آموزش انتخاب رشته

انتخاب رشته کنکور سراسری – آموزش صفر تا صد

انتخاب رشته کنکور سراسری – آموزش صفر تا صد

سلام همراه عزیز! به مقاله انتخاب رشته کنکور سراسری خوش اومدی. توی این مقاله قراره تک تک مراحلی که نیازه برای انتخاب رشته کنکور سراسری بدونی رو برات بگیم. ما اینجا بهت یاد میدیم که برای داشتن یه انتخاب رشته بی‌نقص، باید چه مراحلی رو پیش بگیری. پس باهامون همراه شو.

انواع انتخاب رشته


مقررات انتخاب رشته کنکور سراسری

همیشه قبل از اینکه بریم سراغ یه کار بزرگ لازمه که قوانین و چارچوب‌های اون کار رو بررسی کنیم. ما هم قراره یکسری از قوانین رو به همراه سایر نکاتی که برای انتخاب رشته کنکور سراسری لازم داری، از داخل دفترچه بیرون بکشیم و بهت توضیح بدیم. فقط حواست باشه که خودت هم باید یه دور دیگه دفترچه رو مطالعه کنی. برای اینکه از همه بخش‌های دفترچه اطلاعات داشته باشی، مقاله دفترچه انتخاب رشته کنکور رو بخون.

سوابق تحصیلی

بحث تاثیر معدل در سوابق تحصیلی یادته؟ این دقیقا چیزیه که اینجا به کارت میاد. اگه کنکوری جدید 1401 هستی باید بگم که اون 40 درصد تاثیر مثبتی که ازش حرف میزدیم، جزو قوانینه و اگر معدل کل بالایی داری، توی کارنامه کنکورت اعمال شده. اگر هم معدلت به قدر کافی خوب نبوده، پس نگران چیزی نباش.

نکته مهم اینجاست که باید بهت بگیم اگر با آزمون شرکت کردی و الان قصد انتخاب رشته داری، میتونی هم رشته‌های با آزمون رو انتخاب کنی و هم رشته‌های بدون آزمون رو. اما اگه به هر دلیلی نتونستی امسال سر جلسه کنکور شرکت کنی ولی برای کنکور ثبت نام کرده بودی، میتونی فقط رشته‌هایی رو انتخاب کنی که صرفا بر اساس سوابق تحصیلیه. حواست باشه اگه رشته‌های با آزمون رو انتخاب کنی برگه انتخاب رشته‌ت باطل میشه.

اگر درمورد کد سوابق تحصیلی هم سوالی داری، می‌تونی مقاله‌ش رو مطالعه کنی. 

نحوه تاثیر سوابق تحصیلی برای گزینش با آزمون

برای تاثیر سوابق تحصیلی ابتدا باید بدونی که نمره کل سابقه تحصیلی دیپلم، ملاک قرار داره و در کنکور 1402 به صورت تاثیر مثبت 40 درصدی اعمال میشه. این تاثیر هرسال بیشتر می‌شه و در کنکور 1403 به صورت 50 درصدی اعمال میشه. تاثیر معدل به صورت قطعی در کنکور 1404 و 1405، به 60 درصد می‌رسه و این عدد فعلا بالاترین میزان تاثیر معدله که برای چند سال آینده اعلام شده. 

گزینش دانشجو صرفا بر اساس سوابق تحصیلی

در این بخش میتونی صرفا با معدل کتبی دیپلم، اقدام به ثبت نام رشته مورد نظرت در دانشگاه بکنی. البته باید در نظر بگیری که با اون معدل فقط میتونی توی رشته مرتبط با معدل خودت اقدام کنی و برای سایر رشته‌ها، معدلت مطابق با اون رشته، تغییر میکنه. برای انتخاب رشته کنکور سراسری بر اساس سوابق تحصیلی فقط اجازه داری رشته‌هایی که این امکان رو دارن انتخاب کنی. کد این رشته‌ها در دفترچه انتخاب رشته صرفا بر اساس سوابق تحصیلی در سایت سازمان سنجش قرار داره و می‌تونی با توجه به اون دفترچه، انتخاب رشته‌ کنکور سراسری رو انجام بدی.

ضریب تاثیر معدلت در هر رشته برای هر یک از رشته‌ها رو در جدول زیر قرار میدیم. 

مدارک مورد نیاز

یکسری از مدارک مثل مدرک وضعیت نظام وظیفه برای آقایون و مدرک تحصیلی دیپلم هست که وقتی دانشگاه قبول میشی باید اون رو به همراه سایر مدارکی که دانشگاه نیاز داره ببری و تحویل بدی. حواست باشه این موارد رو آماده داشته باشی.

راهنمای انتخاب رشته

پزشکی تعهدی چیست؟

با افزایش ظرفیت پزشکی و فراپزشکی‌های تعهدی، خیلی از بچه‌ها به این مدل رشته‌ها علاقمند شدن و می‌خوان بدونن که قبولی توی این رشته‌ها چه شرایطی داره. اینجا قراره به طور خلاصه براتون توضیح بدیم که پزشکی تعهدی چه معنایی داره.

اول از همه باید بدونید که این رشته‌ها در مناطق محروم پذیرش دارن. حالا تعهدی یعنی چی؟ یعنی هنگام ثبت نام در دانشگاه، باید تعهد محضری بدید که بعد از پایان تحصیل، ۱ونیم الی ۲ برابر مدت تحصیلتون، توی اون منطقه‌ای که تحصیل کردید، خدمت می‌کنید. تا پایان دوره‌ی تعهدتون هم مدرک بهتون داده نمیشه و اجازه‌ی کار کردن همزمان در جایی غیر از محل تعهدتون رو هم ندارید؛ اما در ازای خدمت، حقوق دریافت می‌کنید. گرچه این حقوق از میزان حقوق پزشک‌های عمومی عادی، کمتره. 

پیراپزشکی‌های بدون کنکور

پیراپزشکی بدون کنکور ممکنه؟ متاسفانه خیلی از مشاورین کنکور با تیترهای زرد پیراپزشکی بدون کنکور سعی دارن شما رو فریب بدن. نه اینکه همچین چیزی صحت نداشته باشه، اما خیلی محدوده. 

فقط سه تا رشته‌ی مامایی، اتاق عمل و هوشبری، اون هم فقط در استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمانشاه و هرمزگان، در مقطع کاردانی ۲ ساله، پارسال بدون کنکور بودن. این سه تا رشته‌ کلا برای ۷۰ نفر در سطح کشور ظرفیت دارن و ۳برابر دوران تحصیلشون، ازتون تعهد خدمت می‌گیرن. 

تازه تمام این شرایط هم فقط برای بومی‌های همین سه تا استان (سیستان و بلوچستان، کرمانشاه و هرمزگان) هست و باقی استان‌ها نمی‌تونن در این کدرشته‌ها قبول بشن.

رشته های متمرکز و نیمه متمرکز

منظور از رشته های متمرکز، رشته‌هاییه که فقط یه مرحله دارن و فقط کافیه با آزمون سراسری بتونی اون رشته رو قبول بشی اما رشته های نیمه متمرکز، اون دسته از رشته‌هایی هستن که دو مرحله دارن و شامل آزمون یا مصاحبه در مرحله دومن.

نکته اینجاست که اگر داوطلب بر اساس اولویت‌های انتخاب رشته کنکور سراسری، رشته‌ای رو قبول بشه که متمرکزه، مستقیم میره به مرحله ثبت نام اون رشته در دانشگاه. اما اگر اولویت رو قبول بشه که نیمه متمرکزه، همچنین تا سه اولویت برای داوطلب باز میمونه. یعنی دو تا رشته نیمه متمرکز و یه رشته متمرکز برای داوطلب باز میشه که اگر در دو رشته نیمه متمرکز در مرحله مصاحبه یا آزمون عملیش قبول نشد، بتونه وارد رشته متمرکز بشه.

از اونجایی که به محض اعلام نتایج، باید بری دانشگاه و ثبت نام کنی تا برای ترم جدید به موقع برسی، مجبور میشی که رشته متمرکزی که بعد از نیمه متمرکز قبول شدی رو ثبت نام کنی. این درحالیه که در دو تا رشته نیمه متمرکز هم قبول شدی. حالا باید تصمیم بگیری.

1) میتونی کلا قید رشته نیمه متمرکز و مصاحبه رو بزنی و توی همون رشته متمرکزی که ثبت نام کردی تحصیل کنی.

2) میتونی هم ثبت نامت رو در رشته متمرکز انجام بدی و در کنارش آزمون عملی و مصاحبه و همه کارهای لازم برای اون رشته نیمه متمرکز رو انجام بدی و اگر قبول شدی، مثل یه دانشجوی انتقالی، به اون رشته نیمه متمرکز منتقل میشی.

3) و اگر قبول نشدی هم همون رشته متمرکز رو ادامه میدی.

لیست دانشگاه‌هایی که رشته‌های نیمه متمرکز دارن رو در ادامه میاریم:

 

دانشگاه‌های دارای مصاحبه

 علوم پزشکی بقیه الله (عج)، دانشگاه اطلاعات و امنیت، دانشگاه علوم انتظامی امین، مرکز آموزش عالی تربیت مربی عقیدتی سیاسی سپاه، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، دانشکده پرستاری بانک ملی. دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت معلم شهید رجایی.

سهمیه‌های انتخاب رشته کنکور سراسری

یکی از بند‌های مهم ثبت نام آزمون سراسری و همچنین انتخاب رشته کنکور سراسری، قسمت سهمیه‌های مختلفه. این بند شامل سهمیه‌ایه که به مناطق اختصاص داره؛ همچنین سهمی که برای هر یک از خانواده‌های ایثارگر، شهدا و یا جانباز قرار داره. در ادامه به توضیح هر بخش می‌پردازیم.

سهمیه مناطق

در تقسیم‌بندی مناطق مختلف برای سهمیه‌بندی، ما در کل دارای سه منطقه هستیم. منطقه یک شامل شهرهای مرکزی و بزرگ مثل تهران، اصفهان، تبریز، مشهد و شیراز میشه. منطقه دو شامل شهرهای کوچک و شهرستان‌هاست مثل شهرستان‌های استان‌ها. و منطقه سه شامل مناطق محروم و شهرستان‌های خیلی کوچک و روستاهاست.

اما سوال مهم اینجاست که از کجا بفهمیم در کدوم منطقه قرار داریم؟ انتخاب نوع سهمیه بستگی به محل تحصیل سه سال مقطع متوسطه دومت داره. یعنی اگر این سه سال در هر یک از شهرهایی که در جدول‌های بالا بود به صورت ثابت مشغول به تحصیل بودی، سهمیه تو به همون منطقه اختصاص داره. اما اگر شهر محل تحصیلت رو تغییر دادی، باید بدونی که معیارسنجش سهمیه‌ت، اون شهری هست که از سایر مناطق مرفه‌تر بوده. حتی اگه یکسال دوره تحصیلیت رو در اونجا بودی.

اگر دو سال اخر تحصیلت رو خارج از کشور بودی سهمیه تو منطقه سه محسوب میشه. همچنین اگر جزو متقاضیان معلول به حساب میای هم سهمیه منطقه سه رو داری.

سهمیه مناطق محروم

بر اساس این سهمیه، 40 درصد از سهمیه رشته‌های دانشگاه‌های بومی استان‌های ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و خوزستان، به داوطلبان بومی همین مناطق اختصاص داره. یعنی اگر دانشگاه‌های این مناطق، ظرفیت حدود 200 نفر رو دارن، از این مقدار، 40 درصد ظرفیت یعنی حدود 80 نفر از بومی‌های همین مناطق حق تحصیل در این دانشگاه‌ها رو دارن. مابقی 60 درصد هم به داوطلب‌های سایر مناطق اختصاص داره. تحصیل برای اون 40 درصد بومی رایگانه اما امکان تغییر رشته و جابه‌جایی براشون وجود نداره.

البته این سهمیه مناطق برای یکسری از شهرستان‌ها شامل قوانین مختلفه. شهرستان ابو موسی هرمزگان، شامل این بند هست اما لازمه که هر سه سال از تحصیل، دانش آموز در همین شهرستان بوده باشه. شهرستان بشاگرد در هرمزگان و همینطور شهرستان‌های جنوب کرمان هم شامل این قانون هستن ولی باید از بین شهرستان محل تولد و محل اخذ مدرک تحصیلی، یکی از سه سال متوسطه دوم، دو مورد رو شامل باشن تا بتونن از این سهمیه استفاده کنن.

نکته* بهتره در این باره صفحه 21 و 22 دفترچه انتخاب رشته رو دقیق مطالعه کنی.

سهمیه مناطق درگیر بلایای طبیعی

این سهمیه به داوطلبانی اختصاص داره که سال آخر یا ماقبل آخر و یا هر دو رو در مناطق درگیر بلایای طبیعی که طبق جدول زیر قرار داره، تحصیل کرده باشن. برای اثبات این امر هم لازمه که حتما گواهی تایید سهمیه وقوع بلایای طبیعی که در انتهای دفترچه هست رو موقع ثبت نام ضمیمه پرونده کنی و موقع انتخاب رشته کنکور سراسری هم گزینه مربوط به این سهمیه رو تایید کنی. همچنین لازمه که فقط رشته‌هایی رو انتخاب کنی که در جدول کد رشته‌های مخصوص این مناطق هست و نباید با استفاده همزمان از این گواهی، خارج از اون کد‌ها، رشته‌ای رو انتخاب کنی.

سهمیه رزمندگان، ایثارگران و خانواده‌های شهدا

یکی از معروف‌ترین سهمیه‌های کنکور سراسری، سهمیه ایثارگران هست. این سهمیه برای خانواده‌های شهدا (همسر و فرزند، پدر و مادر و خواهر و برادر شهید)، آزادگان (همسر و فرزند) و جانبازان 25 درصد به بالا (همسر و فرزند) قرار داره.

مورد بعدی، سهمیه ی 5 درصد ایثارگرانه. این سهمیه شامل جانبازان کمتر از 25 درصد (همسر و فرزند) و رزمندگان حاضر در جبهه به مدت حداقل شش ماه (همسر و فرزند) میشه.

نکته مهم اینجاست که متقاضیان استفاده از سهمیه فقط یکبار حق استفاده از اون رو در آزمون‌های سراسری دارن و فقط در صورت انصراف از تحصیل میتونن دوباره از اون سهمیه استفاده کنن.

گزینش بومی در انتخاب رشته کنکور سراسری

یکی از مهم‌ترین نکات انتخاب رشته کنکور سراسری، بومی گزینیه. در توضیح این مطلب باید بگیم که هر دانشگاه در هر استان و منطقه، ظرفیت‌های مختلفی رو به افراد اختصاص میده. اما اولویت هر دانشگاه، داوطلب‌هاییه که در همون استان ساکن هستن. پس شانس قبولی یک داوطلب برای یک دانشگاه در محل سکونت خودش، بیشتر از سایر مناطقه. در ابتدا باید نحوه تقسیم رشته‌ها رو بشناسی تا متوجه بشی که چطور میتونی از مزایای بومی گزینی بهره‌مند بشی. ملاک تعیین استان بومی، سه سال تحصیلی متوسطه‌ست. اگر خارج از ایران تحصیل کردی هم محل تولدت رو به عنوان شهر بومیت حساب میکنن.

تقسیم ظرفیت رشته‌ها در دانشگاه‌های مختلف در 5 دسته رشته‌های کشوری، بومی، استانی، ناحیه‌ای و قطبی قرار داره. در ادامه هر کدوم رو به تفکیک توضیح میدیم. همچنین در بخش توضیحات، جدول گزینش رشته‌ها به صورت بومی‌گزینی در صفحه 40 تمامی دفترچه‌ها، قرار داره. برای اینکه بدونی رشته مد نظرت در کدوم دسته هست، به این جدول مراجعه کن.

 

نام دوره نوع گزینش
روزانه ثابت نیست و در جدول رشته های تحصیلی هر گروه آزمایشی نوع گزینش ذکر شده
نوبت دوم (شبانه) بومی استانی
غیر انتفاعی و پیام نور بومی ناحیه ای
مجازی و غیر انتفاعی و پردیس خودگردان کشوری
دانشگاه آزاد اسلامی بدون بومی گزینی

 

رشته‌های کشوری

رشته‌هایی هستن که فقط در بعضی از دانشگاه‌های کشور وجود دارن و نمیتونی اون‌ها رو در تمامی دانشگاه‌ها پیدا کنی. مثل دکتری پیوسته فیزیک یا رشته‌های هنری مثل گرافیک.

رشته‌های بومی

این بخش شامل رشته‌های تحصیلی دوره‌های روزانه و پراکندگی‌شون در کل کشوره. بر همین اساس، رشته‌های استانی، ناحیه‌ای و قطبی که در ادامه توضیح میدیم، در زیرمجموعه این دسته قرار داره.

بخش رشته‌های استانی

شامل رشته‌هایی میشه که در بیشتر استان‌های کشور هست، مثل کاردانی معماری. در این بخش این دسته از رشته‌ها به این دلیل که نیاز به متخصص بومی دارن، این سهم رو برای داوطلب‌های مناطق خودشون اختصاص میدن. همه رشته‌های نوبت دوم (شبانه) جزو این دسته قرار می‌گیرن. البته برخی از رشته‌های روزانه هم هستن که شامل این بخش میشن.

رشته‌های ناحیه‌ای

وقتی چند استان در مجاور همدیگه قرار می‌گیرن، یک ناحیه رو تشکیل میدن. حالا اگر رشته‌ای در همه دانشگاه‌های تمام استان‌های این ناحیه قرار داشته باشه، بهش رشته ناحیه‌ای میگن. ما در کل کشور 9 ناحیه داریم که هر ناحیه بین 2 تا 7 استان داره. رشته‌هایی که ناحیه‌ای محسوب میشن، شامل رشته‌های دانشگاه‌های غیر انتفاعی و پیام نوره. برخی رشته‌ها مثل مهندسی مکانیک یا زبان و ادبیات انگلیسی، شامل این بخشن.

رشته‌های قطبی

ابتدا باید بدونی که ترکیب هر چند ناحیه باهم، یک قطب رو تشکیل میده. در نتیجه قطب منطقه وسیع‌تری نسبت به ناحیه رو در خودش داره. در کل ایران ما 5 قطب داریم. مثلا از ترکیب ناحیه 1 (استان‌های البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوين، قم و مركزي) با ناحیه 9 (استان‌های گلستان، گیلان و مازندران)، قطب یک به وجود میاد. میتونی برای دیدن سایر قطب‌ها به نقشه صفحه 25 دفترچه مراجعه کنی. حالا با این حساب، رشته‌هایی مثل مترجمی زبان انگلیسی یا مدیریت دولتی شامل رشته‌های قطبی هستن. در ادامه جدول قطب‌ها رو برات قرار میدیم.

بومی شهر یا بومی بخش

در برخی از رشته‌ها مثل برخی رشته‌های پزشکی یا فرهنگیان، پذیرش به دو صورت بومی شهر یا بخش انجام می‌گیره. بومی شهری بودن یعنی دو شهر از چهار شهر دوران متوسطه و محل تولد، یکسان باشه. در بومی بخش هم مثل بومی شهر باید دو محل از چهار محل دوران تحصیل متوسطه و محل تولد، یکی باشه.

قطب ناحیه شهر
1

1

9

البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوين، قم و مركزي

گلستان، گیلان و مازندران

2

4

خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی

سیستان و بلوچستان، کرمان

3

6

آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل

کردستان، کرمانشاه، همدان

4

3

7

اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد

ایلام، خوزستان، لرستان

5 5 بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد، هرمزگان

 

دوره‌های تحصیلی هر دانشگاه

همونطور که در داخل کارنامه و موقع ثبت نام هم احتمالا دیدی، رشته‌های تحصیلی در دانشگاه‌ها، دوره‌های مختلفی داره. این دوره‌ها به چند دسته روزانه، شبانه، پیام نور، غیرانتفاعی و غیر دولتی، پردیس خودگردان و فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی تقسیم میشه. لازمه موقع انتخاب رشته کنکور سراسری به این موارد دقت کنی. در ادامه به توضیح تمامی این بخش‌ها می‌پردازیم.

دوره روزانه

تحصیل در این دوره رایگانه. این دوره به صورت روزانه‌ست و تمامی امکانات رفاهی و تسهیلاتی در اختیار دانشجو قرار می‌گیره. این دانشگاه‌ها صرفا برای داوطلب‌هاییه که در آزمون شرکت کردن و برای انتخاب رشته کنکور سراسری در دوره روزانه مجاز هستن.

دوره نوبت دوم (شبانه)

این دوره دقیقا مطابق با دوره روزانه‌ست با این تفاوت که دانشجویان از امکانات رفاهی و تسهیلات و خوابگاه بهره‌مند نیستن. لازمه که تا حد امکان در دانشگاه‌های شهر خودت برای دوره شبانه اقدام به انتخاب رشته کنی. همچنین در این دوره پرداخت شهریه الزامیه.

دانشگاه پیام نور

در این دسته از دانشگاه‌ها، حضور دانشجو سر کلاس کاملا اختیاریه. همچنین لازمه که دانشجو بابت تحصیل در این دانشگاه شهریه بپردازه. این دانشگاه بیشتر دانشجو محوره و یادگیری دروس عموما الکترونیکیه. برای دروس عملی هم در تعدادی از روزها کلاس برقرار میشه. گزینش دانشجو در این دانشگاه بر اساس بومی ناحیه‌ای هست و هیچ درخواست مهمان یا انتقالی هم در طول تحصیل برای دانشجو انجام نمیدن.

پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی

پذیرش داوطلب در این دسته از دانشگاه‌ها به صورت بومی پذیری استانی هست در نتیجه فقط داوطلب‌های بومی هر استان میتونن به مراکز آموزشی استان خودشون مراجعه کنن. مگر اینکه کد رشته، اولیت‌های دیگه‌ای مثل محل تحصیل یا محل تولد رو در نظر بگیره. برای این دانشگاه باید معدل بالای 15، نمره کل نهایی 6500 و بالاتر و حداکثر 22 سال سن داشته باشی. انتقال در این دانشگاه‌ها ممنوعه و برای ادامه دادن تحصیل در مقطع ارشد، نیازه که حداقل سه سال به آموزش و پرورش خدمت کنی. همچنین اگه توی انتخاب رشته برای این دسته از دانشگاه‌ها قبول شدی، تازه وارد مرحله مصاحبه میشی و نتیجه مصاحبه‌ست که نشون میده تو قبول شدی یا نه.

موسسات غیردولتی و غیرانتفاعی

این موسسات هیچ تعهدی نسبت به پرداخت مسکن و تسهیلات رفاهی ندارن. همچنین باید در طول ترم برای تحصیل شهریه بپردازی. پس برای انتخاب رشته کنکور سراسری به این موضوع دقت کن.

پردیس خودگردان

در این دسته از دانشگاه‌ها دانشجو ملزم به پرداخت شهریه‌ست. البته میتونی در هر رشته‌ای که علاقمندی و بدون مصاحبه در این دانشگاه‌ها تحصیل کنی.

آموزش انتخاب رشته

نکاتی که در قسمت‌های قبلی در رابطه با انتخاب رشته کنکور سراسری گفتیم، مواردی هست که باید ازشون مطلع باشی. چرا که برای انتخاب کد رشته یا نوع گزینش رشته‌ها دچار مشکل نشی.

همونطور که میدونی، در نیمه‌ی اول مردادماه، نتایج نهایی آزمون سراسری از طریق سایت سنجش منتشر میشه. در ابتدای دریافت کارنامه، تعدادی جدول قرار داره که مهم‌ترین قسمتش، رتبه در سهمیه‌ست و فقط با این رتبه‌ست که میتونی انتخاب رشته‌ کنکور سراسری رو انجام بدی. بعد از اعلام کارنامه نهایی، دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری در سایت سازمان سنجش منتشر میشه و میتونی از طریق سایت دفترچه رو دانلود و مطالعه کنی. اگر در تحلیل کارنامه‌ت مشکل داشتی هم ما کامل برات توضیح دادیم.

از زمان انتشار دفترچه حدود هفت روز فرصت داری که از طریق سایت سازمان سنجش، انتخاب رشته کنی. فرایند انتخاب رشته کنکور سراسری به این صورته که میتونی از طریق کد رشته‌هایی که آخر دفترچه قرار داره، به ترتیب اولویت، در جدول انتخاب رشته، اقدام کنی. این جدول به تو حق 150 انتخاب رو میده. اما باید بدونی که لازمه اولویت‌هات بر اساس علایقت و امکانات موجودت باشن. در نهایت بعد از بررسی اولویت‌هات میتونی اون‌ها رو در سایت بارگزاری کنی. همچنین پیشنویس انتخاب رشته در انتهای دفترچه قرار داره و میتونی قبل از اقدام به بارگزاری در سایت، اون‌ها رو به صورت پیشنویس در اختیار داشته باشی که مشکلی در فرایند انتخاب رشته کنکور سراسری برات ایجاد نشه.

در ادامه باهامون همراه شو تا تمام این قدم‌ها رو واست توضیح بدیم.

نحوه اولویت بندی انتخاب رشته کنکور سراسری

این که چطور 150 انتخابت رو اولویت بندی کنی، اهمیت زیادی در آینده شغلی و تحصیلیت داره. باید بدونی که قرار نیست هر رشته یا دانشگاهی که از نظر اطرافیان خوبه رو پشت سر هم بچینی تا این 150 تا انتخاب رو پر کنی. یکسری از ویژگی‌ها هست که برای انتخاب رشته کنکور سراسری باید بهش توجه کنی. در ادامه ما این ویژگی‌ها رو واست توضیح میدیم.

علاقه و توانمندی

 اولین ویژگی، داشتن علاقه‌ست. باید بدونی که چند تا انتخاب اول، به علاقه تو مربوطه. یعنی رشته‌هایی که دوست داری رو بر اساس دانشگاه مورد علاقه‌ت اولویت بندی میکنی و می‌نویسی. در اینجا باید بدونی که حتما باید در اون رشته توانمند باشی وگرنه داشتن صرف علاقه مندی، نمیتونه تو رو در اون زمینه به موفقیت برسونه.

دروس و واحد دانشگاهی

نکته مهم، علاقه‌مندی به دروس دانشگاهیه. گاهی پیش میاد که به رشته‌‌ای علاقه داری ولی اصلا نمیتونی درس‌های اون رشته رو در دانشگاه بگذرونی و این ممکنه در طولانی مدت در عملکرد تحصیلیت تاثیر منفی بذاره. پس رشته‌های مورد نظرت رو با دقت انتخاب کن.

تسهیلات رفاهی و خوابگاهی و شرایط خاص دانشگاه

باید بدونی که برخی از دانشگاه‌ها به صورت نیمه متمرکز دانشجو می‌گیرن. یعنی مصاحبه دارن. برخی دانشگاه‌ها امکانات رفاهی ندارن یا حتی از داشتن خوابگاه معذورن. باید برای انتخاب اولویت‌های بعدیت، به این نکات دقت کنی.

شرایط جغرافیایی، سهمیه‌ها و ظرفیت‌ها

برخی دانشگاه‌ها برای پذیرش دانشجو، به صورت بومی یا قطبی گزینی عمل میکنن. باید بدونی که انتخاب دانشگاه مد نظرت در اینجا ممکنه تحت این شرایط باشه و تو امکان پذیرفته شدن در اون رو نداشته باشی. همینطور برخی هم هستن که فقط در یک جنسیت خاص پذیرش میکنن. باید به تمامی این نکات توجه کنی.

امکان ادامه تحصیل و موقعیت شغلی

دو موردی که بعد از علاقه مندی در اولویت قرار می‌گیره، وجود امکان ادامه تحصیل و ورود به بازار کاره. اگر قصد داری در حوزه‌ای که تحصیل می‌کنی، متخصص بشی؛ تحصیلات عالی داشتی باشی و همینطور بتونی به راحتی بعد از تحصیل وارد بازار کار بشی، باید بدونی که لازمه این امکان در رشته مد نظرت وجود داشته باشه. در صورت نبود امکان ادامه تحصیل، ممکنه در آینده به مشکل بخوری پس موقع انتخاب بقیه اولویت‌هات، این رو در نظر بگیر.

 

شهریه پردازی و تعهد خدمت

حواست باشه که چه دانشگاهی رو انتخاب میکنی. اگر شبانه، پیام نور، غیرانتفاعی یا آزاد جزو انتخاب‌هاته، باید به هزینه و شهریه‌ها دقت کنی و از بابت پرداختشون مطمئن باشی. چون چیزیه که در طول چهارسال تحصیل یا بیشتر ممکنه تو رو درگیر کنه. در مورد تعهد به خدمت در شرایط خاص، برخی دانشگاه‌ها هم حتما دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری رو مطالعه کن. چون ممکنه برخی دانشگاه‌ها مثل فرهنگیان، تعهد خدمت داشته باشن. یعنی باید در ازای طول تحصیل، به میزان معینی، تدریس کنی. پس به این نکته توجه کن.

چگونگی انتخاب رشته کنکور سراسری

برای انتخاب رشته کنکور سراسری لازم هست بدونی که هر رشته از چند بخش دوره تحصیلی، کد رشته، نام رشته و نام موسسه یا دانشگاه تشکیل میشه. در بخش دوره تحصیلی لازم هست که بدونی رشته مورد نظرت به صورت کارشناسی پیوسته هست یا کاردانی. برای قسمت کد رشته باید از فصل دوم دفترچه که شامل رشته‌ها به تفکیک دانشگاه‌ها به همراه کد رشته‌ست، رشته مورد نظرت رو انتخاب کنی و در قسمت کد رشته برگه انتخاب رشته، وارد کنی. برای قسمت نام رشته، عنوان دقیق رشته مورد نظرت رو قرار میدی و بعد هم در قسمت آخر، یعنی نام موسسه یا دانشگاه، نام دانشگاه مورد نظرت که اون رشته و اون کد متعلق بهشه رو وارد میکنی.

یکی از مزیت‌های انتخاب رشته اینترنتی اینه که با وارد کردن کد رشته مورد نظرت در قسمت کد رشته، تمامی مشخصات مربوط به اون رشته مثل نام، دوره تحصیلی و دانشگاه مربوطه، نمایش داده میشه و دیگه لازم نیست تک تک اطلاعات رو خودت وارد کنی. فقط تمام توجهت رو در این مرحله به کار بگیر که مبادا کد اشتباهی بزنی و انتخاب رشته غلطی داشته باشی.

در نهایت باید این نکته رو بگیم که با وجود یکسان بودن فرایند آزمون، انتخاب رشته کنکور سراسری برای سه حالت با آزمون، بدون آزمون و دانشگاه آزاد، به صورت انتخاب رشته سایت سنجش و انتخاب رشته دانشگاه آزاد امکان پذیره. در ادامه به توضیح این دو مورد می‌پردازیم.

انتخاب رشته آزاد

برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد، باید دقت کنی که میتونی یک لیست انتخاب رشته با کنکور و چندین لیست انتخاب رشته بدون کنکور رو در سایت مربوط به انتخاب رشته دانشگاه آزاد ثبت کنی. البته به این نکته هم توجه کن که برای هر لیست انتخاب رشته که 22 اولویتی هم هست، باید جداگانه هزینه پرداخت کنی. رشته های با کنکور و بدون کنکور دانشگاه آزاد رو از داخل خود سایت دانشگاه آزاد میتونی دریافت و انتخاب کنی.

توجه کن که فقط و فقط در رشته ای که آزمون دادی میتونی لیست انتخاب رشته با کنکور رو پر کنی. اما برای لیست انتخاب رشته بدون کنکور، میتونی برای هر رشته ای که خواستی، انتخاب رشته ات رو انجام بدی. یعنی اگر داوطلب رشته تجربی بودی، برای لیست انتخاب رشته با آزمون، فقط میتونی رشته های تجربی رو انتخاب کنی اما در لیست انتخاب رشته های بدون آزمون، میتونی رشته های گروه ریاضی رو هم انتخاب کنی.

انتخاب رشته سازمان سنجش

منظور از این نوع انتخاب رشته، فرآیندی هست که صرفا داخل سایت سازمان سنجش انجام میشه. در این نوع از انتخاب رشته، فقط یک لیست با 150 انتخاب رو میتونی داخل سایت قرار بدی. در این لیست، باید تمامی رشته هایی که مورد نظر داری اعم از با کنکور و بدون کنکور رو بر اساس اولویت بندی بر اساس علاقه و توانمندی و شرایطی که داری، به ترتیب بچینی. رشته هایی با عنوان روزانه (ملی، سراسری،دولتی)، شهریه پرداز، خودگردان،  فرهنگیان، شبانه (نوبت دوم)، نیمسال دوم (ورودی بهمن ماه)، غیرانتفاعی و پیام نور در این لیست هستن که باید همگی در سایت سازمان سنجش و در لیست 150 انتخابی سایت بر اساس اولویت هات قرار بگیرن.

همه رشته هایی که نام بردیم، چه با آزمون و چه بدون آزمون، در این لیست قرار میگیرن. البته استثنائاتی هم وجود داره که باید حتما بهشون دقت کنی:

رشته های پیراپزشکی، فقط شهریه پرداز، روزانه و خودگردان دارن و اصلا شامل غیرانتفاعی، پیام نور و بدون کنکور نمیشن. اگر جایی این رشته ها رو بدون کنکور عنوان کرده بود، منظور کاردانی به کارشناسی هستن و شامل رشته های کارشناسی ناپیوسته میشن که برای انتخاب رشته کارشناسی برای تو، کاربردی نداره.

نکته مهم بعدی اینه که رشته های دارو، دام پزشکی، دندان پزشکی و پزشکی دانشگاه آزاد هم باید منحصرا در لیست انتخاب رشته سایت سازمان سنجش قرار بگیرن. پس این موارد رو هم باید جزو 150 اولویت انتخاب رشته سنجشت وارد کنی.

نحوه انتخاب رشته هنر و زبان

سوال مهمی که ممکنه برات ایجاد بشه، اینه که اگر بخوایم هم برای آزمون اصلی خودمون که یکی از درس‌های نظری بوده و هم برای رشته‌های شناور هنر و زبان، انتخاب رشته داشته باشیم، باید دو تا فرم انتخاب رشته کنکور سراسری پر کنیم؟ حتما دقت کن که باید رشته‌هایی که در آزمون‌های هنر و زبان مورد علاقه‌ت بوده رو به ترتیب اولویت در کنار رشته‌های دیگه که مربوط به یکی از رشته‌های نظری هست وارد کنی. مثلا لیست انتخاب رشته‌ت برای رشته تجربی، ممکنه به این صورت باشه:

پزشکی البرز
زبان بهشتی
پرستاری بهشتی
آموزش ابتدایی تهران و…

پس دقت کن که رشته‌های انتخابیت رو برای هر آزمونی که هست، باید بر اساس اولویتت بچینی و قرار نیست برای هر آزمون، فرم انتخاب رشته جداگانه پر کنی.

سوالات متداول

چرا که نه! در این مقاله صفر تا صد انتخاب رشته آموزش داده شده که اگر دقیق و با جزئیات اون رو مطالعه کنید و ریزه‌کاری‌های انتخاب رشته رو بلد بشید، می‌تونید برای خودتون انتخاب رشته انجام بدید. گرچه اگر استرس دارید، بهتره از مشاورین متخصص و موسسه‌های معتبر کمک بگیرید.

در درجه اول باید نسبت به شرایط پذیرش رشته‌های مختلف شناخت داشته باشید، بعد براساس اولویت‌هایی از جمله علاقه، محل جغرافیایی و تحصیل، بازار کار و … کدها رو وارد فرم انتخاب رشته کنید. برای آموزش کامل‌تر این مقاله رو مطالعه کنید. 

4.5/5 - (37 امتیاز)
اشتراک گذاری این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 دیدگاه در “انتخاب رشته کنکور سراسری – آموزش صفر تا صد

  1. الهه گفت:

    سلام. میشه لطفا کارنامه معتبر تجربی سهمیه 25 درصد 1403 رو قرار بدید سایت یا راهنماییم کنید من زودتر کارنامه رو ببینم!!!!

  2. ناراضی گفت:

    واقعا خیر نبینه این دولت تا امد نتایج بدن پیرمون کردن اینم از نتیجها که امد معلوم نیست بر چه اساسیه یه کنکور هم نمیتونید درست برگزار کنید نتایج بزنید 😂باعث خنده و تأسف هستید

  3. nilou گفت:

    سلام
    من 11 سال پیش از سهمیه 25 درصد استفاده و دوره شبانه فارغ التحصیل شدم
    مجدد میتونم از سهمیه امسال استفاده کنم؟

    1. هانیه صباغی مشاور MSBOOK گفت:

      سلام دوست گرامی وقت بخیر🏆
      بله ، سهمیه اتون قابل استفاده است .
      موفق باشید.

  4. Rebecca گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    با تراز کل۸۵۰۰ (حدودی) منطقه۲ شانس قبولی پزشکی تیپ۳ را دارم؟

    1. هانیه صباغی مشاور MSBOOK گفت:

      سلام دوست گرامی وقت بخیر🏆
      لطفا رتبه در منطقه اتون رو بفرمایید.

  5. سارا گفت:

    سلام منطقه ۲هستم با تراز کنکورتیر 8948 و تراز معدل 8991 شانسی برای قبولی پزشکی آزاد دارم ؟

    1. هانیه صباغی مشاور MSBOOK گفت:

      سلام دوست گرامی وقت بخیر🏆
      حدودا به تراز کل بالای ۹۲۰۰ نیازدارید.

  6. مهدی گفت:

    سلام من تراز کلم ۸۱۵۷ هست ،سهمیه ۵ درصد ، ایا بنظرتون تو رشته پزشکی یا فیزیوتراپی قبول میشم

    1. هانیه صباغی مشاور MSBOOK گفت:

      سلام دوست گرامی وقت بخیر🏆
      شانستون کمه …
      موفق باشید.

  7. زر گفت:

    سلام وقت بخیر با معدل ۱۹.۱۰ و تراز کنکور اردیبهست ۸۰۰۰ شانس قبولی پزشکی تعهدی یا شهریه پرداز هست؟

    1. آرمین مصلحی زاده مشاور MSBOOK گفت:

      سلام . وقت شما بخیر🙏
      دوست عزیز اگر منطقه ات رو مشخص کنی بهتر میتونم راهنماییت کنم .

  8. پارسا گفت:

    سلام معدلم 18.5 است و درصدای کنکورم زیست20 فیزیک34.49 شیمی19.05 ریاضی6.67 زمین20 است و منطقه 3 ام آیا احتمال اینکه اتاق عمل پرستاری یا هوشبر(در استان خوزستان) بیارم هست؟

    1. سیمین جعفری مشاور MSBOOK گفت:

      سلام روزتون بخیر💛🌻
      رتبه احتمالی شما حدود ۷۵۰۰ تا ۹۵۰۰ منطقه سه هست .
      داخل این بازه برای رشته هایی که گفتید شانس دارید .
      موفق باشید.

  9. مسیح گفت:

    سلام ببخشید با معدل ۱۸.۷۵ و زیست ۲۴ شیمی ۲۸ ریاضی ۲۴ فیزیک ۳۳ و سهمیه ۲۵ درصد داروسازی یا دندانپزشکی روزانه رشت میشه قبول شد؟ ممنون

    1. محمدرضا سلیمی مدیر سایت گفت:

      سلام. وقت بخیر🌸
      بله شانس زیادی دارید
      موفق باشید

  10. alireza گفت:

    لطفا دکترای پیوسته بیوتکنولوژی رو هم به لیست نیمه متمرکزاتون اضافه کنید

    1. محمدرضا سلیمی مدیر سایت گفت:

      سلام. وقت بخیر
      خیر نیمه متمرکز نیست.
      موفق باشید

اسلایدرهای محبوب
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.

کاربر عزیز لطفا پروکسی یا فی.لت.ر شک.ن خود را روشن کنید و روی لینک زیر بزنید.

اگر در عضویت کانال مشکل دارید به آیدی darsban1@ داخل تلگرام پیام بدید تا شما را عضو کنند.