دربارهی معرفی مهندسی هوافضا باید گفت که این رشته در واقع تلفیقی از ریاضی و فیزیک و یکی از زیرشاخههای مهندسی مکانیکه که چندین ساله خودش به یه رشته جدا تبدیل شده. بچهها هوافضا در واقع میاد راجع به این صحبت میکنه که چجوری یه جسم پرنده، مثل هواپیما، موشک، هلیکوپتر و … طراحی کنیم و بسازیم. این مهمترین هدف رشته هوافضاست ولی فقط این نیست. خیلی گرایشهای متفاوتی هم داره که مثلا راجع به حرکت سیالات (سیال یعنی حالت مایع و گاز) صحبت میکنه و همینطور توی صنعتهای کشتیسازی و خودروسازی هم از مهندسین هوافضا استفاده میشه. پس تا اینجا فهمیدیم که برخلاف باور خیلی از بچهها، هوافضا هیچ ربطی به آسمون و نجوم و اینجور چیزها نداره!
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleرشته مهندسی هوافضا مناسب چه افرادیست؟
هوافضا همونطور که گفتیم تلفیقی از ریاضی و فیزیکه. کسی که وارد این رشته میشه باید به کارهای فنی علاقه داشته باشه. از طرفی باید کار توی دفترها و کارخونهها رو هم دوست داشته باشه و شخصیتی منظم داشته باشه، چون هوافضا رشته مناسبی برای کارهای انفرادی نیست. شما توی این رشته باید به کارهای گروهی علاقه داشته باشید و بجز توانایی و سوادی که دارید، مدیریت رو هم خوب بلد باشید. کارهایی که یک مهندس هوافضا باید بتونه انجام بده:
- طراحی و استفاده از نرمافزارهای مناسب
- تولید
- نظارت بر کارخانههای تولیدی یا فرودگاهها
- فعالیت کردن توی تعمیرگاههای هواپیما
- ارزیابی محصول
آخرین رتبه قبولی در رشته مهندسی هوافضا
شما با حداکثر حدود رتبه 1500-2000 منطقه یک، 4000-5000 منطقه دو، 7000-8000 منطقه سه، میتونین توی دانشگاههای دولتی تهران رشته هوافضا رو قبول بشید. اگر میخواین دانشگاه خاصی رو چک کنین یا حدود درصد قبولیها رو ببینید، روی این لینک کلیک کنید.
نمونه کارنامه قبولی رشته مهندسی هوافضا:
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی مکانیک
دروس دانشگاهی رشته مهندسی هوافضا
تعدادی درس هست که شما وارد هر رشته مهندسیای که بشید باید توی ترمهای اول بگذرونید که مهندسی هوافضا هم از این قائده مستثنی نیست. این دروس شامل موارد زیر هستند:
-
ریاضی عمومی 1 و 2 و ریاضیات مهندسی
-
معادلات دیفرانسیل
-
برنامهنویسی مقدماتی:
وابسته به استاد درس، مقدمات یکی از زبانهای برنامهنویسی به شما گفته میشه -
محاسبات عددی
دوباره به معادلات دیفرانسیل ربط داره و درباره حل تقریبی معادلاته
-
فیزیک 1 و 2 و آزمایشگاههای فیزیک
فیزیک 1 در واقع همون چیزایی راجع به حرکت شناسی و دینامیکه که شما توی دبیرستان خوندید و فقط یکم گستردهتر شده. فیزیک 2 هم درباره الکتریسیته و مدارها صحبت میکنه.
-
استاتیک
خیلی به فیزیک مربوطه و درباره تعادل بین نیروهاست.
-
علم مواد
که توی این درس شما با خواص مواد مختلف آشنا میشین. هدف همچین درسی توی رشته هوافضا و بقیه رشتههای مهندسی اینه که فرد توانایی اینو داشته باشه که تشخیص بده از چه موادی برای ساخت یک قطعه باید استفاده کنه.
-
نقشه کشی صنعتی
در این درس شما با طراحی هندسی، نقشه کشی و نرمافزارهای مرتبط به نقشهکشی مثل اتوکد که توش میتونید اجرام هندسی مختلف رو رسم کنید، آشنا میشید.
بعد از اینا میرسیم به دروس تخصصی رشته هوافضا که اینجا فقط میخوام ازشون اسم ببرم:
- مقاومت مصالح و آزمایشگاه
- دینامیک عمومی و دینامیک پرواز
- مکانیک سیالات و آزمایشگاه
- ترمودینامیک 1 و 2
- تحلیل سازههای هوایی
- انتقال حرارت
- آیرودینامیک 1 و 2 و آزمایشگاه
- طراحی کامپیوتری
- طراحی اجزای ماشین و طراحی سازههای هوایی
- طراحی هواپیما 1 و 2
- مکانیک پرواز
- اصول جلو برندهها
- مکانیک مدارهای فضایی
بجز این دروس یک سری دروس تخصصی-اختیاری هم وجود داره که شما با توجه به علایقتون از بین اونا انتخاب میکنید. این دروس شامل درسهایی راجع به طراحی و دینامیک ماشینها و هواپیماها هستن.
گرایشهای رشته مهندسی هوافضا
مهندسی هوافضا توی دوره 4 ساله کارشناسی گرایش نداره. گرایشهای اون برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری هستن. چندتا از مهمترین این گرایشها رو اینجا میخوام بهتون معرفی کنم:
-
آیرودینامیک
این کلمه خودش به تنهایی به معنای دینامیک حاکم روی جریانهای هواییه. با توجه به این تعریف مشخص میشه که توی این گرایش راجع به چه چیزایی صحبت میشه: تحلیل جریان هوا، تحلیل نیروهای وارد بر جریان هوا و دینامیک حرکتش و در آخر بررسی این جریانها روی وسایل پرنده و طراحی سازههای مناسب.
-
پیش رانش
این گرایش بیشتر به کار موتورهای وسایل هوایی مربوط میشه. اینکه چجوری نیروی رانش مناسبی توی موتور این وسایل تولید کنیم و کلا راجع به انواع موتورها و طراحیشون.
-
مکانیک پرواز و کنترل
این گرایش بیشتر در رابطه با این صحبت میکنه که یک وسیله پرنده رو چجوری از نظر پایداری توی مسیر مناسب کنترل کنیم. راجع به سرعت این وسیلهها و مسافتهای نشست و برخاست اونها صحبت میکنه و سعی داره پرواز اونها رو به صورت پایداری دربیاره.
-
سازههای هوایی
توی این گرایش، مهندسین هوافضا سعی میکنن که با در نظر گرفتن همه عوامل، وزن وسیله هوایی رو تا حد امکان کاهش بدن. یعنی وسیلهای طراحی کنن که در عین کارآمدی، کمترین وزن ممکن رو داشته باشه.
-
بررسی سانحههای هوایی و صلاحیت پرواز
این گرایش همونطور که از اسمش مشخصه روی پیشگیری از سانحههای هوایی کار میکنه و مهندسین این گرایش نیاز دارن خیلی چیزا رو از بقیه گرایشها هم بدونن تا بتونن بهترین طراحی رو داشته باشن.
-
مهندسی فضایی
این گرایش هم به حرکت ماهوارهها و فضاپیماها و طراحی اونها میپردازه.
بازار کار و آینده شغلی رشته هوافضا
مهندسی هوافضا یکم از نظر شغلی و استخدامی اوضاعش نامناسبه. اول از همه به این نکته اشاره کنم که کسی که توی این رشته درس خونده، باید کار توی کارخونهها رو دوست داشته باشه. یعنی دوست داشته باشه توی اینجور جاها استخدام بشه. شرایط کارهای فریلنسری یا استارتاپی برای این رشته زیاد قوی نیست. از طرفی این رشته برای مهاجرت و اپلای هم نسبت به رشتههای دیگه زیاد مناسب نیست. رشته هوافضا توی صنایع نظامی برای تولید موشک و جنگندههای مختلف به کار میره و برای همین شما میتونین جاهای دولتی هم استخدام شید و از طرفی این موضوع برای مهاجرت زیاد خوب نیست. از سوی دیگه، توی کشور ما که به طور مستقیم، تولید هواپیمایی خوبی نداریم و بیشتر کار مهندسین هوافضا توی قسمت نظارت و تعمیر هواپیما یا تولید قطعات هواپیما و وسایل پرنده خلاصه میشه.
البته بطور کلی رشته هوافضا بجز تولید هواپیما و وسایل هوایی، به تولید فضاپیماها و موشکهای فضایی، وسایل جنگی مثل موشکهای جنگی، توربینهای هوایی و توی صنعت خودروسازی هم هست.
البته بچهها من همیشه به دانشآموزها میگم که اگر به یک رشته و دروس اون علاقه دارید، اون رشته رو انتخاب کنید چون با داشتن علاقه میتونید توی اون رشته به موفقیت برسید و هرکاری دوست دارید بکنید.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی صنایع
1 دیدگاه در “معرفی رشته مهندسی هوافضا”
چطور میتونم از طریق رشته تجربی برای هوافضا اقدام کنم؟پشت کنکورم و دیپلم تجربی دارم