سلام بچهها، امیدواریم حسابی عالی باشید. توی این مقاله میخوایم رتبه بندی دانشگاه های ایران رو به طور کامل توضیح بدیم. توی این مقاله قراره با برترین دانشگاههای ایران رو بشناسید و با ویژگیهاشون هم آشنا بشید. این مقاله رو تا انتها بخونید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleلیست بهترین دانشگاه های ایران
در اینجا برترین دانشگاههای ایران رو به طور کلی نام بردیم و به ترتیب دربارهی هرکدوم اونها مختصر توضیح دادیم.
۱. دانشگاه صنعتی شریف
دانشگاه صنعتی شریف، با اسم دانشگاه صنعتی آریامهر در سال 1344 تاسیس شد و یکی از محبوبترین دانشگاههای ایران هست. دانشگاه شریف یه دانشگاه دولتی تو تهران هست که در محلهی طرشت و نزدیک میدون آزادی قرار گرفته. البته پردیس دانشگاه شریف توی جزیرهی کیش قرار داره. این دانشگاه 13 تا دانشکده داره.
دانشکدههای دانشگاه شریف: دانشکده شیمی، علوم ریاضی، فیزیک، مدیریت و اقتصاد، مهندسی انرژی، مهندسی برق، مهندسی شیمی و نفت، مهندسی صنایع، مهندسی عمران، مهندسی کامپیوتر، مهندسی مکانیک، مهندسی و علم مواد، هوافضا
۲. دانشگاه تهران
دانشگاه تهران سال 1313 و توسط پروفسور حسابی تاسیس شده. این دانشگاه با 25 پردیس و دانشکده، یکی از بهترین و بزرگترین دانشگاههای ایرانه. این دانشگاه، 15 تا خوابگاه دانشجویی داره، 111 تا رشته تو مقطع کارشناسی، 177 تا رشته تو مقطع کارشناسی ارشد و 156 رشته تو مقطع دکتری داره. اسامی چند مورد از دانشکدههای دانشگاه تهران هم تو همین متن براتون قرار دادیم.
دانشکدههای دانشگاه تهران: دانشکده هنرهای زیبا، ادبیات و علوم انسانی، علوم، فنی مهندسی، حقوق، علوم سیاسی، پزشکی و ..
۳. دانشگاه امیرکبیر
دانشگاه صنعتی امیرکبیر، آبان ماه سال 1335 به عنوان دانشگاه پلیتکنیک تهران تاسیس شد و از سال 1337 با 5 رشتهی مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی مکانیک، مهندسی نساجی، مهندسی شیمی و مهندسی راه و ساختمان شروع به کار کرد. بعدا اسم این دانشگاه، به دانشگاه صنعتی امیرکبیر تغییر کرد. اسامی بعضی دانشکدههای این دانشگاه رو ادامه میخونیم.
دانشکدههای دانشگاه امیرکبیر: دانشکده مهندسی نفت، مهندسی نساجی، ریاضی و علوم کامپیوتر، مهندسی برق، مهندسی پزشکی، مهندسی دریا، مهندسی معدن، مهندسی مکانیک و …
۴. دانشگاه علم و صنعت
دانشگاه علم و صنعت ایران، سال 1308 توی شمال شرق تهران تاسیس شد. پردیس اصلی دانشگاه علم و صنعت ایران توی تهران قرار داره و شعبههای این دانشگاه، توی بهشهر، دماوند و شهرضا هستن. اسامی چند نمونه از دانشکدههای دانشگاه علم و صنعت رو تو ادامهی همین مطلب براتون آوردیم.
دانشکدههای دانشگاه علم و صنعت: دانشکده مهندسی برق، دانشکده مدیریت، اقتصاد، مهندسی پیشرفت، مهندسی خودرو، مهندسی راهآهن، مهندسی شیمی، نفت و گاز، مهندسی صنایع، مهندسی عمران، مهندسی کامپیوتر و …
دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه شهید بهشتی تقریبا در یک رده هستن و هر دو باهم به در ردیف پنجم از رتبه بندی دانشگاه های ایران قرار میگیرن.
۵. دانشگاه تربیت مدرس
دانشگاه تربیت مدرس در سال 1360 با عنوان مدرسه تربیت مدرس، تاسیس شد و سال 1361 شروع به کار کرد و اسمش سال 1365 به دانشگاه تربیت مدرس تغییر پیدا کرد. این دانشگاه فقط توی مقطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو میگیره. این دانشگاه 17 دانشکده و 15 مرکز پژوهشی داره. چند مورد از دانشکدههای این دانشگاه رو در ادامه نوشتیم.
دانشکدههای دانشگاه تربیت مدرس: دانشکده مدیریت و اقتصاد، حقوق، علوم انسانی، علوم پایه، علوم پزشکی، علوم ریاضی، علوم زیستی، علوم و فناوی بین رشتهای، فنی مهندسی، منابع طبیعی و علوم دریایی، برق و کامپیوتر، هنر و معماری، مهندسی مکانیک و …
۵. دانشگاه شهید بهشتی
دانشگاه شهید بهشتی با اسم دانشگاه ملی ایران، توی منطقه اوین، غرب ولنجک و شرق درکه، توی سال 1338 تاسیس شد. این دانشگاه دانشجوهای زیادی رو تو رشتههای مختلف و از دو طریق با کنکور و با سوابق تحصیلی میپذیره. اسامی چندمورد از دانشکدههای این دانشگاه رو در ادامه میخونیم.
دانشکدههای دانشگاه شهید بهشتی: دانشکده آموزش علوم پزشکی، دانشکده بهداشت، پرستاری و مامایی، حقوق، اقتصاد، ادبیات و علوم انسانی، روانشناسی، معماری، ریاضی، علوم زمین، برق و کامپیوتر، مدیریت، تربیت بدنی، مهندسی مکانیک، آب و فاضلاب و …
۶. دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه صنعتی اصفهان یکی از دو دانشگاه بزرگ روزانه استان اصفهان و از نظر وسعت، بزرگترین دانشگاه کشور هست. این دانشگاه قبل از انقلاب ساخته شده و به طور رسمی از سال 1356 با حدود 800 دانشجو توی رشتههای فنی و مهندسی و کشاورزی شروع به کار کرد. چند مورد از دانشکدههای دانشگاه صنعتی اصفهان عبارتند از:
دانشکدههای دانشگاه صنعتی اصفهان: دانشکده مهندسی شیمی و نفت، مهندسی مکانیک، برق و کامپیوتر، مهندسی عمران، علوم ریاضی، فیزیک و …
رتبهی هفتم از رتبه بندی دانشگاه های ایران هم ۳ دانشگاه تبریز، دانشگاه شیراز و دانشگاه فردوسی مشهد رو باهم شامل میشه و در یک رده قرار میده.
۷. دانشگاه دانشگاه تبریز
دانشگاه تبریز از بزرگترین مراکز آموزشی و پژوهشی ایرانه که سال 1326 تاسیس شده و سال 2021 رتبه 486 رو توی نظام رتبهبندی لایدن و رتبه چهارم رو در دانشگاههای جامع کشور به دست آورد. دانشگاه تبریز، دوتا پردیس، 20 تا دانشکده و 29 قطب علمی آموزشی داره. اسامی بعضی دانشکدههای دانشگاه تبریز رو باهم مرور میکنیم.
دانشکدههای دانشگاه تبریز: دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و بازرگانی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشکده الهیات و علوم اسلامی، دانشکده فنی و مهندسی برق و کامپیوتر، دانشکده فنی و مهندسی مکانیک، دانشکده علوم طبیعی، دانشکده دامپزشکی، دانشکده شیمی و …
۷. دانشگاه شیراز
دانشگاه شیراز یکی از دانشگاههای وزارت علوم و از قدیمیترین دانشگاههای ایران هست که سال 1325 تاسیس شد. شاید براتون جالب باشه بدونید که معمار دانشگاه شیراز، فردی به اسم مینورو یاماساکی بوده که مرکز تجارت جهانی رو هم طراحی کرده. دانشگاه شیراز اولین دانشگاه دارای هیئت مدیرهی ایران هست و از نظر سخت گیری و آموزش فشرده، یکی از ده دانشگاه مهم و برتر ایران به حساب میاد. دانشگاه شیراز هم دانشکدههای مختلفی داره که در ادامهی همین مطلب اسامی تعدادی از اونا رو باهم میخونیم:
دانشکدههای دانشگاه شیراز: دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، علوم تربیتی و روانشناسی، الهیات و معارف اسلامی، ادبیات و علوم انسانی، فناوریهای نوین، مهندسی مکانیک، هنر و معماری، دامپزشکی، کشاورزی و…
۷. دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی یکی از معتبرترین دانشگاههای سطح یک ایران هست. این دانشگاه سال 1328 با تبدیل شدن آموزشگاه عالی بهداری به دانشکده پزشکی، تاسیس شد و از سال 1335 به طور رسمی شروع به کار کرد. چند مورد از دانشکدههای این دانشگاه رو هم در ادامه باهم بررسی میکنیم.
دانشکدههای دانشگاه فردوسی مشهد: دانشکده علوم اداری و اقتصادی، معماری و شهرسازی، ادبیات و علوم انسانی، علوم ورزشی، علوم ریاضی، دانشکده مهندسی، دانشکده علوم و …
هشتمین جایگاه در لیست رتبه بندی دانشگاه های ایران به دانشگاههای اصفهان، صنعتی شیراز و خواجه نصیر به طور مشترک اختصاص داره و هر سهی این دانشگاهها به طور حدودی در یک رده هستند.
۸. دانشگاه اصفهان
دانشگاه اصفهان حدود 70 سال قدمت داره و دومین دانشگاه بزرگ اصفهان هست. این دانشگاه توی سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و توی 4 گروه آموزشی فنی و مهندسی، علوم پایه، علوم انسانی و زبانهای خارجی فعالیت می کنه. اسامی تعدادی از دانشکدههای این دانشگاه رو باهم مرور میکنیم.
دانشکدههای دانشگاه اصفهان: دانشکده مهندسی عمران و حمل و نقل، علوم جغرافیایی و برنامهریزی، علوم و فناوریهای زیستی، علوم اداری و اقتصادی، زبانهای خارجی، علوم ورزشی
۸. دانشگاه صنعتی شیراز
دانشگاه صنعتی شیراز از سال 1347 به عنوان دانشکده صنعت الکترونیک تاسیس شد. این دانشگاه سال 2020 طبق نظام رتبه بندی بین المللی تایمز توی رتبهی 156 آسیا و رتبهی 601-800 جهانی قرار داره. اسامی چندتا از دانشکدههای این دانشگاه در ادامهی متن قرار گرفته.
دانشکدههای دانشگاه صنعتی شیراز: دانشکده مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات، مهندسی عمران و محیط زیست، مهندسی مکانیک و هوافضا، مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی و علم مواد، مهندسی شیمی، دانشکده ریاضی و …
۸. دانشگاه خواجه نصیر
دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی یکی از دانشگاههای برتر شهر تهران و اولین دانشگاه صنعتی ایرانه. تاسیس این دانشگاه به سال 1307 برمیگرده. این دانشگاه 11 تا دانشکده و 18 تا رشته تحصیلی توی مقطع کارشناسی، 53 تا رشته توی مقطع ارشد و 23 تا رشته هم توی مقطع دکتری ارائه میده. چند مورد از دانشکدههای این دانشگاه رو اینجا میخونید.
دانشکدههای دانشگاه خواجه نصیر: دانشکده مهندسی و علم مواد، مهندسی کامپیوتر، مهندسی عمران، مهندسی صنایع، مهندسی برق، دانشکده فیزیک و …
رتبه بندی دانشگاه های ایران در رشته ریاضی
دانشگاههایی که در ادامه نوشتیم، در رشتههای ریاضی بهترین دانشگاه های ایران به حساب میان. اکثر این دانشگاهها رو بالاتر به طور مختصر معرفی کردیم و در اینجا فقط به رنکینگ اونها رو به ترتیب میبینید.
1- دانشگاه صنعتی شریف
2- دانشگاه تهران
3- دانشگاه امیرکبیر
4- دانشگاه علم و صنعت
5- دانشگاه شهید بهشتی
6- دانشگاه خواجه نصیر
7- دانشگاه علامه طباطبایی
8- دانشگاه صنعتی اصفهان
9- دانشگاه اصفهان
10- دانشگاه شیراز
رتبه بندی دانشگاه های ایران در رشته ریاضی
دانشگاههایی که در ادامه نوشتیم، در رشتههای ریاضی بهترین دانشگاه های ایران به حساب میان. اکثر این دانشگاهها رو بالاتر به طور مختصر معرفی کردیم و در اینجا فقط باتوجه به رنکینگ این دانشگاهها، اونها رو به ترتیب نوشتیم.
1- دانشگاه صنعتی شریف
2- دانشگاه تهران
3- دانشگاه امیرکبیر
4- دانشگاه علم و صنعت
5- دانشگاه شهید بهشتی
6- دانشگاه خواجه نصیر
7- دانشگاه علامه طباطبایی
8- دانشگاه صنعتی اصفهان
9- دانشگاه اصفهان
10- دانشگاه شیراز
رتبه بندی دانشگاه های ایران در رشته انسانی
اما کدوم دانشگاهها فقط در رشتههای انسانی بهترین هستند؟ رشتههای انسانی، رشتههای متنوع و زیادی هستند و توی دانشگاههای صنعتی جایی ندارن. اما بعضی دانشگاهها هم فقط مخصوص انسانیان. اینجا به ترتیب بهترین دانشگاه های حوزه علوم انسانی رو نام بردیم:
1-دانشگاه تهران
2-دانشگاه علامه طباطبایی
3-دانشگاه شهید بهشتی
4-دانشگاه علوم قضایی
5-دانشگاه علوم انتظامی
6-دانشگاه خوارزمی تهران
7-دانشگاه فردوسی مشهد
8-دانشگاه شیراز
9-دانشگاه اصفهان
10-دانشگاه الزهرا تهران
رتبه بندی دانشگاه های ایران در رشته تجربی
رشتههای تجربی، علیالخصوص رشتههای پزشکی و پیرا پزشکی رشتههای تاپ و پرتقاضایی هستن که قبولی در اونها کار راحتی نیست. رنکینگ دانشگاه های علوم پزشکی ایران رو میتونید به طور کامل در یک مقالهی دیگه بخونید. اینجا بهترین دانشگاهها در تمام رشتههای تجربی رو لیست کردیم.
1-دانشگاه تهران
2-دانشگاه شهید بهشتی تهران
3-دانشگاه ایران در تهران
4-دانشگاه شیراز
5-دانشگاه اصفهان
6-دانشگاه مشهد
7-دانشگاه کرج
8-دانشگاه بقیه الله تهران
9-دانشگاه علوم بهزیستی تهران
10-دانشگاه تبریز