
کنکور دو مرحلهای
طبق برنامهای که برای نحوه برگزاری کنکور هست، قراره که از کنکور 1402، این آزمون در دو نوبت برگزار بشه. این دو نوبت مکمل هم نیستن و هر دو دقیقا مشابه با هم برگزار میشن و تنها تفاوتشون در زمان برگزاریشونه. سال 1401 یکی از این آزمونها، در دی ماه و اون یکی در تیر ماه برگزار شد اما از کنکور 1402، نوبت اول به اردیبهشت منتقل شده. تمام سطوح سوالات و شرایط برگزاری این دو کنکور یکسانه.
از مزیتهای این دو نوبت برگزاری آزمون، میشه به این نکته اشاره کرد که امکان جبران برای داوطلب فراهم میشه. یعنی اگر یه داوطلب بنا بر دلایلی نتونست در آزمون تیر شرکت کنه یا در آزمون شرکت کرد اما از نتیجهای که به دست آورد راضی نبود، به جای این که یکسال منتظر آزمون سال بعد بمونه، میتونه با فاصله چند ماه، دوباره در آزمون شرکت کنه. نکته مهم اینجاست که زمان ورود به دانشگاه برای هر دو نوبت این آزمون فقط مهر ماهه.
نکته مهم در رابطه با دومین کنکور وجود داره اینه که نتیجه آزمون هر چه که باشه، تا دو سال اعتبار داره و میتونی تا دو سال با اون نتیجه انتخاب رشته کنی. همینطور میتونی در صورتی که از نتیجه آزمونی که به دست آوردی راضی نبودی، دوباره در اردیبهشت آزمون بدی و برای سال بعد با هر کدوم از نتایجی که ایدهآلتر بود، انتخاب رشته کنی.
میتونی نحوه برگزاری کنکور 1402 رو توی یه مطلب جدا به طور مفصل بخونی.
شرایط و ضوابط برگزاری کنکور دو مرحلهای
تمام شرایط و ضوابط جدیدی که از طرف سازمان سنجش برای برگزاری کنکور اعلام شد، در هر دو این آزمونها برقراره. یعنی عمومیها حذف هستن و تاثیر معدل همچنان 40 درصد قطعیه. کنکور تیرماه، در هفته دوم مطابق با قواعد جدید برگزار میشه و داوطلبها میتونن برای ثبت نام، به محض اعلام اطلاعیههای جدید در سایت سازمان سنجش، اقدام کنن.
توجه کن که بین نتیجه آزمون تیر و اردیبهشت (در صورتی که در هر دو شرکت کنی) اونی رو انتخاب میکنن که بهتره و میتونی با اون بعد از آزمون تیرماه انتخاب رشته کنی. اگر هم از نتیجه راضی نبودی، میتونی برای اردیبهشت و تیرماه سال بعد مجدد اقدام کنی. همچنین لازمه بدونی که اعتبار نتیجه آزمونت تا دوساله. یعنی میتونی در صورتی که به هر دلیلی نتونستی انتخاب رشته کنی، با همین نتیجه برای سال بعد اقدام کنی و دیگه نیازی به کنکور مجدد نداشته باشی.
نکته مهم اینجاست، در صورتی که در آزمون اردیبهشت در یک رشته نظری و یک رشته شناور ثبت نام کردی، میتونی برای کنکور تیرماه، در یک رشته نظری دیگه ثبت نام کنی. مثلا اگر در اردیبهشت، آزمون ریاضی و هنر رو دادی، میتونی برای تیرماه هم کنکور انسانی و زبان شرکت کنی و در نهایت بعد از اعلام نتایج، تصمیم بگیری که در کدوم رشته شرکت کنی.
شرایط ثبت نام در کنکور
در این آزمون، تنها فارغالتحصیلان و دانشآموزان پایه دوازدهم که در خرداد همون سال فارغالتحصیل شدن، میتونن شرکت کنن. در غیر این صورت امکان ثبت نام و شرکت در این آزمون رو نداری. یعنی حتی اگر دانشآموز سال یازدهم باشی هم امکان این رو ندرای که به صورت آزمایشی در این کنکور شرکت کنی.
نکته مهم دیگه اینه که حداقل مدرک لازم برای ثبت نام و شرکت در این کنکور، دیپلمه. دیپلم نظام جدید در رشتههای فنی یا رشتههای نظری برابره اما دیپلم فنی نظام قدیم، مطابق با نظام جدید نیست. در نتیجه حداقل مدرک مورد قبول برای شرکت در این کنکور، فوق دیپلم رشته فنی نظام قدیمه که با نظام جدید مطابقه.
مطلب ثبت نام کنکور سراسری رو مطالعه کن تا اطلاعات کاملتری بدست بیاری.
ثبت نام کنکور تیر:
طبق اطلاعیه سازمان سنجش، زمان برگزاری آزمون تیرماه، از 15 تا 21 فروردین سال 1402 هست. در طی این زمان میتونی با مراجعه به سایت سازمان سنجش، برای ثبت نام اقدام کنی.
زمان برگزاری این آزمون صبح روز چهارشنبه 14 تیرماه در گروه آزمایشی ریاضی و فنی، بعد از ظهر در گروه آزمایشی هنر، صبح روز پنجشنبه 15 تیرماه در گروه آژمایشی تجربی و بعد از ظهر همان روز در گروه آزمایشی زبانه.
تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور
تاثیر سوابق تحصیلی برای کنکوریهای نظام جدید، 40 درصد قطعیه. یعنی دروس تخصصی کنکوریهای نظام جدید به صورت 40 درصد تاثیر قطعی داره. برای کنکوریهای نظام قدیم هم 30 درصد تاثیر قطعی معدل سال سوم و 10 درصد تاثیر قطعی معدل پیش دانشگاهی شامل حالشون میشه. داوطلبان هنر و زبان، تنها تاثیر قطعی 26 درصد دروس عمومی رو دارن و از دروس تخصصی، فقط تستهای کنکوره که بر روی رتبه تاثیر میذاره نه معدل سال دوازدهم.
شرایطی که بیان کردیم برای کنکور 1402 بود. این شرایط در آزمون سال 1403 متفاوت میشه. یعنی سهم سوابق تحصیلی شامل 28 درصد دروس عمومی و 22 درصد دروس تخصصیه که در مجموع 50 درصد تاثیر سوابق تحصیلی رو شامل میشه. این تاثیر معدل در سال 1404 به 60 درصد تاثیر قطعی میرسه.
برای محاسبهی معدل روی مقالهی ابزار محسابه معدل کتبی نهایی و ضرایب امتحانات نهایی کلیک کن.
نمرهای که به عنوان سوابق تحصیلی در کنکور در نظر گرفته میشه، برای دانشآموزان سال دوازدهم، نمره خرداد ماهشونه. یعنی اگر حتی در امتحان ترمیمی شهریور ماه هم شرکت کنن، همچنان نمره خرداد ماه برای کنکورشون لحاظ میشه. در نتیجه خیلی مهمه که در امتحانات نهایت دقت رو به خرج بدن. اما برای فارغالتحصیلان یا پشت کنکوریها این شرایط متفاوت میشه. یعنی اگر در امتحان ترمیمی شرکت کرده باشن، نمرهای که بهتر بوده برای تاثیر در کنکورشون در نظر گرفته میشه. اگر فردی به هر دلیلی سوابق تحصیلی نداشته باشه، باید حتما برای شرکت در کنکور، حداقل سوابق تحصیلی برای دروس عمومی رو دارا باشه.
نکته بعدی این که افرادی که در تیرماه، در کنکور دیگهای متفاوت با دیپلمشون شرکت میکنن، تنها شامل 26 درصد سوابق تحصیلی دروس عمومی میشن و سابقه تحصیلی دروس تخصصی براشون در نظر گرفته نمیشه.
مطلب پیشنهادی: دریافت کد سوابق تحصیلی
اهمیت دروس در کنکور تیر
از اونجایی که دروس عمومی از کنکور سراسری حذف شدن، در نتیجه یکسری از دروس در کنکور و یکسری در امتحان نهایی، اهمیت زیادتری پیدا کردن. در نتیجه توجه به این دروس خاص به اندازه سایر دروس از اهمیت بالایی برخورداره. در رشته انسانی، دروس تاریخ و جغرافیا و در رشته تجربی، درس زمین شناسی، در کنکور سراسری اهمیت بالاتری پیدا کردن. پس مطالعه این دروس بسیار مهمه. همچنین دروس سلامت بهداشت و علوم اجتماعی برای امتحان نهایی ضریب بالایی پیدا کرده و مستلزم مطالعه بیشتره.
رشتههای زبان انگلیسی، آلمانی، روسی، فرانسه و ایتالیایی، مستقل شدن و باید برای تحصیل در هر کدوم از این رشتهها در دانشگاه، کنکور مرتبط به خودش رو شرکت کنی. تنها برای رشته مترجمی زبان چینی و زبان انگلیسیه که میتونی از طریق کنکور زبان انگلیسی اقدام کنی.
رشتههایی که آزمون عملی دارن، خود آزمون به عنوان یه درس تخصصی براشون محسوب میشه که ضریب 12 داره. در نتیجه نباید از اهمیت این آزمونهای عملی غافل بشی.
مطلب پیشنهادی: بودجه بندی کنکور 1402