سلام دوستان، من دانشجوی رشته علوم سیاسی هستم و در این مقاله قراره دربارهی این رشته براتون توضیحاتی ارائه بدم تا بتونید بهترین انتخاب رشته رو داشته باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته علوم سیاسی
علوم سیاسی، یکی از قدیمیترین رشتههای دانشگاهی در ایرانه. دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، اولین دانشکده دانشگاه تهرانه که تاسیس شده. این رشته برخلاف مدیریت و روانشناسی که از تجربی هم پذیرش دارن، مختص علوم انسانیه و یکی از تخصصیترین رشتههای انسانی به حساب میاد.
رتبه قبولی رشته علوم سیاسی
رتبه قبولی در این رشته به نسبت رشتههایی مثل حقوق و روانشناسی پایینتره چون متقاضیهای این رشته نسبت به رشتههای دیگه علوم انسانی کمترن. به طور تقریبی میشه گفت که رتبهی قبولی برای دانشگاههای سراسری تهران حدودا تا ۱۵۰۰ یا ۲۰۰۰ هست و برای شهرستانها حتی با رتبهی بالاتر هم میشه شانس قبولی داشت.
نمونه کارنامه قبولی رشته علوم سیاسی:
دوره تحصیل و دروس دانشگاهی
دروس رشته علوم سیاسی در ترمهای اول شامل مبانی سیاست، فلسفه سیاست، اصول روابط بینالملل، فلسفه سیاسی در غرب، فلسفه سیاسی در اسلام، اندیشه سیاسی در ایران و اسلام، تاریخ تحول دولت در اسلام، تاریخ روابط بینالملل، مبانی جامعهشناسی، مبانی علم اقتصاد و… هست. دروس ترمهای اول، به صورت کلی، یکسری مبانی و پایهها و ریشهها رو برای فهم سیاست به شما آموزش میده. هرچی جلوتر میره درسهایی مثل سیاست تطبیقی، مطالعات آمریکا، مطالعات آسیای مرکزی، ایران و کشورهای منطقه، سیاستگذاری، حقوق اداری، حقوق بینالملل و … بهش اضافه میشه. این دروس حالت عملی دارن و دربارهی سیاست عملی هستن.
ادامه تحصیل:
برای مطالعه این رشته در مقطع ارشد، میتونید گرایشهای مختلفی رو انتخاب کنید. این گرایشها شامل گرایشهای زیرن:
علوم سیاسی: اندیشه سیاسی و جامعه شناسی سیاسی
گرایش مطالعات منطقهای: مطالعات منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، اروپا، آمریکای شمالی، جنوب شرق آسیا، آسیای مرکزی
روابط بین الملل: دیپلماسی و سیاستگذاری.
اندیشه سیاسی در اسلام
دیپلماسی و سازمانهای بین المللی
مطالعهی این گرایشها تا مقطع دکتری ادامه دارن و در دکتری میتونید همین گرایشها رو به صورت تخصصیتر مطالعه کنید.
مهارتهای مورد نیاز
کسی که قصد داره در رشتهی علوم سیاسی آدم موفقی بشه، اول از همه باید به مسائل سیاسی علاقه داشته باشه. باید اهل کتاب و روزنامه و مقاله باشه. باید از دنبال کردن اخبار و مسائل مهم دنیا، خسته نشه و شم سیاسی داشته باشه. تاریخ رو بخونه و بهش علاقمند باشه. خودش هم از نظر شخصیتی باید آدم منطقی و مستدلی باشه. بتونه دید تازهای مسائل روز ببخشه و تحلیلهای مبتنی بر واقعیت ارائه بده. توانایی کشف و پیشبینی تحولات رو داشته باشه. و در آخر کسی که این رشته رو انتخاب میکنه باید تفکر انتقادی داشته باشه، آدم خلاق و مبتکری باشه و از نظرات آدمهای مختلف استقبال کنه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته اقتصاد
بازار کار علوم سیاسی
معمولا بچههای کارشناسی، جذب کارهای رسانهای مثل تلوزیون یا رسانههای اینترنتی میشن. همچنین خبرگزاریها و روزنامههایی مثل شرق، وطن امروز… هم بچههای علوم سیاسی رو به عنوان روزنامهنگار یا تحلیلگر استخدام میکنن. خیلی از دانشجوهای این رشته، در پژوهشکدهها به عنوان پژوهشگر مسائل مختلف مشغول به کار میشن.
در ارشد بسته به گرایشی که درس میخونید، میتونید در سازمانهای مربوطه استخدام بشید. مثلا دانشجوهای روابط بینالملل، توی وزارت امور خارجه جذب میشن. یا در سازمانهای و وزارتخانههایی که مربوط به مسائل داخلی باشه، مثل دستگاههای امنیتی، وزارت کشور و … هم شرایط جذب و استخدام وجود داره. به طور کلی باید گفت بازار کار برای این رشته و به صورت عامتر، علوم انسانی، زیاد نیست و دانشجوهاي انسانی مثل خیلی از رشتههای دیگه، نمیتونن به سادگی بعد از پایان تحصیل جذب شرکتهای مختلف بشن و شغل پیدا کنن. اما اگر قلم خوبی دارید و دید تازهای در تحلیل مسائل روز به کار میبرید، کار پیدا کردن هم براتون سادهتر خواهد بود.
تصور غلط درباره این رشته:
تصور غلط درباره این رشته اینه که بعضیها فکر میکنن در رشته علوم سیاسی، سیاست روز میخونن و مسائل جزئی و ریزی که داره در کشور اتفاق میفته رو باهم تحلیل میکنن. در صورتی که اینطور نیست و این رشته فقط یک فهم کلی میده از مفهوم سیاست و اصول مربوط به سیاست. به شما کمک میکنه تا روابط حاکم بر سیاست، روابط بین الملل و مناسبات حاکم بر دنیا رو بشناسید و باعث میشه بتونید مسائل سیاسی رو تحلیل کنید. درنهایت خروجی این رشته اینه که دانشآموختهی علوم سیاسی باید بتونه تحولات رو پیشبینی کنه، کاری که خیلی از تحلیلگرها مثل فوکویاما انجام میدن.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته حقوق
مهاجرت
بسیاری از دانشگاههای دنیا در رشته علوم سیاسی دانشجو میپذیرن. کشورهایی مثل آمریکا، انگلیس، فرانسه، استرالیا و … مقصدهای مناسبی برای دانشجوهای علوم سیاسیان. اما باید دقت داشته باشید که تسلط به زبان مقصد اون کشور، خصوصا زبان انگلیسی، یکی از شروط لازم برای اپلای و مهاجرت به حساب میاد. داشتن مدرک زبان مثل تافل و آیلتس، همچنین رزومهی خوب توی رشتهتون یعنی تحصیل در دانشگاه معتبر، معدل بالا و ارائهی مقاله، همه بهتون کمک میکنن تا روند اپلای و پذیرش براتون سریعتر ممکن بشه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته روانشناسی