سلام به کنکوریهای و پشت کنکوریهای عزیز، تو این مقاله میخوایم دربارهی نظام قدیم و جدید و اینکه به چه معنا هستن و چه تفاوتهایی باهم دارن، توضیحات لازم رو براتون قرار بدیم. پس اگر شما هم داوطلب نظام قدیم هستید، تا انتها با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleکنکور برای نظام قدیم
تا سال 1346 نظام آموزشی به دو دوره تقسیم میشد. 6 سال دوره ابتدایی، 6 سال دوره متوسطه. از سال 1346 به بعد، نظام آموزشی تغییر کرد و 5-3-4 شد. به این معنی که دوره ابتدایی 5 سال، دوره راهنمایی 3 سال و دوره متوسطه یا همون دبیرستان، 4 سال بود که شامل اول و دوم و سوم دبیرستان و یه سال پیش دانشگاهی میشد.
تا اون زمان، نظام قدیم رو همون دو دوره 6 ساله میگفتن و به نظام آموزشی 5-3-4 میگفتن نظام جدید. اما از سال 1391 نظام آموزشی کشور دوباره تغییر کرد و درواقع اولین سالی که پایه ششم ابتدایی وارد نظام آموزشی شد، سال 1391 بود.
البته اولین دیپلم نظام جدید سال 1398 ارائه شد و به عبارتی اولین فارغ التحصیلای نظام آموزشی 6-3-3 سال 1398 فارغ التحصیل شدن. به این معنی که 6 سال دوره ابتدایی، 3 سال دوره متوسطه اول و 3 سال دوره متوسطه دوم رو شامل میشه و بعد از اون تغییری نداشته و نظام آموزشی فعلی، نظام جدید و نظام آموزشی قبلی یا همون 5-3-4 رو نظام قدیم میگن.
دیپلم نظام قدیم تا چه سالی بود
آخرین سالی که دیپلم نظام قدیم توی سیستم آموزشی کشور ارائه شد، سال 1397 بود و از سال 1398 تا به حال، دیپلمی که توی سیستم آموزشی کشور ارائه میشه، دیپلم نظام جدید هست.
دیپلم نظام جدید از چه سالی هست
از سال 1398 که اولین بار تو سیستم آموزشی ایران، دیپلم نظام جدید ارائه شد تا به حال، دیپلم نظام جدید یا همون 6-3-3 ارائه میشه.
تطبیق دیپلم نظام قدیم با جدید
4 دسته از افراد که باید واحدهای درسی دبیرستانشون و دیپلمشون رو تطبیق بدن:
دسته اول افرادی که به هردلیلی میخوان رشته تحصیلیشون رو عوض کنن. مثلا از رشته تجربی به انسانی تغییر رشته بدن.
دسته دوم افرادی که تو سیستم آموزشی نظام قدیم درس خوندن و دیپلم گرفتن.
دسته سوم افرادی که به هر دلیلی هنوز دیپلمشون رو نگرفتن.
و دسته آخر هم افرادی که به هر دلیلی تحصیل رو رها کردن.
چون تاثیر معدل، از سال 1402 به جای تاثیر مثبت، تاثیر قطعی توی کنکور داره و هرسال داره تاثیر مستقیم معدل توی کنکور افراد بیشتر میشه، بنابراین افراد باید حتما معدل نهایی نظام جدید رو داشته باشن که توی رتبه و تراز کنکور ضرر نکنن.
از کجا بفهمیم نظام قدیم هستیم یا جدید
با توجه به سالی که دیپلم گرفتی و به طور کلی اینکه توی چه سیستم آموزشی درس خوندی، میتونی متوجه بشی که نظام قدیم بودی یا نظام جدید. اگه توی سیستم آموزشی 5-3-4 درس خوندی و قبل از سال 1398 دیپلم گرفتی، نظام قدیم هستی و اگه توی سیستم آموزشی 6-3-3 درس خوندی و سال 1398 به بعد دیپلم گرفتی نظام جدید محسوب میشی.
تفاوت نظام آموزشی قدیم و جدید
نظام قدیم، دبیرستان 4 ساله داشت، به این صورت که دروس و کتابهای سال دوم و سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی، توی کنکور سراسری میومد اما توی نظام جدید از دروس و کتابهای هر سه سال دبیرستان توی کنکور سوال میاد. تغییرات جدید کنکور هم که از سال 1402 اعمال شده، شامل تاثیر قطعی معدل روی کنکوره که تو سال اول یعنی 1402، 40 درصد و امسال، یعنی 1403 این تاثیر، 50 درصد درنظر گرفته شده. تاثیر قطعی معدل ربطی به تغییر نظام نداشته و از تغییراتیه که در دورهی نظام آموزشی جدید ایجاد شده.
از کجا بفهمیم سالی واحدی هستیم یا ترمی واحدی
نظام ترمی واحدی تا آخرای دهه 70 ادامه داشت و اوایل دهه 80 نظام سالی واحدی شروع شد. از سال 97 هم که نظام آموزشی 6-3-3 روی کار اومد. تفاوت نظام ترمی واحدی و سالی واحدی با هم، اینه که توی نظام ترمی واحدی، دانش آموز بدون قبولی توی چندتا درس میتونست بره پایه بعد، برای همین بعضی دانشآموزها با پایه ضعیفتر به سال بعد میرفتن. اینکه چطور متوجه بشی تو کدوم نظام درس خوندی، طبق توضیحات بالا، با توجه به دورههایی که گذروندی و سالی که مدرسه رفتی و دیپلم گرفتی، قابل تشخیص هست.
دیپلم ردی نظام قدیم
اگه نظام قدیم باشی و دیپلم ردی، باید بری درسهات رو با نظام جدید تطبیق بدی و دیپلم نظام جدید بگیری. چون عملا دیگه نظام قدیم نداریم و از طرفی حتی اگه امکانش باشه که دیپلم نظام قدیم رو داشته باشی، با توجه به شرایط کنکور و تاثیر قطعی معدل، منطقی نیست برای ذیپلم مجدد بری سمت دیپلم نظام قدیم.
استعلام مدرک دیپلم
سامانه استعلام مدرک تحصیلی، Estelam.msrt.ir هست که با وارد کردن مشخصات شناسنامهای میتونی استعلام مدرک دیپلم خودت رو بگیری.
نظام قدیم و نظام جدید چیست
توی هر دورهای، نظام آموزشی که دقیقا در همون زمان بر سیستم آموزشی حاکم هست، نظام جدید گفته میشه و به نظام آموزشی قبلی، نظام قدیم گفته میشه. مثلا در حال حاضر نظام آموزشی فعلی نظام 6-3-3 هست و بهش نظام جدید گفته میشه و آخرین نظام آموزشی قبل از این، نظام 5-3-4 بود و بهش نظام قدیم گفته میشه.
آیا میشود با کتابهای نظام قدیم کنکور نظام جدید داد
نه تنها با کتابهای نظام قدیم نمیشه کنکور نظام جدید داد، بلکه کتابهای سالهای قبل توی نظام جدید هم توی دروس و رشتههای مختلف تغییراتی داشته و قبل از استفاده از کتابهای سالهای گذشته حتما میزان تغییرات رشته و کتاب مدنظرتون رو چک و بررسی کنید تا مطمئن بشید کتاب درسیای که به عنوان منبع مطالعه میکنید، کتابی هست که منطبق بر کنکور شماست.
دیپلم دبیرستان
دیپلم دبیرستان به مدرکی گفته میشه که فرد بعد از گذروندن دوره دبیرستان دریافت میکنه و به این معنیه که فرد دروس مقاطع ابتدایی و متوسطه رو با موفقیت پشت سرگذاشته و پاس کرده و میتونه از طریق کنکور یا از طریق سوابق تحصیلی وارد دانشگاه بشه و تحصیلات آکادمیک داشته باشه.
دیپلم کلاس چندم است
دیپلم نظام قدیم بعد از گذروندن دوره پیش دانشگاهی دریافت میشه و دیپلم نظام جدید هم، بعد از گذروندن پایه دوازدهم که میشه سال سوم متوسطه دوم دریافت میشه.
دیپلم نظام قدیم بدون پیش دانشگاهی
یه مدرک موقت پایان دبیرستان علاوه بر دیپلم پیش دانشگاهی، توی نظام قدیم به افراد داده میشد که صرفا گواهی پایان دوره تحصیلات بود و نمیشه ازش به عنوان دیپلم اسم برد.
انتخاب رشته دبیرستان نظام قدیم
توی نظام قدیم دانش آموزها بعد از پایه اول دبیرستان انتخاب رشته میکنن و دروس دوم سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی رو طبق رشته انتخابی پشت سر میذارن. اما تو نظام جدید قبل از ورود به دبیرستان انتخاب رشته انجام میشه.
ریز نمرات دیپلم
Dipcde.medu.ir سایتیه که میتونید از اونجا ریز نمرات دیپلمتون و به طور کلی سوابق تحصیلیتون رو چک کنید.