آشنایی با رشته علوم و صنایع غذایی
سلام عزیزان. امیدوارم حالتون خوب باشه. تو این مقاله میخوام رشته علوم و صنایع غذایی رو بهتون معرفی کنم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleرشته علوم و صنایع غذایی به صورت عمومی به آشنایی با تکنولوژی مراکز و صنایع تولید مواد غذایی از قبیل لبنیات، غلات، گوشت، روغن، قند، سبزیجات و میوه جات مربوط میشه و به دو قسمت علوم و صنایع غذایی و علوم و مهندسی صنایع غذایی تقسیم شده.
در حال حاضر، دو رشته مستقل در مقطع کارشناسی، در حوزه صنایع غذایی، ارائه میشه و دانشجو جذب میکنه. رشته اول، با عنوان «علوم و صنایع غذایی» و کد ردیف رشته ۴۰ شناخته میشه. این رشته زیرگروه یک گروه آزمایشی تجربی قرار داره و پذیرش اون به صورت کشوریه.
رشته دوم، با عنوان «علوم و مهندسی صنایع غذایی (کشاورزی)» و کد ردیف رشته ۱۰۶، شناخته میشه. این رشته زیرگروه ۵ گروه آزمایشی تجربی قرار داره و پذیرش اون به صورت قطبی هست.
رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، یکی از شاخههای گروه کشاورزیه که هدف اصلی اون، تولید، برداشت و فراوری مواد خام گیاهی و دامی و حفظ کیفیت اونها تا رسیدن به دست مصرفکننده هست.
رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، قبلا به عنوان یکی از گرایشهای مجموعه مهندسی کشاورزی، شناخته میشد.
گرایشهای رشته علوم و صنایع غذایی، در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا به صورت زیر دستهبندی میشن:
شیمی مواد غذایی، زیست فناوری مواد غذایی، مهندسی صنایع غذایی، فناوری مواد غذایی
دانشجویان این رشته درباره صنایع نگهداری مواد غذایی، تولید، بسته بندی و کنترل کیفی مواد غذایی آموزش میبینن و اونها رو یاد میگیرن و مهارت کسب میکنن که چطور طی فرآیندهای مشخصی میشه از ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﻣﻮاد ﻏﺬایی اطمینان داشت.
رابطه مستقیم این رشته با سلامت جسمی و روانی مردم و همچنین توجه ویژه جامعه به محصولات غذایی دلیل خوبی برای اهمیت داشتن رشته علوم و صنایع غذایی هست.
رتبه قبولی رشته علوم و صنایع غذایی
کارنامه قبولی رشته علوم و صنایع غذایی
کارنامه قبولی رشته علوم و صنایع غذایی
دروس دانشگاهی رشته علوم و صنایع غذایی
دروس پایه و عمومی: ریاضیات، شیمی تجزیه، بیوشیمی مقدماتی، شیمی فیزیک، شیمی آلی، فیزیولوژی، انگل شناسی، فیزیک، شیمی عمومی، میکروب شناسی عمومی، آمار، اصول کامپیوتر.
دروس اصلی: بهداشت عمومی، اصول تغذیه، شیمی مواد غذایی، زبان تخصصی، اصول مدیریت، میکروب شناسی مواد غذایی، بهداشت کارگاهها و کارخانجات مواد غذایی، مسمومیتهای غذایی، روشهای بررسی و پژوهش، تجزیه مواد غذایی، اصول و روشهای نگهداری مواد غذایی، اصول مهندسی و ماشین آلات صنایع غذایی، آب و فاضلاب کارخانجات مواد غذایی، اصول کنترل کیفی و قوانین
دروس تخصصی: تغذیه و بهداشت مواد غذایی، اصول کنترل و کیفیت، میکروبیولوژی و آزمایشگاه، زیست و آزمایشگاه، فرآوردههای گیاهی و دامی، سردخانه و انبار، ماشینهای صنایع غذایی
شرط موفقیت و مهارت لازم در رشته علوم و صنایع غذایی
داشتن حوصله زیاد چون ساعتهای کاری طولانی توی کارخانه مشغول به فعالیت هستید، توجه و نکته یابی بالا، علاقه مندی به کار گروهی، توان جسمی مناسب، حوصله محاسبات سنگین، یادگیری انواع نرم افزارها و طرز کار دستگاههای پیچیده آزمایشگاهی رو داشته باشید، علاقه به دروسی مثل زیست و شیمی، مهارت کافی و یادداشتن زبان انگلیسی.
بازارکار و درآمد رشته علوم و صنایع غذایی
مهندسین علوم و مهندسی صنایع غذایی، در زمینههای عملیات تبدیل مواد غذایی، نگهداری محصولات کشاورزی، کنترل کیفیت، کمک به طراحی و بهینه سازی خطوط تولید توی کارخانهها، هدایت و نظارت مسئولیت فنی واحدهای تولید فرآوردههای مختلف غذایی فعالیت میکنن و مشغول به کار هستن.
بعضی از وظایف و مشاغل: کارشناس طراح تجهیزات و ماشینهای فرآوری مواد غذایی، مسئول فنی خطوط و کارخانههای تولید مواد غذایی، کارشناس متخصص برای کمک در امر برنامهریزی و توسعه خطوط تولید و سامانههای صنایع غذایی، کارشناس برای همکاری و کمک در امر آموزش و پژوهش.
با توجه به تغییر سبک زندگی، کارخانههای متعددی توی زمینه مواد غذایی تأسیس شدن و تعداد اونا، داره افزایش پیدا میکنه. بازار کار علوم و مهندسی صنایع غذایی، رو به رشده.
فارغ التحصیلای رشته علوم و صنایع غذایی بعد از فارغ التحصصیلی به عنوان تکنسین میتونن با کارخانههای مختلف صنایع غذایی همکاری کنن و میتونن به عنوان مسئول فنی یا مدیر تولید و مسئول کنترل کیفیت با موسساتی نظیر استاندارد و شبکههای بهداشتی به عنوان کارشناس صنایع غذایی همکاری کنن.
معرفی گرایشهای رشته علوم و صنایع غذایی
مقطع کارشناسی ناپیوسته: بدون گرایش
مقطع کارشناسی پیوسته: بدون گرایش
مقطع کارشناسی ارشد: فناوری مواد غذایی، زیست فناوری مواد غذای، شیمی مواد غذایی، مهندسی صنایع غذایی.
معرفی گرایشها:
مهندسی صنایع غذایی: دانشآموختگان این گرایش پرطرفدار، که اغلب با عنوان -مهندسان صنعت غذا- شناخته میشن، توی زمینه مدلسازی و بهینهسازی فرایندهای غذایی و تجهیزات صنایع غذایی، مهارتهای فراوانی کسب میکنن.
فناوری مواد غذایی: دانشآموختگان این گرایش، توی طراحی تجهیزات و ماشینهای فراوری مواد غذایی و همینطور توی برنامهریزی و توسعه خطوط تولید و سامانههای صنایع غذایی، مهارتهای لازم رو کسب میکنن.
شیمی مواد غذایی: تمرکز این گرایش، روی تحقیقات بنیادی و توسعهای که مربوط به فرایندهای تولید و بستهبندی مواد غذایی میشه، هست.
زیست فناوری مواد غذایی: دانشجویان این گرایش، یاد میگیرن که چطوری از تکنیکهای زیست فناوری، توی ایجاد بو و مزه و تغییر بافت مواد غذایی خام استفاده کنن. این گرایش، یکی از شاخههای نوین علوم و صنایع غذایی به شمار میره.
مهاجرت با رشته علوم و صنایع غذایی
دانشجویانی که قصد اپلای و ادامه تحصیل توی رشته صنایع غذایی رو دارن ممکنه با توجه به اهدافی که دارن مسیرهای انتخابی متفاوتی هم داشته باشن. به طور معمول تحصیل توی مقطع کارشناسی رشته صنایع غذایی ۴ سال طول میکشه و متقاضیان یا میتونن به شکل حضوری توی کلاسها حاضر باشن و یا اگه دانشگاه مورد نظرشون گزینه آموزش آنلاین رو داره، به صورت آنلاین اون رو انتخاب کنن.
به طور کلی ادامه تحصیل توی رشته صنایع غذایی توی خارج از کشور توی موارد زیر به شما خیلی کمک میکنه:
بهبود مهارتهای بین سازمانی و بین المللی، گسترش دیدگاههای بین المللی و فرهنگی، گسترش درک شیوههای کسب و کار بین المللی، آماده سازی افراد برای کار در محل کاری متفاوت و بین المللی، کمک به برقراری روابط بین المللی و همکاری.
آمریکا از قدیم ابر قدرت توی بازارهای غذایی بوده و هنوز هم یکی از بزرگترین صادر کنندگان جهان در زمینه تولیدات مواد غذایی و محصولات کشاورزی به شمار میره و توجه خاصی به این موضوع داره. در حالی که چین و هند تمایل دارن که مواد غذایی تولیدی خودشون رو به جای صادر کردن، به دست مصرف کنندگان داخلی و مردم خودشون بسپارن.
بعضی دانشگاههای معتبر: واگِنینگِن، دانشگاه کالیفرنیا، دانشگاه علوم کشاورزی سوئد، آگروپاریس تِک، انستیتو تکنولوژی زوریخ، دانشگاه کورنل، دانشگاه کالیفرنیا، دانشگاه ویسکونزین- مادیسون، دانشگاه ریدینگ، دانشگاه کشاورزی چین