سلام دوستان، در این مقاله قراره به معرفی رشته مهندسی پزشکی بپردازیم و شرایط کار و مهاجرت در این رشته رو براتون توضیح بدیم تا بتونید بهترین انتخاب رشته رو داشته باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته مهندسی پزشکی
رشته مهندسی پزشکی بین رشتههای گروه مهندسی و رشتههای گروه پزشکی هست و توی این رشته از دانش فنی و مهندسی و تکنولوژی توی حوزههای مربوط به سلامت و تشخیص و درمان بیماریها استفاده میشه. هدف فارغالتحصیلای رشته مهندسی پزشکی، بهتر کردن کیفیت و کارایی مراقبت از بیمار، کشف راه حل برای مشکلات درمانی و پزشکی و غیره هست و این راه حلها، غالباً در قالب یک سخت افزار و یا نرم افزار و یا ترکیبی از این دو ارائه میشه. هدف این رشته، تربیت متخصصانی هست که بتونن از عهدهی تجهیز، نگهداری و طراحی دستگاههای پزشکی بربیان.
کاربرد مهندسی در پزشکی از طریق مطالعهی اصول و عملکرد سیستمهای زنده و مدلسازی اون، استفاده از اطلاعات و نتایج حاصل در جهت تشخیص و درمان بیماریها و همچنین جایگزین کردن اسکلتبندیهای صدمه دیده در بدن هست.
آخرین رتبه قبولی رشته مهندسی پزشکی
نمونه کارنامه قبولی رشته مهندسی پزشکی:
دروس دانشگاهی
در ابتدای معرفی رشته مهندسی پزشکی، دروس دانشگاهی این رشته رو براتون نوشتیم:
دروس عمومی ۲۰ واحد
دروس پایه ۲۶ واحد
دروس اصلی ۴۷ واحد
دروس تخصصی ۴۷ واحد
مدارهای الکتریکی
ماشینهای الکتریکی مستقیم و متناوب
الکترونیک
میکروپروسسور
مخابرات آنالوگ و دیجیتال
تکنیک پالس
تجزیه و تحلیل سیستمها
حفاظت الکتریکی در سیستمهای بیمارستانی
سیستمهای کنترل خطی
اندازهگیری الکترونیکی
مقدمهای بر هوش محاسباتی و زیستی
ریاضی عمومی
معادلات دیفرانسیل
فیزیک عمومی
برنامهنویسی کامپیوتر
آمار حیاتی و احتمالات
محاسبات عددی
استاتیک و مقاومت مصالح در مهندسی پزشکی
ریاضیات مهندسی
مقدمهای بر مهندسی پزشکی زیستی
تجهیزات عمومی بیمارستانها و کیلینیکهای پزشکی
مدارهای الکتریکی
الکترونیک
مدارهای منطقی
بهداشت عمومی
اصول توانبخشی وسایل و دستگاهها
اصول و کلیات مدیریت خدمات بهداشتی ـ درمانی
اصول سیستمهای رادیولوژی و رادیوتراپی
فیزیولوژی
آناتومی
فیزیک پزشکی
زبان تخصصی مهندسی پزشکی
بیوفیزیک
کارورزی
پروژه
دروس اختصاصی گرایش بیومواد
کینزیولوژی و بیومکانیک مقدماتی
ارتز و پروتز
طراحی اجزا
دینامیک ماشین
دینامیک و ارتعاشات در مهندسی پزشکی
خواص مواد مهندسی
مقدمهای بر کاربرد مواد مهندسی در پزشکی
مکانیک سیالات
ترمودینامیک و انتقال حرارت
طراحی و تولید به کمک کامپیوتر
شیمی عمومی
بیوشیمی
ادامه تحصیل
رشته مهندسی پزشکی یه رشته جدید و پر متقاضی بین داوطلبان تجربی و ریاضی هست. مهندسی پزشکی رو دانشگاههای روزانه آزاد، پیام نور و… ارائه میکنن.
امکان پذیرش توی این رشته هم با شرکت توی کنکور سراسری و هم بر اساس سوابق تحصیلی فراهم هست. دانشگاههای ارائه دهنده رشته مهندسی پزشکی، این رشته رو تا مقطع کارشناسی پیوسته تدریس میکنن و تحصیل تا مقطع کارشناسی پیوسته تا ۴ سال طول میکشه.
اگه توی رشته مهندسی پزشکی دانشگاه روزانه پذیرفته بشین، تحصیل شما رایگان هست و شهریه دریافت نمیشه. اما اگه توی دانشگاههای شبانه، پیام نور، آزاد و … پذیرش بگیرین، تحصیل شما مستلزم پرداخت شهریهست. دانشجویان رشته مهندسی پزشکی به ازای هر یک ترم تحصیل باید شهریه پرداخت کنن. یعنی اگه تحصیل اونها ۸ ترم طول بکشه، لازمه ۸ بار شهریه پرداخت کنن.
در ادامه معرفی رشته مهندسی پزشکی دروس دانشگاهی این رشته رو براتون نوشتیم:
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پزشکی
زمینههای شغلی و درآمد
وضعیت بازار کار رشته مهندسی پزشکی بستگی به مهارت، میزان استعداد و قدرت علمی و عملی فارغ التحصیلان این رشته داره. مهندسی پزشکی یکی از مهمترین و کاربردیترین رشتههایی هست که کیفیت کار جامعه پزشکی به اون وابستهست.
طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی توی یک کشور، نقش مؤثری برای پیشرفت علم پزشکی اون کشور داره. مهندسی پزشکی علمیه که دقیقا در همین زمینه فعالیت میکنه و فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی در صورتی که از مهارت خاصی برخوردار باشن، موفق به کسب جایگاه شغلی بسیار مناسبی در سراسر دنیا میشن.
کشورهایی مثل ایران که تکیه بیشتری بر واردات تجهیزات پزشکی دارن، متاسفانه بازار کار خیلی مناسبی رو برای فارغالتحصیلان این رشته فراهم نکردن.
محیط کار فارغالتحصیلان مهندسی پزشکی توی مکانهایی فراهم میشه که در زمینه طراحی، تولید و ساخت تجهیزات پزشکی فعالیت میکنن. مثل:
- کارخانههای تولیدکننده انواع تجهیزات و لوازم پزشکی
- بیمارستانهای دولتی و خصوصی
- وزارت بهداشت
- وزارت صنایع
- مراکز تحقیقات
- مؤسسه استاندارد
- سازمان تأمین اجتماعی
درآمدی که یک مهندس پزشکی دریافت میکنه، بستگی به میزان تجربه کاری و محل کارش داره. طبیعیه که مهندسهای با استعداد که مهارت و توان تولید تجهیزات مختلف پزشکی رو داشته باشن، خیلی مورد توجه قرار میگیرن و میتونن درآمد بالایی داشته باشن.
مهارتهای لازم
آشنایی با زبان انگلیسی
یادگیری نرم افزارهای تخصصی مهندسی
آشنایی با بازاریابی و فروش
قوی بودن در دروسی مثل ریاضی و فیزیک
توانایی در دروس اختصاصی و عمومی
داشتن ذهنی خلاق و و قدرت خلق ابداعات جدید در وسایل پزشکی
علاقه به محیط بیمارستانی
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی شیمی
مهاجرت
برای ادامهتحصیل توی کشورهای خارجی باید توی آزمونهای آیلتس و تافل شرکت کرده و نمره بالای ۷۹ توی آزمون تافل با نمره بالای ۶.۵ توی آزمون آیلتس کسب کنید، کشورهایی که زبان تدریس اونها به زبان غیر از انگلیسی هست، آزمون زبان برگزار میکنن. مثلاً برای تحصیل توی دانشگاههای کره جنوبی توی رشتههایی که به زبان کرهای ارائه میشن، باید توی آزمون زبان کرهای شرکت کنید و بعد از کسب نمره لازم، مجوز تحصیل رو کسب میکنید.
برای شرکت توی دانشگاههای ترکیه باید توی آزمون یوس شرکت کنید و بعد از کسب نمره لازم، میتونید توی مقطع لیسانس رشتههای مهندسی توی ترکیه تحصیل کنید.
دانشگاههای کانادا از جمله دانشگاههایی هستن که آزمونهای مختلفی رو برگزار میکنن. آزمون sat یکی از آزمونهای مورد نیاز هست که برای ورود به دانشگاههای کاناداست. آزمون gre از آزمونهای ورودی دانشگاههای کاناداست که توی اون، دانش تحلیلی، سطح محاسباتی و مهارتهای کلامی و نوشتاری دانشجو مورد سنجش قرار میگیره. برای ورود به بازار کار توی رشته مهندسی پزشکی توی برخی از کشورها آزمون برگزار میشه.
برخی از دانشگاهها برای مهاجرت:
موسسه تکنولوژی ماساچوست/ دانشگاه استنفورد/ موسسه فدرال سوئیس زوریخ/ دانشگاه کمبریج/ دانشگاه کالیفرنیا،برکلی/ دانشگاه نانیانگ سنگاپور/ دانشگاه آکسفورد/ امپریال کالج لندن/ دانشگاه ملی سنگاپور/ دانشگاه تسینگ هوا/ موسسه پلی تکنیک فدرال لوزان (EPFL)/ دانشگاه هاروارد/ دانشگاه توکیو/ انستیتوی فناوری جورجیا/ انستیتوی تکنولوژی کالیفرنیاCALTECH)/ دانشگاه پلی تکنیک میلان
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پروتزهای دندانی