سلام به دوستان عزیز رشته تجربی. من عادل پاکدل هستم، دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و از درسبانهای موسسه msbook. توی این مقاله میخوام به معرفی رشته دندانپزشکی بپردازم تا در انتخاب رشته بتونید با دید بازتر و اطلاعات کاملتری تصمیم بگیرید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته دندانپزشکی
رشتهی دندانپزشکی، در کنار پزشکی و داروسازی، یکی از سه رشتهی تاپ گروه علوم تجربی به حساب میاد. این رشته، علاوه بر جایگاه اجتماعی بالایی که از دید جامعه داره، جزو رشتههای ایدهآل از نظر حقوق و بازار کاره. همچنین از نگاه عموم جامعه، رشتهی دندانپزشکی نسبت به پزشکی، مسیر سادهتری داره، به همین دلیل به طور کلی اقبال و علاقه به سمت این رشته خیلی زیاده و قبولی در اون کار چندان سادهای نیست.
رتبه قبولی رشته دندانپزشکی
ظرفیت پذیرش رشتهی دندانپزشکی، نسبت به میزان متقاضی اون، بسیار کمه و نسبت به ظرفیت پزشکی هم به مراتب کمتره. ظرفیتی که در سال 1400 برای همهی دورههای دانشگاهی آزاد و سراسری دندانپزشکی اعلام شد، مجموعا 1518 نفر بود که 1041 نفر از اونها در دوره روزانه و 276 نفر، شهریهپرداز بود.
رشته دندانپزشکی در سراسر ایران، در 37 دانشگاه دولتی و 19 پردیس دانشگاهی ارائه میشه. رتبهای که برای قبولی در یکی از این دانشگاهها نیازه، زیر دوهزاره. اما برای قبولی در دانشگاه روزانه تهران یا شهرهای بزرگ، رتبهی خیلی کمتر و حتی دو رقمی لازمه.
کارنامه قبولی رشته دندانپزشکی:
دروس دانشگاهی
دندانپزشکی به طور کلی ۶ سال (۱۲ ترم) دوران کارشناسی داره که در ۲۰۳ واحد درسی باید گذرونده بشه. دو سال اول این رشته، دروس پایه ارائه میشه که شامل دروس تئوری مشترک با رشته پزشکیه. این دروس شامل بیوشیمی، آناتومی، بافتشناسی، فیزیولوژی، ژنتیک، میکروبشناسی و ایمنی شناسیه. بعد از این دو سال دروس پایه، یک امتحان جامع برگزار میشه و بعد دانشجوها وارد دوارن ۴ سالهی تخصصی و کارآموزی دندانپزشکی میشن. دروس دوران تخصصی دندانپزشکی، کمکم از حالت تئوری خارج میشن و وارد فاز عملی آموزش میشن، تا جایی که در سال آخر کلا دروسی که دانشجوها میگذرونن دروس عملیه.
این رشته هم مثل پزشکی دوران رزیدنتی داره اما تنوع انتخاب رشته در رزیدنتی نسبت به پزشکی بسیار کمتره. همچنین توی این رشته هم باید بعد از دوران تحصیل، 18 ماه طرح اجباری در مناطق تعیینشده توسط وزارت بهداشت گذروند. حقوق طرح اجباری دندانپزشکی هم نسبت به پزشکی کمتره و بین 5 تا 13 میلیون متغیره.
ادامه تحصیل در رشتهی دندانپزشکی میتونه تا فوق دکتری ادامه داشته باشه. گرایشهایی که میشه برای تخصص در دندانپزشکی بعد از دوران لیسانس انتخاب کرد به شرح زیرن:
- ارتودنسی (Orthodontics)
- پدودنتیست (Pedodontist): دندانپزشکی اطفال
- تشخیص بیماری های دهان
- دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی
- پریودنتیست (Periodontist): جراحی لثه
- اندودنتیکس (Endodontics): درمان ریشه
- جراحی دهان، فک و صورت
- رادیولوژی دهان، فک و صورت
- پاتولوژیست دهان و دندان: آسیب شناسی دهان، فک و صورت
- پروستودنتیست (Prosthodontist): پروتزهای دندانی و ایمپلنت
تواناییهای لازم
کسی که میخواد این رشته رو انتخاب کنه، باید آدم عملگرایی باشه چون این رشته بیشتر از هرچیز عملیه. باید صبر و حوصلهی زیادی داشته باشه و از نظر جسمی و روانی در سلامت کامل باشه و اهل ورزش و نرمش باشه تا بتونه ساعتها به صورت عملی کار کنه و دچار مشکل در ناحیه گردن و کمر نشه. باید دستان قوی و توامندی داشته باشه و در عین حال بتونه با جزئیات و دقت کار کنه. آدمی که استرسی باشه ممکنه بالا سر بیمار دچار استرس بشه و دقت و تمرکزش رو از دست بده. در نتیجه ممکنه بیمار رو دچار مشکلات مختلفی کنه.
یک دندانپزشک موفق باید دائما بهروز باشه و از بیماریهای مختلف و آخرین پیشرفتها در این زمینه اطلاع داشته باشه. پس باید اهل مطالعه باشه و علاقه به پیشرفت داشته باشه. باید زبان انگلیسی قویای هم داشته باشه تا بتونه از منابع روز دنیا استفاده کنه. توانایی حل مسئله، ذوق و خلاقیت، توجه به جزئیات و سرعت عمل، از دیگر ویژگیهایی هست که لازمه یک دندانپزشک دارا باشه.
اما این نکته رو فراموش نکنید که در هر رشتهای، علاقه داشتن و هدفگذاری در انتخاب اون رشته حرف اول رو میزنه. اگر تنها دلیلی که دندانپزشکی رو انتخاب کردید، موقعیت شغلی خوب و درآمد بالای اونه و هیچ علاقهای به این کار ندارید، بهتره در انتخابتون تجدید نظر کنید چراکه بیعلاقهبودن به مرور زمان باعث دلزدگی و فرسودگی شما میشه. همچنین بهتره هدفتون رو مشخص کنید، اگر قصد دارید تحت هر شرایط رشتهای رو انتخاب کنید که بتونید باهاش مهاجرت کنید، وضعیت اپلای و پذیرش در رشتهی داروسازی خیلی بهتر از دندانپزشکیه. اما اگر برای علاقه یا درآمد به این رشته جذب شدید، انتخاب درستی انجام دادید.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پروتزهای دندانی
بازار کار دندانپزشکی
بازار کار این رشته در سالهای اخیر به دو دلیل کمی بدتر از گذشته شده. اول اینکه عموم جامعه در سالهای اخیر، بیشتر از گذشته سلامت دهان و دندانش رو رعایت میکنه و بیماریهای دهان کمتر شده. دوم اینکه داوطلبین بیشتری به سمت این رشته اومدن و بازار کار اون رو شلوغتر کردن. در حال حاضر در ایران نزدیک به 12هزار دندانپزشک وجود داره، یعنی شاید در بعضی مناطق برای هر ۲هزار نفر، یک دندانپزشک وجود داشته باشه. اما با این وجود همچنان رشتهی دندانپزشکی، خصوصا در شهرهای بزرگ، در وضعیت خوبی در حوزهی بازار کار به سر میبره و هنوز جای پیشرفت زیادی داره.
کار در این رشته به دو صورت استخدام و خوداشتغاله. استخدام میتونه در دانشکدهی پزشکی، کلینیکها، مراکز دولتی و بیمارستانها انجام بشه. حقوق استخدام نسبت به خوداشتغال کمتره و معمولا به صورت حقوق ثابت + دستمزد برای هر بیمار پرداخت میشه. برخی هم با اجارهی یونیت در کلینیک دندانپزشکی دیگران، مشغول به کار میشن. اما اگر سرمایه اولیه کافی دارید، راه انداختن کلینیک شخصی میتونه درآمد شما رو خیلی بالاتر ببره.
به طور کلی درآمد این کار مناسبه. خصوصا در گرایشهای دیگه مخصوصا جراحی فک و دندان که به طور سالیانه چیزی حدود ۲ میلیارد تومان درآمد داره.
مزایای رشته دندانپزشکی
این رشته از نگاه جامعه رشتهی ایدهآلتری نسبت به پزشکی یا سایر رشتهها به حساب میاد و زودتر از پزشکی هم میشه به درآمد بالایی رسید. از نظر اجتماعی جایگاه بالایی داره و به عنوان یک دکتر، کمتر با مرگ و زندگی بیمار سروکار داره، در نتیجه فشار و استرسش هم کمتره. همچنین چون این رشته دروس عملی بیشتری نسبت به تئوری داره، دانشجو راحتتر میتونه با مطالعه دروس کنار بیاد.
معایب رشته دندانپزشکی
به دلیل اینکه متقاضی این رشته زیاد و ظرفیتش کمه، قبولی در اون هم بسیار کار سختیه و نیاز به تلاش زیاد داره. همچنین چون مستقیما با دهان افراد و بیماریهای عفونی سروکار داره، امکان انتقال بیماریهایی مثل ایدز و هپاتیت از بیمار به پزشک وجود داره. در آخر هم چون روزانه برای ساعات زیادی به صورت عملی و سرپا، کار انجام میشه، دردهای مفصلی و عضلانی زیادی به همراه داره.
مهاجرت
این رشته در تمام دنیا طرفدار و متقاضی زیادی داره و در کشورهای مختلفی، امکان ادامهی تحصیل و مهاجرت براش وجود داره. البته همونطور که بالاتر گفتیم، اگر هدف اصلیتون مهاجرته، بهتره رشتههای دیگهای مثل داروسازی و پزشکی رو انتخاب کنید که اوضاع بهتری در این زمینه دارن. اما کشورهای مختلفی مثل آلمان، کانادا، اتریش، دانمارک، استرالیا و آمریکا هم در رشتهي دندانپزشکی مهاجر میپذیرن. فقط لازمه به زبان کشور مقصد تسلط داشته باشید و شرایطی که هر دانشگاه در سایتش ذکر کرده رو دارا باشید. دقت کنید که خیلی از دانشگاهها برای این رشته محدودیت سنی قائلن. همچنین اگر قصد زندگی در اون کشور رو دارید، به شرایط اجازهی طبابت در اون کشور هم توجه کنید.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته پزشکی