سلام دوستان، به معرفی رشته مهندسی فضای سبز خوش اومدید. توی این مطلب قراره تمام مواردی که لازمه دربارهی این رشته بدونید رو براتون بیان کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآشنایی با رشته مهندسی فضای سبز
مهندسی فضای سبز با ایجاد و حفظ مناظر طبیعی در اطراف منازل و در سطوح وسیعتر، یعنی شهر و اطراف اون، کیفیت زندگی رو توی شهرها بالا میبره. چون فضای سبز شهر، دستگاه تنفس شهره.
رشته مهندسی فضای سبز از رشتههای علوم تجربیه و هدف دانشجوها از تحصیل توی این رشته، ایجاد محیط زیستی زیباتر و سالمتر و همچنین ایجاد فضای سبز توی شهرهاست.
رشته مهندسی فضای سبز ترکیبی از مهندسی باغبانی، معماری، عمران و مهندسی شهرسازیه. این رشته توی زیباسازی و ظاهر سبز شهرها نقش داره. یکی از تخصصهای میان رشتهای که بسیار توی زیباسازی و سالم بودن شهرها اهمیت داره، مهندسی فضای سبزه. این رشته دانشگاهی از سه رشتهی مهندسی باغبانی، مهندسی معماری و مهندسی عمران و شهرسازی تشکیل شده. در اين رشته تحصیلی، بیشتر به آموزش مهندسی معماری و مهندسی باغبانی زينتی پرداخته.
از اهداف رشته مهندسی فضای سبز، میشه به حفظ پوشش گیاهی و محیط طبیعی و افزایش کیفیت زندگی مردم شهرنشین اشاره کرد. رشتهی مهندسی فضای سبز، زیرگروه 5 رشتهی تجربیه و گزینش اون به صورت کشوری انجام میشه.
آخرین رتبه قبولی رشته مهندسی فضای سبز
نمونه کارنامه قبولی رشته مهندسی فضای سبز:
دوره تحصیل و دروس دانشگاهی
دانشجویان رشتهی مهندسی فضای سبز باید در طول ۴ سال دوران کارشناسی، ۱۳۱ واحد درسی بگذرونن.
کاربرد کامپیوتر در فضای سبز، طراحی کاشت گیاهان زینتی، تصویری، اصول طراحی، تاریخ معماری و مهندسی فضای سبز، مصالح و روش های ساختمانی، طراحی سیستم های آبیاری، طراحی فضا های شهری، سازه ها در فضای سبز، طراحی محوطه های ویژه، مدیریت فضای سبز، کارآموزی، جلسه بحث، پروژه.
آبیاری عمومی، درختان و درختچه های زینتی، گل کاری، گیاهان آپارتمانی، حاصل خیزی خاک ها و کود ها، رسم فنی، چمن کاری، طراحی و نقشه برداری، اصول باغبانی، خاک شناسی عمومی، انسان و محیط زیست، عکس های هوایی، هوا و اقلیم شناسی.
ریاضیات عمومی، گیاه شناسی، اکولوژی، فیزیک عمومی، جامعه شناسی عمومی، آشنایی با کامپیوتر، زیست شناسی، آمار و احتمالات
ادامه تحصیل با رشته مهندسی فضای سبز
مدت مجاز تحصیل مقطع لیسانس حدود چهار سال و برابر با هشت نیمسال تحصیلیه. البته این مهلت بر اساس تبصره و قوانینی که از طریق وزارت علوم به دانشگاهها اعلام شده، تغییر میکنه و دانشجو تا زمانی که تمامی تعداد واحدهای کارشناسی خودش رو پاس کنه، میتونه توی چارچوب قوانین موجود دانشگاه، ادامه تحصیل بده. حداکثر مجاز طول تحصیلات این دوره، شش ساله.
شرط موفقیت و مهارت لازم در رشته مهندسی فضای سبز
متقاضیان باید با آگاهی کامل از ملزومات رشته مهندسی فضای سبز، این رشته رو انتخاب کنن. از ملزومات رشتهی مهندسی فضای سبز میشه به خلاقیت، ذوق هنری و ابتکار توی طراحی اشاره کرد.
دانشجوها توی دوران تحصیل به پرورش گیاهان و گلهای تزئینی میپردازن و توجه میکنن. بنابراین علاقه به علم کشاورزی و خلاقیت توی طراحی از مهمترین پیشنیازهای این رشته به حساب میاد. دانشجوهای رشته مهندسی فضای سبز، در طول دوران تحصیل مهارتهای متنوعی رو یاد میگیرن. این مهارتها، به دو دستهی فنی و غیر فنی تقسیم میشن.
از ملزومات انتخاب رشته دانشگاهی مهندسی فضای سبز اینه که علاوه بر اینکه دانشجو دارای ذوق و خلاقيت و ابتكار توی طراحي باشه، به دروس كشاورزی هم علاقه داشته باشه. فارغالتحصیلان این رشته تحصیلی براي موفقيت توی بازار کار و آینده شغلی خوب باید توی دوران تحصيل با علوم روان شناسي و جامعه شناسي کاملاً آشنا بشن. همچنین این دانش آموختگان باید علم خودشون رو در خصوص منظرهسازی و فناوریهای جدید اون و نورپردازی، بهروز نگه داشته باشن.
از مهارتهای فنی میشه به طراحی و نقشهکشی، پارکسازی، کار با نرمافزارهای مرتبط به رشته و تسلط بر علم کشاورزی اشاره کرد. مهارتهای غیر فنی یا شخصی، شامل مدیریت منابع انسانی، تسلط روی علوم جامعه شناسی و روان شناسی میشه.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی مکانیک
زمینههای شغلی و درآمد رشته مهندسی فضای سبز
تمامی شهرها به ویژه شهرهای بزرگ به فضای سبز و بهبود محیط زیست نیاز دارن. از همین منظر سازمان پارکها و فضای سبز شهرداریها، یکی از مراکز اصلی جذب فارغالتحصیلان این رشتهست. متخصصان فضای سبز همچنین میتونن به عنوان طراح، مدیر، ناظر و مجری فضای سبز موسسات دولتی و خصوصی و محوطههای اداری و مسکونی فعالیت کنن یا به عنوان مربی هنرستانهای کشاورزی و مجری امور تحقیقات وزارت کشور، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت مسکن و شهرسازی مشغول به کار بشن.
با گسترش فضای شهرنشینی و نیاز به وجود فضای سبز بیشتر توی شهرها، حوزه شغل مهندسی فضای سبز درحالتوسعه هست و برای اون بازار کار روبه رشدی هم توی بخش دولتی و هم بخش خصوصی پیشبینی میشه.
مشاغل:
طراحی فضای پارکها و باغها
اشتغال در مسکن و شهرسازی
طراح، ناظر و اجراکننده فضای سبز شهری
وزارت مسکن و شهرداری
بازسازی مناطق طبیعی مانند جنگلها و تالابها
مربی هنرستانهای کشاورزی و فنی حرفهای
وزارت جهاد کشاورزی
توی ایران میزان حقوق و دستمزد بخش دولتی بر اساس قوانین مصوب اجرایی هرسال پرداخت میشه. شرکتهای خصوصی هم معمولاً میزان دستمزد کارمندان خودشون رو بر اساس میزان تحصیلات، مهارتها، تجربه و سابقه کاری اونها در نظر میگیرن.
مزایا و معایب رشته مهندسی فضای سبز
این شغل هنوز توی ایران جا نیفتاده و توی بعضی شهرها، خانمهای تحصیل کرده توی این رشته نمیتونن جذب بازار کار بشن و آقایون به کار گرفته میشن.
استادان دانشگاه هم توی این رشته تخصص ندارن.
اما مزیت این رشته اینه که به طور کلی کار با گل و گیاه علاوه بر تاثیرات مطلوب روانی، جذابیتهای فراوانی هم داره.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی صنایع
مهاجرت
به خاطر سطح علمی تعداد زیادی از دانشگاههای خارج از کشور و شرایط اشتغال بعد از تحصیل، افراد زیادی هستن که تمایل دارن مهندسی فضای سبز رو توی خارج از کشور بخونن. در این خصوص باید گفت که بنا بر شرایط تحصیل خارج از کشور و توی هر کشور و شرایط پذیرش هر دانشگاه، ضوابط و مدارک خاصی از دانشجویان بینالمللی خواسته میشه که ممکنه از کشوری به کشور دیگه و از دانشگاهی به دانشگاه دیگه این شرایط فرق داشته باشه.
دانشگاههای زیادی برای ادامه تحصیل توی رشته مهندسی فضای سبز وجود داره که دانشجوها میتونن بر اساس دورههای ارائه شده، رتبهبندی جهانی، فرصتهای شغلی و امکانات تحقیقاتی، دانشگاه مناسب رو برای خودشون جستجو کنن. علاوه بر این، متقاضیان باید قبل از انتخاب دانشگاه راجع به آینده شغلی فارغالتحصیلان اون دانشگاه هم تحقیق کنن و از این طریق، چشمانداز آینده کاری خودشون رو بررسی کنن.
به علت اهمیت فضای سبز توی زیبایی، محیط بازار کار مهندسی فضای سبز توی خارج از کشور مناسبه و دانشجوهای این رشته، با کسب مهارت های لازم میتونن شانس خودشون رو برای کاریابی توی کشورهای مختلف امتحان کنن.
مطلب پیشنهادی: معرفی رشته مهندسی معماری