معرفی رشته‌های تجربی

معرفی رشته مامایی

معرفی رشته مامایی

رشته مامایی یکی از رشته‌های محبوب مابین داوطلبان خانم گروه تجربی هست که جزو رشته‌های پیراپزشکی محسوب میشه. در این مقاله قراره به معرفی رشته مامایی بپردازیم، پس با ما همراه باشید.

آشنایی با رشته مامایی

نقش عمده ماما در ارتباط با مادر و کودکه. در واقع ما به مشاوره قبل، بعد و حین ازدواج و همچنین آموزش نحوه تنظیم خانواده و مراقبت از کودک در دوران بارداری و زایمان طبیعی و سزارین و همچنین مراقبت بهداشتی مادر و کودک توی زمینه‌های بهداشت به عهده ماما هست. رشته مامایی فعالیت خودش رو می‌تونه از دوران قبل از حاملگی شروع کنه و حتی بعد از زایمان تا شش سالگی کودک ادامه داشته باشه.

قبل از دوره حاملگی، ماما این موضوع رو بررسی می‌کنه که آیا یک خانم توانایی باردار شدن رو داره یا نه و اگه باردار شدن براش خطر داشته باشه و یا برای فرزندش مشکلی به وجود بیاره به طور مثال اگر فرد دیابتی باشد یا بیماری قلبی پیشرفته داشته باشه و یا سابقه خانوادگی ناهنجاری‌های ژنتیکی در مادر وجود داشته باشه و یا اینکه چندبار بچه سقط کرده باشه، باید قبل از بارداری با ماما مشورت کنه و آزمایش‌های لازم رو انجام بده تا بارداری و زایمان بی خطری داشته باشه.

توی مرحله بعدی وقتی که فردی حامله باشه حین بارداری باید از مراقبت‌ها و توصیه‌های ماما پیروی کنه و با مراجعه به کلینیک‌های مراقبت توی بارداری و جایی که ماما توی اون فعالیت می‌کنه از سلامت خودش و فرزندش آگاهی پیدا کنه. وظیفه‌ی بعدی و اصلی ماما هم در زایمان تعریف میشه و مراقبت‌های بعدی از مادر و نوزاد. هچنین ماما توی درمانگاه‌های زنان یا توی مطب‌های خصوصی برای پیشگیری اولیه سرطان دهانه رحم و سرطان پستان در خانم‌ها توی این زمینه ها کمک میکنه.

رتبه قبولی رشته مامایی

نمونه کارنامه قبولی رشته مامایی:

دوره تحصیل و دروس دانشگاهی

کارشناسی مامایی 135 واحده که دانشجوها از ترم دوم وارد بیمارستان می‌شن و دروس عملی رو می‌گذرونن. دروس مامایی از 20 واحد دروس عمومی (مشترک بین همه رشته‌ها)، 20 واحد دروس پایه، 62 واحد دروس تخصصی و 16 واحد دروس دوره کارآموزی در عرصه تشکیل شده که پایین‌تر نام بردیم.

سلول شناسی و بافت شناسی/ ایمنی شناسی/ بیوشیمی/ میکروب شناسی نظری/ تشریح 1 و 2/ انگل شناسی و قارچ شناسی/ میکروب شناسی عملی/ فیزیولوژی 1 و 2

دو درس ازدروس مبانی نظری اسلام/ ادبیات فارسی/ یک درس از دروس اخلاق اسلامی/ زبان عمومی/ یک درس از دروس انقلاب اسلامی/ تربیت بدنی 1 و 2/ یک درس ازدروس تاریخ وتمدن اسلامی/ یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی

آسیب شناسی عمومی و اختصاصی/ نوزادان/ اصول خدمات بهداشت جامعه/ کارآموزی نوزادان/ داروشناسی عمومی 1/ بیماری های کودکان/ داروشناسی2/ کارآموزی بیماری های کودکان/ اصول و فنون پرستاری و مامایی و روش کار در اتاق عمل و زایمان/ نشانه شناسی و معاینات فیزیکی/ کارآموزی اصول و فنون پرستاری و مامایی و روش کار در اتاق عمل و زایمان/ کارآموزی نشانه شناسی و معاینات فیزیکی/ آمار حیاتی/ فیزیوپاتولوژی و بیماری های داخلی (1)/ روان شناسی عمومی، روانشناسی زن و خانواده/ فیزیوپاتولوژی و بیماری های داخلی (2)/ اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماریها (بهداشت2)/ فیزیوپاتولوژی و بیماری های داخلی (3)/ زبان انگلیسی تخصصی/ فیزیوپاتولوژی و بیماری های جراحی/ اصول تغذیه مادر و کودک/ کارآموزی بیماری های داخلی و جراحی/ تاریخ، اخلاق، قوانین و حقوق در مامایی/ ارتباطات، آموزش، بهداشت و مشاوره در بهداشت مادر و کودک و باروری (بهداشت 3) -حقوق و پزشکی قانونی در مامایی/ بهداشت مادر و کودک و باروری (بهداشت4)/ کارآموزی و پزشکی قانونی در مامایی/ مدیریت و ارتقا

کیفیت در بهداشت مادر و کودک و باروری (بهداشت5)/ جنین شناسی/ کارآموزی بهداشت باروری،مادر و کودک و تنظیم خانواده/ ژنتیک/ اصول روانپزشکی در مامایی/ بارداری و زایمان 1/ بارداری طبیعی/ اختلالات عملکرد جنسی/ کارآموزی بارداری طبیعی/ رادیولوژی، سونولوژی و الکترولوژی در مامایی و زنان/ بارداری و زایمان 2/ زایمان طبیعی، ایمن و فیزیولوژیک و روش های کاهش درد زایمان/ اصول مدیریت و کاربرد آن در مامایی/ کارآموزی زایمان طبیعی/ بیماریهای زنان و ناباروری/ بارداری و زایمان 3/ بارداری و زایمان غیر طبیعی/ کارآموزی بیماری های زنان/ کارآموزی زایمان طبیعی و غیر طبیعی/ بارداری و زایمان 4- بیماری های داخلی و جراحی در بارداری و زایمان

تغذیه در بیماری‌های مادر و کودک/ درمان‌های تکمیلی و جایگزینی در مامایی/ بی‌حسی و بیهوشی و احیاء در مامایی/ طب سنتی و گیاه درمانی در مامایی/ روش تحقیق و طراحی طرح تحقیق/ بیولوژی تولید مثل/ سیستم‌های اطلاع‌رسانی پزشکی (فناوری اطلاعات در مامایی)/ مدیریت اقتصاد بهداشت – رشد و تکامل/ آموزش به بیمار و مراجعه‌کننده/ آمادگی برای زایمان و زایمان فیزیولوژیک/ تغذیه قبل، حین و بعد از بارداری/ اجرای طرح حل مشکل حرفه‌ای یا مقاله تحقیقی در مامایی/ ترویج تغذیه با شیر مادر/ تئوری‌ها و مدل‌های مامایی و بهداشتی/ مامایی و بهداشت باروری در بحران‌ها و بلایا/ جامعه‌شناسی و آسیب شناسی اجتماعی زنان/ مامایی و بهداشت باروری در سلامت شهری/ مامایی مبتنی بر شواهد

کارآموزی در عرصه بارداری طبیعی و غیر طبیعی/ کارآموزی در عرصه نوزادان نیازمند مراقبت‌های ویژه/ کارآموزی در عرصه زایمان طبیعی و غیر طبیعی 1/ کارآموزی در عرصه بیماری‌های داخلی و جراحی در بارداری/ کارآموزی در عرصه زایمان طبیعی و غیر طبیعی 2/ کارآموزی در عرصه مدیریت و کاربرد اون در مامایی/ کارآموزی در عرصه بیماری‌های زنان و ناباروری/ کارآموزی در عرصه رادیولوژی و سونولوژی و الکترولوژی در مامایی و زنان/ کارآموزی در عرصه بهداشت باروری، مادر و کودک و تنظیم خانواده

ادامه تحصیل رشته مامایی

بعد از مقطع کارشناسی افرادی که مایل به ادامه تحصیل هستن می‌تونن توی مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته ادامه تحویل بدن. طول دوره کارشناسی ارشد دو ساله که میشه تا حداکثر سه سال طول بکشه.

کارشناسی ارشد مامایی 32 واحده که 16 واحد دروس اختصاصی اجباری 10 واحد دروس اختصاصی اختیاری و شواهد مربوط به پایان نامه هست. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و کردستان، اهواز، شهید بهشتی تهران، تبریز، تهران، شیراز مشهد، گیلان و دانشگاه علوم پزشکی ایران دانشگاهایی هستن که توی مقطع کارشناسی ارشد مامایی دانشجو میپذیرن . توی مقطع دکترای مامایی رشته‌هایی مثل بیولوژی تولید مثل، بهداشت باروری، سالمند شناسی و فیزیولوژی بیو انفورماتیک پزشکی و سلامت در بلایا، فوریتهای سلامت و رفاه اجتماعی، اپیدمیولوژی مددکاری و گفتاردرمانی میتونن ادامه تحصیل بدن.

بعد از این که مقطع کارشناسی ارشد طی شد، افراد می‌تونن توی مقطع دکترا هم ادامه تحصیل بدن. زنان توی عرصه‌های مختلف همیشه به فرد ماهری که توی طول زایمان همراهشون باشن نیاز دارن تا بتونن در تمام مراحل بهش کمک کنن.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته کاردرمانی

زمینه شغلی و درآمد رشته مامایی

در رابطه با بازار کار رشته مامایی باید بدونید که ماما میتونه در مراکز بهداشتی و طرح پزشک خانواده همچنین در بیمارستان‌ها و زایشگاه و درمانگاه‌ها به عنوان مربی خدمات بهداشتی و مربی بهداشت مدارس همچنین به عنوان کارشناس بهداشت خانواده استخدام بشن. همچنین فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد می‌تونن تحت عنوان سرپرست و مدیر بخش‌های درمانی سوپروایزر آموزشی توی بیمارستان‌ها و ستادهای بهداشتی درمانی فعالیت کنن.

در ارتباط با بازار کار و فرصت‌های شغلی رشته مامایی نظرهای زیادی هست. بعضی‌ها معتقدن که فرصت‌های شغلی مامایی خیلی کمه و بعضی‌ها در شاخه‌های نامرتبط با رشته تحصیلی فعالیت می‌کنن و بعضی نظر مخالف این ایده رو دارن. اما به طور کلی ماما می‌تونه توی مراکزی که با شغل اون ارتباط داره و همچنین در بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها دانشگاه‌ها و مراکز بهداشتی فعالیت خودش رو ادامه بده.

شرط موفقیت و مهارت لازم در رشته مامایی:

مامایی مثل رشته پزشکی و پرستاری از جمله رشته‌هاییه که فردی که توی این رشته تحصیل می‌کنه، باید احساس مسئولیت و وظیفه و علاقه داشته باشه. اگه علاقه و مسئولیت‌پذیری کافی نباشه، نمیتونه پاسخگوی نیاز بیماران باشه. این رشته همچنین صبر و حوصله زیادی رو می‌خواد چون زنان که در حال زایمان و بارداری هستن شرایط بسیار حساس و سختی رو پشت سر می‌ذارن و خیلی از حرکاتشون در اختیار خودشون نیست و ماما باید به اندازه‌ای صبور باشه تا علاوه بر اینکه به اون آرامش میده، کنترل امور رو هم به دست بگیره و سلامتی اون‌ها رو کنترل کنه. دانشجوی رشته مامایی باید تحمل خون‌ریزی، شب‌کاری و مواجهه با صحنه‌های ناخوشایند رو داشته باشه و تا حد زیادی به کارهای عملی علاقمند باشه چون بیشتر درس‌های این رشته عملیه و تعداد درس‌های کمتری تئوری هستن.

 افرادی که در این رشته وارد میشن، نمیدونن که توی این رشته دروس عملی زیاده و در همون ترم اول، باید واحدهای زیادی رو توی بیمارستان‌ها بگذرونن و به همین علت در همون ابتدای کار انصراف میدن.

ماما ممکنه توی موقعیت‌هایی قرار بگیره که با موضوعاتی مثل محرومیت‌های اجتماعی، مکان‌های نامناسب، تعصبات، خشونت‌ها و شیوع بیماری‌ها سروکار داشته باشه.

در صورتی که توی روند بیماری ماما از پزشکی کمک بگیره، حتی با نظارت پزشک باز هم ماما مسئولیت مراقبت از مادر و فرزند رو به عهده داره و نباید از انجام وظیفش کوتاهی کنه.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته اتاق عمل

مهاجرت

شما به هر کشوری که بخواین مهاجرت کنین باید مدرک تحصیلی خودتون رو معادل‌سازی کنین و به انجمن مربوط به رشته تحصیلی توی کشور مقصد ارسال کنین که اون‌ها معتبر بودن مدارک شما رو تایید کنن.

علاوه بر این، باید مدرک زبانی که مورد تایید مقصد باشه رو فراهم کنین. مدارک شناسایی معتبری از خودتون ارائه بدید و مدارکی درباره وضعیت سلامت از شما می‌خوان.

به علاوه اگه توی ایران سابقه کار دارین، باید یه گواهی از کارفرمای خودتون دریافت کنین که توی اون مطالبی مثل سمت شما، ساعات کاری، حقوق دریافتی و… مطرح شده باشه، لازم به ذکره که این گواهی حتما باید مهر و امضای کارفرما رو داشته باشه در غیر این صورت اعتباری نداره!

بعضی کشورها محدودیت‌هایی برای سن افراد وجود داره.

در هر صورت در کنار این موارد شما باید حداقل سرمایه لازم برای شرکت توی آزمون‌ها و پرداختی‌های لازم برای ارزیابی مدارک و در نهایت مهاجرت به کشور مقصد رو فراهم کنین.

توی اکثر موارد بعد از اینکه فرد موفق به اخذ ویزای کاری کشور مقصد شد، باید دوره‌ای توی اون کشور تحت عنوان کارورزی و یا تحصیلات تکمیلی سپری کنه و بعد از اون اجازه ورود به بازار کار رو دریافت می‌کنه.

مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پرستاری

4/5 - (4 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.