سلام همراه عزیز! من موژان ایزدی دانشجوی رشته اقتصاد در دانشگاه علامه طباطبایی هستم. رتبه من در منطقه یک 351 بوده و در این مقاله قراره به معرفی رشته اقتصاد بپردازم. پس اگر علاقه مند به این رشته هستی، مقاله رو تا انتها دنبال کن.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته اقتصاد
اولین چیزی که راجع به معرفی رشته اقتصاد وجود داره، اینه که اقتصاد، حوزه بسیار پویاییه که پیش از این تا این اندازه در کشور ما بهش پرداخته نمیشد. اما در این چند سال اخیر، بیش از پیش به اهمیت این رشته پی برده شده. در حالی که میشه گفت اقتصاد جزئی اصلی در زندگی ماست. به همین دلیل رشتهایه که اخیرا بیشتر ازش استقبال میشه و بهتر میشه در اون کار و سرمایهگذاری کرد.
همونطور که گفتم، این رشته پویاست چون هر روز در حال بهروز شدنه. همچنین علمیه که مدام میشه روی اون سرمایهگذاری کرد و اطلاعات جدید ازش به دست آورد. جوامع همیشه با پدیدههای مختلفی مواجه هستن و هیچوقت تا حالا اقتصاد یه روند ثابت و یکسان نداشته. ضمن این که مولفههایی که برای اقتصاد معرفی میشه، همه بهم وابستهن و اقتصاد کلی کشور را شکل میدن به همین دلیل نیاز به بروزرسانی همیشگی داره.
اقتصاد در اکثر دانشگاهها ارائه میشه و یک رشته شناور هست که از هر سه رشته تجربی و ریاضی و انسانی میتونی واردش بشی. البته بیشتر، بچههای انسانی به این حوزه وارد میشن. پس میشه بگیم که امکان قبولی در این رشته در تمام نقاط کشور وجود داره.
تحصیل در این رشته از مقطع کاردانی تا دکتری وجود داره و میتونی هم از طریق آزمون سراسری برای دانشگاههای مختلف و هم بدون کنکور در دانشگاههای آزاد و پیام نور و غیر انتفاعی اقدام به تحصیل کنی.
این رشته در زیرگروه 3 گروه علوم انسانی قرار داره که برای قبولی در اون لازمه که ضرایب دروست به ترتیب ریاضی با ضریب 4، اقتصاد با ضریب 3، ادبیات اختصاصی و علوم اجتماعی با ضریب 2 و سایر دروس با ضریب 1 باشه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مدیریت مالی
دوره تحصیل و دروسی که باید بخونیم
طول تحصیل در این رشته 4 ساله و تا مقطع دکترا هم امکان ادامه تحصیل داره. بهتره که تا ارشد و دکتری این رشته رو ادامه بدی. همینطور بهتره همراه ادامه تحصیل، به موارد جانبی مرتبط با رشته هم بپردازی تا بتونی به مهارت کافی دست پیدا کنی. 135 واحد درسی داره که شامل 20 واحد عمومی، 78 واحد اصلی، 28 واحد اختصاصی اجباری و 9 واحد اختصاصی اختیاریه.
دروس این رشته شامل دروس پایه مثل ریاضی، آمار و حسابداریه که در ترمهای اول، اونا رو میگذرونی. درسهای مختلفی از جمله ریاضی در این حوزه بسیار زیاد وجود داره. اقتصاد بر خلاف نظر عموم، اصلا حفظی نیست و بسیار به ریاضی وابستهست و از همون ابتدای شروع به تحصیل، اهمیت ریاضی در این رشته رو درک میکنی. حتی ریاضی یک و دو در همون ترمهای اولیه وجود داره.
همچنین درسهای مرتبط مثل اقتصاد خرد و اقتصاد کلان 1 و 2 و 3 وجود داره و در تمام این دروس، ریاضی به صورت نمودار و دادههای آماری قرار گرفته. پس بهتره حتما این رو در نظر بگیری و با این دیدگاه که اقتصاد حفظیه و شبیه به اقتصاد سال دهمه، وارد این رشته نشی چون بسیار فراتر و گستردهتره. اما در دبیرستان، بیشتر با مباحث تئوری و در دانشگاه، بیشتر با مباحث ریاضی و آماری مواجهی.
درسهای اقتصاد، شامل اقتصاد خرد و کلان، ریاضی، آمار، حسابداری، مبانی اقتصاد اسلامی و پول و بانکداری، اقتصاد بخش عمومی، تجارت بین الملل، اقتصاد ایران و اقتصاد سنجیه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته علوم سیاسی
رتبه قبولی رشته اقتصاد
رشته اقتصاد از جمله حوزه هاییه که میتونی با رتبه نسبتا خوبی در اون تحصیل کنی. توجه کن که محدوده قبولی هایی که در ادامه برات میگیم، کاملا حدودی بوده و بر اساس تخمین های آخرین رتبه های قبولی سال گذشته است. بنابراین هر سال با توجه به تعداد داوطلبین و مقدار درصد هایی که در کنکور کسب میکنن، این محدوده های قبولی متفاوت میشه.
آخرین رتبه قبولی این رشته در دانشگاه های روزانه دولتی در منطقه یک، زیر 5000، در منطقه دو زیر 10000 و در منطقه سه زیر 7000 هست. توجه کن که این رتبه ها با توجه به دانشگاه انتخابیت میتونه متفاوت باشه. مثلا آخرین رتبه قبولی مجاز برای داوطلب منطقه یک در رشته اقتصاد در دانشگاه تهران، باید زیر 1000 باشه در حالی که میتونی با رتبه 5000 در دانشگاه ارومیه در همین رشته تحصیل کنی.
محدوده قبولی این رشته برای نوبت دوم، در منطقه یک زیر 9000 و در منطقه دو و سه حدودا زیر 15000 که با توجه به نوع دانشگاه انتخابیت، متفاوت میشه. از اونجایی که این رشته بیشتر در زیرگروه رشته های علوم انسانیه، این محدوده قبولی برای این رشته اس. اگر داوطلب کنکور ریاضی هستی، برای قبولی در این رشته نیاز به رتبه زیر 5000 و اگر داوطلب رشته تجربی هستی، نیاز به رتبه زیر 10000 داری.
نمونه کارنامه قبولی رشته اقتصاد
در این قسمت نمونه ای از کارنامه های قبولی داوطلبان کنکور انسانی که در این رشته قبول شدن رو براتون قرار میدیم.
درآمد و بازار کار رشته اقتصاد
یکی از انتظارات غلط درمورد این رشته، اینه که فکر میکنن با مطالعه این حوزه میتونن به سرعت به منصبهای بالاتر دست پیدا کنن. ولی باید بگم که اقتصاد فقط وزارت نیست و فرصتهای شغلی گستردهتری داره. برای پیشرفت در این حوزه حتما لازمه که مهارتهای فرعی و جانبی رو یاد بگیری و تا مقطع عالی ادامه بدی.
اقتصاد بیشتر جنبه استخدامی در بانک، شرکتهای بیمه، گمرک و غیره داره. از نظر خوداشتغالی هم میتونی به عنوان یک تحلیلگر، مشاور کسبوکار، امور مالیاتی و مدیر فروش و کارهایی که مربوط به کسبوکار و تجارت و امور مالی هست، وارد بازار کار بشی.
سایر شغلهایی که میشه در این زمینه بهش اشاره کرد، شامل مشاغل زیره: متصدی بانک، کارشناسی گمرک، مدیر مالی، تحلیلگر مالی، کارشناس امور مالیاتی، استاد دانشگاه، پژوهشگر، مدیر فروش، کارشناس، مدیر بازاریابی، کارشناس بیمه، کارشناس مدیر خرید و تدارکات، کارشناس تحقیقات بازار، روزنامهنگار و نویسنده، خدمات آموزشی و پژوهشی
تواناییها، معایب و مزایا
و اما سوال اصلی اینجاست که چطور در این زمینه موفق بشیم و چکار کنیم که بعد از ورود، پیشیمون نشیم و یک انتخاب منطقی داشته باشیم؟
یکسری مهارت برای ورود به هر رشته لازمه و بزرگترین و مهمترین مهارتی که اقتصاد میطلبه، داشتن توانایی در دانش ریاضیه. همونطور که گفتم ریاضی خیلی مهمه و اکثر درسها با ریاضی سر و کار داره. پس بهتره پایه خوبی در این درس داشته باشی و اگر میخوای وارد اقتصاد بشی، باید پایهت رو قوی کنی.
در کارشناسی، آموزشهایی میدن ولی بهتره خودت به تنهایی مطالعاتی در کنارش داشته باشی. این رشته نگاه تحلیلگرایانه نیاز داره. اینکه بتونی دادهها و نمودارها رو تحلیل و تفسیر کنی. همچنین با علم آمار خیلی سر و کار داری. باید بتونی مدلهای اقتصادی رو تحلیل و تفسیر کنی و همه اینها نیاز به یه ذهن فعال داره چون اقتصاد یه رشته حفظی و تئوری نیست که بتونی ساده از کنارش رد بشی. خیلی مهمه که توانایی تحلیل و ارزیابی داشته باشی.
از مزیتهای این زمینه میشه به کم مخاطره بودن و داشتن آرامش و امنیت روانی بسیار زیاد اشاره کرد. شانس قبولی بالا در این رشته در دانشگاههای کشور بالاست. امکان ورود نسبتا راحت به بازار کار و امکان ادامه تحصیل عالی در این حوزه هم از دیگر مزایا محسوب میشه.
ادامه تحصیل و مهاجرت
گرایشهای این رشته در ارشد شامل اقتصاد کشاورزی، اقتصاد صنعتی، اقتصاد انرژی، نظری، حمل و نقل، پول و بانکداری و بازرگانیه.
نکته: اقتصاد نظری بیشتر به همون شکل تئوریکه، شبیه به اون چیزیه که در دبیرستان خوندیم ولی گستردهتر.
باید بگم که وضعیت رشته اقتصاد در سایر کشورها مخصوصا کشورهای اروپایی و کانادا و امریکا، بهتره. در این کشورها اهمیت بیشتری نسبت به ایران برای این رشته قائل هستن و راه مهاجرت در اون بازتره و علم پویایی محسوب میشه. دانشگاههای خوبی در جهان هست که این درس رو ارائه میدن و از نظر مهاجرت با اینکه جزو علوم انسانیه، یکی از بهترین رشتهها محسوب میشه. اما باید بدونی درخواست مهاجرت براش بالاست و باید شرایط خوبی از نظر تحصیلی داشته باشی.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته روانشناسی
سخن پایانی معرفی رشته اقتصاد
در پایان باید باید بگم که اقتصاد، حوزهایه که میتونی روش حساب کنی چون قراره آینده خوبی پیدا کنه و ازش استقبال خوبی میشه. در هر سه حوزه ریاضی، تجربی و انسانی میتونی بهش ورود پیدا کنی. از لحاظ مهاجرت و آینده شغلی عالیه اما هنوز هم خیلی جای کار داره و پر طرفداره. میتونی با تلاشی که در این زمینه داری و مهارتهایی که کسب میکنی، حتما در اون موفق بشی.
امیدوارم این مطالب برات مفید بوده باشه. برای مطالعه این درس در کنکور، مقاله بهترین روش مطالعه و تست زنی اقتصاد برای کنکور رو مطالعه کن.
1 دیدگاه در “معرفی رشته اقتصاد”
سلام برای رشته اقتصاد از طریق(( ریاضی)) منطقه ۲ حدودا چه رتبه ای میخواد که دانشگاه اصفهان قبول شی
نوبت اول چقدر
نوبت دوم چقدر حدودا