با سلام به دوستان عزیز کنکوری. قراره در این مطلب دربارهی دلیل، اهمیت و روش خلاصه نویسی برای کنکور صحبت کنیم و مطالبی رو باهاتون به اشتراک بذاریم که حتما بهشون نیاز پیدا میکنید. پس سعی کنید این مقاله رو تا انتها دنبال کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleاهمیت خلاصه نویسی برای کنکور
منابع کنکور حجم زیادی داره. شما باید برای رسیدن به نتیجه مدنظرتون در کنکور سراسری، تمام منابع کنکور رو مطالعه کنید و تا جای ممکن تلاش کنید که به اونها مسلط بشید. اما در مدت زمانی که دارید و با توجه به امتحانهای دروس مدرسه، کار کمی سخته. برای همین خلاصه نویسی دروس برای کنکور خیلی میتونه بهتون کمک کنه. خلاصه نویسی بهتون کمک میکنه که موقع مطالعه هم راحتتر و بهتر، مطالب درسی رو یاد بگیرید. درواقع یادداشت کردن نکات مهم درس هنگام مطالعه، در تثبیت کردن اون نکات در ذهن شما تاثیر مهمی داره. علاوه بر اون، خلاصه نویسی برای مرور دروس نزدیک به کنکور خیلی بهتون کمک میکنه، چراکه حجم مطالب درسی فقط با خلاصه نویسی قابل مطالعهی دوباره و مرور میشه.
دلایل خلاصه نویسی
- خلاصه نویسی به تثبیت مطالب درسی در ذهن شما کمک میکنه.
- با خلاصه نویسی برای کنکور، در امتحانات نهایی و آزمونهای مدرسهتون هم میتونید نتیجهی بهتری بگیرید.
- تسلطتون روی مطالب درسی بیشتر میشه.
- اعتماد به نفستون در سال کنکور بالاتر میره و با آرامش بیشتری درس میخونید.
- یک ماه آخر مونده تا کنکور رو به مرور مطالب درسی اختصاص میدید و از روی خلاصه نویسیهایی که در طول سال انجام دادید، نکات مهم رو برای خودتون یادآوری میکنید.
مطلب پیشنهادی: آموزش برنامه ریزی درسی
بهترین زمان برای خلاصه نویسی دروس
اولین سوالی که بسیاری از بچهها براشون پیش میاد اینه که زمان مناسب برای خلاصه نویسی چه زمانیه؟ در جواب این سوال باید براتون روشن کنیم که درس خوندن برای کنکور، سه رکن اصلی داره: ۱.مطالعه و یادگیری ۲.تستزنی ۳.خلاصه برداری
بسیاری از دانشآموزان این سه رکن رو به صورت جداگانه انجام میدن. یعنی اول درس رو کامل مطالعه میکنن، بعدا شاید با فاصلهی چند روزه، تستهاش رو میزنن و بعد زمانی رو برای خلاصه نویسی درس اختصاص میدن. اما ما این روش رو تایید نمیکنیم.
بهترین روش درس خوندن به این شکله که هر سه رکنی که نام بردیم، در یک زمان و کنار هم انجام بشه. یعنی شما همزمان، یک مبحث رو مطالعه کنید و یاد بگیرید، بلافاصله چند تست مهم دربارهی اون مبحث بزنید و با تحلیل تستها، یادگیریتون رو عمیقتر کنید و در انتها مطالبی که از مطالعه درس و حل تستها یاد گرفتید رو وارد دفتر خلاصه نویسی خودتون کنید. پس بهترین زمان برای خلاصه نویسی دروس، هنگام مطالعهی درسه. نه چند ساعت بعد یا حتی چند روز بعد.
نکات مهم دربارهی خلاصه نویسی برای کنکور
به طور کلی باید گفت که خلاصه نویسی با توجه به مدل درس، روشهای مختلفی داره. مثلا خلاصه نویسی برای دروسی مثل ریاضی با خلاصه نویسی برای درس تاریخ متفاوته. اما اینجا نکاتی رو به صورت کلی دربارهی روش خلاصه نویسی براتون جمعآوری کردیم که برای همهی دروس به کارتون میاد و به ذهنتون جهت میده.
زمان خلاصه نویسی
زمان خلاصه نویسی
همونطور که بالاتر گفتیم، بهترین زمان برای خلاصه نویسی کنکور، هنگام مطالعهی درسه. اما بهتره اول مطالعهی درس رو تموم کنید و بعد نکاتی که به نظرتون اهمیت زیادی داشتن رو یادداشت کنید. البته که لازم نیست همهی مطالب همهی دروس خلاصه نویسی بشن. شاید بعضی فصلها یا مباحث نیاز چندانی به خلاصه نویسی نداشته باشن و در حد یک یا دو خط نوشتن براشون کافی باشه. اما سعی کنید ترتیب مباحث رو رعایت کنید. هنگام مطالعه، دروس با همون ترتیبی که خوندید توی ذهنتون باقی میمونن، پس هنگام مرور بهتره این ترتیب بهم نخوره.
زبان خلاصه نویسی
زبان خلاصه نویسی
این نکته رو همیشه گوشهی ذهنتون داشته باشید که شما درواقع معلمی هستید که قراره مطالبی که الان یاد گرفتید رو چند ماه بعد دوباره برای خودتون درس بدید. پس به شیوهای بنویسید که برای خودتون قابل فهم باشه و مرور رو براتون آسونتر کنه. سعی کنید از روی مطالب کتاب یادداشت برداری نکنید و بازنویسی کنید. زبان خلاصه نویسی بهتره خودمونی باشه. پس نکات مهم کتاب رو به زبان خودتون یادداشت کنید و خشک و کتابی ننویسید.
شکل ظاهری خلاصه نویسی
شکل ظاهری خلاصه نویسی
توصیه میکنیم که در خلاصههاتون از تنوع استفاده کنید. موقع مرور مطالب، چندین صفحه مطلب خلاصه شدهی یکنواخت که به یک شکل و پشت هم نوشته شده، خوندن رو براتون سختتر میکنه. سعی کنید از خودکارهای رنگی در خلاصه نویسی استفاده کنید و خلاقیت به خرج بدید. استفاده از نمودارهای مختلف در خلاصه نویسی و شکلهای متفاوت مرور مطالب رو خیلی راحتتر میکنه. اگر نقاشیتون خوبه، هنرتون رو در خلاصه نویسی هم به خرج بدید. البته که در هیچ چیزی نباید افراط کرد. مراقب باشید نقاشی و نمودار و شکل ظاهری خلاصههاتون، همهی زمانتون رو تلف نکنن.
تقلید نکنید
تقلید نکنید
توصیه میکنیم که از خلاصهنویسیهای دیگران استفاده نکنید و حتما خودتون مطالب رو خلاصه کنید. چراکه هرکس بهتر قلقهای یادگیری خودش رو بلده و نکاتی که موقع درس خوندن به نظرش مشکل اومده رو میشناسه. شاید خلاصهنویسی دیگران مطالبی رو برای مرور داشته باشه که برای شما کمتر اهمیت داره و مطالب مهمتر رو جا انداخته. پس خلاصه نویسیهاتون رو منحصر به فرد خودتون بنویسید و از تقلید مدل دیگران در اونها پرهیز کنید.
کوتاه بنویسید
کوتاه بنویسید
تا جای ممکن مطالب رو خلاصه کنید. این خلاصه نویسی قرار نیست دوباره درس رو به شما آموزش بده، پس گاهی فقط کلمه یا عبارتی از یک سرفصل، میتونه برای یادآوری اون فصل کافی باشه. سعی کنید کلمات و عبارات اضافه رو حذف کنید. حجم مطالبی که خلاصه برداری کردید، نباید بیشتر از یک سوم مطالب اصلی باشه. بهترین حالت خلاصه نویسی، بین یک پنجم تا یک ششم کل مطالب کتابه. علاوه بر این، کم بودن حجم مطالب خلاصه شده، آرامش روانی بیشتری هنگام مرور براتون به همراه میاره.
مرور خلاصه نویسیها
مرور خلاصه نویسیها
درسته که زمان اصلی برای مطالعهی مطالب خلاصه نویسی شده، نزدیک کنکور یا امتحانات و آزمونهاست، اما مرور فقط در این زمانها کافی نیست. مطالعهی مطالب خلاصه نویسی شده بهتره هر چندوقت یکبار انجام بشه و کل مطالب تا نزدیک کنکور کنار گذاشته نشه. علاوه بر این، بهتره این خلاصه نویسیها هر از چندگاهی و بعد از تست زنی درس یا آزمونهای مختلف، به روز بشه و نکاتی بهشون اضافه یا ازشون کم بشه. پس هنگام خلاصه نویسی به این نکته هم توجه داشته باشید که فضای کافی برای اضافه کردن مطالب رو در خلاصههاتون باقی بذارید.
مطلب پیشنهادی: روزی چند ساعت بخوانیم؟ ساعت مطالعه رتبههای برتر کنکور
روش خلاصه نویسی دروس محاسباتی
دروس محاسباتی مثل ریاضی و فیزیک، مطالب چندانی برای مرور و خلاصه نویسی ندارن. بهترین روش مرور این دروس، حل تسته. اما به جز حل تست، میتونید بعد از یادگیری مباحث و حل تستهای مربوط بهشون، فرمولهای مهم رو یادداشت کنید. توی این مباحث میتونید از چند تست برای مثال هم در خلاصهنویسیهاتون استفاده کنید تا بعدا با دیدن اون تستها، کل مطالب براتون یادآوری بشه.
روش خلاصه نویسی شیمی
درس شیمی از دروسیه که هم مطالب حفظی زیادی داره و هم فرمول و محاسبه. پس در خلاصهنویسی این درس باید به هر دو شیوه عمل کنید و علاوه بر نوشتن سرفصلها و نکات مهم حفظی، فرمولهای درسی و نکات محاسباتی رو هم یاداشت کنید. برای این درس هم مثال رو فراموش نکنید و تستهای شاخصی که موقع مطالعه حل کردید و نکتهی خاصی داشتن رو یادداشت کنید.
روش خلاصه نویسی ادبیات
درس ادبیات چندین بخش داره. هرکدوم از این بخشها رو بهتره جدا خلاصه نویسی کنید. مثلا برای املا، کلمات مشابه رو کنار هم دیگه بنویسید. یا برای تاریخ ادبیات، از مخفف سازی یا علامت گذاری برای تاریخها یا اسم اشخاص استفاده کنید. ارایهها رو هم میتونید با کلمات کلیدی یا عبارات کوتاه و یک یا دو مثال خلاصه نویسی کنید.
روش خلاصه نویسی عربی
عربی هم مثل دروس محاسباتی روی حل تست استواره. علاوه بر اون، قواعد کلیتر رو بنویسید و حتما براشون مثال بزنید. نکتههای مختلف قواعد، از ریز تا درشت رو حتما یادداشت کنید. همچنین میتونید جزوهی جدایی برای خلاصه نویسی ترجمه داشته باشید و کلمات دشوار رو به همراه معانیشون اونجا یادداشت کنید.
آموزش روشهای مرور و جمعبندی
مطلب پیشنهادی: روزی چند تست بزنیم؟ تعداد تست رتبههای برتر کنکور