار بعد از چهارسال کارشناسی برای پزشکی اقدام کنی.
رشتههای دیگه هم میتونن از مقطع لیسانس به پزشکی برن اما چرا پرستاری؟ اگه لیسانس پزشکی رو شرکت کنی، موظفی که از ترم سه به بعد وارد دانشگاه بشی. یعنی همکلاس دانشجویی میشی که سال دومه. اما کسی که پرستاری خونده، این یکسال رو جلو میفته و تعداد واحدهای مشترک بیشتری با پزشکی داره. مثلا تمام واحدهای علوم پرستاری و پزشکی اعم از فیزیولوژی، میکروبیولوژی، انگل شناسی و آناتومی مشترکن و کلا یک علوم پایه یکسانی دارن.
پس اگه حتی امسال پزشکی قبول نشدی و علاقهای به پشت کنکور بودن نداری، میتونی به راحتی در پرستاری قبول بشی و سالهای بعدی از طریق لیسانس پزشکی در این رشته شرکت کنی. اگه از لیسانس پرستاری بری لیسانس پزشکی برات سودمنده. گروه پرستاری و پزشکی هردو جزو گروه پزشکی هستن و پرستاری زیرشاخهای از رشتههای پزشکیه نه پیراپزشکی.
آخرین رتبه قبولی رشته پرستاری
همونطور که میدونی، برای قبولی در این رشته لازمه که رتبه متناسب با منطقهای که در اون هستی رو کسب کنی تا بتونی در این حوزه تحصیل کنی. سهمیه مناطق بسته به این که در کدوم یکی از مناطق یک، دو و سه هستی، متفاوته. برای قبولی در این رشته، لازمه که در منطقه یک، حدود رتبه زیر 10000 تا 15000، در منطقه دو حدود رتبه زیر 15000 تا 20000 و در منطقه سه حدود رتبه زیر 5000 تا 10000 رو کسب کنی. توجه کن که این حدود قبولی، برای دانشگاههای مختلف متفاوته. مثلا اگر بخوای رشته پرستاری رو در دانشگاه تهران تحصیل کنی و داوطلب منطقه سه باشی، باید رتبه زیر 500 بگیری. در حالی که با همین رتبه 3000 در منطقه سه میتونی در دانشگه مازندران در همین رشته تحصیل کنی.
ضمن این که این محدوده قبولی مربوط به دانشگاههای دولتی و روزانهست که برای دانشگاههای آزاد متفاوت میشه. همینطور توجه کن که هر سال نسبت به افزایش ظرفیتها، تعداد داوطلبها و همینطور میزان مطالعاتی داوطلبها، ممکنه این حدود رتبهها تغییر کنه. حدود رتبه قبولی برای دانشگاه آزاد هم نسبت به نوع دانشگاهی که انتخاب میکنی، تقریبا زیر 50000 هست که ممکنه متفاوت بشه. در ادامه بیشتر به معرفی رشته پرستاری میپردازیم.
نمونه کارنامه قبولی رشته پرستاری:
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته دندانپزشکی
دوره تحصیل
کارشناسی پرستاری مثل تمام کارشناسیها، چهار سال مدت تحصیل داره که در طی اون یکسری دروس مثل فیزیولوژی، آناتومی عمومی یا بیوشیمی و یکسری دروس تخصصی مثل پرستاری بزرگسالان، فارمولوژی پرستاری و پرستاری اطفال رو میخونی.
بعد از کارشناسی میتونی ارشد بخونی که یکسری گرایشها مثل اطفال، داخلی جراحی، مدیریت، اورژانس و غیره داره.
مزایا و معایب رشته پرستاری
از مزیتهای این رشته اینه که میتونی تا مقطع دکترا ادامه تحصیل بدی. میتونی در بیمارستان، کلینیک، درمانگاه و مراکز نگهداری از سالمند مشغول به کار بشی و یا حتی به صورت مستقل با تاسیس کلینیک به کار مشغول بشی. درخواست برای جذب نیروی پرستاری در کل دنیا زیاده و مهاجرت در اون راحتتره.
از معایب این رشته هم میشه به سختی کار و شیفت شب و همینطور سنگینی کار پرستاری با توجه به کمبود نیرو اشاره کنیم که البته باید بگیم هر شیفت شب معادل با دو شیفت بعدازظهر و صبحه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته اتاق عمل
بازار کار و درآمد
از نظر ماهیت استخدام در بخش معرفی رشته پرستاری، رشته پزشکی بازار کار استخدامی عالی در بیمارستانها داره و خود اشتغال عالی هم هست. اما اگر ماهیت استخدام رو بیشتر دوست داری، استخدام در پرستاری بسیار بیشتره و حقوق بسیار زیادی رو هم به نسبت خرجهای روزانه و ماهانه دریافت میکنی.
در ایران هم برای استخدام و کار، شرایط عالیه. به خاطر اوضاع کرونا در ایران و اتفاقات و حوادثی که برای کادر درمان پیش اومد و یا افرادی که از این سمت کنارهگیری کردن، در حال حاضر نیاز به پرستار زیاده و احتمال قبولی افزایش پیدا کرده. از طرف دیگه افزایش حقوق برای پرستارها بسیار زیاده. در حال حاضر در دوران رکود کرونا هستیم اما نکته مهم اینه که ما در هر شغلی باشیم در مجاور خطریم و نمیشه بگیم چون این شغل سختیش بیشتره پس نمیشه واردش بشیم.
در حال حاضر قراره که بحث تعرفهگذاری برای پرستارها در نظر گرفته بشه. تا الان هر کاری که پرستارها میکردن مثل سرم زدن، سند گذاشتن و آنژیو، حقوقش برای پزشکها در نظر گرفته میشده نه پرستارها. اما الان قراره تعرفهگذاری انجام بشه که تک تک عملکرد کارکنان تیم درمان دقیقا بنا بر ارزش و اندازه کارشون حقوق دریافت کنن. در نتیجه یه فرد با مدرک لیسانس که از صفر میخواد وارد طرح بشه، 6 تومن حداقل درآمد داره.
البته استخدام در ابتدا محدوده و به مرور افزایش پیدا میکنه. مثلا اگه فردی هفت سال سابقه کار داشته باشه، در مقطع لیسانس یا فوق لیسانس، حدود 10 تا 15 میلیون درآمد داره. که این حقوق کمی محسوب نمیشه و از استخدامهای خوب به حساب میاد.
اشتغال با مدرک دکتری
روسای بیمارستان همه دکتری پرستاری دارن. دلیل این که فوق تخصصها، رئیس بیمارستان نمیشن اینه که از مطب درآمد کسب میکنن و ترجیح میدن خود اشتغال کسب درآمد کنن تا اینکه استخدام بشن. سمت رئیس بیمارستان استخدامی عالیه. ما در پرستاری استخدام عالی داریم. پرستاران امور بالینی مثل سوپروایزر و افرادی که در ایستگاه پرستاری مشغول به کار هستن، جزو گروه بالینی و استخدام خوب محسوب میشن. اما حقوق رئیس بیمارستان که اکثرا دکترای پرستاری دارن، بالای 20 میلیونه. پس رشته خوبیه برای کسی که میخواد استخدام بشه چون از لحاظ استخدامی جزو رشتههای خوب استخدامیه.
حقوق پرستاری هم نسبت به شیفت، نوع و کار بیمارستان و حتی این که قرارداد استخدامی یا پیمانی باشی بین 8 تا 15 میلیونه و اگر بتونی سوپروایزر بشی، حقوقی بین 15 تا 20 تومن داری.
مهارتهای لازم
این رشته میتونه بهت کمک کنه در کنار سختی کار و بیخوابیها، نتیجه خوبی داشته باشه. البته توجه کن که هر شغلی سختیهای خاص خودش رو داره و نباید بدون در نظر گرفتن این موارد و با دید دیگران تصمیم بگیری. سعی کن با دید خودت و اطلاعات صحیح تصمیم بگیری. در کل رشته فوق العادهایه. در تجربی میشه گفت بعد از پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی، بهترین رشتهست و جزو چهار رشته تاپ تجربیه.
تصور غلط راجع به این رشته اینه که اگه دکترای پرستاری بگیری، میتونی مثل پزشکی دارو تجویز کنی در حالی که داشتن دکترا یا ارشد در این رشته فقط برای سوپروایزر شدن یا عضو هیئت علمی شدن کاربرد داره نه تجویز دارو.
در نهایت در معرفی رشته پرستاری باید بدونی عشق به پرستاری، کمک به بیمار و احساس مسئولیت، از لازمههای این رشتهست و باید صبر بالایی برای کنار اومدن با سختیهای این رشته داشته باشی.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پزشکی
مهاجرت
اگه بخوای خود پرستاری رو ادامه بدی، از لحاظ مهاجرت، شانس بیشتر و بهتری داری حتی بیشتر از پزشکی. به خصوص برای کشورهایی مثل دانمارک، استرالیا و کانادا، قطعا راه و مسیر راحتتری از پزشکی داری. پس اگه پزشک بشی باید حتما فوق تخصص رو بگیری و در همین جا وارد بازار کار بشی. درآمد و حقوق پرستاری برای کار هم در خارج از ایران، بیشتر از خود ایرانه. مثلا در دانمارک بین 6 تا 10 هزار دلار ماهانه درآمد داری که این چند برابر ایرانه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته هوشبری
1 دیدگاه در “معرفی رشته پرستاری”
سلام ممنون از مطالب مفیدتون برای ورود به پزشکی از طریق پرستاری شرط معدل دیپلم بالای 18 واجبه؟؟؟ حتی اگر معدل لیسانس بالا باشه بازم بخاطر معدل دیپلم پایین نمیتونیم آزمون پزشکی بدیم؟؟