استارت مطالعه

شروع از اسفند برای کنکور

شروع از اسفند برای کنکور

سلام به شما همراهان همیشگی و گل msbook، امیدواریم حالتون خوب باشه. تو این مقاله می‌خوایم نحوه شروع از اسفند برای کنکور رو (شروع از صفر) براتون توضیح بدیم. پس تا آخر همراه ما باشید تا بتونید از این زمان کم باقی مونده نهایت استفاده رو ببرین و نتیجه خوبی کسب کنید.

میشه از اسفند شروع کرد و قبول شد؟

خب دیگه، کم‌کم داریم به کنکور نزدیک و نزدیک‌تر میشیم. یه نیم سال تحصیلی رو چه خوب چه بد، چه ضعیف و چه قوی، خیلی زود پشت سر گذاشتیم و وارد اسفند ماه و نیم سال دوم تحصیلی شدیم. نکاتی که برای شروع از اسفند باید توی برنامه‌ریزیمون بهش توجه کنیم چیه؟ اصلا از این به بعد باید چیکار کنیم؟ اگه کسی بخواد از صفر شروع کنه میتونه؟ همراهمون باش که تو رو از این فکر و استرس الکی بیرون بیاریم.

بذار یه مثال ساده بزنم که برات جا بیفته، همونطور که میدونی، نیمه‌ی دوم توی فوتبال، به نیمه مربی‌ها معروفه. توی سال کنکور هم با وضعیت نسبتا مشابهی روبه‌رو هستیم. مربی‌های فوتبال به نحوه بازی تیمشون (عملکرد شما تو نیم سال اول) توی نیمه اول نگاه میکنن و طبق اون تصمیم می‌گیرن که توی نیمه جدید چه برنامه‌ای بریزن و چطوری تیم رو هدایت کنن تا به نتیجه دلخواه و مطلوب برسن و موفق بشن. از اسفند ماه به بعد هم تقریبا شرایط همینه. مهم‌ترین ابزاری که از اسفند به بعد و توی نیم سال دوم در اختیارته، کارنامه‌ها و نتایجی هست که تا اینجا اونا رو به دست آوردی و باید با کمک اونا، دیگه اشتباهات قبلی رو تکرار نکنی. با استفاده از این ابزار و کمک مشاورت، می‌تونی ورق نتیجه کنکورت رو برگردونی.

چیزی که واضح و مبرهنه اینه که دانش‌آموزهای مختلف در یه سطح نیستن. یه سری‌ها قوی کار کردن، یه سری‌ها نه. یه دسته هم کلا میخوان تازه از صفر شروع کنن. هرکدوم از این دسته‌ها باید یه سری کارهای مشابه انجام بدن و یه سری کارهای متفاوت از هم تا بتونن بهترین نتیجه رو بگیرن.

کارهایی که باید انجام بدی

شروع از اسفند با توجه به سطح داوطلب

۱) داوطلبانی که شروع خوبی داشتن (قوی)

این دسته از دانش‌آموزها، تا الان خوب پیش رفتن و کامل تست زنیشون هم انجام دادن، درس‌ها رو حسابی زیرورو کردن و درصدهای خوبی هم تو آزمون‌های آزمایشی بدست آوردن. این گروه باید توی برنامه‌ریزی‌هایی که دارن، کاملا طبق برنامه‌ی آزمون‌ها پیش برن و مطالب رو طبق بودجه‌بندی آزمونی که شرکت می‌کنن، بخونن.

اگه تو مبحثی لنگ میزنن، میتونن اونا رو توی ایستگاه‌های جبرانی‌ آزمون‌ها، به سطح بهتری برسونن. برای قوی نگه داشتن دروسی که توی اونا خوب عمل کردن (نقاط قوتشون) هم میتونن به سوالات علامت‌دارشده‌ی کتاب‌های تستیشون مراجعه کنن و یا توی آزمون‌هایی که قبلا شرکت کردن، سوالات غلط و یا نزده‌شون رو مجدد بررسی کنن تا دیگه وسواسی نشن و خیالشون از همه چی راحت شه.

۲) داوطلبانی که نه خوب خوب شروع کردن، نه بد بد (متوسط)

این دسته از دانش‌آموزها، بعد از این که معلوم کردن تو چه مباحثی ضعیف‌ترن و تو کدوم مباحث قوی‌تر، باید مشخص کنن که دلیل این ضعف و قوت چیه. روش مطالعه‌شون غلط بوده؟ تست کافی نزدن؟ پیش‌نیاز مباحث رو خوب یاد نگرفتن (یا این که کلا سراغ اون مبحث نرفتن و نخوندنش)؟ هر کدوم از این ایراداتی که داشتن رو باید یک جور برطرف کنن. مثلا میتونن روش‌های درست مطالعه دروس رو رو یاد بگیرن یا اگه مبحث پیش‌نیاز رو بلد نیستن، رو اونا کار کنن.

برنامه‌ای که این دسته از دانش‌آموزها باید بچینن، اینطوری میشه که اگه تا الان 3 بخش مطالعاتی داشتن، الان4 بخشش کنن و اون بخش جدید اضافه شده رو  به دروس ضعیفشون تو پایه مربوطه اختصاص بدن. برای مثال میتونن از مباحث نیم سال اول دوازدهم که خیلی مهم‌تر و پرسوال‌تره شروع کنن. بعد از تموم شدن یک پایه، میتونن استارت پایه دیگه رو بزنن، مثلا یازدهم.

پایه آخری هم که باقی میمونه، توی دوران عید و ایستگاه‌های جبرانی (آزمون‌های آزمایشی) به حسابش رسیدگی میشه و لابه‌لای این فواصل میتونن کامل جبرانش کنن و خیال خودشون رو از بابتشون راحت کنن و از یه دانش‌آموز عادی به یه دانش‌آموز قدرتمند تبدیل بشن. فراموش نکنین که این دسته هم نیاز دارن تا نقاط قوتشون رو مثل دسته قبل حفظ کنن طوری که حتی میشه گفت از جبران نقاط ضعفشون هم حیاتی‌تره. برای بالا نگه داشتن سطح نقاط قوت÷ مثل دسته قبل میتونن به تست‌های علامت‌دار، آزمون‌های گذشته و یا حتی آزمون‌های گذشته‌ی موسسات دیگه مراجعه کنن.

۳) داوطلبانی که شروع خوبی نداشتن (ضعیف، شروع از صفر)

اون دسته از دانش‌آموزهایی که تازه میخوان از الان (اسفند) استارت کنکورشون رو بزنن باید بدونن که هنوزم شانسی برای رسیدن به رشته مورد علاقشون دارن، اما وقت اونقدرها زیاد نیست که هرکاری بخوان رو توش انجام بدن و باید کاملا برنامه‌ریزی‌شده و محتاط پیش برن. دو راه جلو روی این دسته قرار داره:

 

راه اول

راه اول اینه که نیم سال دوم رو مطالعه کنن و از این به بعد طبق برنامه آزمون‌ها پیش برن و قید نیم سال اول رو بزنن. اما از طرفی نیم سال دوم تقریبا نصف مطالبه و میتونن با مطالعه اون، به یک درصد قابل قبول برسن و رتبه‌ی نسبتا خوبی رو کسب کنن، اما از طرف دیگه، مقادیر زیادی از مباحث رو حذف کردن که خب ممکنه سوالات آسون و راحتی ازشون طرح بشه و بتونن به راحتی جوابشون رو بدن اگه خونده باشن. با این روش طبیعتا یه سری پیش‌نیازها رو هم از دست میدن که ممکنه آسیب بزنه به درصدشون، پس با این که راه قابل قبولی به نظر میرسه، اما ریسک خیلی زیادی داره و میتونه خیلی آسیب‌زننده باشه.

 

راه دوم

دومین کاری که میتونن انجام بدن اینه که طبق یک برنامه فشرده و حرفه‌ای پیش برن که توی اون علاوه بر مطالعه بسیاری از دروس، مقداری حذف منطقی هم وجود داره و میتونن به درصدهای خیلی خوبی توی کنکورشون برسن. این دسته از دانش‌آموزها، نیاز دارن تا بدونن که وضعیت هر مبحث توی کنکور چجوریه و طبق اون، درس‌هایی که باید بخونن و حذف کنن رو مشخص کنن. توی این روش بهتره که شما با یک مشاور خیلی زبده و ماهر همراه بشین که از بودجه‌بندی‌های کنکور، سختی و آسونی مطالب، درصدهای دانش‌آموزها توی سال‌های گذشته در مباحث مختلف و آماری از این دست رو بلد باشه تا بتونه شما رو به بهترین نحو راهنمایی کنه و به هدفتون برسونه.

انگیزه برای استارت قدرتمند

با کارای ساده شروع کن

حتی وقتی حوصله نداری، یه کار کوچیک انجام بده و اون رو به پایان برسون (مثلا از مبحث مورد علاقت 5 تا تست تحلیل کن یا مثلا با خوندن معنی چند لغت ساده شروع کن). اینطوری علاقه پیدا می‌کنی که کارهای بزرگتری انجام بدی. اول کار نرو سراغ مسائل سخت و مباحثی که علاقه زیادی نداری. مباحثی که برات آسون‌ترن رو بخون. این کار باعث میشه به قول معروف حالت سر جاش بیاد و بتونی با انرژی بیشتر بری سراغ دروسی که حوصله و تمرکز بیشتری میخوان.

از شکست خوردن نترس

شنیدی میگن شکست پلی به سمت پیروزیه؟ این جمله رو باور داشته باش. به جای فرار کردن و پاک کردن صورت مسئله یا بی‌انگیزه‌شدن، بشین فکر کن که چرا شکست خوردی؟ چرا اونی که میخواستی نشد؟ چرا ترازت بالاتر نرفت؟ اصلا درس‌ها رو خوب یاد گرفته بودی؟ انتخاب منابعت درست بود؟ برنامه‌ریزیت اصولی بود؟ مرور کردی؟ سر جلسه آروم بودی؟ بشین خوب اینا رو بررسی کن.

مقایسه ممنوع

 هیچ وقت خودت رو با هم‌کلاسی‌هات، دوستات یا فامیلات مقایسه نکن. مطمئن باش که هروقت خودت رو با کسی مقایسه میکنی و به خودت میگی که درصدهاش یا تراز یا نمره‌ش بالاتر از توئه، انگیزه‌ت رو همون موقع کشتی. به جای این کار که فقط روحیه‌ت رو خراب میکنه، خودت رو با گذشته‌ت مقایسه کن و سعی کن از دیروزت بهتر باشی. اشتباهاتت رو پیدا کن و نذار دوباره تکرار اون خطاها کار دستت بده.

از یه مشاور زبده و دلسوز کمک بگیر

یه مشاور دلسوز و کاربلد میتونه انگیزه‌ت رو حفظ کنه. حتی قوی‌ترین دانش‌آموزها هم از لحاظ ذهنی، یه وقت‌هایی به مشاور نیاز دارن. تو سال کنکور فشار‌های مختلفی به دانش‌آموز وارد میشه؛ چه از لحاظ درسی و چه غیر درسی (انتظار دیگران و…). چه ریشه‌ی اونا درونی باشه، چه به عوامل بیرونی مرتبط باشه. کسی که بخواد تمام اینا رو به تنهایی تحمل کنه، ممکنه کم بیاره و انگیزه‌ش رو از دست بده.

لحظاتی وجود داره که ما نمیدونیم کدوم راه درست‌تره. نمیتونیم درست تصمیم بگیریم. یا انقدر احساس بی‌انگیزگی می‌کنیم، که دیگه تو خودمون توان ادامه دادن رو نمیبینیم. وجود یه مشاور دلسوز و راه بلد، میتونه به شدت موثر باشه. کسی که تو لحظات سخت بهت دلگرمی و انگیزه میده و برای ادامه اون مسیر، راه رو بهت نشون میده. کسی که کمک کنه آسیب‌های روحی که بهت میرسه رو کاهش بدی و بتونه کمک کنه موانع رو پشت سر بذاری.

وسواس مطالعاتی

موقع درس خوندن به خودت اطمینان داشته باش و بعد از خوندن هر درس و بعد از حل چند تست آموزشی، سراغ فصل بعد برو. از تکرار بیش از حد یه مبحث، شدیدا پرهیز کن.

 وسواس مطالعاتی به مرور زمان باعث پرش ذهن و کم‌شدن انگیزه‌ی دانش‌آموز میشه. سعی کن خیلی از نکات رو در قالب تست یاد بگیری (به جای اینکه چندین و چند بار الکی اون رو بخونی).

اگه درگیر وسواس مطالعاتی هستی، برای هر فصل، زمان قابل قبولی رو انتخاب کن و بعد از اتمام زمان اون فصل، به سراغ فصل جدید برو.

مطالب بالا رو میتونی توی یک مقاله‌ی جداگونه به نام وسواس مطالعاتی و 7 راهکار برای درمان آن به صورت مفصل‌تر بخونی و اطلاعات بیشتری درموردشون پیدا کنی.

حذف مطالب

معمولا حذف مباحث دروس بعد از دوران طلایی نوروز صورت می‌گیره (به علت سبک‌تر بودن مباحث و متقاضی کمتر این رشته‌ها، خیلی به ندرت برای رشته‌های ریاضی و انسانی انجام میشه) و تا قبل از اون، حذف هیچ درس و موضوعی رو پیشنهاد نمی‌کنیم. تو میتونی مباحثی که در اون‌ها مشکل یادگیری داری، اونا رو به نقطه قوت نرسوندی و توی کنکور هم ازشون تعداد تست کم‌تری طرح میشه رو با توجه به شرایط و وضعیتش، حذف کنی.

دروس عمومی که خودشون از کنکور امسال حذف شدن و فقط باید برای نمره‌ی خوب توی امتحان نهایی، اونا رو مطالعه کنی. پس اینجا بهشون نمی‌پردازیم. اما دروس اختصاصی، مثلا توی رشته‌ی تجربی، جا برای حذف مطالب زیاد داره؛ به شرطی که هدفمند و دقیق باشه. اینجا چندتا مثال برات آوردیم:

 

ریاضی:

تو درس ریاضی، می‌تونی مباحث هندسه و مقاطع مخروطی رو حذف کنی که حدودا بین 6 الی 7 سوال از 30 سوال میشه.

 

زیست شناسی:

یکی از مواردی که توصیه می کنیم تو درس زیست شناسی حذف بشه، مبحث گیاهی و درس 3 و 4 زیست دوازدهمه. اما نکته مهم اینجاست که سوالات زیست تو اکثر مواقع ترکیبی مطرح میشن، برای همین حذف مبحث برای این درس ممکنه به چالش بزرگی تبدیل شه.

 

فیزیک:

معمولا تو فیزیک سال دهم، از مباحث گرما و فشار سوالات خیلی سختی طرح میشه که علی‌رغم مطالعه زیاد هم امکان پاسخ‌دهی به سوالاتش خیلی پایینه. برای همین توصیه می‌کنم اگه یه زمانی تصمیم به حذف داشتی، این دو مبحث رو حذف کنی.

 

شیمی:

درس شیمی هم مبحث حذفی زیادی نداره و علتش پیوستگی مطالب اونه، اما مسائل ph فصل 1 شیمی دوازدهم، به دلیل سختی بیش از حد، قابلیت حذف شدن داره.

انواع پلن درسی

موسسه MSBOOK متناسب با هر سطح درسی‌ای که دارید و با توجه به تایمی که تا کنکور باقی مونده، پلن‌های متنوع درسی تدوین کرده. با کلیک روی لینکی که گذاشتیم برنامه‌ی شخصی خودتون رو تحویل بگیرید و از امکانات زیر هم بهره‌مند بشید:

  • استفاده از کانال کمکی با وویس‌های مشاوره‌ای
  • آزمون‌های آزمایشی
  • استفاده از جداول ارزش‌گذاری هر فصل
  • و امکانات مختلف دیگه
4.4/5 - (12 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.