سلام دوستان، من دانشجوی رشته دبیری شیمی هستم و در این مقاله قراره براتون به معرفی رشته دبیری شیمی بپردازم تا بتونید بهترین انتخاب رشته رو داشته باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته دبیری شیمی
دبیری شیمی شاخهای از علم شیمی تو مقطع کارشناسیه که در واقع وظیفه تدریس شیمی توی دبیرستان رو بر عهده داره. این رشته دانشگاهی جهت پرورش و تربیت معلمان جهت فعالیت تو دورههای اول و دوم متوسطه علم شیمی میپردازه.
رشته آموزش شیمی از جمله رشتههای تجربیه که صرفاً توی دانشگاه فرهنگیان ارائه میشه.
پذیرش در رشته دبیری شیمی در دانشگاههای دولتی (نوبت اول و نوبت دوم) صورت می گیره. با توجه به ماهیت آموزشی که رشتههای دبیری دارن و همچنین کارکردهایی که از فارغ التحصیلای این رشته انتظار میره، مراکز آموزشی تربیت دبیر (دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی) و دانشگاه فرهنگيان این رشته دانشگاهی رو ارائه میدن.
محدوده قبولی رشته دبیری شیمی
نمونه کارنامه قبولی رشته دبیری شیمی:
دوره تحصیل و دروس دانشگاهی
رشته آموزش شیمی به صورت کارشناسی پیوسته و در طول ۴ سال ارائه میشه و دانشجویان در طول این ۴ سال به مطالعه حدود ۱۵۰ واحد تحصیلی که ۲۷ واحد دروس عمومی، ۱۸ واحد دروس تربیتی، ۸۶ واحد دروس تخصصی و ۱۹ واحد دروس تعلیم و تربیت اسلامیه، میپردازن. همچنین در دو سال پایانی این رشته، مثل سایر رشتههای دانشگاه فرهنگیان، چهار مرحله کارورزی ۲ واحدی وجود داره که در طی اون، دانشجوها مثل معلم کارآموز در کلاس درس حضور پیدا میکنن و به تمرین مهارتهای معلمی میپردازن.
دانشجویان رشته آموزش شیمی هم در بدو تحصیل در دانشگاه، به صورت رسمی-آزمایشی در آموزش و پرورش استخدام میشن و کمک هزینه تحصیلی تحت عنوان حقوق دانشجو-معلمی دریافت میکنن.
همونطور که گفته شد، طول دوره تحصیلی رشته آموزش شیمی 4 سال و شامل 150 واحد درسیه که بعضی از مهمترین واحدهای این رشته عبارتن از:
روانشناسی تربیتی
جامعه شناسی تربیتی
اصول و روش های تدریس
کاربرد زبان در تربیت
مدیریت آموزشگاهی
ارزشیابی از یادگیری
زبان فارسی
زبان انگلیسی
تربیت بدنی 1 و 2
نگارش خلاق
نگارش علمی
ریاضی عمومی 1 و 2
شیمی عمومی 1 و 2
فیزیک عمومی 1 و 2
شیمی آلی 1 و 2 و 3
آزمایشگاه شیمی آلی 1 و 2
شیمی معدنی 1 و 2
شیمی تجزیه 1 و 2
ادامه تحصیل رشته دبیری شیمی
نکته لازم به ذکر اینه که رشته دبیری شیمی در ایران تنها در مقطع کارشناسی (لیسانس) وجود داره و تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) فقط در یکسری دانشگاههای خاص ممکنه. مقطع دکتری رو هم میشه توی خود رشتهی شیمی، در هر زمینه و گرایشی که خواستید، ادامه بدید.
گرایشهای رشته دبیری شیمی در مقاطع تحصیل
همون طور که گفته شد فارغ التحصیلان رشته آموزش شیمی میتونن توی رشته آموزش شیمی یا سایر رشتههای گروه شیمی مثل کلیه گرایشهای مهندسی شیمی، مهندسی صنایع غذایی، مهندسی مخازن هیدروکربنی و… با توجه به تشخیص آموزش و پرورش محل خدمت خودشون به ادامه تحصیل بپردازن.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته شیمی
زمینه شغلی و درآمد رشته دبیری شیمی
دانشجویان رشته آموزش شیمی در بدو تحصیل به صورت رسمی-آزمایشی به استخدام وزارت آموزش و پرورش درمیان و در پایان دوره تحصیلیشون، در صورت تایید صلاحیت توسط آموزش و پرورش، به استخدام قطعی دراومده و مشغول به کار میشن. معلمان در ایران بسته به مقطع تدریس، میزان تجربه و سابقه، رتبه معلمی، میزان تحصیلات و… دریافتیهای متفاوتی دارن، بنابراین حقوق معلمان رو میشه در بازههای بین حداقل حقوق ارگانهای دولتی در هر سال تا مبالغی حدودا سه برابر اون، در نظر گرفت.
البته لازم به ذکره که معلمان عزیز میتونن علاوه بر استخدام در آموزش و پرورش، به فعالیتهای مرتبط دیگهای از جمله تدریس خصوصی هم بپردازن. درآمد تدریس خصوصی به صورت انفرادی و گروهی میتونه نسبت به حقوق ماهانه معلمی بیشتر باشه. کار کردن در این زمینه، به تلاش و سبک تدریس خاصی نیاز داره، بنابراین افرادی در این زمینه موفق میشن که از دانش و مهارت لازم برخوردار بوده و بر مطالب تسلط کافی داشته باشن.
شرط موفقیت و مهارت لازم رشته دبیری شیمی:
شرط مهم موفقیت در رشته دبیری شیمی، توانایی انتقال مفاهیم و مطالب به دانش آموزانه. دبیر شیمی باید آدم صبور، خوش اخلاق، اجتماعی، جستجوگر، آروم و واقع گرایی باشه که تسلط خوبی هم روی علم شیمی داره.
داشتن قدرت بیان، توانایی استدلال استنتاجی، استدال قیاسی، درک زبانی و درک نوشتاری، از امتیازات خوب یک دانشجو معلم محسوب میشن.
- توانایی برنامهریزی دروس و برنامه امتحانی
- تهیه محتوای درسی و تقویم آموزشی
- نمره دادن و ارزیابی دانش آموزان
- رفع اشکال
- توانایی مدیریت کلاس و برخورد صحیح با رفتارهای نامناسب دانش آموزان
- توانایی برقراری ارتباط با تمام دانش آموزان
- داشتن تعهد کاری و رعایت عدالت بین دانش آموزان
- توانایی انجام کار تیمی در کادر مدرسه با داشتن ابتکار عمل
- توانایی مدیریت زمان و سازماندهی کارها
- توانایی ایجاد انگیزه و شوق یادگیری در دانش آموزان
- توانایی برقراری ارتباط و صحبت با والدین در خصوص فرآیند پیشرفت دانشآموزان
- شرکت در جلسات مربوط به توانایی ایجاد و گسترش روابط خوب با دانش آموزان والدین و مسئولان مدرسه
ویژگیهای رشته دبیری شیمی:
دانشجویانی که از این رشته فارغالتحصیل میشن، همگی از دانشگاههای تربیت معلمی هستن که توی شهرهای مختلف سراسر کشور وجود دارن. این افراد در بدو تحصیل توی دانشگاه، به صورت رسمی-آزمایشی، توی آموزش و پرورش استخدام میشن و بعد از فارغالتحصیلی، در صورت داشتن صلاحیت، به رسمی-قطعی تبدیل میشن. ویژگیهای دیگهی این رشته و به طور کلی رشتههای آموزش دبیری عبارتن از:
دریافت مبلغی به عنوان حقوق در دوران دانشجویی (حداقل حقوق مصوب در هر سال).
تعلق گرفتن دفترچه بیمه خدمات درمانی.
مختلط نبودن دانشگاه.
تعهد خدمت توی آموزش و پرورش محل بومیگزینی به مدت دو برابر طول تحصیل.
کسر حقوق دانشجویان درحال تحصیل به سبب هزینه های خوابگاه، غذا و… .
بیشتر بودن واحدهای ارائه شده نسبت به دانشگاه های سراسری.
پذیرش دانشجویان توی هر استان به صورت بومی هست، یعنی داوطلبان هر استان توی پذیرش دانشگاه شهر خود، اولویت دارن.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی شیمی
مهاجرت با رشته دبیری شیمی
فرهنگیان و معلمها میتونن بدون این که دعوتنامه بگیرن، برای ویزای کاری دو کشور خیلی تاپ اروپایی مثل: اتریش و آلمان اقدام کنن.
این دو کشور تنها کشورهایی هستن که به محض ورود از شخص خارجی دعوتنامه نمیخوان و اجازه میدن که ۶ ماه به مناطق و شرکتای مختلف برید و فرم ویزا رو پرکنید تا کار پیدا کنید.
پس داوطلب فرهنگی ۶ ماه میتونه شانس خودشو برای پیدا کردن کار متناسب با رشته معلمی امتحان کنه.
دقت کنید مهاجرت فرهنگیان از طریق کار کمی پیچیدهست. چون شغل معلمی شغلیه که شخص بایستی زبان کشور مقصد رو مسلط باشه. اگه شخص فرهنگی زبان کشور مقصد رو ندونه، نمیتونه دعوتنامه بگیره
پس بهتره بعد از انتخاب کشور مقصد شروع به تقویت سطح زبان خودتون کنید.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته علوم آزمایشگاهی