سلام دوستان، من دانشجوی رشته داروسازی هستم و در مقاله معرفی رشته داروسازی قراره دربارهی دروس دانشگاهی، مهارتهای مورد نیاز، بازار کار و مهاجرت در این رشته براتون توضیحاتی ارائه بدم تا بتونید بهترین انتخاب رشته رو داشته باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته داروسازی
رشته داروسازی بخشی از علوم پزشکی به حساب میاد که دربارهی تولید و ساخت دارو مطالعه میکنه و به بررسی وضعیت دارو در بدن انسان و موجودات زنده و میزان تأثیر دارو در سلامت جامعه میپردازه.
به عبارت دیگه، رشته داروسازی به شناخت ماده مؤثر، فرموله کردن این ماده (تبدیل ماده مؤثر به فرمی که قابل مصرف برای بیمار باشد مثل قرص، کپسول، شربت یا استفاده از روشهای تزریقی) و بررسی اثرات دارو بر بدن بیمار میپردازه. شاید جالب باشه که بدونید حدود 30 تا 50 درصد علت ناموفق شیوه مداوای یک بیمار، به دارو مربوط میشه. یعنی کیفیت دارو، انتخاب نوع دارو و نحوه استفاده از دارو (این که بیمار دارو را با چه مواد غذایی یا داروهای دیگر استفاده کرده) همه میتونه اثر دارو رو تضعیف کنه و این وظیفه یک داروسازه که علت رو تشخیص بده و در این زمینه پزشک معالج رو راهنمایی کنه.
داروسازی تلفیقی از علوم پایه و بالینیه، به همین دلیل لازمه که در دروس فیزیک، شیمی و زیست شناسی خوب باشید. همچنین دانشجوی این رشته برای ارائه خدمات به بیماران باید بتونه با افراد، به درستی ارتباط برقرار کنه و خوب صحبت کنه و در ضمن آدم جدی و سخت کوشی باشه؛ چون دروس این رشته بسیار فراگیر و متنوعه و هم جنبه حفظی داره، هم جنبه تحلیلی. در نتیجه به همت و تلاش قابل توجه نیازمنده.
دوره تحصیل و دروس دانشگاهی
گیاه شناسی دارویی، اشکال دارویی، تغذیه و رژیم درمانی، مواد خوراکی نظری، مدیریت در داروسازی، درمان شناسی، اطلاعات دارویی، شیمی دارویی، فارماکولوژی، مفردات پزشکی، فرآوردههای دارویی بیولوژیکی، فیزیکال فارماسی، روشهای دستگاهی، سم شناسی، بیوفارماسی، داروسازی صنعتی، کنترل میکروبی دارویی، کارآموزی صنعت، زبان تخصصی، مقدمات داروسازی، گیاه شناسی داروسازی، کارآموزی داروخانه. (بیشتر درسهای این رشته همراه با آزمایشگاه ارائه میشن).
بیولوژی نظری، فیزیک نظری، ریاضیات پایه و مقدمات آمار، شیمی عمومی، بیوشیمی، فیزیولوژی، شیمی آلی، تشریح، اصول خدمات بهداشتی، آمار حیاتی، شیمی تجزیه، میکروب شناسی نظری و عملی، انگل شناسی و قارچ شناسی، ایمونولوژی، کمکهای اولیه، کامپیوتر.
ادامه تحصیل در رشته داروسازی:
بعد از اخذ مدرک دکترای عمومی داروسازی، دانشجو میتونه به شرط داشتن معدل کل بالاتر از ۱۵، در امتحان دوره تخصصی شرکت کنه. دانشجويان پذيرفته شده در دوره تخصصی، بسته به گرايش تحصيلیشون، واحدهای گوناگون و متنوع ديگهای رو (تقريبا ۴۰ واحد) در سطح پيشرفته و تخصصی میگذرونن که بخش عمده اون، پاياننامهست.
قبل از انتخاب پايان نامه تخصصی، دانشجو بايد در امتحان جامع تخصصی که در سطح کشور برگزار میشه، نمره قبولی بگیره. در نهایت هم بعد از نگارش و دفاع از پاياننامه، مدرک دکترای تخصصی (P.h.D) داده میشه.
رشتههای تخصصی داروسازی که در حال حاضر در ایران ارائه میشن، عبارتن از: شيمی دارویی، داروسازی، مفردات پزشکي، فارماسیوتیك(Pharmaceutic)، فارماکوگنوزی(Pharmacognosy)، مواد خوراکی و آب شناسی، فرآوردههای آرايشی و بهداشتی، داروسازی بيمارستانی، فرآوردههای بيولوژيک و زهرشناسی. علاوه بر رشتههای ياد شده، فارغالتحصيلان رشته داروسازی عمومی، میتونن در تخصصهای علوم پايه پزشکی نظير بيوشيمی، انگل شناسی پزشکی، ميکروب شناسی پزشکی، فيزيولوژی، آمار حياتی، تغذيه، ايمونولوژی، ويروس شناسی و ژنتيک هم شرکت کنن.
شرط موفقیت در رشته داروسازی:
یکی از مهمترین شروط موفقیت در این رشته، علاقهمندی به دروس مرتبط با زیست شناسی، مثل فیزیولوژی، بیوشیمی و ایمنیشناسیه. یادتون باشه که این دروس به همراه دانش پایه در شیمی، فیزیک و ریاضی، پایههای اصلی و شالوده دروس تخصصی رو تشکیل میدن و نداشتن علاقه یا تمایل به مطالعه این دروس، دانشجوها رو در درسهای تخصصی، با چالشهای جدی مواجه میکنه.
علاقهمندی به پژوهش، از اصلیترین پایههای موفقیت یک داروسازه. احتمالا زمانی که میخواید تصویری از یک داروساز رو در ذهنتون مجسم کنید، فردی رو با روپوش سفید تصور میکنید که در آزمایشگاه مشغول ساخت محلولهای دارویی مختلفه. این تجسم بسیار درسته و داروساز از ابتدا یاد میگیره که پژوهش، بخشی جدا نشدنی از آموزشه و آزمایشگاه، مکانی برای تحقیق و بررسی فرضیات و سوالات پژوهشیش.
دروس آزمایشگاهی، دانشجو رو برای گذروندن پایان نامه که بر پایه پژوهش استواره، آماده میکنن. پیدا کردن مکانیسمهای جدید، اثرات درمانی بالقوه، ساخت اشکال و فرمولاسیونهای مختلف و بسیاری موارد مرتبط با داروسازی، حاصل تلاش شبانهروزی محققانیه که در آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی، با علاقه و پشتکار فراوان و ارادهای خستگیناپذیر، فعالیت میکنن.
پس اگر با آزمایش و آزمایشگاه میانه خوبی ندارید، برای تحصیل در این رشته گزینه خوبی نیستید.
بازار کار و درآمد رشته داروسازی
افرادی که در رشته داروسازی فارغالتحصیل میشن، میتونن در کارخونههای داروسازی مثل صنعت ساخت کنترل دارو، همچنین در واحدهای تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی و یا در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور فعالیت داشته باشند. از کارهای دیگهای که فارغالتحصیلای داروسازی میتونن انجام بدن، ارائه دادن خدمات دارویی به بیمارستانها، داروخونهها و مرکزهای آرایشی بهداشتی و خدمات درمانیه. همچنین میشه در بخش معاونت دارو و غذا مدیریت بازرسی و سیاستگذاریهای دارویی در مراکز دانشگاهی و پژوهشگاهها فعالیت داشت. بعد از کسب تجربه لازم و سرمایه کافی هم، میشه داروخونهی شخصی تاسیس کرد.
از مقدار دریافتی افراد فارغالتحصیل داروسازی اطلاعات مناسبی در دسترس نیست اما کسانی که در بخشهای دولتی استخدام شدن، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوقشون رو دریافت میکنن و افرادی که در قسمت خصوصی مشغول فعالیتن، با توجه به میزان تحصیلات، تخصص و سابقهشون، درآمدهای متفاوتی دارن.
مهارتهای لازم:
مهارتهای اجتماعی برای موفقیت در رشته داروسازی هم مثل موفقیت در هر حرفهای، موثره. چراکه در نهایت، هرجا که مشغول فعالیت بشید، مثل داروخانه، بیمارستان یا صنایع دارویی، وظیفه مشاورههای دارویی بیماران و ارتباط با پزشک و سایر اعضا تیم پزشکی رو به عهده دارید. ارتباط موثر داروساز با بیمار، علاوه بر هدایت موثر بیمار در مصرف بهینه داروها، میتونه نقش مهمی در تحکیم جایگاه ویژه داروساز در نظام سلامت داشته باشه. پس به عنوان فردی که میخواد وارد دنیای داروسازان موفق بشه، بهتره مهارتهای ارتباطیتون رو تقویت کنید.
به کارگیری خلاقیت در انجام وظایف و مسئولیتها، در طرح پروژههای تحقیقاتی و فرضیات پژوهشی و انجام متدهای تخصصی آزمایشگاهی، به عنوان فوت کوزهگری همهی زمینهها به حساب میاد. در دوران تحصیل و بعد از اون، خلاقیتهای حرفهای میتونن شما رو با فاصله زیادی از سایر همکارانتون به سوی موفقیت سوق بدن.
مسئولیتپذیر بودن در قبال تجویزها، توصیهها، نظارتها، ساخت داروها و بسیاری مسائل دیگه، میتونه از شما یک داروساز موفق بسازه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پروتزهای دندانی
مهاجرت با رشته داروسازی
از اونجایی که رشته داروسازی در ایران، دو مقطع دکترای عمومی و تخصصی داره ولی توی کشورهای اروپایی، آمریکایی ، کانادا و استرالیا سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا داره، بنابراین برای مهاجرت تحصیلی رشته داروسازی از ایران میتونیم 3 رویکرد متفاوت داشته باشیم.
اولین رویکرد اینه که فرد، مقطع دکترای عمومی رشته داروسازی رو در ایران بخونه به مهاجرت تحصیلی در رشته داروسازی تمایل داشته باشه. در این صورت باید اول مدرک خودمون رو معادلسازی کنیم. به این صورت که اول به کشور مقصد بریم و بعد معادلسازی مدرکمون رو انجام بدیم. بخاطر همین بعضی از کشورها مثل آلمان، سوئد، دانمارک، نروژ و عمان، ویزایی تحت عنوان ویزای معادلسازی مدرک در اختیار افراد قرار میدن. مابقی کشورها این ویزا رو ندارند و فرد متقاضی باید از طریق ویزاهای دیگه، به کشور مقصد وارد بشه.
دومین رویکرد اینجوریه که فرد تا پایان مقطع متوسطه رو توی ایران بخونه و بعد بخواد مهاجرت کنه. در این حالت فرد میتونه مدارک تحصیلی خودش رو ترجمه کنه و بعد از دریافت مدرک زبان، برای اخذ پذیرش از دانشگاه مورد نظر در مقطع کارشناسی رشته داروسازی اقدام کنه.
سومین رویکرد برای مهاجرت از طریق رشته داروسازی که رایجترین نوع در ایرانه، اینه که برای گرفتن پذیرش در رشتههای مشابه داروسازی در دانشگاه مقصد اقدام کنیم. مثلاً کسی که دکترای داروسازی در ایران داره، میتونه برای مقطع دکترا در رشته فارماکولوژی اقدام کنه.
در این صورت نیازی به معادلسازی مدرک در کشور مقصد نیست و فرد میتونه کل پروسه اپلای و گرفتن پذیرش رو از داخل ایران انجام بده.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی پزشکی