سلام همراه عزیز. به مقاله معرفی رشته ساخت پروتزهای دندانی خوش اومدی. قراره امروز در این مقاله درمورد این رشته صحبت کنیم. اگر علاقمند به ادامه تحصیل در این رشته هستی یا دوست داری که اطلاعات بیشتری ازش کسب کنی، باهامون همراه شو.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته ساخت پروتزهای دندانی
این رشته که زیرمجموعه علوم تجربیه، یکی از رشتههای مورد علاقه داوطلبان کنکوره. به همین دلیل قبولی در این رشته کار راحتی نیست. ممکنه وقتی نام این رشته رو میشنوید، اون رو یه درمان جدید بدونید ولی اینطور نیست. این رشته دانشگاهی برای درمان روشهایی رو ارائه میده که باعث میشه فردی که دندونهاش به هر نحوی آسیب دیده، با پروتز دندان، زیبایی رو به دندونهاش برگردونه یا این که دندون مصنوعی رو جایگزین کنه. پس میتونیم اینطور نتیجه بگیریم که پروتز دندان به معنی دندان مصنوعی یا تعویض دندانه. این رشته برای ترمیم نقایص دندون و اصلاح خط لبخند مورد استفاده قرار میگیره و امروزه خیلیها از این حوزه برای درمان استفاده میکنن.
رتبه قبولی رشته ساخت پروتزهای دندانی
نمونه کارنامه قبولی رشته ساخت پروتزهای دندانی:
تحصیل در رشته ساخت پروتزهای دندانی
این رشته فقط در مقطع کارشناسی وجود داره و برای ادامهی تحصیل باید در رشتههای دیگه ادامه بدید. دانشگاه پزشکی تهران، شهید بهشتی، اصفهان، سبزوار، کاشان، بندرعباس و چند دانشگاه دیگه از مهم ترینها و معروف ترین دانشگاههایی هستن که در ایران این رشته رو ارائه میکنن.
هدف رشته
آموزش متخصصین مورد نیاز لابرتوارهای دندان پزشکی، مراکز آموزشی درمانی دولتی و خصوصیه. این رشته متخصصینی رو تربیت میکنه که میتونن عضو مصنوعی برای کار ثابت بسازند. مثل دندان مصنوعی که دندانپزشک ابتدا قالبگیریش رو از دندون انجام میده و سپس متخصص پروتزهای دندانی بر طبق قالبی که دندانپزشک ساخته، دندون رو میسازه. یا این که میتونه عضو مصنوعی برای کار متحرک بسازه، مثل پلاکهای ارتودنسی در لابراتوارهای دندانسازی و دندان پزشکی.
تواناییها و مهارتهای لازم
داشتن قدرت و توانایی جسمی مناسب. یک تکنسین پروتز باید همیشه با دستان خودش کار کنه. گاهی لازمه که حتی اونها رو برای مدت طولانی یک جا نگهداره. باید به جزئیات توجه کنه. یک متخصص پروتز باید توجه و دقت لازم به نسخه دندانپزشک و قالبگیری انجام شده توسط دندانپزشک رو داشته باشه و تمام دستورالعملهای کاری رو به دقت انجام بده.
باید بتونه زمان رو مدیریت کنه. کسی که کارش به پروتز دندان رسیده، به شدت به زمان حساسه و متخصصان این رشته باید به موقع کار رو تحویل بدن. باید مهارت تفکر بالایی داشته باشه تا در زمان روبهرو شدن با مشکلات کاری، اول خوب فکر کنه، راه حلهای مختلف رو بررسی کنه و سپس بهترین راه و روش رو پیشنهاد کنه. از سایر مهارتهای لازم میشه برای این رشته، به خوب گوش دادن هم اشاره کرد. یک متخصص پروتز باید بتونه آنچه دیگران از جمله بیماران و دندانپزشک بهش میگن رو به خوبی گوش کنه و به درستی متوجه نیازهای بیمار بشه.
باید بتونه نسخه پزشک رو متوجه بشه. یک متخصص پروتز باید توانایی خواندن صحیح دستورالعملها و مستندات پزشکی رو داشته باشه. همچنین باید مهارتهای اجتماعی داشته باشه. از اونجایی که این حوزه نیاز به فعالیتهای گروهی و تیمی داره، در نتیجه باید توانایی برقراری ارتباطات اجتماعی و مشارکت در گروه رو داشته باشه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته دندانپزشکی
بازار کار و آینده شغلی رشته پروتز
آینده شغلی و بازار کار این رشته به دلیل وابستگی به درمان، از شرایط خوبی برخورداره. فار غالتحصیلان رشته پروتز دندانی بیشتر در لابرتوارهای مخصوص دندانسازی برای تولید اعضای مصنوعی دندان میتونن مشغول به کار بشن. آینده شغلی این حوزه بسیار خوب پیشبینی میشه چون امکان بازار کار خصوصی هم وجود داره و از طرفی به دلیل پذیرش سخت در این رشته، هنوز اشباع نشده. به طور کلی بازار کار این رشته تا حد زیادی به مهارتهایی که شخص پیدا کرده، بستگی داره. هر چه توانایی و تجربه فرد بالاتر باشه، لابراتوارها هم تمایل بیشتری به استخدام دارن.
پس از مدتی کار در مراکز دیگران، متخصصین میتونن مرکز شخصی خودشون رو تاسیس کنن و به کسب درآمد مشغول بشن. به طور کلی رشته خیلی خوبی از لحاظ شغلیه و همینطور میتونی بر اساس علاقه خودت مشغول به کسب درآمد بشی.
درآمد این رشته بسیار خوبه و بستگی داره که فرد کجا مشغول به کار بشه. همونطور که گفتیم اگر فرد توانایی و تجربه بسیار خوبی داشته باشه، میتونه در مراکز لابراتوار مشغول به کار بشه. در صوتی که سرمایه خوبی داشته باشی، میتونی مرکز خصوصی خودت رو تاسیس کنی و اگر ارتباط خوبی با دندانپزشکها داشته باشی، میتونی درآمد بیشتری کسب کنی.
معایب و مزایای رشته پروتز
در مقایسه با سایر رشتهها مثل انواع مهندسیها، این رشته درآمد زیادی داره. بازار کارش هنوز اشباع نشده، رشته جدیدیه و امکان پیشرفت بالایی داره. به دلیل نیاز افراد به زیبایی، همیشه ضروری و پرکاربرده.
از معایب این رشته میشه گفت که در این رشته رقابت بالایی برای قبولی در دانشگاه وجود داره. همچنین عدم امکان ادامه تحصیل در گرایش مرتبط برای مقاطع بالاتر، از جمله مواردی هست که جزو معایب این رشته محسوب میشه.
وظایف رشته ساخت پروتزهای دندانی
با استفاده از ابزار دندانپزشکی، ابزارهای بایگانی، ضبط و لوازم دیگر، شکل فک و دهان بیمار و اندازه پروتز دندانی رو بر طبق قوس صورت محاسبه میکنن. جایگزین نمودن دندانهای ازدسترفته با سازههای کمکی نصب دائمی، از جمله وظایف و کارکردهای دیگهی این رشتهست. مثل پروتزهای کاشتنی، پلها یا لوازم جابهجایی. طراحی و ساخت پروتزهای دندانی، سرپرستی تکنسینهای دندانپزشکی و آزمایشگاهی برای ساخت پروتز، بازگردانی عملکرد دندان برای بیماری که به هر دلیلی دندانش دچار مشکل شده یا در حادثهای اونها رو از دست داده.
ساخت پروتزهای مصنوعی برای کل دهان بیمارانی که تمام دندونهای خود رو از دست دادن، ساخت روکشهای مصنوعی برای دندونهای از دست رفته بیماران و ساخت انواع پلاکهای ارتودنسی و فک و دهان و صورت برای بیماران.
چه تیپ شخصیتهایی مناسب این رشته هستن؟
سه تیپ شخصیتی هستن که بیشتر از دیگران آیندهی خوبی در این رشته دارن. این سه تیپ شامل واقعگرا، جستجوگر و اجتماعیه.
واقعگرا: یکی از ویژگیهای مهم در این رشته به حساب میاد چون این شغل از جمله مشاغلی هست که فرد با دنیای واقعی، ماشین و مواد سر و کار داره. یعنی توجه به خصوصیات واقعگرایانه ضروریه.
جستجوگر: شخصیتهایی باید در این شغل وارد بشن که همراه با ایدههایی نو و دارای اندیشه و تفکرن درواقع برای موفقیت در این کار باید جستجوگر بهترین تکنیک ها و بهترین فرآیند باشی تا بتونی پیشرفت کنی.
اجتماعی: فردی که این رشته و شغل رو انتخاب میکنه همواره باید در ارتباط با دیگران باشه. از بیمار گرفته تا پزشک. ارتباط با محیط کار و آموزش ساخت پروتز نیز از ارتباطات دیگه به شمار میاد. بنابراین رفتار اجتماعی مناسب و ارتباطات خوب از ملزومات این شغله.
مهاجرت
در ایران این رشته فقط تا مقطع کارشناسی ارائه میشه و علاقمندان میتونن تحصیلات خودشون رو در رشتهای دیگه ادامه بدن. همینطور میتونی این رشته رو در مقاطع بالاتر ارشد و دکترا در خارج از کشور ادامه بدی که با نام DENTAL LABORATORY TRCNECIAN در سایر کشورها ارائه میشه.
در کشورهایی مثل ترکیه، قزاقزستان و برخی از کشورهای اروپایی، این رشته بازار کار خوبی داره اما به این نکته توجه کن که هزینه تحصیل در این رشته در دانشگاههای اروپایی، از هزینه تحصیل در رشته دندانپزشکی هم بیشتر باشه و جزو رشتههای لوکس محسوب میشه.
در ایران امکان ادامه تحصیل به دلیل نوپا بودن فراهم نشده اما در ترکیه امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا هم برای علاقمندان فراهم شده.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پزشکی
سخن پایانی
انتخاب رشته دانشگاهی از سرنوشتسازترین انتخابهای زندگی فرده. برای این هدف باید ابتدا علایق خودت رو بشناسی. سپس دنبال رشتههایی بری که بازار کار و آینده شغلی خوبی داشته باشه. بدون شک بسیاری از افراد با این هدف ادامه تحصیل میدن که بتونن اون حوزه رو به صورت حرفهای یاد بگیرن و با استفاده از اون تخصص، وارد بازار کار بشن. بسیاری از رشتههای تحصیلی ممکنه علاقمندان زیادی داشته باشه ولی بازار کار خوبی نداشته باشه. همینطور مهمه که رشته تحصیلی مناسب با روحیات فرد باشه. اگر رشتهای، همه موارد رو داشته باشه ولی متناسب با روحیاتت نباشه، نمیتونی از تحصیل در اون رشته لذت ببری و هدف اصلی اینه که از زندگی لذت ببری.