سلام کنکوری عزیز. به مقاله معرفی رشته دبیری زبان عربی خوش اومدی. من سارا بحری دانشجوی دبیری زبان عربی در دانشگاه فرهنگیان هستم و امروز قراره توی این مقاله درمورد دبیری این رشته و نحوه پذیرش و تحصیل در اون باهات صحبت کنم. پس تا انتها مطالب رو دنبال کن.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته دبیری زبان عربی
این رشته در تمام دانشگاهها، یکی از رشتههای مطرح و پر طرفداره. تحصیل در این رشته در دانشگاه فرهنگیان به این معناست که از زمانی که وارد این دانشگاه میشی معلم محسوب میشی و استخدام آموزش و پرورشی و از همون ابتدای تحصیل از تمام حقوق و مزایای معلمی بهرهمند میشی.
در زمان دانشجویی هم حقوقی رو تحت عنوان کمک هزینه دانشجو دریافت میکنی که در طی چهارسال در اختیارته و بعد از این چهار سال مثل بقیه معلمها و دبیرها کارمند رسمی آموزش و پرورش محسوب میشی. البته دانشجوهای دانشگاه فرهنگیان در ازای این کمک هزینه، بعد از مدت تحصیل، یک تعهد خدمت هم دارن که تحصیل این رشته در دانشگاههای دیگه شامل این موضوع نمیشه. به طور کلی رشته عربی رشتهای هست که امکان تحصیل در مقطع ارشد و دکترا هم داره و افرادی که در این رشته فارغالتحصیل بشن، از چند راه میتونن خودشون رو ارتقا بدن و کسب درآمد داشته باشن.
نکته مهم اینجاست که زبان عربی جزو زبانهای خارجهست اما هنوز به عنوان رشته شناور حساب نمیشه و صرفا از رشته دبیرستانی انسانی میتونی وارد این رشته بشی. باید حتما علاقه و انگیزه برای تحصیل در این رشته رو داشته باشی چون این تصور بین مردم هست که زبان عربی در سطح دانشگاهی رو مشابه زبان عربی مدرسه در نظر میگیرن.
درحالیکه در مدرسه یادگیری عربی فقط در حد قواعد صرفی و نحویه ولی در سطح دانشگاهی، بعد از فارغالتحصیلی از افرادی هستی که مهارت بالایی رو در ترجمه کسب کردی و حتی برای ادامه تحصیل میتونی به کشورهای عربی مثل لبنان بری. پس عربی در سطح دانشگاهی بسیار تخصصیتر و جزئیتر مورد بررسی قرار میگیره. در ادامه به شرح دقیق این رشته میپردازیم.
رتبه قبولی رشته دبیری زبان عربی
نمونه کارنامه قبولی رشته دبیری زبان عربی:
ادامه تحصیل در رشته دبیری عربی
این رشته در طول چهارسال کارشناسی و در هشت ترمه. این دروس شامل 22 واحد عمومی مثل ادبیات فارسی، زبان عمومی و معارف و واحدهای درسی تخصصی مثل تاریخ ادبیات عرب، متون مختلف نظم و نثر ادوار، فن ترجمه عربی به فارسی، فن ترجمه فارسی به عربی، علوم بلاغی، عروض و قافیه و غیرهست.
تحصیل این رشته در مقاطع ارشد و دکتری به دو گرایش مترجمی عربی و ادبیات عرب تقسیمبندی میشه که میتونی به شکل تخصصی در این دو گرایش تحصیل کنی. البته گرایش ادبیات رایجتره و گرایش مترجمی هم فقط در دو دانشگاه تهران و اصفهان تدریس میشه.
زمینه شغلی و درآمد رشته دبیری عربی
امکان تدریس توی مدارس، تدریس خصوصی، ترجمه و ویراستاری کتابهای عربی یا شرکت کردن به عنوان مترجم در اخبار و همایشها و مواردی مثل این تو این رشته وجود داره.
افرادی که تو این رشته تحصیل میکنن، برای ورود به فضای شغلی نباید آرمانی فکر کنن. باید بدونی که از همون ابتدا قرار نیست یک شبه ره صد ساله رو بری. باید بدونی قراره پلهپله پیشرفت کنی. پس برای این که بتونی تواناییهات رو نشون بدی و خودت رو ارتقا بدی، باید سعی کنی کمکم خودت رو با یکسری از کارها حتی با حقوق محدود و کم مشغول کنی تا تجربه کسب کنی و تواناییهات رو ارتقا بدی. که در نهایت بتونی به موفقیت برسی. امکان کارآفرینی در این رشته وجود داره و هرچه مقطع بالاتر میره، راههای بیشتری جلوی روته. حتی میتونی به عنوان هیئت علمی دانشگاهها و حتی اگر دانشجوی دانشگاه فرهنگیان باشی به عنوان هیئت علمی این دانشگاه انتخاب بشی.
از موارد شغلی دیگه میشه به قوه قضاییه اشاره کرد. یکسری آزمونهایی از طرف اداره فنی برگزار میشه که اگر بتونی تو اون آزمونها قبول بشی، میتونی به عنوان مترجم رسمی انتخاب بشی و حتی مجوز رسمی تاسیس دارالترجمه رو هم بگیری. پس دستت تو این رشته بازه و میتونی فعالیتهای مختلفی انجام بدی.
از اونجایی که برای تحصیل تو این رشته تا مقطع دکترا دستت بازه، میتونی برای ادامه تحصیل تو این رشته برای کشورهای عربی مثل لبنان هم درخواست تحصیل بدی و امکان ادامه تحصیل تو این کشورها با رزومه نسبتا خوب، وجود داره.
مهاجرت با رشته دبیری عربی
از اونجایی که برای تحصیل در این رشته تا مقطع دکترا دستت بازه، میتونی برای ادامه تحصیل در این رشته برای کشورهای عربی مثل لبنان هم درخواست تحصیل بدی و امکان ادامه تحصیل در این کشورها با رزومه نسبتا خوب، وجود داره.
برای مهاجرت، بهتره شرایط کشورای مختلف رو از نظر شرایط معادل سازی مدرک، مدرک زبانی که نیازه، درآمد و هزینه های زندگی تو اون کشور و شرایط فرهنگی اون کشور رو بررسی کنی و بعد تصمیم بگیری.
چرا که تک تک این موارد می تونه تو کشورای مختلف متفاوت باشه و از طرفی بعضی از این موارد می تونه فرد به فرد هم متفاوت باشه. مثلا موارد فرهنگی یه کشور برای بعضی افراد جذابیت داره در حالی که همون مورد ممکنه برای فرد دیگه آزارنده باشه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته دبیری زبان فارسی
دروس دانشگاهی رشته دبیری عربی
دروس پایه رشته دبیری عربی: زبان خارجه تخصصی ۲، زبان خارجی، زبان فارسی، صرف، صرف یک، صرف دو، علم کلام، علم کلام یک
دروس تخصصی رشته دبیری عربی: تمرین صرف و نحو، تمرین صرف و نحو دبیری، روانشناسی عمومی ۱، روانشناسی عمومی ۲، روانشناسی کودک و نوجوان، روزنامه ها و مجله های عربی، روش تحقیق و ماخذ شناسی، روش تدریس اختصاصی، وش تدریس زبان عربی
معایب و مزایای رشته دبیری عربی
معایب: بعد از چندسال کار، اگه خلاقیت لازم رو نداشته باشین، کار براتون یکنواخت میشه. درآمد معمولی و حتی کم هست.
مزایا: اگر ارتباط گیری با افراد براتون جذاب باشه، چون هر سال با افراد جدید و دنیای اونا آشنا میشین. در صورتی که برید به سمت تدریس خصوصی و تدریس تو حیطه کنکور، میتونید درآمد خیلی خوبی به دست بیارین.
ویژگیهای شخصیتی لازم برای موفقیت توی ادامه تحصیل و اشتغال این رشته
دلسوزی، پشتکار و صبور بودن از جمله ویژگیهای شخصیتی مناسب برای حیطه تدریس هست.