سلام دوستان، من دانشجوی رشته هوشبری هستم و در این مقاله قراره به معرفی رشته هوشبری بپردازم تا بتونید بهترین انتخاب رشته رو داشته باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته هوشبری
یکی از زیر شاخههای مهم پیراپزشکی، رشته هوشبریه. ورود و تحصیل در این رشته بعد از کسب امتیاز لازم در آزمون سراسری، امکان پذیره.
یک دانشجوی مشغول به تحصیل توی این رشته، موظفه که تمامی واحدهای تئوری، عملی و کارآموزی خودش رو با موفقیت در محیطهای درمانی سپری کنه. بعد از کسب نمرات لازم توی این دروس، دانشجو به یک تیم درمان ملحق میشه تا در عملیات بهبود بیمار توی اتاق عمل به پزشک و تیم درمان کمک کنه.
افرادی که مشغول به تحصیل توی رشته هوشبری هستن، در طول دوره تحصیلی با تمامی تجهیزات مراقبت از بیمار بیهوش آشنا میشن. گروه تدریس هوشبری همواره در تلاش هست تا دانشجویانی رو پرورش بده که تمامی بخشهای بیمارستان رو بشناسه و نحوه مراقبت از بیماران توی بخشهای مختلف رو یاد بگیره.
رشته هوشبری یکی از شاخههای علوم پیراپزشکیه و کاملا با رشته بیهوشی فرق داره. توی این رشته، دانشجویان یاد می گیرن که چطور با استفاده از ابزار و تجهیزات بیهوشی زیر نظر متخصص بیهوشی، اقدام به بیهوش کردن کامل بیمار، اندازهگیری گازهای موجود در خون افراد و تنظیم اونها، تجویز آرامبخشهای مختلف، انجام بیهوشی منطقهای، مراقبتهای قلبی و تنفسی در طول بیهوشی بیمار و بیدار کردن اون بعد از عمل رو انجام بدن.
حالا فرق هوشبری با بیهوشی چیه:
متخصص بیهوشی پزشک عمومیه که با شرکت توی آزمون تخصص و کسب نمره لازم در رشته بیهوشی تخصص گرفته. اما کارشناس هوشبری دستیار متخصص بیهوشی به شمار میره و توی کار و تحصیل و درآمد با پزشک متخصص بیهوشی فرق داره.
دوره تحصیل و دروس دانشگاهی
متقاضیان رشته هوشبری میتونن به دوصورت دراین مقطع مشغول به تحصیل بشن؛ کاردانی و کارشناسی.
کاردانی رشته هوشبری:
برای پذیرش در کاردانی رشته هوشبری، متقاضیان حتما باید توی کنکور سراسری شرکت کنن. همچنین اونها میتونن با رعایت شرایط و کسب حد نصاب نمره مصاحبه بدون آزمون و براساس سوابق تحصیلی در رشته هوشبری ادامه تحصیل بدن. دوره کاردانی رشته هوشبری 2 سالهست و دانشجویان رشته هوشبری توی دوره تحصیل خودشون 68 واحد درسی رو میگذرونن. واحدهای دروس هوشبری توی مقطع کاردانی عبارتند از:
عمومی: 13 واحد
پایه: 17 واحد
تخصصی و کارآموزی: 26 واحد
کارآموزی در عرصه: 12 واحد
کارشناسی رشته هوشبری:
دوره کارشناسی رشته هوشبری 4 سالهست و دانشجویان رشته هوشبری باید 134 واحد درسی رو برای اخذ مدرک کارشناسی هوشبری بگذرونن.
تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی ۱۳۴ واحد به شرح زیره:
دروس عمومی : ۲۶ واحد
دروس پایه : ۴۱ واحد
دروس تخصصی : ۳۳ واحد
کارآموزی : ۱۸ واحد
مبانی نظری اسلام
اخلاق اسلامی
انقلاب اسلامی
تاریخ و تمدن اسلامی
آشنایی با منابع اسلامی
ادبیات فارسی
زبان عمومی
جمعیت و تنظیم خانواده
تربیت بدنی ۱ و ۲
کارآموزی ۱
کار آموزی ۲
کار آموزی ۳
کار آموزی ۴
آناتومی ۱
آناتومی ۲
فیزیولوژی ۱
فیزیولوژی ۲
فیزیک هوشبری
میکروب شناسی و استریلیزاسیون
بیوشیمی
ایمونولوژی
روانشناسی
واژه شناسی پزشکی
کاربرد رایانه
آمار زیستی و روش تحقیق
نشانه شناسی و معاینات بالینی
اصول پایه داروشناسی
اصول کمک های اولیه
اصول پرستاری و کار در اتاق عمل
فیزیوپاتولوژی
خون شناسی و انتقال خون
فوریت های پزشکی
زبان تخصصی
مدیریت در بیهوشی
اصول بیهوشی
روش بیهوشی ۱
روش بیهوشی ۲
روش بیهوشی ۳
مراقبت های پس از بیهوشی
اصول مراقبت های ویژه
اصول و روش های اداره درد
آشنایی با بیماری های داخلی و جراحی
داروشناسی اختصاصی
اخلاق حرفه ای در هوشبری
کارآموزی پرستاری
کارآموزی در عرصه ۱
کارآموزی در عرصه ۲
ادامه تحصیل در رشته هوشبری
در ایران رشتهای به نام کارشناسی ارشد هوشبری یا دکتری هوشبری نداریم و کسانی که فارغالتحصیل کارشناسی هوشبری هستن، باید برن رشتههای دیگه بخونن مثلا ارشد اتاق عمل، آموزش بهداشت، علوم تغذیه، فیزیولوژی، علوم تشریحی و چند رشته دیگه که مجاز هستن یکیش رو شرکت کنن.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پرستاری
زمینه شغلی و درآمد رشته هوشبری
فارغالتحصیلان رشته هوشبری داخل کشور میتونن به عنوان کارشناس هوشبری توی بیمارستانهای خصوصی و دولتی، کلینیکهای درد، مراکز جراحی، مراکز فوریتهای اورژانس و… فعالیت کنن. توی هر مرکز درمانی و بیمارستانی، حضور یک کارشناس هوشبری که زیر نظر متخصص بیهوشی کار کنه الزامیه و توی هر بیمارستان حداقل 7 اتاق عمل وجود داره که برای هر اتاق عمل حداقل یک هوشبر لازمه.
این رشته از لحاظ حقوق و درآمد متوسط به حساب میاد و میزان اون، توی بخشهای دولتی و خصوصی متفاوته. کارشناسی که توی بیمارستانهای دولتی فعالیت میکنه، طبق تعرفه دولتی حقوق میگیره؛ اما توی بخشهای خصوصی، بر اساس توافق رئیس بیمارستان، میزان حقوق معمولا بیشتر از بخش دولتیه. همچنین عواملی مثل تحصیلات، تجربه، تسلط، ساعت کاری و … باعث کم و زیاد شدن حقوق فرد میشه.
مزیت و معایب رشته هوشبری
این رشته شاید به خوبی رشته پرستاری نباشه اما مزایایی نسبت به پرستاری داره که اون رو متفاوت میکنه. مثلا شیفتهای شب سنگین نداره و در کل با وجود ریسکپذیری بالاتر، کار سبکتری به حساب میاد.
یکی دیگه از مزیتهای رشته هوشبری اینه که باوجود اینکه کارشناس هوشبر توی اتاق عمل حضور داره و شاهد عمل هست، کاری تمیزتر از رشتههایی مثل پرستاری و پزشکی داره و از آلودگیهای احتمالی در اتاق عمل هم در امانه.
همچنین این رشته برای کسانی که رویای پزشک شدن رو دارن اما رتبه مناسب رو نیاوردن، مناسب هست. محیط کار هوشبران هم توی اتاق عمله به دور از هیاهو و شلوغی.
اما یکی از بزرگترین عیبهای این رشته، استرس و اضطراب بالای اونه. هوشبران پابهپای سایر پرسنل اتاق عمل نگران وضع بیمار هستن؛ چراکه با جان انسانها سروکار دارن. علاوه بر این حقوق هوشبری پایینه که باعث نارضایتی هوشبران میشه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته اتاق عمل
مهاجرت
مهاجرت در رشته هوشبری مزایای زیادی مثل امنیت شغلی، بازار کار عالی، مدرک معتبر دانشگاههای پزشکی، تحصیلات ارزان و امکان کار در تحصیل و … داره. خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا در این رشته متقاضی میپذیرن و به دنبال متخصص در این زمینه میگردن. در این بین، کشور کانادا که یکی از بهترین انتخابها برای مهاجرت با این مدرک تحصیلی به شمار میاد.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پزشکی