سلام؛ امیدوارم حالتون عالی باشه. میرم سر اصل مطلب، میدونم خیلی از شماها یا به خاطر تنبلی یا نداشتن کسی که شما رو راهنمایی کنه و مشکلات دیگه، ماههای زیادی رو بلاتکلیف بودین و با گفتن اینکه وقت هست تابستون رو هم هدر دادین و الان بعد دودلیهای زیاد به این فکر افتادین که آیا میتونم از الان بخونم؟ با شروع از فروردین قبول میشم؟ اصلا کسی بوده که از فروردین شروع کرده باشه و رشتهی خوبی قبول شده باشه؟ بله قطعا که بوده. تا انتهای مقاله با ما همراه باش.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآیا میشه از فروردین شروع کرد و قبول شد؟
قطعا اهمیت این ماههای آخر خیلی بیشتر از ماههای دیگهست، اما احتمال قبولی سه ماهه با شروع از فروردین کم نیست و چند برابر ماههای دیگه باید جدی گرفته بشه. اما این کار روشهایی داره که در ادامه توضیح میدیم. اول از همه باید یه دستهبندی ساده دربارهی دانشآموزها داشته باشیم.
دانشآموزان در شروع مطالعه از فروردین به سه دسته تقسیم میشن:
۱. کسایی که هیچی نخوندن
اگه جزو این گروهی، اول از همه دروسی که ارزش سرمایهگذاري دارن رو انتخاب کن. یعنی چی؟ یعنی ضریب هر درس رو بدون و طبق بودجهبندی دروس، اهمیت هر درس رو درک کن. در مرحلهی بعد، از تستهای آزمون جامع و کنکورها شروع میکنیم. بیا تو زمان کمی که مونده، روی درسهایی که میدونی میشه ازش نتیجه بگیری، وقت بذار. البته خود این حذف کردن قواعد خاصی داره که دقیقتر برات توضیح میدم، فقط دقت کن که نباید دروسی که میخوای بخونی رو فقط براساس معیار علاقهت انتخاب کنی و باید خیلی اصولیتر انجامش بدی. خود این دسته به دو قسمت تقسیم میشه:
- کسایی که فقط خوندن و تست نزدن
این گروه باید شروع به تست زدن کنن و از خلاصهها و نوشتههاشون کمک بگیرن و اول از همه یه مدت کوتاهی رو تست تالیفی کار کنن و بعد هم سراغ کنکور برن.
- کسایی که آزمونهای آزمایشی رو شرکت کردند اما نتیجه نگرفتن
خب باید بیاین به طور دقیق بررسی کنین که چرا و دلیلش چی بوده و تستهای علامتگذاری خودتون و تستهای نزده رو بررسی کنین و مراحل جمعبندی رو اجرا کنین.
۲. اونایی که هرسه پایه رو خوندن
اول اینکه یه مرور فشرده از طریق آزمونها از خودت انجام بده. مثلا چند درس از یک کتاب رو انتخاب کن؛ بعد ببین تعداد کل تستهای اون دروس چندتاست و بعد تعداد تستهایی که خودت میخوای بزنی رو آماده کن. مثلا کل تستها ۶۰۰ تاست و تو ۶۰ تا رو انتخاب میکنی که جواب بدی، میای ۶۰۰ رو تقسیم بر ۶۰ میکنی، میشه ۱۰. حالا بیا تست ۱۰، ۲۰، ۳۰ تا ۶۰۰ رو ۱۰ تا درمیون بزن که از همه درسها تست زده باشی.
-
اگر تستی رو بلد نبودیم چیکار کنیم؟
اگر تستی بود که بلد نبودی، علامتگذاری کن و در مرورهات دوباره مطالعه کن و ببین غلطهات بیشتر تو کدوم درس بوده و روی اون درس زمان بیشتری بذار. حتما آخر هفتهها تو خونه از خودت آزمون بگیر و کنکور رو شبیهسازی کن تا مدیریت زمان رو یاد بگیری و بیشتر روی درسهای اصلی تمرکز کن.
۳. کسایی که تا الان یک یا چند پایه رو ناقص خوندن
اولویتبندی رو روی پایههایی که ناقص خوندی بذار و اول اونا رو کامل کن. البته اگر درسهای ناقصت کمه، در کنارش مرور فشرده پایه دیگهت رو هم قرار بده. پس اول درسهایی که خوندی رو دوره کن و مسلط شو، در نهایت یک یا دو مبحث به اون درسهایی که خوندی، اضافه کن.
مراحل لازم برای شروع مطالعه از فروردین
۱. رهایی از عادات منفی
درسته زمان کمه و خیلی از شما این طرز فکر رو دارین که دیگه نمیشه قبول شد و غیر ممکنه به درصدهای خوبی برسیم، اما چیزی که هست اینه که در دوران طلایی هستیم و نباید این ۳ ماه رو از دست داد. چون تو این دوران هر چیزی که بخونی، به خاطر نزدیکی به کنکور بیشتر تو خاطرت میمونه و اگر نتایج اکثر داوطلبان رو هم ببینی، با اینکه از عید شروع کردن اما تونستن بهترین رشتهها رو قبول بشن. چرا؟ چون عادات منفی که تو ذهنشون بوده رو پاک کردن و فقط روی هدفشون متمرکز شدن. پس تو هم میتونی فقط کافیه که بخوای تا حداقل اگر یک درصد نشد، حسرت یه شروع کردن رو نداشته باشی.
چه باید کرد؟
افکار منفیت رو روی کاغذ بنویسین و به جای اونها، افکار خوب رو جایگزین کن. یعنی چی؟ مثلا یهو تو ذهنت میاد که «اگر قبول نشم چی؟» به سرعت جایگزین انتخاب کن: «چرا من نباید قبول بشم؟ مگه من چی کمتر از بقیه دارم؟» و به سرعت افکار مثبت رو تو ذهنت تصور کن با جزئیات. مثلا به روز قبولی و حال خوبت فکر کن. چون ذهن آدم قابلیت این رو داره که به سرعت افکارش رو عوض کنه و این افکار رو باور کنه. این خود ما هستیم که ذهنمون رو عادت میدیم چطور و به چه چیزهایی فکر کنه. تویی که این مسیر رو یادش میدی.
مرحله بعد، عمل کردنه تا واقعا اون حس مثبت رو به واقعیت برسونیم. پس میریم دنبال راهکار که باید چیکار کنم تا بهش برسم؟ شروع به عمل، باعث میشه بتونی اون حس خوب رو به واقعیت برسونی تا افکار مثبتت واقعا اتفاق بیفتن.
۲. نحوه برنامه ریزی
این ماههایی که مونده میتونه یه شروع قوی برای رسیدن به اون نتیجهای که میخوای باشه. خب اول اینکه برنامهریزی این ۳ ماه و شروع از فروردین باید خاص و متفاوت نسبت به بقیه برنامهریزیها باشه. نباید وسواس و استرس بیخود داشته باشی. بهتره نهایت استفاده رو در حد توان از وقتت داشته باشی. پس باید درسهای قابل سرمایهگذاری و تستخیز رو انتخاب کنی و تسلطت رو روی اون دروس بذاری. نیاز نیست که همه مباحث رو به طور عمیق مطالعه کنی و صرفا باید دروسی که ضریب بیشتری در رشتهت دارن رو انتخاب کنی. روی مباحثی که نقاط قوتته بیشتر کار کن و بیشتر روی دروسی تمرکز کن که پیشفرض هستن و همراه با پایه دوازدهم مطالعه رو انجام بده. ما همچنین روش های برنامه ریزی رو توی یک مقالهی جدا کامل بهت توضیح دادیم.
با چند ساعت خوندن تو کنکور قبول میشم؟
برای جواب این سوال باید بدونی که نمیشه به طور خاص ساعت تعیین کرد، چون اولین و مهمترین اصل کیفیته. اما اگر بخوایم حداقل رو بگیم، باید از ۱۱ ساعت مطالعه در روز شروع کنی تا زمان کم نیاری. حالا با روزی ۱۱ساعت به بالا چیکار میشه کرد؟ اولویت با اینه که حدودا نیمی از تخصصی رو ببندی و تا حدودی با توجه به کمبود زمان، خودت رو به جمعبندی برسونی و مباحث کارشده رو تست بیشتری بزنی، بنابراین باید سراغ راهکار حذف بری. مقالهی ساعت مطالعه ی رتبه برترهای کنکور رو مطالعه کن.
تشریحی بخونیم یا تستی؟
باتوجه به اینکه از کنکور امسال، امتحانات نهایی تاثیر زیادی توی کنکور پیدا کردن، تشریحی خوندن در سال کنکور هم اهمیتش بیشتر از قبل شده. البته برای شروع از فروردین برای خود کنکور، چیزی که مهمه فقط درس خوندن تستیه. اما اگر امسال دانشآموز دوازدهم هستی و امتحانات نهایی هم در پیش داری، پس برنامهریزی برای اونم فراموش نکن. برای این کار، جزوههای معلم، خیلی میتونه برای مرور و جمعبندی شروع از عید بهت کمک کنه. در مراحل بعد میتونی سراغ تستهای کنکوری بری یا تستهایی رو از آزمونها گزینش کنی و بزنی تا نقاط ضعفت رو بشناسی. یادت باشه که رمز موفقیت در کنکور، حل تستهای زیاده.
تست کنکور یا تالیفی ؟
مشکل خیلی از بچهها اینه که تعداد استاندارد برای تست چندتا در روزه؟ در جواب باید بگیم که اگر زمان کافی برای تست زدن داری، خب معلومه ابتدا باید با تالیفی شروع کنی تا با انواع تستها آشنا بشی. اما از عید و مطالعه از فروردین، بهتره خودت رو با تستهای تالیفی آزمونها و کنکورهای سالهای قبل بیشتر بسنجی.
حذف مباحث درسی برای کنکور
وقتی مبحثی رو حذف میکنی، یعنی داری تو یه رقابت خودت رو عقب میکشی و تو شرایطی که هر کس نکته جدیدی یاد میگیره، تو تازه خودت رو با حذف کردن عقب میبری. حذف کردن مباحث باید همیشه آخرین راهکار باشه نه اولین راه. این درست نیست که دروس رو فقط براساس اینکه کدوم ضریبش کمه یا کدوم درس سختتریه، حذف کنیم. باید جزءبهجزء هر درس رو بررسی کنی. مثلا در درس ریاضی تو تابع وضعیتت چطور؟ مثلثاتت چطوره؟ مشتق چطور؟ چون ما باید وارد جزئیات بشیم و باید بدونیم که بهتر بتونیم برای حذف مطالب تصمیم بگیریم.
مثلا اگر توی مبحث مشتق ضعیفی باید کامل بیخیال شی، چرا؟ چون مبحث سختیه و نیاز به تسلط بالا داره. پس پیشنیازها و میزان تسلط به هر درس باید بررسی بشه و با توجه به اون تصمیم گرفته شه که کدوم مباحث رو حذف کنی و کدوم رو براش بیشتر وقت بذاری. همینطور فصلهایی که تست کمتری از اونها تکرار شده و سختتر هستند رو کنار بذار. یا مثلا تابع، مبحث آسونتری هست و اگر تلاشت رو کنی، میتونی برسی.
چند راه حل برای حذف مطالب
- اول برای فهم درس تلاش کن، با راههای متفاوت یا با خوندن جزوه، فیلم، یا درسنامه و تست.
- اگر نشد، حداقل یک یا دو پایه یا چند مبحث رو انتخاب کن و به صورت کامل حذف نکن.
- ولی اگر نتونستی و خواستی درسی رو حذف کنی، باید به طور عالی بقیه درسها رو مطالعه کنی.
اولویت بندی چیه؟
اگر از تابستون شروع کرده بودی، اولویت خاصی نداشت و باید طبق برنامه پیش میرفتی، اما حالا که بحث سر شروع مطالعه از فروردینه، پس باید روی نقاط قوتت کار کنی و نقاط قوتت اولویت توئه. در این بحث دو مورد خیلی مهمه: ۱. اهمیت اون درس؛ ۲. وضعیت تو در اون درس.
تو باید بعد از بررسی هر درس، نمرهای رو بر اساس این فاکتورها به اون بدی و ضریب اون درس رو هم نادیده نگیری.
وسواس مطالعاتی
اول از همه باید یاد بگیری توی این مدت به جزئیات گیر ندی و وسواس بیخود نداشته باشی. بعضی از بچهها میگن فلان فرمول رو یادم نمیاد یا انگار که چیزی نخوندم اما این فکر اشتباهه.
وسواس مطالعاتی چیه؟ یعنی روی یک موضوع خیلی ایست داشته باشیم و دائما به اینکه مطالب رو یاد نگرفتیم اصرار کنیم. حالا واقعا باید ۵ بار یه مطلب رو بخونیم تا یاد بگیریم؟ معلومه که نیاز نیست. یکی از دلایلی که باعث به وجود اومدن این حس میشه، استرسه. فکر میکنیم که با یکبار خوندن، ما باید کامل درس رو یاد بگیریم، در صورتی که اینطور نیست و با یکبار مطالعه یک درس، این اتفاق نمیافته. حل تست، کمک میکنه تا علاوه بر دورهی مباحث فراموش شده، درسهای جا نیفتاده هم بهتر و کاملتر برامون جا بیفتن و مفهوم بشن.
تمرکز
یکی از عوامل مهم حواس پرتی، گوشیه. البته به خاطر کلاسها، نمیشه گوشی رو کامل کنار گداشت، اما میشه تا حدودی اون رو کنترل کرد. مثلا میتونیم گوشی رو به پدر مادر بدیم و در یک محیط خاص مطالعه رو انجام بریم و گوشی دور از دسترس باشه. علاوه بر این، یکسری موارد هم میتونن در ایجاد تمرکز بهت کمک کنن:
1. نخوردن و نیاشامیدن هیچ تغذیهای در محل درس
2. رعایت پوزیشن مناسب مطالعه
3. انجام تکنیکهایی برای دور کردن افکار مزاحم مثلا نوشتن اونا
4. درس خوندن به صورت نشسته
5. انجام ورزش هوازی، دو بار در هفته
6. خوردن دمنوشهای آرامش بخش
تندخوانی
این رو در نظر داشته باشید که تندخوانی بدون دقت و کیفیت فایدهای نداره. اما اگر سرعت مطالعهتون خیلی پایینه و میخواید بدون از دست دادن کیفیت، سرعتتون رو بالاتر ببرید، یه سری راهکار بهتون توصیه میکنیم. اولا از کلمهخوانی پرهیز کن و دروس رو جملهبهجمله نخون. دوما با انجام ندادن موارد زیر، میتونی سرعت مطالعهت رو تا حد خوبی بالا ببری:
1. نداشتن برنامه و تایم زیاد برای مطالعه
2. بلند خوانی که هم تایم و هم انرژی زیادی میگیره؛
3. درس خوندن به صورت دراز کشیده یا در حال راه رفتن؛
4. زوم کردن روی یک مطلب
رفیق انگیزهت رو از دست نده
مهمترین دارایی تو، انگیزته. اونه که تو رو به همه جا میرسونه. میدونم استرس داری، نگرانی که میشه یا نه، اما باور کن بقیه هم تو شرایط توان. انقدر همهی توانت رو بذار که یه روز وقتی به پشت سرت نگاه میکنی، ذرهای حسرت تو نگاهت نباشه و بگی من همه تلاشم رو کردم. پس ازت میخوام روحیهت رو حفظ کنی.
من بعضی درسها رو دوست ندارم
ببین دوست من، اگر درسی رو دوست نداری، اشکالی نداره. طبیعیه دلت نخواد بعضی درسها رو بخونی. قرار نیست ما همهی درسها رو دوست داشته باشیم. هرکدوم از ما تو یکی از درسها استعداد داریم و بعضیها رو حتی نمیخوایم نزدیکشون بشیم. اما چیزی که مهمه اینه که اول بسنجی که آیا واقعا نمیتونی این درس رو بخونی یا کمی داری بهونه میگیری؟ اگر دیدی مثلا درسی مثل ریاضی رو مشکل داری اما برای رسیدن به هدفت بهش احتیاج داری، پس تمام تلاشت رو بکن تا حتی شده چند مبحث مهم رو هم سرمایهگذاری کنی و روی اونا کار کنی.
بهترین روش جمعبندی
- از مبحث مورد نظر از خودت آزمون بگیر
- همه تستهای آزمون رو بررسی و تحلیل کن
- تستهای غلط و نزده بهت میگن کجاها ضعف داری
- از روی جزوه اون درس، اون تستهایی که غلط زدی رو بررسی کن
- از اون مبحث دوباره تست بزن
برنامه جامع کنکور
آکادمی MSBOOK متناسب با:
- سطح درسی شما
- زمان باقی مونده تا کنکور
برنامههای درسی مختلفی رو نوشته که علاوه بر اونها میتونید از کانال کمکی با وویسهای مشاورهای، آزمونهای آزمایشی، جداول ارزشگذاری هر فصل و… هم استفاده کنید.از طریق لینکی که گذاشتیم میتونید برنامهی مخصوص خودتون رو دریافت کنید.
2 دیدگاه در “شروع از فروردین برای کنکور”
سلام
من دوازدهم تجربیم
یازدهم رو یازدهم جمع کردم
دوازدهم از هر کتاب فقط دو درس کمتررر مونده
دهمم از هر کتاب نهایتا دو یا دیگ نهااایتا سه درس
و روی مباحثی ک خوندم تسلط خوبی دارم
بنظرتون من تو چ شرایطی هستم عقبم یا جلو؟
همش فکر میکنم بایدد روزی ۱۷ساعت درس بخونم تا زیر ۱۰۰۰بیارم
با این شرایط روزی چقدر بخونم جوابه؟ی ساعت حدودی بگید بهم🥺
سلام. وقت بخیر
شرایط خوبی دارید. به شرطی که با برنامه خوبی بتونید جمع بندی داشته باشید میتونید نتیجه مناسبی هم کسب کنید. در رابطه با ساعت مطالعه هم خیر بالای 12 ساعت روزانه رو اصلا توصیه نمیکنیم. مطالعه مفید بسیار مهمتر از کمیت مطالعه است و با محدوده 10-12 ساعت و برنامه و منابع استاندارد به نتیجه مورد نظرتون برسید.