خیلی از بچهها به دلایل مختلف نتونستن از تابستون یا حتی از مهر شروع به مطالعه کنن و بیشترشون بعد از امتحانات نیمسال اولشون تصمیم میگیرن که برای کنکور بخونن. به خاطر همین مدام میپرسن و نگرانن که آیا میشه از بهمن شروع کرد؟ چجوری میشه از بهمن شروع کرد و رتبه آورد؟ اصلا کسی از بهمن شروع کرده و رتبه آورده؟ این مقاله رو تا انتها مطالعه کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleنظر رتبه برترهایی که از بهمن شروع کردند
حالا همون اول کار این نفر برتر رو داشته باشید تا انگیزهای باشه برای ادامه مطلب:
نفر برتر کنکور: زهرا مشایخی ” رتبه یک کنکور علوم انسانی سال 92 گفت: متولد تیرماه 1374 هستم و با تلاش، در کنکور 92 علوم انسانی با رتبه یک قبول شدم.
بچهها نفرات برتر حقوق راجع به شروع از نیمسال دوم میگن اساسا برای رسیدن به موفقیت باید آدم متفاوتی بشی، یه آدمی که تا الان نبودی. موفقها همیشه خلاف حرکت بقیه عمل کردن و این راز موفقیت افراد برتر بوده. وقتی که همه دارن بهت میگن دیره، باور داشته باش و بدون که الان زمان شروع توئه، همین الان.
ماهی رو هر وقت از آب بگیری تازهست. واسه کنکور هم هروقت شروع کنی، دیر نیست. فقط شروع کن. البته این به این معنا نیست که شما کلا در نیمسال اول چیزی نخونی و بگی نیمسال دوم میخونم، چرا که در نیمسال دوم باید تلاش شما دوبرابر بیشتر از داوطلبانی باشه که زودتر شروع کرده بودن. ولی با این حال، بازهم هر دو دسته نتیجه میگیرن. چراکه هر دو گروه، پرانرژی و مصمم به قبولی هستن، پس دلیلی نداره که نتیجه نگیرن!
بنابراین، خودتون رو تنها نبینین تو این شرایط. حالا با همه این جوانب بریم ببینیم اگه از بهمن شروع کردیم چی کار باید بکنیم ؟
انگیزه شروع از بهمن
۱. تفاوت انگیزه با مطالب انگیزشی:
بعضیها انگیزه داشتن رو با بحثهای انگیزشی اشتباه میگیرن. بحثهای انگیزشی در لحظه یا نهایتا چند ساعت به ما انرژی میدن ولی همونطور که ذکر شد، انگیزه یک عامل درونیه.
۲. همیشه نیمه پر لیوان رو ببین:
ما آدما عادت داریم نقصها و عیبهامون رو پررنگتر از ویژگیهای مثبتمون ببینیم. اگر مدت کوتاهیه که شروع کردی به درس خوندن، نگو من خیلی عقبم و زمان زیادی رو از دست دادم. ببین توی همین مدت کم چقدر درس خوندی؟ از روزی که استارت رو زدی چه مباحثی رو تموم کردی؟ چقدر پیشرفت کردی؟ یادآوری پیشرفت بهت انگیزه میده که جلوتر بری .
۳. مقایسه با بقیه هم کلاسیها ممنوع:
مطمئن باش که هروقت خودت رو با کسی مقایسه میکنی و به خودت میگی که درصدها یا تراز یا نمرهش بالاتر از توئه، تو انگیزت رو همون موقع کشتی. به جای این کار که فقط روحیهت رو میگیره، خودت رو با گذشته خودت مقایسه کن. اشتباهاتت رو پیدا کن و نذار دوباره تکرار اون خطاها کار دستت بده.
مثلا من وقتی میخواستم زیست بخونم، ابتدا به ساکن، سراغ کتاب کمک درسی میرفتم و اصلا به کتاب درسی توجه نمیکردم. همیشه هم شاکی بودم که چرا دوستم زیستش از من بهتره. ولی این اصلا درست نبود چون نکات اصلی توی خود کتاب هست و شما صرفا میتونید نکات جدید رو از کمک درسی به کتاب اضافه کنید. اینجوری درصد من افزایش پیدا کرد. مقایسه کردن با خودت و رفع اشکالاتت قطعا باعث میشه پیشرفت کنی.
اولین قدم شروع از بهمن: حفظ آرامش
بدون که اولین کسی که باید آرومت کنه، خودت هستی. وقتی ذهن شلوغی داری که پر از استرس و نگرانیه، یا کلا خیلی شلوغه و فکرهای عجیب و غریب و متفرقه مثل چک کردن اینستاگرام، مهمونی رفتن، فیلم دیدن زیاد و… تو ذهنت هستن، نمیتونی روی درس خوندن متمرکز شی و اگر متمرکز نباشی یادگیری به شدت مختل خواهد شد.
وقتی ذهن شلوغی داری و آرامش ازش دور شده، کمکم از درس خوندن فاصله میگیری و از اون بدت میاد. مثلا وقتی میخوام درس بخونم به جای اینکه تمام حواسم رو بدم بهش، مدام فکرم پیش رفقا و مهمونیهای آخر هفته و پست جدید اینستاگرام باشه، درس خوندن با کیفیتی نخواهم داشت و بعد گذشت مدتی، درس خوندن برام غیرقابل تحمل میشه و اصلا دوست ندارم سمتش برم.
اگر هنگام مطالعه این قبیل افکار به ذهنت اومدن، بیا و اونا رو گول بزن. هیچوقت از خودت نخواه که هیچ فکری به سراغت نیاد چون این کار نشدنیه. در عوض یه تایمی از شبانه روز به افکار متفرقه اختصاص بده. این کار باعث نظم گرفتن ذهنت میشه. توی اون زمانی که تعیین کردی، به هرچیزی که حواست رو مختل میکنه، فکر کن. هرچیزی که مانع تمرکزت میشه رو بنویس و بذار توی اون چند دقیقه ذهنت آزاد باشه. ولی بعد از اون، وقتی فکر کردی یا نوشتی و ذهنت آروم شد، دیگه اجازه نده اون افکار حین مطالعه وارد ذهنت بشن.
خوب حالا که یکم از استرس و ناامیدیتون برای شروع بهمن کم شد، بریم ببینیم کجای کاریم و جزو چه دسته بندیای از بچههای کنکوری هستیم.
دسته بندی داوطلبین کنکور
خب یکسری از شماها، صفر صفرید و هیچ مطالعهای نداشتید و تازه میخواین استارت کنکور رو بزنین. اما یک عدهی دیگهای از شما، تا الان اونجوری که باید، برای کنکور میخوندی، نخوندی یا عملکردت تا الان بازدهی خوبی نداشته یا برنامهریزی درستی نداشتی. به هر دلیلی اگر تا الان نتونستین اونجوری که میخواین شروع کنین و این مسیر رو ادامه بدید، باید بگیم که اتفاقا شروع از بهمن ماه، فرصتیه که در خونتون رو زده.
چطور؟
۱
یک دسته از بچهها کمالگراان؛ مثلا میگن درستش اینه که از همون تابستون شروع میکردیم. یا ناامیدن و هی میگن نمیشه، امکان نداره. یکسری دیگه که شاهکارن، میگن من تا الان نخوندم از این به بعد بخونم؟
دسته دیگه افرادی هستند که مقداری بلدن، منتها هی شل کن سفت کن کردند و کنکوری و با برنامه نخوندن. بعضی از مباحث رو یادشون رفته و با یه مرور یادشون میاد.
۲
۳
گروه سومی هم هستن که تاحالا تشریحی بد نبودن ولی تست نزدن و نمیدونن چیکار باید بکنن. توصیه ما اینه که این دسته باید هرچه سریعتر، تست زدن رو شروع کنن و تستهای آموزشی بزنن نه زمان دار. به دلیل اینکه از نیمسال دومم شروع کردن، تعداد تست هایی که میزنن باید از یک میانگینی، بالاتر باشه که درس به درس فرق میکنه. مثلا برای عربی ۲۵ تا ۴۰، یا ریاضی ۸ تا ۱۵.
گروه آخر هم پشت کنکوریهان. پشت کنکوریها خودشون دودسته هستند. دسته اول افرادیان که سال قبل دست به کتاباشون نزدن و خیلی خیلی کم خوندن. دوستان عزیزم که جزو این گروه هستید، از همین لحظه باید شروع کنین. گروه دوم افرادیان که پارسال دست و پا شکسته درس خوندن. یعنی به گونهای بوده که نه خیلی سفت چسبیدن به درس، نه اینکه کامل درس خوندن رو رها کردن و کنار گذاشتن.
۴
برای شروع از بهمن چه باید کرد؟
اول از همه باید بدونی که چه رشته یا چه گرایشی باید شرکت کنی و این مسئله خیلی مهمه چون الان که قراره از بهمن شروع کنی، باید هدفگذاری کنی و مهم رو از غیر مهم تفکیک کنی. یا مثلا تو برنامهریزیهات، روی یکی دوتا درس خیلی مانور بدی.
مثلا فرض کن اگر از بهمن شروع کردی و میخوای حقوق قبول شی، باید خیلی رو عربی وادبیات، چه تخصصی، چه عمومی، مانور بدی و طبیعتا وقت آنچنانی برای پرداختن به دروسی مثل تاریخ و جغرافیا یا روانشناسی برای درصد بالا نداری.
- باید بتونی ساعت مطالعاتیت رو از چیزی که الان هست، تغییر بدی و بیشترش کنی. اگر الان 3 ساعت میخونی، اشکال نداره؛ اما باید به مرور زمان مثلا روزی 15 دقیقه به ساعت کل مطالعاتیت اضافه کنی که اگه این کار رو بکنی، بعد از 10 روز در مجموع 150 دقیقه به ساعت درس خوندنت اضافه کردی و این یعنی موفقیت.
- اینکه شبها زودتر به خواب بری و صبح زود از خواب بیدار شی. که البته واسه ماها که زمین تا آسمون با نسل سحرخیز پدرها و مادرهامون فرق داریم، سخته اما با تمرین هرکاری شدنیه.
- ما نمیگیم گوشیت رو بذار کنار، میگیم کنترل کن. به هرحال کسی که از بهمن شروع کرده، باید سختگیرانهتر و منطقیتر به شرایط نگاه کنه. پس باید بتونی گوشی، ایکسباکس، لپتاپ و تلوزیون و … رو مدیریت کنی.
خب قطعا عوامل خیلی بیشتری وجود داره که نمیشه اینجا همه رو نام برد؛ چه برسه به اینکه در مورد همشون توضیح داد و راهکار ارائه داد. اما ما اون رو توی یک دوره برای شما جمع آوری کردیم که بزودی روی سایت قرار خواهد گرفت.
حالا که حدودا فهمیدی که چه رفتارهایی رو باید در خودت ایجاد یا تقویت کنی، بریم سراغ مرحله مهم بعدی.
برنامه ریزی برای شروع کنکور از بهمن ماه
این از اون موضوعاتیه که واقعا هرکسی ادعا کنه که من میتونم یک نسخه کلی بدم که به درد همه بخوره، کاملا دروغگوئه و حرفش اصلا درست نیست. چرا؟
چون در برنامهریزی برای یه دانشآموز، نمرههای ترم، مدرسهای که تحصیل میکنه، آزمونهای آزمایشی که شرکت کرده یا نکرده و همه و همه رو باید در نظر گرفت که تیم کنکوری ما اساس رو بر این موضوع گذاشته. حالا جدای از این موضوع، برنامه ریزی برای شروع از بهمن چه ویژگیهایی باید داشته باشه؟
۱. باید با توجه به هدف شما برنامهریزی بشه و درسهایی که در اون گرایش مهمن، اولویت گذاشته بشه.
۲. گذاشتن دروسی که بهش علاقه مندی، انگیزهت رو برای افزایش مطالعه بالا میبره. پس از این موضوع غافل نشو.
۳. گذاشتن یک آزمون آزمایشی و تحلیل اون در برنامه، برنامهی مطالعاتیت رو هدفمندتر و محکمتر میکنه.
۴. اون برنامه باید با توجه به ساعت مطالعاتی شما نوشته بشه و ساعت مطالعاتیت، پلکانی افزایش پیدا کنه. درسته سخته که آدم ساعت مطالعهش زیاد باشه، ولی تو این ۵ ماه فرصت، باید بتونی عزمت رو برای بالا بردن ساعت مطالعهت جزم کنی.
۵. حذف مباحثی که دیگه برای شما اولویت نیست. طبیعتا میدونیم که با مطالعه از نیمسال دوم، یکسری دروس و مباحث باید حذف بشن و کنار گذاشته بشن چون نه اونقدر اهمیت دارن و نه شما وقت مطالعهش رو دارید.
البته که اینها نکتههای کلی بودن و نکات شخصیتر، به هرفرد بستگی دارن و این مسیر رو هموارتر میکنه.
با شروع از بهمن به رقبا میرسم؟
استفاده از کلمه رقبا بنظرم کار اشتباهیه، چون دست بالای دست زیاده. مهمترین نکته اینه که خودت رو با کسی مقایسه نکن و فقط و فقط به هدفت فکرکن. از طرفی اگه بخوای عملکرد خودت رو بررسی کنی و یه حساب سر انگشتی داشته باشی، باید بگم سطح و شرایط هیچکدوم از بچههای کنکوری یکسان نیست. اگه یادت باشه همون اول مطلب یه رتبه برتر رو مثال زدیم که از نیمسال دوم شروع کرده بود و از جمله افرادی بود که از تابستون شروع کردن ولی به اون چیزی که میخواستن نرسیدن.
پس با یه برنامهریزی که سطح مطالعه و کیفیت درست رو بالا ببره و هم تکنیک تست زنیتت رو بهتر کنه، باید بگیم که بله شما رو به رقباتون میرسونه. پس نگران نباش و فقط روی هدفت تمرکز کن.
انواع برنامه ریزی کنکوری
آکادمی MSBOOK متناسب با سطح درسی شما، برنامههای کنکوری متنوعی تدوین کرده که در کنار اونها میتونید از آزمونهای آزمایشی، کانال کمکی با وویسهای مشاورهای، جداول ارزشگذاری هر فصل و… هم استفاده کنید.