سلام دوستان، به معرفی رشته گفتار درمانی خوش اومدید. توی این مطلب قراره تمام مواردی که لازمه دربارهی این رشته بدونید رو براتون بیان کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته گفتار درمانی
رشته گفتار درمانی از زیر مجموعههای علوم توانبخشیه و در گروه رشتههای پیراپزشکی قرار داره. البته این رشته رو شاخهای از روانشناسی هم میدونن، به این دلیل که از طریق صحبت کردن در جهت بهبود و اصلاح اختلالات رفتاری پرداخته.
در واقع هدف از ایجاد این رشته، کمک کردن به بهبود افرادی هست که اختلالات گفتاری و زبانی، اختلالات درکی، مشکلات بلع، اختلالات صوت و اختلالات تلفظی دارن و یا کمک به بیمارانی که به دلیل آسیبهای مغزی قدرت تکلم خودشون رو از دست دادن و همچنین یاری کردن عقب ماندگان ذهنی برای برقراری ارتباط کلامی هم از بقیه موارد مرتبط با رشته گفتار درمانی هست. بنابراین گفتار درمانگر یا آسیب شناس گفتار و زبان به بررسی انواع اختلالات گفتار و زبان و نیز روشهای تشخیص و درمان اختلالات میپردازه.
حوزههای فعالیت و جامعه هدف گفتاردرمانگران در حیطهی افرادیه که اختلالات تلفظی یا اختلالات صوتی دارن. همچنین افرادی که دچار آسیبهای مغزی هستن یا افراد ناشنوا هم برای برقراری ارتباط کلامی به گفتار درمانی نیاز دارن.
علاوه بر این، گفتاردرمانها در زمینهی عقب ماندگیهای ذهنی و تلاش برای برقراری ارتباط کلامی، توصیه و مشاوره در زمینه گفتاردرمانی هم فعالیت میکنن.
دوره تحصیل و دروس دانشگاهی
دوره کارشناسی رشته گفتاردرمانی چهار ساله و دانشجویان گفتار درمانی باید 130 واحد درسی رو بگذرونن.
واحدهای درسی رشته گفتار درمانی:
دروس عمومی: 22 واحد
دروس اختصاصی : 78 واحد
و کارآموزی در عرصه: 24 واحد
مبانی نظری اسلام – اخلاق اسلامی – انقلاب اسلامی – تاریخ و تمدن اسلامی – آشنایی با منابع اسلامی – ادبیات فارسی – زبان عمومی – تربیت بدنی 1 و 2
روان شناسی یادگیری – غربالگری در گفتار درمانی -روش های ارتباطی مکمل و جایگزین در اختلالات گفتار و زبان – اصول و روش های فعالیت های گروهی – بازی درمانی – کاربرد روش های پاراکلینیک در گفتار درمانی – اختلالات ارتباطی در سالمندان – داروشناسی برای درمانگران گفتار و زبان
اصول توانبخشی – زبان شناسی و آوا شناسی – آناتومی و فیزیولوژی – فیزیک صوت – روانشناسی عمومی – روانشناسی کودک و نوجوان – الگو های پردازش گفتار و زبان – آمار و پژوهش مقدماتی – ارتودنسی در رابطه با گفتار – بیماری های اعصاب مربوط به گفتار – رشد و تکامل گفتار و زبان – روش های بالینی در اختلالات گفتار و زبان – نابسامانی های گفتار و زبان در آسیب دیدگی شنوایی – اختلالات خواندن و نوشتن در دوران رشد – زبان پریشی بزرگسال – اختلالات واج شناختی و آوا شناختی – اختلال بلع – مدیریت در گفتار درمانی – طرح و پژوهش – اصطلاحات پزشکی و زبان تخصصی – بافت شناسی و آسیب شناسی – شنوایی شناسی و روش های ارزیابی دستگاه شنوایی – بهداشت عمومی و کمک های اولیه – روانشناسی رشد – روانشناسی زبان – رشد روانی حرکتی و اختلالات آن – ژنتیک پزشکی و سندروم های دارای اختلالات گفتار و زبان – بیماری های گوش، گلو، بینی و حنجره – مبانی گفتار درمانی – بهداشت، پیشگیری و مشاوره در گفتار درمانی – نابسامانی های گفتار و زبان در عقب ماندگی ذهنی و سندروم های نافذ رشد – نابسامانی های زبانی ویژه دوران رشد – ناروانی های گفتار – اختلالات صوت – اختلال در تشدید – تشخیص افتراقی در اختلالات گفتار و زبان
کارآموزی بالینی در عقب ماندگی ذهنی و سندروم های نافذ رشد 1 و 2 – کارآموزی بالینی در نابسامانی های زبانی ویژه دوران رشد 1 و 2 – کارآموزی بالینی در ناروانی های گفتار 1 و 2 – کارآموزی بالینی در اختلالات صوت 1 و 2 – کارآموزی بالینی در اختلال در تشدید 1 و 2 – کارآموزی بالینی در اختلال در بلع 1 و 2 – کارآموزی بالینی در آسیب دیدگی شنوایی 1 و 2 – کارآموزی بالینی در اختلالات خواندن و نوشتن در دوران رشد 1 و 2 – کارآموزی بالینی در زبان پریشی بزرگسال 1 و 2 – کارآموزی بالینی در اختلالات واج شناختی و آوا شناختی 1 و2
ادامه تحصیل رشته گفتار درمانی
رشته گفتاردرمانی رو میشه تا مقطع ارشد و دکتری ادامه داد. ارشد گفتار درمانی ۳۲ واحد داره که دوازده واحد اون، دروس اختصاصی اجباری، دوازده واحدش دروس پایه، چهار واحدش دروس اختصاصی اختیاری و چهار واحد باقیموندهش هم برای پایان نامه در نظر گرفته شده.
همچنین گرایشهایی که توی این رشته میشه ادامه داد به شرح زیره:
مهندسی پزشکی (بیوالکتریک) |
مهندسی پزشکی |
اپیدمیولوژی |
ارزیابی فناوری سلامت |
سلامت سالمندی |
فیزیولوژی |
مدیریت توانبخشی |
کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی |
مدیریت خدمات بهداشتی درمانی |
نانوتکنولوژی پزشکی |
زیستفناوری پزشکی |
سلامت و رفاه اجتماعی |
تاریخ علوم پزشکی |
آموزش پزشکی |
برنامهریزی الکترونیکی در علوم پزشکی |
آمار زیستی |
سلامت در بلایا و فوریتها |
علوم تشریحی |
اقتصاد بهداشت |
انفورماتیک پزشکی |
تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی |
سالمند شناسی |
علوم اعصاب |
مشاوره توانبخشی |
مددکاری اجتماعی |
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پرستاری
زمینه شغلی و درآمد رشته گفتار درمانی
در خصوص آینده شغلی این رشته لازمه بدونید که محدود بودن تعداد فارغالتحصیلان رشته های توانبخشی، از جمله گفتار درمانی، باعث شده که رشتههای علوم توانبخشی کمتر از بقیه رشتهها با مشکل شغلی مواجه بشن. ضمن اینکه فارغالتحصیلان این رشته، میتونن توی مراکزی مثل بیمارستانها، مراکز نگهداری سالمندان و معلولین، درمانگاههای سرپایی، درمان در منزل، کودکستانهای روزانه، مدارس تلفیقی و مدارس عادی، درمانگاهها و مراکز بهداشت، مراکز ویژه توانبخشی و مراکز آموزش و پرورش استثنایی مشغول به کار بشن.
مورد دیگهای که لازمه بدونید اینه که یک گفتار درمانگر به آموزش سخن گفتن به افرادی که از صوت خود به صورت حرفهای استفاده میکنن یا دچار اختلال صوتی شدن، میپردازه. برای مثال، خوانندهها، گویندگان صداوسیما، دوبلورها، قاریان قرآن و مداحان از جمله این افراد هستن.
فارغالتحصیلان رشته گفتار درمانی میتونن با داشتن شرایط لازم و سرمایه کافی، مطب و دفتر گفتاردرمانی خصوصی خودشون رو تاسیس کنن. بعضی گفتاردرمانگران به خانههای مراجعان میرن و اونجا به رفع اختلالات میپردازن. باوجود این، در شهرهای کوچکتر، ناشناخته بودن رشته گفتار درمانی برای شاغلین توی این حوزه مشکلاتی به وجود میاره. توی سال 1396 هزینه هر نیمساعت جلسه گفتاردرمانی 44 هزارتومان بوده.
شرط موفقیت و مهارت لازم رشته گفتار درمانی:
صبور بودن مهمترین ویژگی لازم برای یک گفتار درمانگره. چرا که بعضی از بیماران به کندی پیشرفت میکنن. همچنین متخصص این رشته باید انعطافپذیر باشه؛ چراکه در این کار تنوع مراجعهکنندگان بسیار زیاده. یعنی مراجعین میتونن یک بچه 2 ساله تا یک فرد 90 ساله باشن که بدون شک هر یک روحیات و ویژگیهای خاص خودش رو داره.
دانشجوی موفق این رشته، کسیه که به زبان انگلیسی و دانش کامپیوتر مسلطه. همینطور بهتره با لهجههای مختلف آشنایی داشته باشه، چون ممکنه ناشنوایی به او مراجعه کنه که در یک محیط تُرك یا کُرد زبان زندگی کرده.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته اتاق عمل
مهاجرت
متقاضیان برای ورود به رشته گفتار درمانی و اپلای برای دانشگاههای خارج از کشور، باید آزمونهای مخصوصی رو شرکت کنن و در صورت کسب حداقل نمره لازم، میتونن اقدامات بعدی رو انجام بدن.
خوشبختانه تحصیل توی رشته گفتار درمانی نیاز به شیفت شب نداره و این یکی از برترین مزیتهای رشته گفتار درمانی به عنوان یکی از زیر شاخههای پیراپزشکیه. با این حال متقاضیان باید دارای تواناییها و مهارتهای ویژهای باشن تا بتونن توی این رشته تحصیل کنن. بنابراین قبل از اپلای توی رشته گفتاردرمانی، ارزیابی کنین که این مهارتها رو دارید یا نه.
بعضی از این تواناییها:
توانایی استفاده از تکنولوژی و استفاده از کامپیوتر و نرم افزارهای کامپیوتری
تفکر انتقادی و ارزیابی مسئله
توانایی برقراری ارتباط با بیماران و صبر و حوصله زیاد
ارائه مشاوره و دادن روحیه به بیماران برای ادامه روند درمان
توانایی انتخاب بهترین روش درمانی مخصوص و منحصر به فرد
آشنایی با زبان انگلیسی و همچنین آشنایی با زبان محلی کشور یا ایالتی که اونجا اپلای میکنین.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پزشکی